Forside Produkter Mobil

TEST: Insta360 X3 – 360 graders actionkamera

-

Hvis du har brug for et actionkamera, der er noget ud over det sædvanlige, og du gerne vil lave spektakulære videoer, så skal du prøve Insta360 X3. Det vil du ikke fortryde.

I mange år har GoPro serierne været actionkameraernes konge, også selv i hårde tider, men flere og flere virksomheder som Sony, DJI er også kommet godt med de seneste år. I løbet af de sidste par år er en ny kategori af actionkameraer dukket op. Kameraer, der tilbyder at optage videoer i 360 grader, så nærmest alt hvad der sker omkring kameraet optages, og kan enten vises som almindelig flad video, eller som en 360 graders video, hvor seeren selv vælge hvad vinkel de vil se videoen i.

Et af de mest populære mærker i den kategori, er Insta360, der startede i 2005. Vi har testet deres seneste model Insta360 X3, der kommer med et par nye funktioner og en masse sjov.

Annonce:

Inden du læser videre, skal jeg dog for god orden sige, at forventer du at se en masse lækre aktion-videoer med mig, må jeg skuffe, det er jeg for gammel og overvægtig til, men jeg viser eksempler på hvad kamera og software kan.

 

Siderne på Insta360 X3 er beklædt med robust gummi

Udpakning og installation

Insta360 X3 kommer i en æske, der udover kameraet indeholder et beskyttelses-etui af stof, og et USB-C kabel til opladning. Men før du kan tage Insta360 X3 i brug, skal du selv huske at købe et MicroSD kort, og gerne et med masser af plads og høj læse og skrive hastighed (Insta360 anbefaler UHS-I, Class V30. Dog med maksimalt 1 TB lagerplads formateret med exFAT).

Designet minder om tidligere Insta360 X modeller, dog er der den store forskel at X3 har fået en stor 2,29” touch-skærm, hvor du kan styre alle funktioner af kameraet. Det er en stor ændring fra X2, der havde en lille rund skærm.

På den ene side af kameraet finder du låger, der gemmer et udskifteligt batteri, og en plads til et MicroSD kort, og så er der en låge der gemmer på et USB-C stik. På den anden side finder du tænd/sluk-knappen og en hurtigmenuknap til valg af foruddefinerede indstillinger. På forsiden er der både en lukkerknap og en anden til visning af dit mediebibliotek. I bunden finder man et standard 1/4” mount, som gør du kan bruge det meste af stiks, mounts og holder der findes på markedet.

1/4″ mount til diverse ekstraudstyr

Insta360 X3 er lidt større og tungere end sin forgænger (114x46x33.1mm og vejer 180 gr.), men absolut ikke noget der gør den mere besværlig at have med rundt.

Kameraet er designet til at være solidt med et hærdet plasthus og gummisider, der giver et sikkert greb. Dog skal du passe godt på de to linser der sidder på de brede sider af kameraet. Disse kan let ridse, hvis du taber kameraet.

Ifølge Insta360 er X3 vandtæt uden et ekstra etui ned til 10 meters dybde, men du skal dog sikre dig at alle låger på siderne af kameraet er lukket rigtigt inden. Det er ikke noget jeg har testet, og personligt ville jeg nok uanset hvad, selv købe et undervandsetui for at sikre jeg ikke ødelagde kameraet ved en fejl. Disse kan købes fra omkring 500 DKK.

Installationen foregår igennem Insta360 app’en der kan hentes gratis til Android og iOS, og det tog et par gange at få den forbundet, indtil jeg gik ind i indstillingerne på kameraet og slog bluetooth til, der havde slået sig selv fra efter en firmwareopdatering.

 

Da jeg ikke selv er en aktion-helt, har jeg vedlagt et rigtigt godt eksemplel på de mange funktioner du kan lave med Insta360 fra YouTuberen og fotografen Jordi Koalitic.

Kameraet

Hver af Insta360 X3’s to linser har en 1/2″-sensor, hvilket er dobbelt så stort som i den sidste generation og større end dem, der findes i de fleste konkurrerende actionkameraer på markedet. Disse sensorer gør det muligt for kameraet at fange mere lys, flere detaljer og farver.

Du kan optage både billeder og video, og du kan vælge mellem 360 grader eller single-lens mode, hvor du kun bruger den ene af linserne på Insta360 X3 kameraet.

Billeder kan optages i op til 72MP (11.968 x 5.984 pixels), og 18MP (5.952 x 2.976 pixels) i HDR mode. Video kan optages i op til 5.7K (5.760 x 2.880 30/25/24fps) i 360 mode og 4K (3.840 x 2.160 30/25/24fps) i single-lens mode.

