Forside CES CES 2023

CES Unveiled: Luftrenser-øretelefoner, exoskeletter, og intelligente urremme

-
Exoskeletter er nu en trend – som denne professionelt orienterede fætter fra German Bionic Systems (Foto: Recordere)

Blandt årets tech-trends der blev vist frem i opløbet til åbningen af CES var en del nye gadgets, der bringer brugeren tættere på cyborg-stadiet.

Hvert år uddeler CES en række priser til nye produkter, der kan noget innovativt. Mange af disse er fra små producenter, der er nye på forbrugerteknologimarkedet og derfor kan bruge al den omtale, de kan få. Af samme grund giver CES producenterne mulighed for – mod betaling, naturligvis – at blive en del af medie-eventen CES Unveiled, der finder sted to dage før messen går i gang.

Her kan de nye i klassen forsøge at overbevise verdenspressen om at netop deres produkt kommer til at forandre verden. Nogle af produkterne går i glemmebogen, hvis de overhovedet kommer på markedet. Andre bliver mellemstore hits og etablerer folkene bag som et nyt teknologibrand, der ofte ender med at blive købt eller gå i partnerskab med de tunge drenge. Men samlet set er CES Unveiled altid en sjov blanding af mere eller mindre fremadrettede teknologitrends og vildt mærkelige produkter, ingen bør bruge penge på. Her er nogle af de gadgets, under vores besøg på CES Unveiled.

Annonce:

For os med slidte ører

Blandt de mere brugbare produkter i de kategorier, der interesserer Rec-læserne allermest, fandt vi Mirai-højttaleren fra SoundFun. Den rider med på en bølge, der har ganske interessante rødder i den nye folkesygdom: let høretab. Når vi netop nu ser en bølge af (oftest trådløse) øretelefoner, der også har høreapparat-funktioner, er det netop fordi Walkman-generationen (altså dem, der er i slutningen af 40’erne og et stykke ind i 50’erne) nu begynder for alvor at blive generet af høretab på ét eller begge ører.

SoundFun Mirai hjælper til at fremhæve dialogsporet i film…også selvom du ikke har et surroundanlæg (Foto: Recordere).

Mirai går målrettet efter folk, der hele tiden skruer højere op for TV’et, fordi dialogen i film kan være svær at fange. Med mindre, du har et dedikeret surround-anlæg med en center-højttaler, du kan skrue op for, kan det være svært selv at fremhæve dialogen i en film. Men det gør Mirai altså noget ved. Gennem en teknologi med det noget intetsigende navn AudibleWave fremhæver Mirai dialogsporet i en film på en af to måder.

Den kan enten gøre det ved simpelthen at blive forbundet til TV’ets høretelefon-stik eller til den optiske lydudgang, som mange TV-modeller stadig kommer med. I det sidste tilfælde må man formode, at dialogsporets lydstyrke bliver hævet ved at center-sporet hives ud og fremhæves. I det første tilfælde sker fremhævelsen formentlig gennem kombineret equalizering og filtrering. Den er foreløbigt lige blevet sendt på markedet i Japan og USA til 299 dollar (cirka 2.000 kroner før danske skatter og afgifter) efter en Indiegogo-kampagne sidste år. Folkene bag lovede, at de var i gang med at kigge på Europa.

Trådløse øretelefoner med luftrenser eller simultantolk

Australske Nuheara har skabt sig så stort et navn på øretelefon-fronten, at HP nu er gået i partnerskab med dem for netop at lave et par øretelefoner, der kan hjælpe på den daglige hørelse af typen nævnt ovenfor. Men det var to andre sæt øretelefoner med funktioner ud over lyden, der fangede vores opmærksomhed på CES Unveiled i år.

TimeKettle M3 putter en simultantolk i ørerne på dig – men også ANC (Foto: Recordere).

Firmaet med det lidt mærkelige navn (i forhold til deres produktportefølje) Timekettle laver trådløse øretelefoner med indbygget oversættelse. Det er det samme, som Google markedsfører sig på med deres Pixel-telefoner og øretelefoner, så Timekettle er oppe mod lidt af en gigant. Alligevel var de på CES Unveiled for at promovere deres nyeste model, M3, der nu også har ANC indbygget, og såvel leverer musik, telefonfunktioner og altså simultantolkning i dine ører.

