Forside Nyheder

Apples nye xR-platform hedder formentlig rOS

-
Designeren Ian Zelbo har lavet denne mock-up af Apples kommende MR-briller baseret på beskrivelser fra The Information, der angiveligt har set prototypen (Illustration: Ian Zelbo)

Får vi mon det nye styresystem at se til juni, når WWDC løber af stablen?

Hvis man nu havde tendens til dårlige vittigheder, kunne man blive fristet til at starte denne nyhedsartikel med at skrive noget om, hvordan den kommende xR-markedsplads kommer til at være Apple mod hele rOSset.

Men så lavt synker vi naturligvis ikke her på Rec.dk. Vi kan dog konstatere, at der er konsensus blandt folk med indsigt i Apples planer om at tage føringen på xR-markedet, om at firmaets kommende styresystem til xR-enheder kommer til at hedde rOS.

Annonce:

Det lille r står – hvis du ikke allerede skulle have gættet det – for ’reality’. Og med det navn har Apple helgarderet sig. De kan lave produkter i såvel AR-, VR- som MR-kategorierne (der samlet går under fællesbetegnelsen xR) med det navn. Skulle en ny form for virkelighedsforandrende teknologi dukke op senere, kan det også passe ind under navnet rOS.

Nyheden om navnet blev først bragt til torvs af den normalt ret troværdige Mark Gurman fra Bloomberg, men siden har flere andre medier med andre kilder også bekendtgjort, at navnet på brugerinterfacet bliver rOS.

Lang udviklingsrejse

Dermed signalerer Apple naturligvis også, at deres planer går længere end til Augmented Reality, som de for flere år siden bekræftede deres interesse i med lanceringen af ARKit. Indtil videre har sidstnævnte mest været brugt til sjove billedeffekter, men som faste læsere af disse sider vil vide, er Apple også allerede på vej med deres næste forsøg på at dominere en produktkategori.

På sigt vil Apple angiveligt både lave AR-briller og VR-headset, men det første indspark fra Cupertino-firmaet bliver et Mixed Reality-headset. Altså et headset, der i princippet er et VR-headset, der lukker helt af for den øvrige verden. Virkeligheden udenfor bliver så inddraget gennem kameraer, der sidder udenpå og sender et signal ind i headsettet.

Et lidt ældre bud på fra designeren Martin Hajek på, hvordan Apples VR-briller kunne se ud. (Mock-up: Martin Hajek).

Her bliver signalet så både analyseret og bearbejdet, sådan at den verden, man kender, kommer til at se anderledes ud. Apple har arbejdet på teknologien siden 2015, og adskillige troværdige Apple-spåmænd (heriblandt Ming-Chi Kuo og Mark Gurman) fastholder, at Apples MR-headset bliver lanceret til næste år…efter adskillige forsinkelser.

Headsettets lange rejse til dette punkt blev for nogle dage siden beskrevet af endnu et medie med kilder dybt inde i Apple, nemlig The Information. Artiklen kræver betaling, men du kan læse hovedelementerne i historien hos Ars Technica.

14 kameraer og mulig M2-processor

The Information-artiklen bragte i øvrigt flere andre nyheder på banen omkring MR-headsettet, der er på vej: Apple bestyrelse fik for nylig en demonstration af det næsten færdige produkt, der primært forventes at være til entusiaster og udviklere i første omgang. Prisen kommer nemlig til at ligge på omkring 2.000 dollar, eller næsten 14.000 kroner før danske skatter og afgifter.

Endnu et bud på headset-designet fra Ian Zelbo (Illustration: Ian Zelbo)

Til gengæld bliver headsettet lidt af en kraftkarl. Det centrale chipset i headsettet er ifølge flere medier en variant af M1, måske endda en variant af M2-chippen. Oprindeligt skulle der endda være fulgt en slags base med, der havde en M1 Ultra ombord, og hvor mange af de mere komplekse udregninger ville blive foretaget og så streamet til headsettet. Men den er siden blevet droppet.

Derudover fortæller The Information, at der kommer til at sidde hele 14 kameraer i headsettet, hvoraf de fleste som ovenfor beskrevet sender et signal ind i headsettet. Andre kameraer vender dog den anden vej og tracker dine øjenbevægelser, så billedet på skærmene indvendigt kan justeres derefter. De to skærme i headsettet skulle i øvrigt mindst have 4K-opløsning og måske mere.

Nu går xR-entusiasterne så bare og venter på, om Apple viser rOS frem ved WWDC om lidt under to uger.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.