Billeder optages enten i Insta360’s eget INSP format, der kan eksporteres til jpg via app’en, eller DNG RAW som kan redigeres i diverse forskellige fotoredigeringssoftware. Jeg er lidt skuffet over hvor langsom reaktionstiden er når du trykker på triggeren for at tage et almindeligt billede. Det håber jeg er noget som Insta360 kan rette op på i en softwareupdate.

Kameraet kommer med 4 indbyggede mikrofoner, der tilbyder en OK lyd, men du kan også købe en mikrofon-adapter, og så tilslutte en ekstern mikrofon hvis du har behov for det.

Insta360 X3 anvender sin egen stabiliseringsteknologi, som Insta360 kalder Flowstate. Det er det, der gør Insta360 står utroligt skarpt i selv meget intense actionsekvenser. Dette uanset om du monterer kameraet på en bil, en motorcykel, et surfboard eller blot løber rundt i terrænet med kameraet i skoven.

 

Du kan også optage timelapse med Insta360 X3 i helt op til 8K, hvor du selv kan sætte opløsning og interval. Jeg lavede en kort timelapse over 30 min., hvor jeg optog primært bevægende skyer, og det fungerede rigtigt godt. Det eneste jeg savner i timelapse mode, er at man kan sætte en forsinket start, så man kan nå at komme ud af billedet inden den starter. Dette kan selvfølgelig gøres ved at bruge app’en hvis man lige har den ved hånden. Efter du har optaget timelapsen kan du så “optage den igen”, hvor du så bevæger dig rundt i billeder, og på den måde får en rigtigt lækker effekt, selvom kameraet har stået samme sted under hele optagelsen.

I 360 graders video mode, er det der hvor Insta360 X3 virkeligt kommer til sin ret. Man skal dog være opmærksom på, at selvom det optager i 360 grader så er det som om der i det område hvor de to linser “limes sammen” godt kan opstå en grøde i billedet.

Insta360 har også lavet en “Me Mode”, som fastholder fokus på den person der går med kameraet på et selfie-stick. Med Me Mode forsvinder selfi-sticket og det ser ud som om du har en kameramand med, der fokuserer på dig.

I det hele taget så kan du rigtigt meget med Insta360 X3 kameraet, og der er masser af spændende funktioner at vælge mellem hvis du er den aktive type, og en ting er sikkert, man kan hurtigt købe sig fattig i ekstraudstyr til at montere kameraet på bil, cykel, styrhjelm osv.

 

Fantastisk app til både iOS og Androd (Også Mac og PC)

Insta360 har lagt rigtigt mange kræfter i deres Apps uanset om det er på Android, iOS, Mac eller PC får du en masse redigeringsfunktioner, der gør at er du på farten, og gerne vil dele en lækker video på sociale medier, så kan videoen redigeres, retoucheres og publiceres direkte fra app’en til de fleste sociale medier. I app’en kan du både tilføje musik, lave overgange, farvekorrigere og meget mere. Alt det uden at skulle betale ekstra for en videoredigeringsapp.

Du kan også sætte fokus på, hvem eller hvad i videoen der skal holde fat i, og du kan vælge at eksportere videoen til enten 360 grader, eller en almindelig video, hvor du har brugt de 360 grader til at panorere rundt i miljøet.

 

Batteriet – 81 minutter

Det medfølgende 1.800 mAh batteri giver op til 81 minutters optage-tid. Gudskelov er batteriet udskifteligt, så du kan have et par stykker med på farten, hvis du vil optage i længere tid. Opladningen sker i kameraet via USB-C, eller også må du købe en battery-hub, hvor du kan oplade 3 batterier samtidigt, men så skal du af med yderligere 1.100 DKK.

 

God forbindelse via Bluetooth og WiFi.

Insta360 X3 understøtter Bluetooth 5.0 BLE og WiFi 2.4GHz, 5GHz

(802.11a/b/g/n/ac). Bluetooth bruges primært til at etablere forbindelsen mellem kamera og smartphone, og så tager WiFi over.

 

Konklusion

Insta360 X3 er et fantastisk action-kamera, fordi du kan bruge det til både 360 grader og som almindeligt kamera. Du skal dog have behovet for 360 grader, for ellers er de omkring 4.400,- DKK en høj pris, når du kan købe f.eks. et GoPro Hero 10 for 3.300,-. Men har du behov og lyst til at lege med videoer i 360 grader, så er Insta360 X3 nok noget af det bedste du kan få på markedet lige nu.

Når vi lander på 4 og ikke 5 stjerner skyldes det udelukkende batteritid og den langsomme shutter-tid på kameraet.

Pris og levering

Insta360 X3 er allerede i salg, og koster omkring 4.400,- DKK – Du kan se bedste dagspris på kameraet her.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.