Forside Produkter Auto

Forskere: Tesla-ejere kigger væk fra vejen, når Autopilot er slået til

-

Ifølge en undersøgelse fra MIT kigger folk i retning af skødet under Autopilot-kørsel, formentlig for at tjekke smartphonens skærm.

Tesla er i front, når det gælder selvkørende teknologi til biler. Hvis man altså vælger at definere ”selvkørende” på samme måde som firmaet gør – hvilket ikke betyder fuldstændigt selvkørende, men delvist selvkørende. Og firmaet gør tydeligt opmærksom på, at chaufføren skal være opmærksom på omgivelserne og tage over, hvis det går galt.

Annonce:

Når Tesla vælger at markedsføre sine ”selvkørende” teknologier med navne som ’Autopilot’ og beskrivelser som ”FSD – Full Self-driving”, og når Teslas CEO, Elon Musk vælger at bruge udtrykket ”self-driving” når han taler om disse teknologier, er der dog måske ikke så meget at sige til, at folk tror, Tesla’er kan styre sig selv. 

Men det ville betyde, at Tesla allerede havde løst en masse knuder, som mange bilfirmaer stadig slås med. Det har fået chefen for USA’s havarikommision (NTSB) til at udtale til Wall Street Journal, at Tesla bør gøre mere for at få folk til at forstå, at deres biler langt fra er selvstyrende endnu. Teslas sprogbrug er ”vildledende og uansvarlig”, hedder det i udtalelsen.

Her på siderne følger vi debatten, og det gør læserne også. Hver gang, vi skriver noget om udbrændte Teslaer, der ser ud til at have kørt sig selv ind i en ulykke, dukker argumentet op i kommentarsporet fra læsere: Det er folks eget ansvar at følge reglerne og holde styr på, hvad teknologien kan og ikke kan.

Tjekker skærme i stedet

De folk, der er enige i denne argumentation, får nu støtte fra et hold forskere. En ny undersøgelse fra MIT-universitetet ved Boston i USA viser, at et flertal af Tesla-ejere tror det er mere sikkert at tage øjnene væk fra vejen, når bilen kører i Autopilot-tilstanden. 

290 Tesla-ejere har ladet sig overvåge under bilkørsel for at registrere, hvor de retter blikket hen under kørslen. Resultatet af undersøgelsen er, at når Autopilot er slået til, kigger førerne af bilerne mindre på vejen og mere i retninger, der ikke har noget med kørslen at gøre. For at sige det lige ud, ser det ud som om, bilernes førere tjekker deres smartphones, når Autopilot er slået til.

De to retninger, førerne kigger i, er nemlig nedad i retning af skødet, samt over mod skærmen i bilens midterkonsol. Med andre ord lader førerne sig tilsyneladende distrahere af forskellige slags skærmaktiviteter, når Autopilot er slået til. I 22% af tilfælde, hvor bilens fører retter blikket væk fra vejen, sker det i perioder længere end to sekunder.

Det er måske ikke så overraskende, at personen bag rattet kigger oftere væk fra vejen, når Autopilot er slået til. Det gør de fleste nok, selv når bilen bare er på gammeldaws cruise control. Det, der har givet undersøgelsen en del medieomtale er dog, at blikket i stedet formentlig rettes mod smartphones og bilskærme. 

Det siger nemlig noget om, at behovet for at tjekke sociale medier, notifikationer eller andre smartphone-funktioner overstiger folks sikkerhedsbehov eller lyst til at følge forskrifterne. Eller også ved folk simpelthen ikke, hvor Autopilots begrænsninger er, selv om Tesla gør opmærksom på det.  

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.