Hvis Timekettle M3 måske ikke virker så unikt, når man tænker på f.eks. Googles og Microsofts sprogsatsninger, så er der til gengæld noget mere nyt at hente i ible Technologies’ serie af bærbare luftrensere under navnet Airvida. Men hov, talte vi nu ikke lige om øretelefoner? Jo, og Airvida T1, som ible Technologies har lanceret på CES, er netop også trådløse øretelefoner med ANC, der har en luftrenser og -sensor indbygget.

Airvida T1 kan angiveligt fjerne støv, pollen og vira omkring dit hoved, mens du lytter til de seneste hits (Foto: Recordere).

Ud over at kunne give dig konstant opdateret info om luftkvaliteten rundt om din krop, kan den også filtrere luften i den umiddelbare nærhed af dit hoved (hvor det jo trods alt tæller mest). Ifølge firmaets reklamemateriale kan øretelefonerne lede 99,9% procent af vira 99,9% af pollen og 99,9% af mikropartikler fra f.eks. biludstødninger væk fra hovedet. Øretelefonerne kan også virke som luftrenser på skrivebordet, når de ligger i ladeæsken.

Airvida T1 er ikke ligefrem diskrete, men allergikere vil nok være ligeglade, hvis det kan gøre deres liv bedre (Foto: ible Technologies)

Det vil vi nu se, før vi tror det, men hvis bare en høj procentdel af ovenstående holder stik, er der nok nogle allergikere, der vil være glade for at par Airvida T1. Airvida er foreløbig kommet til salg i Australien til 299 australske dollar, hvilket svarer til cirka 1435 kroner. Vi kunne ikke få et konkret svar omkring europæisk lancering.

Cyborg-trend nummer 1: Smartur-rem får strøm fra kroppen

Udover ting primært henvendt til ørerne, bød CES Unveiled primært på en slags cyborg-trend. Det skal forstås sådan, at der var flere produkter end nogensinde før, hvor krop og teknologi blev kombineret, gående fra små ting til håndleddet til exoskeletter, der giver dig superstyrke.

BHeart-urremmen fra Baracoda (Foto: Recordere)

Når det gælder håndleddet, faldt vi over et produkt, man kan undre sig over, at ingen har lanceret før. Vi har før talt om, hvordan Apple, Samsung, og de andre smartursproducenter har et uudnyttet potentiale i deres urremme, men de gode eksekveringer lader vente på sig. I mellemtiden kommer BHeart på banen. Det er en kombineret sundhedssensor og urrem fra det franske firma Baracoda, der virker med både Android og iOS.

Baracoda holder stadig specifikationerne tæt til kroppen i forhold til hvilke sundhedsdata, sensoren i BHeart-remmen kan samle ind, men ifølge marketingmaterialet er der i det mindste tale om pulsmåler og skridtsensor. Og fordi remmen passer til standard-urstørrelser, kan du sætte den på det gamle, analoge armbåndsur, du arvede fra farfar, og forvandle sidstnævnte til et smartur.

Det smarteste er dog, at remmen ikke engang kræver opladning. Remmen får strøm direkte fra kroppen ved at omdanne forskellige energikilder i kroppen, herunder kropsvarme, til strøm. Jo varmere kroppen er, jo mere strøm genererer du. Med andre ord kan den motion, du måler med sensorerne, også give sensorerne strøm. Det er da smart!

Vi finder dog nok først ud af de præcise detaljer om BHeart til april, når remmen kommer i butikkerne, hvilket ifølge firmaet sker globalt. Prisen kommer til at ligge mellem 100 og 240 amerikanske dollar, altså mellem 700 og 1680 kroner før danske skatter og afgifter.

Cyborg-trend nummer 2: Gå dobbelt så hurtigt med elektriske hjul under fødderne

Små, elektriske transportmetoder har været en del af CES Unveiled siden Segways blev til ”hoverboards”. For få år siden var det ikke til at komme til for elektriske løbehjul og el-cykler. Vi så kun enkelt af sidstnævnte, der til gengæld var sammenklappelig. Men det kunne godt se ud som om, trenden bl.a. er overstået, fordi det næste skridt er at få hjulene tættere på kroppen.

Rollkers får dig til at gå dobbelt så hurtigt (Foto: Recordere)

Det franske firma Rollkers præsenterede således på CES Unveiled den seneste generation af deres hovedprodukt, hvad der vel allermest kan beskrives som en kombination af elektriske rulleskøjter og sko. Idéen er, at du går normalt med Rollkers, men på grund af de elektriske hjul i bunden, kan du gå op til dobbelt så hurtigt som du plejer.

