Forside Indhold og distribution Film

Ny Disney-AI kan forynge eller ælde skuespillere på rekordtid

-
Den originale optagelse er det venstre billede. (Foto: Disney/YouTube)

FRAN kan gøre skuespillere yngre og ældre uden brug af latex-rynker og sminke – og uden at det tager specielt lang tid.

Af en eller anden grund har Hollywoods ellers ofte ret imponerende make-up-artister altid haft svært ved at få folk til at se ældre ud. Man kan altid se, når en skuespiller er blevet gjort kunstigt ældre ved hjælp af lidt ekstra latex-hud og sminke.

Faktisk er det ret utroligt, hvor lidt, der er sket på den front igennem filmhistorien. Tag f.eks. ’Citizen Kane’ fra 1941, hvor den kun 26-årige instruktør og hovedrolleskuespiller Orson Welles bliver gjort mange årtier ældre igennem filmen.

Annonce:

Den make-up, Welles har på i filmen ser kun en smule mere kunstigt ud, end hvad der ofte er tilfældet i Hollywood-film fra i dag. Og af samme grund er Hollywood nu begyndt at gøre folk ældre og yngre med digitale effekter i stedet. Det mest højprofilerede eksempel fra de senere år er nok Martin Scorseses ’The Irishman’ på Netflix, hvor bl.a. Robert De Niro og bliver gjort en hel del yngre med digital teknologi.

Problemet med måden, Industrial Light and Magic løste ’The Irishman’-opgaven på for tre-fire år siden, var at det krævede, at scenerne blev optaget med tre kameraer og så derefter tilbragte månedsvis på servere, der renderede foryngelserne af skuespillerne.

 

AI trænet med AI-billeder

Men her allerede tre år efter ’The Irishman’-premieren har teknologien allerede flyttet sig en hel del. Et andet højprofileret eksempel fra nyere tid er foryngelselsen af Mark Hamill, da han gæsteoptrådte i ’The Mandalorian’ som Luke Skywalker. Her lykkedes det en amatør at bruge deepfake-teknologi til at skabe et bedre resultat end Lucasfilm.

Så kan måske ikke undre, at Disneys tekniske afdeling har arbejdet hårdt på at forbedre teknologien. Verdens største mediekoncern kan jo ikke have siddende på sig, at begyndere kan gøre det bedre end firmaets tekniske eksperter. Så de sidstnævnte er kommet op med FRAN.

(Foto: Disney/YouTube)

FRAN er et AI-baseret system, der kan gøre folk på videoer både yngre og ældre, selv med begrænset materiale til rådighed. Det, der bl.a. adskiller FRAN fra øvrige, lignende systemer, er at AI’en ikke er trænet med fotos af rigtige, levende mennesker, men derimod med billeder af kunstige mennesker, der også er skabt af AI’er.

Ved at gøre det sidste, kan FRAN nemlig få adgang til billeder, hvor en person fastholder nøjagtig det samme ansigtsudtryk, men er ”fotograferet” fra forskellige vinkler. Denne teknik blev også brugt på ’The Irishman’, hvor hovedrolleindehaverne blev optaget fra en række vinkler, mens de lagde ansigtet i forskellige folder.

 

For lidt træningsdata med rigtige mennesker

Eftersom AI’er jo primært benytter statistiske modeller, bliver kvaliteten bedre, jo mere træningsdata, maskinlærings-delen af systemet har at basere modellerne på. Men det er jo selvsagt svært at få fingre i millioner af billeder af mennesker, der fastholder et ansigtsudtryk, mens de bliver fotograferet fra flere vinkler. Derfor valgte Disney den anden strategi med AI-generede ansigter.

Resultatet er ret imponerende, som det kan ses i videoen herunder. Hvad der måske er mest imponerende, er hvor hurtigt, FRAN kan gøre en skuespiller ældre eller yngre. Det kan nemlig ske på helt ned til fem sekunder per frame. En to-timers film har 172.800 frames ved 24 frames i sekundet, og det vil sige at det vil tage 240 timer at rendere en hel film på denne måde.

Her skal man huske, at det tog CGI-artister og computere hos ILMs partnere flere måneder at gøre skuespillerne i ’The Irishman’ yngre. Jovist, filmen er fire timer lang, og når man tager al materialet med, der er klippet fra, er der naturligvis tale om mange flere frames, der skal renderes.

Men omvendt er det sjældent, at hver eneste frame i en film indeholder en person, der skal forynges eller ældes. Og mange filmskabere har sikkert holdt sig fra det, fordi det både var for dyrt og tog for lang tid. Med andre ord kan vi efter fremkomsten af FRAN formentlig forvente at se mange flere tilfælde af kunstigt forældede og foryngede skuespillere i fremtidens film.

 

Se også

Indiana Jones trailer viser Disneys AI-foryngelse

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.