Forside Produkter Mobil

Den nye ASUS Zenfone 9 har gimbal-stabilisering

-

Det er lykkedes for ASUS at stoppe et ophæng ind i den ellers ret flade telefon, der minder om de stabiliserings-værktøjer, semiprofessionelle kamerafolk bruger.

Hvis du ikke har hørt ordet ”gimbal” før, kan du måske forledes til at tro, at der er tale om et eller andet mytologisk monster eller foreningen Gymnastik-Idræt Middelfarts årlige hal-bal. Men hvis du har fulgt kameraudviklingen i de senere år, ved du nok, at ingen af delene er tilfældet.

Annonce:

En ”gimbal” blev indtil for nyligt primært omtalt som en kardanring på dansk, men først ændrede denne sprogbrug sig i blandt professionelle og semiprofessionelle kamerafolk og siden er ”gimbal” også rykket over i de forbrugerteknologi-interesserede forbrugeres terminologi.

En gimbal er teknisk set en af de ringe, der kan dreje omkring en genstand og dermed få sidstnævnte til at fastholde sin lodrette og vandrette position, selv hvis genstanden roterer. Som den årvågne læser nok har fanget, er det dette system, der anvendes i gyroskopiske ophæng og skibskompasser.

Det er en teknologi, der går helt tilbage til det gamle Grækenland, hvor den først blev beskrevet et par hundrede år før vor tidsregning. I de senere årtier har den slags teknologi også fundet vej til kamera-ophæng og indenfor de senere år har teknologien især været at finde i dronekameraer.

Actionkamera-teknologi i en smartphone

Af samme grund kan man takke bl.a. DJI for at popularisere ”gimbal” som udtryk for et stabiliseringsophæng, der holder et kamera stabilt, næsten uanset hvordan det placeres i det tredimensionelle rum. Gimbal er nu et buzzword, der associeres med actionkameraer, samt stativer og holdere til smartphones.

Og så skulle man jo tro, at den slags teknik krævede for meget plads til at finde vej til smartphone-kameraer. Men det lader ASUS ikke til at lade sig stoppe af. I firmaets nye Zenfone 9-model, som netop er blevet annonceret, har de givet hovedkameraet et seks-aksels gimbal-ophæng, hvilket ifølge firmaet kan stabilisere kameraet plus/minus tre grader uden at det overhovedet kan ses på f.eks. video-optagelserne.

De sidste kan foretages i 8K, ikke mindst takket være Sonys IMX766-sensor, som vi kender fra bl.a. OnePlus’ smartphones og Phone 1 fra Nothing. Det er ikke toppen af poppen, når det gælder kamerasensorer, men den har dog trods alt en pixelstørrelse på 1um og 50 megapixels opløsning, så helt dårligt er det ikke.

Dette hovedkamera flankeres af et 12-megapixels kamera med ultravidvinkel-linse, og på fronten sidder der et 12-megapixels selfie-kamera. Zenfone 9 har en 1024×2400-pixels AMOLED-skærm på 5,9 tommer, og er dermed stadig en lidt mindre smartphone end mange af konkurrenterne til trods for det halvstore kameramodul bagpå. Skærmen klarer en refresh rate på op til 120Hz.

Til lidt mindre hænder

Fordi skærmen er lidt mindre, kan Zenfone 9 også klare sig med et lidt mindre batteri end konkurrenternes, så dette er på 4300 mAh. Det mindre batteri har også muliggjort et lidt fladere design med flade kanter, i stil med det design, de seneste iPhones-modeller bragte på mode igen.

Det hele drives af en Snapdragon 8+ Gen 1-processor, der får understøttelse af enten 8 eller 16GB RAM. Zenfone 9 fås derudover med enten 128GB eller 256GB lagerplads. Du kan smide den ned på halvanden meter vand i 30 minutter uden at der sker noget, for telefonen er IP68-certificeret.

ASUS Zenfone 9 kan købes nu og starter ved 5.799 kroner.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.