Forside Nyheder

SAS-partner køber op til 400 flyvende taxier

-
(Foto: United Airlines)

SAS’ amerikanske partner, United Airlines, tror på en nær fremtid, hvor flyvende ”biler” er en realitet.

Når man ser Ridley Scotts klassiske ’Blade Runner’-film fra 1982 i dag, er det slående, hvor mange af filmens fremtidsscenarier, der skød ved siden af. Ifølge filmen, der foregår i 2019, skulle vi ikke bare have syntetiske mennesker som hjælpere idag, men trafikproblemerne skulle også være løst med flyvende biler. Til gengæld er der ingen mobiltelefoner og fladskærme.

Flyvende biler har været på tech-entusiasternes ønskelister længe, men konceptet har haft svært ved at få luft under vingerne (ahem…) I mellemtiden har drone-teknologier fanget verdens interesse, og i stedet for biler, der pludselig får vinger og letter lodret op i luften, venter mange nu på persontransporterende droner.

Annonce:

”Er det ikke bare, hvad vi kalder en helikopter?” lyder det første spørgsmål som regel, når snakken falder på store droner. Men helikoptere har som regel piloter ombord, modsat mange dronekoncepter til person- og varetransport, der enten er fjernstyrede eller selvstyrende.

Derudover bruger helikoptere masser af fossile brændstoffer og ses derfor ikke som en løsning på trafikproblemerne i større byer. De dronekoncepter, der p.t. arbejdes på, er primært elektriske. Den tekniske betegnelse for disse droner er eVTOL – Electric Vertical Take Off and Landing.

Hundredevis af eksemplarer bestilt

Det inkluderer de persontransport-droner, som Eve Air Mobility lige nu arbejder på i samarbejde med den gamle flyfabrikant Embraer. Eve er så langt fremme i udviklingen af disse eVTOL’er, at de påbegynder simulerede flyvninger med dem i Chicago…i dag. Selv om der kun er tale om simulationer, er det værd at huske på, at en troværdig simulation er nødt til at benytte sig af en drone, der er tæt på at være færdigudviklet.

Det vidner dog også om, hvor tingene er på vej hen, at en af SAS’ største internationale partnere, United Airlines, nu springer ombord på eVTOL-toget. Luftfartselskabet har investeret 15 millioner dollar i Eve Air Mobility, men det er bestillingen af 200 eVTOL’er, der virkelig viser firmaets indsats. United har ifølge aftalen med Eve option på at købe yderligere 200, når de første er leveret.

United vil ifølge en pressemeddelelse bruge person-dronerne til at starte flyende taxi-tjenester op ”over hele verden”. Der er altså tale om et helt andet niveau af forpligtelser end dengang Uber meddelte, at de ville udvikle flyvende taxi-droner, der bl.a. skulle flyve rundt i Dubai – et projekt, Uber siden har droppet.

Men der er ikke bare tale om at United har fået solstik. Der er tværtimod tale om en trend, der kan resultere i en virkelighed, der ligner den i ’Blade Runner’, hvor ’Spinner’-fartøjerne flyver rundt mellem højhusene. Det britiske selskab VX4 har også udviklet en eVTOL-model, og i juli blev det offentliggjort, at Virgin Atlantic og American Airlines har forudbestilt hhv. 150 og 250 eksemplarer af den.

Dertil kommer at det amerikanske luftvåben har kastet en masse penge ind i udviklingen af eVTOL-teknologi, hvilket som regel ender med at komme den civile luftfart til gode på et tidspunkt. Toyota har også kastet sig ind i kampen om det flyvende taxi-marked.

Annonce:
Forrige artikelTEST: Samsung Galaxy Buds2 Pro in-ear – De lyder vildt godt
Næste artikelØgede omkostninger får YouSee til at hæve priserne for 2023
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.