Forside Produkter HiFi & Surround

HIFI NYT: Fyne Audio Vintage højttalere

-

PRESSEMEDDELELSE: Fyne Audio Vintage: Klassisk high-end højttaler med moderne lyd

Den skotske højttalerproducent, Fyne Audio, er vendt tilbage til rødderne med sine nye high-end højttalere kaldet ”Vintage Series”. Og designet lever til fulde op til navnet. Lyden er dog moderne. Og i den absolutte top – ikke mindst hvad angår dynamik og ultraskarpt stereobillede. De to Vintage-serier har Danmarkspremiere her i marts, hvor den danske importør, Medlyd, får de første modeller på lager.

Annonce:

Slår man ordet “vintage” op I en anerkendt, britisk ordbog, kan man læse, at ordet anvendes om ting, der er ”af gammel, anerkendt og vedvarende interesse, betydning eller kvalitet.”

Og når man kaster et blik på Fyne Audios nye højttalerserie, forstår man udmærket, at konstruktøren, Dr. Paul Mills, og hans kolleger har valgt netop det navn til firmaets nye high-end højttaler. Designet henter inspiration helt tilbage i Victoria-tiden, men virker alligevel på nogle områder tidløst – sandsynligvis fordi designet også sender en kærlig tanke til en række andre klassiske, britiske højttalere af betydeligt nyere dato. Nemlig fra 1970’erne.

En drengedrøm bliver færdig

Dr. Paul Mills voksede netop op i 70’erne. Han havde ikke råd til at investere i alt det nye, banebrydende hi-fi-udstyr, der kom på markedet i de år, så han begyndte at bygge sine egne forstærkere og højttalere. Siden kom en uddannelse som ingeniør og en PhD i lyd – og en årelang ansættelse hos en af verdens førende højttalerproducenter.

Efter at Dr. Paul Mills sammen med fem kolleger brød med den gamle arbejdsgiver i 2017 og stiftede Fyne Audio, har han arbejdet på at videreudvikle og færdiggøre de højttalere, som han altid har drømt om.

Resultatet er Vintage-serien, og som altid hos Fyne Audio er elektronikken topmoderne og repræsenterer det ypperste indenfor det 21. århundredes højttalerteknologi. Det drejer sig om egenudviklede IsoFlare-koaksial enheder med en titanium-diskant monteret i midten. Og vi genfinder også Fyne Audios særlige, bølgede kantophæng, kaldet FyneFlute, der er designet til at minimere opbrydninger. Også den nedadvendte refleksport, BassTrax, der maksimerer spredningen af de dybeste toner, er kendt fra flere andre Fyne-højttalere.

Alt i alt: Resultatet er en klassisk designet højttaler med en moderne ydeevne.

En fuldt udvokset topmodel

Vintage-højttalerne er reelt opdelt i to serier: i toppen finder vi Vintage Series med tre forskellige modeller, Ten, Twelve og Fifteen, hvor tallet refererer til enhedens diameter målt i engelske tommer. Femten engelske tommer er 38 cm, og topmodellen, Fifteen, er i sagens natur derfor en fuldt udvokset højttaler. Det er ikke så meget højden på godt 115 cm, men mere dens næsten kvadratiske fodaftryk på ca. 70 x 70 cm, der får den til at fylde godt op i lytterummet.

Den enorme enhed ruller da også først af ved 22 Hz, og med en følsomhed på hele 97 dB kan Fifteen ikke alene spille dybt men også højt. På fronten finder man i øvrigt, som på Fynes andre topmodeller i F1-serien en ”presence”-knap, så man kan fintune højttalerens performance til lytterummet. Vintage Series Fifteen havde verdenspremiere på den netop overståede, internationale hi-fi-udstilling i Bristol.

Det er dog kabinetterne i Vintage Series, der for alvor får højttalerne til at skille sig ud. Det er håndbyggede kabinetter i birketræskrydsfiner beklædt med ægte valnød. Det hele rundet af med detaljer i anodiseret guld. Den kompromisløse konstruktion afspejler sig i priserne, der begynder ved 170.000,- kroner for model Ten og slutter ved 275.000,- kroner for Fifteen.

Lidt mere tilgængelig

Under Vintage Series finder vi Vintage Classic Series med fire højttalere i et noget mere tilgængeligt prisleje. Det er primært enklere kabinetter i MDF – dog stadig beklædt med ægte finer i valnød – der bringer Classic-serien ned i pris. Lyden er stadig af vanlig høj Fyne-kvalitet med uovertruffen dynamik og et ultraskarpt lydbillede, hvor lyden takket være point source-enheden så at sige kommer fra ét punkt.

Classic-serien består af fire modeller, begyndende med standerhøjttaleren Classic VIII BS over de to mindre gulvhøjttalere Classic VIII og Classic X til topmodellen Classic XII, hvor tallene igen refererer til koaksialenhedens diameter. De danske priser spænder fra ca. 30.000,- til ca 80.000,- kroner.


De første Vintage-højttalere er netop kommet til Danmark, og de kan høres på Medlyds stand på Soundsociety-messen i Aarhus 4. og 5. marts 2023.


 

Denne artikel er en del af serien: HIFI

Denne artikel er en del af serien: HIFI branche nyheder

Denne artikel er en del af serien: High-end HIFI

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.