Forside Produkter Computere

TEST: Netgear Nighthawk M5 – 5G/Wi-Fi 6 Router på 1. klasse

-

Vil du gerne have internet med på camping, i sommerhuset eller i udlandet, og har du lige omkring 5.800 DKK, så kan du få en 5G router, der giver dig op til over 1,2 Gbps internet på farten.

Det er ikke hver dag man tester en mobil-router til tæt på 6.000 DKK, og det er nok heller ikke normen for de fleste, især ikke når man tænker på, at man for samme penge kan få en ret god 5G smartphone, og så køre Internet deling på den, men når vi alligevel sagde ja til at vi rigtigt gerne ville teste den, så er det fordi vi på recordere.dk, har haft 4G forgængeren med på mange messer, hvor vi skriver artikler, og sender billeder og video på en delt internet forbindelse til recordere.dk’s læsere. Vi var derfor spændte på, hvad man får med den nye Netgear Nighthawk M5 (MR5200), der tilbyder både 5G/LTE og Wi-Fi 6 trådløst netværk med adgang for op til 32 enheder. Og her kan du læse hvad vi synes.

 

Annonce:

Udpakning, design og installation

Netgear Nighthawk M5 (MR5200) kommer i en æske, der udover routeren indeholder en USB strømforsyning, og et USB-A til USB-C kabel. Og så er der et batteri på 5.040 mAh. Routeren måler 105 x 105 x 21.5 mm, og vejer 240 gram med batteri. Under batteriet placerer man sit 5G Nano-SIM kort, der giver routeren adgang til mobilt Internet.

På toppen af routeren er der et 2,4” LCD touch-display, hvor du kan se status på forbindelse, ligesom du kan betjene flere af indstillingerne af routeren, hvis du ikke vil bruge den gratis Netgear app, der findes til både Android og iOS. På toppen finder man også en tænd/sluk knap. Ved siden af displayet er der en HOME og en BACK knap, som kan bruges når man navigerer i modemets menuer.

 

På siden af routeren finder man en USB-C port, en Gigabit ethernet port, og to overdækkede tilslutninger til eksterne antenner, så hvis man har et sommerhus eller en campingvogn, hvor man har plads til en antenne på taget, så kan forbedre modtagelsen yderligere.

 

Installationen af modem tager ca. 2 minutter, og måske 5, hvis man selv ønsker at navngive det trådsløse netværk, og installere iOS/Android App, og så har man sit trådløse netværk kørende.

 

5G og Wi-Fi 6 – Det er trådløst mobilt internet på 1. klasse

Inde i hjertet af Netgear Nighthawk M5 (MR5200), sidder der et Qualcomm SDX55 chipset som tilbyder LTE CAT20, der giver mulighed for 5G hastighed på op til 1,2 Gbps. Og så har du så Wi-Fi 6 og gigabit ethernet også. Det er det som gør Netgear Nighthawk M5 (MR5200) til mobilt internet på 1. klasse. For er du en af de danskere som ikke har adgang til hverken fiber eller coax internet på høj hastighed, så kan du med denne router få en ret god forbindelse. Vi testede den både hjemme og på farten, og fik fine 5G hastigheder på op til 2-300 Mbps. Det skal siges at vi ikke havde mulighed for at teste tæt på antenner. Den nærmeste 5G antenner vi havde var ca. 1,2 km væk fra routeren, der stod i vindueskarmen.

 

Vi havde både 5G og 4G+ forbindelse mens vi testede, og derfor sprang hastigheden, men vi var aldrig under 120 mbps, så det ville sagtens kunne bruges til streaming. Upload hastigheden svingede mellem 50 – 80 Mbps. Forsinkelse på ping lå på mellem 24 – 35 ms. Vi testede vores iPhone 13 Pro Max som også er på TDC’s 5G netværk (dog via Telmore), og den leverede samme eller lige under samme hastighed på 5G netværket som Netgear Nighthawk M5 (MR5200).

Den interne forbindelse med Wi-Fi 6 mellem egne enheder fungerer rigtigt godt, så forbindelse til printer og eventuelle delte diske fungerede med god hastighed.

De trådløse forbindelser er klart bedre end den Nighthawk M2 som vi selv ejer, og som tilbyder 4G forbindelse.

 

Op til 13 timers batteritid

Det medfølgende batteri på 5.040 mAh giver op til 13 timers batteritid. I perioden vi testede den lå vi tit på 10+ timer, og modemet har egne strømspare-funktioner, som gør at skærm slukker og modememmet aldrig bruger mere strøm end nødvendigt, og man kan købe ekstra batterier, og skifte løbende, hvis man ikke er i nærheden af stikkontakter. Et uoriginalt kan købes for omkring 200 DKK på nettet.

 

Men har du f.eks. routeren i campingvogn eller i sommerhuset, så kan du have den fast forbundet til USB-C opladeren, og du kan endog vælge ikke at have batteriet monteret i routeren, hvis du ikke vil slide på det.

Batteritiden med det forbrug vi havde er godkendt, og er man f.eks. journalist eller blogger, vil man sagtens kunne bruge Netgear Nighthawk M5 (MR5200) på farten over en hel dag og stadig have batteri når man kommer tilbage til kontoret. Routeren kan oplades fra 0 – 100% på et par timer.

 

Konklusion

Netgear Nighthawk M5 (MR5200) er ikke en mobil router for alle, men for dem der virkeligt har behovet for høj hastighed og Wi-Fi 6 på farten. Der findes 5G routere fra et par tusinde kroner og opefter, men med Netgear Nighthawk M5 får du også en Gigabit Ethernet port, du får god batteritid og så har du muligheden for at tilslutte eksterne antenner.

Så har du kun mulighed for mobil internet, bør du kigge på Netgear Nighthawk M5 (MR5200), der virkeligt er mobilt internet på 1. klasse. Hvis du bare har brug for en 5G router der skal stå fast i hjemmet, findes der andre løsninger, men skal du have den med på farten, og bruge den overalt, så findes der ikke mange andre løsninger som kan bruges så bredt som denne.

Vi kvitterer med en Recordere.dk anbefaler, og så håber vi på at den falder i pris inden alt for længe.

 

Pris og levering

Nighthawk M5 kan købes hos flere forhandlere, og koster fra ca. 5.800,-. Du kan se bedste dagspris her.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.