Forside Nyheder

Microsoft-fyringer kan betyde farvel til Surface-modeller og Hololens

-
Den lidt niche-agtige Surface Laptop Studio kan blive et af ofrene for Microsofts besparelser i sit hardware-udbud (Foto: Microsoft)

I en besked til medarbejderne indikerer CEO Satya Nadella, at der er justeringer på vej i Microsofts hardware-portefølje.

Der er massefyringer i tech-branchen lige nu, og især i USA, hvor tech-økonomien generelt nu må sige farvel til mange af de gevinster, der blev vundet under pandemien. På grund af det store ryk over til at arbejde hjemmefra strøg efterspørgslen på tjenester, der kunne understøtte dette, i vejret. Det samme skete for underholdningsbaserede tjenester.

Men nu, hvor folk er på vej tilbage til arbejdspladserne, og verden langsomt normaliseres igen, har inflationen og en mulig, kommende recession skabt ængstelse på ledelseskontorerne i tech-hovedkvartererne. Det har ført til massefyringer hos Meta, Amazon, og mange mindre firmaer. I området omkring Silicon Valley og San Francisco alene er over 200.000 mennesker blevet fyret.

Annonce:

Nu kommer turen så til Microsoft, der har annonceret, at de vil afskedige mindst 10.000 medarbejdere. I løbet af de sidste 36 timer har en hel del medier skrevet om den udmelding, som Microsofts CEO, Satya Nadella, har sendt ud til medarbejderne.

Her begrunder Nadella fyringerne i en slags rettidig omhu i forventningen om at der er en recession på vej. Men hvad færre har bidt mærke i, er at Satya Nadella også nævner andre tiltag, som Microsoft vil gøre for at stå bedre, hvis en recession rammer.

”Ændringer i hardwareporteføljen”

”I andet kvartal forventer vi at bære en ekstra omkostning på 1,2 mia. dollar”, skrev Nadella til medarbejderne, ”som følge af afskedigelsesbetingelser, ændringer i vores hardware-portefølje, og udgifter i forbindelse med konsolidering af vores bygnings-lejeomkostninger”.

Det er den indskudte bemærkning om firmaets hardware-portefølje, man skal lægge mærke til. Som bekendt er Microsoft primært et software- og cloud-firma, der laver produktivitetsværktøjer til professionelle og private, og hvis Azure-cloudtjenester er blandt de førende på markedet. I den sammenhæng er Microsofts hardware kun en lille del af den samlede omsætning.

Surface Studio og Surface Studio 2 er begge møgdyre og er ikke lykkedes med at gøre indhug på et kreativt marked, der er domineret af Apple (Foto: Microsoft)

Men det ville dog alligevel være forkert at sige, at Microsoft-hardwareproduktion er ubetydelig, eftersom firmaets Xbox-konsoller udgør et globalt duopol på stationære spilkonsoller sammen med Sonys Playstation. Microsoft laver derudover MR-headsettet Hololens, en række tastatur- og museprodukter, og så er der naturligvis Surface-linjen.

Så hvad er det for nogle ”ændringer” i hardwareporteføljen, Nadella henviser til? Det er næppe Xbox’ene, Nadella mener, eftersom konsollen allerede på (meget) lang sigt forventes at blive udfaset, og stadig nyder stor popularitet. Der er derfor næppe er ret mange besparelser at hente der.

Hololens og Surface-modeller på blokken

MR-headsettet Hololens kunne også være på vippen til at blive droppet. Microsoft var tidligt ude i forhold til mange andre med MR-teknologien, men det ville være synd at sige, at Hololens har været en gigantsucces. Dertil kommer, at det amerikanske militær, der i en periode har testet Hololens som en mulig del af standard-gear for soldater, for nylig sagde nej tak til MR-headsettet. Uden udsigt til en større indtægt på headsettet, kan man måske godt forstå, hvis Microsoft vælger at droppe det.

Endelig er der Surface-linjen, der muligvis kan blive ramt af besparelserne. Microsoft har ret stor succes med Surface Pro-tablet’en, så den går næppe nogle steder. Men det ser værre ud med andre Surface-modeller, såsom den dyre Surface Studio, der har forsøgt at komme ind på et marked for kreative professionelle normalt domineret af Apple.

Surface Book, den lidt mere eksklusive hybrid-laptop, der tidligere førte an i Surface-portføljen, forsvandt i sidste måned fra Microsofts hjemmeside, i hvert fald i forbruger-versionerne. Ligeledes ser det ud til at Android-smartphonen Surface Duo er færdig, i hvert fald i versionen med to sammenhængslede skærme.

Det amerikanske militær har gjort forsøg med at integrere Hololens i det grej, soldater bruger i forskellige kampsituationer. Men nu har både den amerikanske regering og militæret sagt stop for køb af flere Hololens-modeller (Foto: Microsoft / U.S. Dept. of Defense)

Tilbage er Surface Laptop og den billigere Surface Laptop Go. Hvorvidt disse er i farezonen, er ikke til at vide. Men p.t. findes der et hav af Surface Laptop-modeller, inklusive den lidt specielt udformede Surface Laptop Studio, så man kunne også forestille sig, at Microsoft simpelthen skrumper udvalget en anelse.

Microsoft fremlægger sit kvartalsregnskab i næste uge, og her kommer vi formentlig til at høre mere om de konkrete planer og hvad Satya Nadella mente med ”ændringer i hardwareporteføljen”.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.