Forside Nyheder

NVIDIA kan være på vej ud af ARM-handelen

-

Chipproducenten har angiveligt fået kolde fødder på grund af besværligheder med at få købet godkendt af myndighederne.

For halvandet år siden, i september 2020, bragede nyheden ud på alle techmedierne: Chipproducenten NVIDIA ville købe ARM for cirka 251 milliarder kroner. Det ville gør den allerede temmelig stærke chipproducent endnu stærkere, fordi ARM-arkitekturen er voldsomt populær i både laptops og smartphones.

Købet skulle bare lige, som det jo altid er tilfældet, have myndighedernes godkendelse. Men så let skulle det åbenbart ikke gå. Det stod hurtigt klart at den dominante position, NVIDIA i princippet kan sætte sig i, lugtede af monopol for mange af konkurrencestyrelserne rundt om i verden.

Annonce:

Sådan er det f.eks. i EU, hvor konkurrencekommissær Margrethe Vestager og hendes hold satte gang i en undersøgelse af NVIDIAs køb af ARM tilbage i oktober. Både i EU og andre steder i verden er myndighederne simpelthen nervøse for, at NVIDIA kommer til at give chipproducerende konkurrenter dårligere vilkår, når der skal laves ARM-chips, end de selv har.

Det samme gælder ARMs hjemland, Storbritannien. ARM har hjemme i universitetsbyen Cambridge, men den fine adresse har ikke afholdt de britiske konkurrencemyndigheder for at sætte en undersøgelse i gang. I USA hev Federal Trade Commission (FTC) hevet handelen for retten for at prøve at få den stoppet. Og ifølge Bloomberg vil Kinas regering blokere handelen, hvis ikke de andre lande gør det.

Børsnotering i stedet

Med så meget modstand er det måske ingen overraskelse, at myndighedernes fod på bremsepedalen nu ser ud til at have sat handelen på aflysningskurs. Bloombergs kilder siger, at NVIDIA er klar til at bakke ud af købet, fordi der simpelthen ikke er sket noget fremskridt i godkendelsesprocessen siden handelen blev offentliggjort i september 2020 – tværtimod.

Den japanske tech-investeringsbank Softbank, der lige nu ejer ARM, har dog ifølge nyhedsbureauet allerede alternative planer, hvis NVIDIA springer fra. De vil i stedet børsnotere ARM, hvis handelen går ned, sådan at alle kan investere i Cambridge-firmaet.

Officielt arbejdes der dog stadig på at gennemføre handelen. En talsmand fra NVIDIA, Bob Sherbin, siger til Bloomberg at firmaets holdning fortsat er den, at handelen vil føre til mere konkurrence og innovation, ikke mindre. Og fra Softbank hedder det ligeledes, at ”Vi har stadig høje forhåbninger om at handelen bliver godkendt”.

Angiveligt har adskillige af de store techfirmaer fodret myndighederne med informationer om handelens ulemper. Disse firmaer skulle omfatte Intel, der har en naturlig interesse i at stoppe handelen, eftersom det er deres arkitektur, ARM primært erstatter. Men også Amazon og Microsoft skulle være involveret – begge firmaer, der bruger Intel-baserede servere i deres store cloud-tjenester.

Annonce:
Forrige artikelRygte: Google lancerer deres eget smartur til maj
Næste artikelSeneste måling: Sådan fordeler seerne sig på streamingtjenesterne
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.