Ifølge Rollkers er det lidt ligesom at gå på et rullende fortov (eller horisontale rulletrapper) af den slags, man ofte ser i lufthavne. Man går normalt, man svæver ligesom bare lidt hurtigere gennem det hele. Batterierne ombord kan klare op til fire kilometers gang, før de skal lades op. Det lykkedes ikke at få noget vide om pris eller dansk tilgængelighed.

Exoskeletter som i ‘Aliens’ og ‘Avatar’….næsten

Måske det mest interessante i ”cyborg-trenden” var dog nok at exoskeletter begynder at trende. Der blev ikke blot vist ét, men to exoskeletter frem på CES Unveiled, og der gemmer sig muligvis flere rundt om på messen, når den åbner torsdag. Det ligner lidt en trend, og vel at mærke en trend, der har ladet vente på sig, i hvert fald på forbrugerniveau.

Exoskeletter er nu en trend – som denne professionelt orienterede fætter fra German Bionic Systems (Foto: Recordere)

De fleste Rec-læsere stiftede formentlig forbindelse med exoskelet-konceptet første gang i James Camerons klassiker, ’Aliens’, hvor en slags gaffeltruck i exoskeletform spiller en meget fremtrædende rolle. Cameron har siden forestillet sig lignende exoskeletter som våben i ’Avatar’-filmene.

Helt så vilde er de exoskeletter, vi så på CES Unveiled dog ikke. Men de er ret interessante alligevel. En af dem kan for eksempel øge et menneskes løftestyrke med op til 33 kilo, samt hjælpe personen med at gå. Firmaet German Bionic Systems står bag, og deres produkter har bl.a. tidligere været i brug hos IKEAs lagermedarbejdere.

Det rent mekaniske Archelis-exoskelettet hjælper til at gøre dig mindre træt, hvis du står op det meste af dagen (Foto: Recordere)

Exoskelettet, der hedder Cray X er primært rettet mod professionelle, og især folk, der både går og løfter meget i deres arbejdsdag – f.eks. lagermedarbejdere. Med Cray X slider de mindre på kroppen og bliver mindre trætte. Fordi det er rettet mod professionelle, var der ingen forbrugerpris at hente, men Cray X viser da noget om, hvor kropsforbundne teknologier er på vej hen.

Archelis-exoskelettet kan også give dig en slags høj stol at sidde på (ved at støtte rumpetten), hvis du går halvt i knæ (Foto: Recordere).

Det samme kan siges om Archelis-exoskelettet. Det kender vi dog i det mindste prisen på, nemlig lige omkring 3.000 dollar eller 21.000 kroner. Archelis bryder reglerne en smule, når det gælder CES, for sidstnævnte står som bekendt for Consumer Electronics Show, og Archelis er ikke elektronisk. Det er rent mekanisk og kræver derfor ikke strøm.

Og det er en fordel i denne forbindelse, for Archelis er lavet til at du kan gå rundt med det til dagligt, og er især rettet mod folk, der står op det meste af dagen, f.eks. i forbindelse med jobbet. Ud over at støtte benene, så du bliver mindre træt, kan du også sætte dig halvvejs på hug med Archelis, og så støtter exoskelettet rumpetten, så det er lidt som at sidde på en høj skammel.

Et væld af mærkværdigheder

Ud over det ovenstående var der tonsvis af CES Unveiled-ting, vi ikke prioriterede at skrive om, men disse inkluderede blandt andet 3D-printede sundhedsvingummi fra skønhedsfirmaet Neutrogena og et smart-fuglebræt, hvor du kan overvåge fugle og indsamle data om dem, mens de spiser den mad, du har lagt ud til dem.

Hvorfor er det kun dig, der skal have et smarthjem? Hvad med fuglene? (Foto: Recordere)

Der var også alle mulige ting, der blev præsenteret under ”metavers”-banneret, også selv om de intet havde med XR at gøre – for eksempel en fjernstyret kamerarobot, du kan opleve verden udenfor huset med. Den blev markedsført som en måde at opleve ”virkeligheden som metavers” på. Det er vist mere meta end metavers.

 

Andre CES nyheder. Se også: CES Tema

 
 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.