Forside Produkter Computere

TEST: Samsung Odyssey Neo G9 buet gaming monitor på hele 49 tommer

-

Vi har testet Samsungs 49 tommer gaming monitor, der understøtter både G-Sync fra Nvidia og AMD FreeSync og op til 240Hz opdateringshastighed.

En skærm der koster 16.499, som er omkring det samme som Nvidia’s 3090 Geforce grafikkort er hård kost for de fleste , men det er hvad du skal punge ud, hvis du vil eje den 49” store gaming monitor fra Samsung, der har en opløsning på 5.120 x 1.440 pixel, og understøtter HDR.

Vi har testet den enorme buede skærm fra Samsung, og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Det er ikke en lille kasse Samsung Odyssey Neo G9 kommer i – Her set i forhold til et skab og en stjernekikkert.

Udpakning, design og installation

Samsung Odyssey Neo G9 kommer i en enorm kasse, som udover skærmen indeholder en skærmfod, der også kan fungere som kabelskjuler og hovedtelefonstativ, og diverse kabler.

Hold nu op hvor den skærm bare enorm. Personligt har jeg to skærme på henholdsvis 34” og 29”, og selvom deres størrelse til sammen er større end Samsung Odyssey Neo G9 føler jeg de fylder mindre på bordet.

 

Skærmenforholdet er på 32:9, og selve skærmen måler hele 119,94 cm x 33,52 cm (BxH), oven i det har den en kurve (bue) på 1000R (Betyder du kan lave en perfekt cirkel med samme kurve med en radius på 1 meter). Betragtningsvinklen er på 178°.

Under forsiden af skærmen finder du en lille joystick knap, hvor du kan styre menu og tænd / sluk af skærmen, og på bagsiden finder du udover den smarte skærmfod 2 x HDMI 2.1 indgange samt en DisplayPort 1.4 indgang – Udover det er der indbygget en USB 3 HUB, hvor du får mulighed for at tilslutte USB 3 enheder fra bagsiden.

 

Hvor er USB-C og Thunderbolt ind- udgang?

Her er min største anke på Samsung Odyssey Neo G9 – Det er overraskende at en flagskibsskærm mangler både USB-C og Thunderbolt ind- og udgange. Jeg kører både PC og Mac, og der ville det have klædt Samsung har forsyne en så dyr skærm med mulighed for at tilslutte via Thunderbolt også. Især når man kan bruge skærmen samtidigt på flere forskellige enheder. Samsung skal dog have ros for den måde man kan skjule sine kabler bag et cover der monteres efter man har sat kablerne til, og få dem ned under bordet via skærmfoden, der har en kabel-kanal som skjuler kablernes vej fra bagsiden og helt ned til bag foden.

 

Core-Light på bagsiden af Samsung Odyssey Neo G9

På bagsiden finder man også en cirkel af farvet LED lys som Samsung kalder Core-lightning, som bringer farverne fra skærmen om til bagsiden som vi kender det fra Philips Ambilight.

Installationen af skærmen tog ca. 25 minutter, men det kan sagtens tage længere. Husk at man bør bruge gode HDMI og DisplayPort kabler. Køb gerne kabler er er certificeret til 8K. Disse kan købes til omkring 150 kr. hos f.eks. AV-Cables. Der er ingen grund til at betale for meget, men sørg for at købe nogle der kan trække den mængde data som det kræver at overføre så store skærmopløsninger og hastigheder.

Designet er futuristisk, og man skal huske på at kræver en del bordplads at have Samsung Odyssey Neo G9 stående på grund af dens enorme størrelse. Personligt synes jeg skærmen er enorm, men pæn i sit udtryk.

 

Sindsyg lækker Mini-LED skærm med LED 2.048 zoner

Samsung Odyssey Neo G9 bruger Mini-LED, der giver bag-belysning til den enorme skærm. Til det har Samsung inddelt skærmen i 2.048 zoner, der giver højere kontrast og sortere sort end de fleste andre LED skærme på markedet.

Skærmen tilbyder ned til 1ms svartid, og oven i det kan du køre helt op til 240Hz opdateringshastighed, det er der dog nogle hensyn man skal være opmærksom på, som vi skriver mere om i næste afsnit af testen når vi kigger på PIP og PAP.

