Forside CES CES 2022

CES: Vilde laptop-designs fra ASUS og Lenovo

-
ASUS ZenBook 17 Fold i forskellige positioner (Foto: ASUS)

De to asiatiske producenter udnytter fuldt og helt, at skærmteknologier udvikler sig med syvmileskridt for tiden.

Når vi snakker om foldbare, er det som regel smartphones, vi henviser til. Men hvorfor skulle det dog kun være de helt små skærme, der kan foldes? Sådan er der nok nogen, der har tænkt hos ASUS, der aldrig har været bange for at prøve nye laptop-designs af.

På årets lettere amputerede CES-messe har firmaet præsenteret et foldbart laptop-design. ZenBook 17 Fold hedder modellen, der vel nærmest kan kategoriseres som en stor, foldbar tablet med laptop-funktioner.

Annonce:


Når enheden er foldet helt ud, er der tale om en 17.3-tommers tablet, og det er vist større end hvad de fleste andre producenter har præsenteret indtil videre. I tablet-formatet er maskinen udført i 4:3-skærmforholdet og har en opløsning på 2560 x 1920 (QHD) og en kontrastrate på 1.000.000:1. Den har 0,2 ms responstid, 90Hz refresh rate og en DCI-P3 gamut på 100%. Og ja, den understøtter Dolby Vision.

Vælger du dog at folde den, så den ligner en laptop, kan du klaske et tastatur-modul på den nederste del, sådan at du ikke skal bruge et skærmtastatur i lighed med de dobbeltskærmede laptops, der har ledt op til dette foldbare design.

Tre formater

I dette format bliver skærmen 12.5” stor i fuld HD. Men du kan også vælge at gøre noget helt tredje, nemlig at bruge tastaturet som et trådløst et af slagsen, mens du gør brug af den fulde 17.3”-skærm på en eller anden måde.

Som du måske kan regne ud er der ikke plads til ret mange porte på sådan en fætter, så der er kun en enkelt Thunderbolt 4-kompatibel USB-C-port ombord, samt et hovedtelefonstik. Til gengæld kan ZenBook 17 Fold forbinde sig til omverdenen trådløst via WiFi 6E og Bluetooth 5.2.

Der sidder fire højttalere i den, der er konfigureret sådan, at maskinen kan understøtte Dolby Atmos. Den kommer med en 1 TB SSD, op til 16GB LPDDR5-RAM og hvad ASUS siger er ”de nyeste” Intel-CPU’er med integreret grafik. Hvad det så end betyder.

ASUS er dog ikke de eneste, der prøver grænser af på designfronten. Lenovo har på CES præsenteret ThinkBook Plus Gen 3, der har to skærme. Det sidste er der måske ikke så meget nyt i, men når man tager i betragtning, at der er tale om en 8-tommers tablet-agtig skærm, der sidder ved siden af tastaturet, er det alligevel ikke noget, man ser hver dag.

Dobbeltskærm på en anden måde

Den store skærm er en 3K-skærm i 17,3 tommer. Den lille skærm er en LCD, der som nævnt er på 8”, og som har en opløsning på 800 x 1280 pixels. Og hvad skal den så bruges til? Som vi tidligere har nævnt, da konceptet blev lækket for første gang, er den lille skærm tænkt som en digital notesblok, du kan skrive på med en digital pen.

Hvis du foretrækker at tage noter i hånden, behøver du således ikke først skrive dem ned på en ”analog” blok for blot at skulle overføre dem til din PC efterfølgende ved at scanne dem ind og udføre tegngenkendelse… eller udføre kedeligt indtastningsarbejde.

Skærmen kan dog også bruge til navigation. ThinkBook Plus Gen 3 kommer med en specialiseret version af Windows 11, der kan udnytte den lille skærm. Der kan f.eks. puttes genveje med mere ned på 8-tommer skærmen, så det er nemmere at finde rundt på den store.

Modsat ASUS-maskinen ovenfor er der masser af porte på ThinkBook’en, inklusive en HDMI-port, to USB A-stik og et USB-C-stik med Thunderbolt 4. Maskinen kommer med 12. generations Intel Core-processorer, og du kan konfigurere den med op til 32 GB DDR5-RAM.

Pris og dansk tilgængelighed på begge maskiner afsløres senere.

 

Andre CES nyheder. Se også: CES Tema

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.