Forside Indhold og distribution Film

Halter ’Andor’ efter de andre Star Wars-serier i popularitet?

-
Diego Luna og Stellan Skarsgård i ‘Andor’ (Foto: Disney)

Disney vælger nu at sende de to første afsnit af serien ud på flow-TV i USA, hvilket får visse medier til at spekulere om det er for at øge interessen.

Der er ingen tvivl om at ’Andor’ på Disney+ er anderledes end mange af de andre Star Wars-serier på tjenesten. Afsnittene er generelt længere end for eksempel dem i ’The Mandalorian’ og generelt er serien ikke dobbeltkodet på samme måde som de andre serier.

Dobbeltkodning er det filmanalytiske udtryk, der bruges, når en film eller TV-serie bevidst forsøger at tale til to forskellige publikummer på samme tid. Det er noget, Pixar-film for eksempel ofte excellerer i, når de lægger voksen-vitser ind i film, der ellers er mest rettet mod børn.

Annonce:

Således har de øvrige liveaction-serier i Star Wars-universet, herunder ’The Mandalorian’, ’Obi-Wan Kenobi’ og ’The Book of Boba Fett’ kunnet ses af børnene for deres eventyr, visuelle magi og action – mens de voksne har kunnet nyde de sociale og politiske kommentarer og moralske diskussioner, der også er bygget ind i serierne.

Men ’Andor’ er mere rettet mod voksne end de andre. Der er mere dialog, karaktererne er mere komplekse, det politiske aspekt er mere i centrum, der er flere handlingstråde at holde styr på og som nævnt er afsnittene også længere end børns opmærksomhed ofte kan håndtere.

Analytiker tog fejl

Det er nok den mest ’voksne’ Star Wars-produktion til dato, hvilket måske ikke er så mærkeligt, når man tænker på at manden bag ’Andor’ også er manden, der blev hyret til at redde en anden ”voksen” Star Wars-film, ’Rogue One: A Star Wars Story’, Tony Gilroy. En af de primære manuskriptforfattere på serien er Beau Willimon, der er mest kendt for Netflix’ ’House of Cards’, der jo heller ikke just er for børn.

Flere medier bringer dog nu spekulationer over, hvorvidt satsningen på de voksne var en fejltagelse fra Disneys side, i hvert fald i forhold til antallet af seere. Disney har ikke afsløret noget om seertallene endnu, men efter de første tre afsnit præsenterede Parrot Analytics tal, der viste at ’Andor’ slet ikke kunne mønstre den samme popularitet som resten af Star Wars-porteføljen på Disney+.

(Foto: Disney)

Manden bag denne undersøgelse, Brandon Katz, trak dog en uge senere disse seertal tilbage, fordi han havde lavet en fejl, og skrev, at der var specifikke datapunkter, hvor serien faktisk klarede sig rigtig flot. Men han understregede dog, at serien på det tidspunkt (i midten af oktober) stadig var bagud i forhold til de andre, dog slet ikke så meget som han først påstod.

Første to afsnit kommer på flow-TV i USA

Som det altid er med den slags, gik nyheden om at ’Andor’ ikke var lige så populær som de andre serier rundt på de sociale medier, og tilbagetrækningen af undersøgelsen fik slet ikke så meget opmærksomhed. Nu sker der imidlertid noget uventet, der hælder benzin på spekulationsbålet om antallet af ’Andor’-seere.

Disney vælger nemlig nu at sende de to første ’Andor’-afsnit på deres flow-tv-kanaler i USA, herunder den gamle landsdækkende TV-kanal ABC og kabelkanalerne FX og Freeform. De to afsnit vil også blive tilgængelige på Hulu. Det sker alt sammen 23. november.

Det er lidt af en afvigelse fra den normale strategi, hvor der holdes fast i eksklusiviteten for ’Star Wars’-serier, netop så folk ikke vælger at abonnere på alle mulige andre tjenester, men i stedet poster penge i Disney+. Skribenter i flere medier peger derfor på, at det muligvis er fordi ’Andor’ har behov for at tiltrække flere seere, at Disney nu giver smagsprøver på de øvrige kanaler.

Hvis ’Andor’ ikke kan hive nok seere hjem, vil Disney formentlig overveje, om serien skal fortsætte i fremtiden. Serien er dog foreløbig sat til at begynde produktionen af sæson 2 senere i denne måned.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.