Forside Produkter Mobil

Ny Bluetooth-teknologi bringer lossless-lyd til dine trådløse øretelefoner

-

Qualcomm har netop annonceret aptX Lossless, der langt om længe skulle kunne levere lyd i CD-kvalitet via Bluetooth.

Da Bluetooth-headsettene begyndte at invadere folks ører i begyndelsen af 2000’erne var der nok en hel del, der drømte om at kunne bruge dem til musik. Dengang var de kun til det ene øre, og lydkvaliteten var telefon-mellemtoneagtig, så det var ikke ligefrem fordi, de kunne erstatte ens øre- eller hovedtelefoner.

Annonce:

I de senere år er virkeligheden naturligvis blevet en ganske anden, og vi ser sjældnere og sjældnere kabler hænge ud af folks ører, når de lytter til musik i det offentlige rum. Ægte trådløse øretelefoner (i stereo!) er endelig ved at blive standard. Men vi er ikke helt i mål endnu.

Lige siden begyndelsen for et par årtier siden har båndbredden været en hindring for den gode lydkvalitet i Bluetooth-teknologien. Det, der gjorde Bluetooth nemt og billigt nok til at sætte i alle mulige enheder var samtidig det, der gjorde teknologien for dårlig til musik – i hvert fald for folk med hang til god lydkvalitet.

Siden er båndbredden blevet udvidet og kompressions-codecs blevet bedre, så lydkvaliteten i Bluetooth-øretelefoner er blevet til at holde ud. Men helt tabsfri musik har endnu ikke været en mulighed – og efterhånden, som alle streamingtjenesterne er begyndt at øge kvaliteten, de streamer i, er der også blevet større behov for Bluetooth, der lyder bedre.

1Mbps streaming til øretelefonerne

Det er denne knude, Qualcomm nu siger, de har løst. Chipfirmaet, der sammen med Sony og Apple mere eller mindre dominerer markedet for processorer og codecs, der bliver sat i smartphones øretelefoner, har nu lanceret aptX Lossless, der lover tabsfri overførsler via Bluetooth i op til 16-bit, 44.1 KHz – også bedre kendt som CD-kvalitet.

Qualcomms aptX-teknologi findes i flere versioner, og understøttes af et hav af trådløse øre- og hovedtelefoner, samt trådløse højttalere. Eftersom aptX også understøttes fra fødslen af Snapdragon-chipsettene til Android-telefoner, er størstedelen af verdens smartphones også i stand til at afvikle de codecs, der er forbundet med aptX.

Foto: Qualcomm.

aptX Lossless er virkeligheden en kombination af Qualcomms Bluetooth High Speed Link-teknologi og deres primære lyd-codec til øretelefoner med mere, aptX Adaptive. Qualcomm siger, de har optimeret disse og flere andre af firmaets teknologier til aptX Lossless og tilføjet Lossless til Snapdragon Sound-platformen. Resultatet er, at lyd nu kan streames via en Bluetooth-forbindelse med en bitrate på op til 1Mbps.

Det skal siges, at den almindelige Bluetooth-standard ikke understøtter så hurtige forbindelser, det er Qualcomms egen, proprietære Bluetooth-teknologi, der gør det muligt. Det betyder naturligvis også, at f.eks. øretelefoner og smartphones skal have Qualcomms teknologi indbygget for at komme op på denne bitrate.

Kan også klare lossy 24/96-kvalitet

Er der så virkelig tale om totalt tabsfri musik i 16-bit, 44.1 KHz? Det påstår Qualcomm. Men som lydkvalitets-entusiaster vil vide, kræver det omkring 1.4Mbps at få alle bits fra en 16/44.1-musikfil overført korrekt. Men det er fordi, der er tale om stereo. Et enkelt signal kræver kun det halve, altså cirka 700Kbps.

Så hvis Qualcomms teknologi kan sende et stereo-signal som dobbelt aptX Lossless, er der i virkeligheden tale om 2Mbps, og så er det rigeligt. Men det står ikke helt klart fra Qualcomms foreløbige udmelding, om det er sådan, det er fat. Qualcomm understreger dog, at der er tale om streams i OP TIL 1Mbps og at skalering op til Lossless sker automatisk, baseret på Bluetooth-forbindelsens kvalitet.

Med andre ord kan f.eks. afstanden mellem enhederne afgøre, om lytteren rent faktisk oplever Lossless-kvalitet. Qualcomms nye teknologi understøtter dog også 24-bit/96 KHz hi-res-streams, men her er lyden nødt til at blive komprimeret, så den er ikke helt tabsfri. Men lige nu kan du slet ikke streame 24-bit/96 KHz-musik til almindelige øretelefoner med almindelige Bluetooth-forbindelser, så det er et skridt fremad.

aptX Lossless tillader, at lytteren selv skifter mellem 16/44.1 og 24/96, hvis (f.eks.) øretelefonproducenten har implementeret Qualcomms teknologi, sådan som den er tiltænkt. Den nye aptX-teknologi kan også selv hitte ud af, om f.eks. en streamingtjeneste sender et Lossless-signal til din smartphone, og så begynde at skalere bitraten op.

Qualcomm forventer at begynde at levere teknologien til producenter af smartphones, øretelefoner, hovedtelefoner og trådløse højttalere senere i år. Så måske kan vi prøve aptX Lossless af før juletid, men vi kan i hvert fald forvente nye devices med teknologien ombord i 2022.

Annonce:
Forrige artikelFastspeed: Danmarks hurtigste og verdens næsthurtigste bredbånd
Næste artikelYouSee tabte sag om ny binding ved skift af data
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.