Jeg har testet skærmen med bl.a. Microsoft Flight Simulator 2020 og Counter Strike, og det er klart at med et skærmforhold på 32:9, så kan man se meget mere, end man kan på en normal 16:9 skærm. Men man skal naturligvis være opmærksom på om man kan overskue det. For skærmen er jo to 16:9 skærme sat ved siden af hinanden, og man er man til FPS spil kan man næsten miste fokus når man ser så meget, mens jeg i Flight Simulator 2020 nød det enorme panorama jeg havde når jeg sad i cockpit eller kiggede udenfor flyet.

Samsung Odyssey Neo G9 understøtter Quantum HDR2000 og både Nvidia G-Sync og AMD FreeSync, så uanset hvilket top-skærmkort du bruger på din PC, så får du den bedste gaming-oplevelse. Den maksimale lysstyrke på 2.000 nits og et kontrastforhold på 1.000.000:1 forbedrer dybden i alt fra mørke – til lyse scener. Farver og kontraster står knivskarpt, og opløsningen på 5.120 x 1.440 pixel, gør du også kan bruge den til almindeligt arbejde på Windows og MacOS, hvis du har det behov.

Jeg testede skærmen med Windows 11 og MacOS, og var voldsom glad for at have Windows 11’s nye start menu, der er sat i midten af skærmen, da der var ret langt ud til venstre side når jeg sad foran skærmen.

 

Kan bruges med flere input samtidigt via PIP og PBP

Som skrevet tidligere har Samsung Odyssey Neo G9 3 forskellige indgange (2 x HDMI 2.1 og 1 x DisplayPort 1.4), og disse kan enten tilsluttes til samme enhed, eller forskellige enheder, så du kan dele den enorme skærm op i flere zoner, baseret på input.

Du kan dele skærmen op i flere forskellige størrelser (PBP Picture by Picture). Du kan f.eks. have din PC eller Mac på halvdelen af skærmen, og få et 16:9 billede der, og så f.eks. have en TV-boks eller PS5 eller XBox på den anden halvdel. Du kan justere den i forskellige størrelser, så du selv vælger hvor meget eller lidt plads de forskellige input skal bruge. Det er praktisk, også hvis du f.eks. er streamer, så kan du have dit spil kørende på 50% af skærmen og så din streaming information på den anden halvdel.

Du kan også bruge PIP (Billede i Billede), hvor du får et overlap, hvor du f.eks. kan have en TV-boks kørende.

Man skal dog være opmærksom på at lige så snart du deler din skærm op i to input, så halverer du den maksimale skærmopdateringshastighed per halvdel til 120Hz, da den skal fordele sin processorkraft til to forskellige input.

Alt dette sættes op via det smarte menusystem, som kan aktiveres med joystick knappen som er diskret gemt under skærmen.

 

Kan også bruges med PS5 og XBox, men….

Som skrevet i forrige afsnit kan man med HDMI 2.1 bruge Samsung Odyssey Neo G9 sammen med sin PS5 eller XBox konsol, man skal dog være opmærksom på, at ingen af dem understøtter den opløsning som Samsung Odyssey Neo G9 tilbyder, og derfor ender man med sorte kanter på både venstre og højre side af skærmen hvis man vil spille på sin konsol. Men skærmen understøtter 144Hz via HDMI 2.1, så man får den højeste opdateringshastighed som konsollerne understøtter.

 

Konklusion

Samsung Odyssey Neo G9 koster 16.499,- og alene dette gør at denne skærm ikke er for alle, men man skal også huske på, at dem der allerede har kastet 10-16.000 kroner efter et Nvidia 3090 eller lignende, måske også gerne vil have en enorm skærm, og så er Samsung Odyssey Neo G9 et godt bud.

Min største anke er ikke prisen, for hvis du vil betale hvad det koster at få en enorm skærm til at spille på, i stedet for at have to 16:9 skærme ved siden af hinanden, så er det vel OK. Min største anke er at en flagskibskærm uanset om den primært er bygget til gamere, ikke har USB-C og Thunderbolt indgange.

Samsung Odyssey Neo G9 er en super fed gamer-skærm, og har man råd så er det da en overvejelse værd. Farver og kontrast står knivskarpt, og havde jeg pladsen ville jeg da elske at bruge den til min Flight Simulator. Jeg måtte teste skærmen på mit spisebord, fordi jeg ikke havde plads på mit normale arbejdsbord, uden at skulle skille en hel del ad.

Et tip inden du køber – Find en forhandler der har den på lager og i udstilling i butikken, så du kan se og føle den før du køber – For jeg tror mange af de ting jeg skriver om skal opleves i butikken.

 

Pris og levering

Samsung Odyssey Neo G9 koster 16.499,- vejledende og kan købes nu. Du kan se bedste dagspris her.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.