Forside Produkter HiFi & Surround

Fairphone laver nu også miljøvenlige hovedtelefoner

-
(Foto: Fairphone)

Du kan selv skifte dele ud, der er gået i stykker på Fairbuds XL, så de bør holde længere. Og så er de lavet af genbrugsmaterialer.

Har du nogensinde overvejet, hvorfor det hedder hovedtelefoner? Udtrykket stammer fra 1880’erne, kort efter telefonens opfindelse. Efterhånden som der kom flere og flere telefoner, blev der også mere og mere behov for telefoncentraler, hvor operatørerne forbandt én telefonlinje med en anden.

Det skete ved at sætte krydsfeltskabler ind i jackstik-huller (og det var faktisk sådan, jack-stikket blev opfundet). Det er naturligvis nemmere at gøre, hvis man kan bruge begge hænder. Og af samme grund blev der opfundet en dims, som operatørerne kunne sætte på hovedet og høre signalet fra telefonerne og så tale ind i en mikrofon, der var fastmonteret på konsollen.

Annonce:

Da dette var det tætteste, noget kom på en telefon dengang uden rent faktisk at være en telefon, fik disse hovedbårne dimser navnet head telephone, hvilket siden naturligvis blev til headphones – hovedtelefoner. Dengang fungerede de kun med det ene øre (og mikrofonen blev siden påmonteret dimsen), men siden kom der udgaver til to ører, og det var faktisk manden bag KOSS, John C. Koss, der i 1958 opfandt stereo-hovedtelefonerne.

Når denne nyhed starter med en kort historie-lektion, er det fordi det jo ville give ret meget mening, at et firma med navnet Fairphone ville udnytte sit fulde brand-navn, hvis de lavede et par hovedtelefoner. Men det er ikke tilfældet.

”Buds”, der sidder uden på øret

Hollandske Fairphone er naturligvis kendte for at lave smartphones, der i høj grad kan repareres af brugeren selv og dermed kan holde længere end de 18-24 måneder, der er den gennemsnitlige længde, folk beholder deres smartphones. Og så er de lavet under fair trade-agtige forhold.

Det modulære design gør Fairbuds XL nemme at reparere (Foto: Fairphone)

Men Fairphones nye hovedtelefoner hedder ikke FairHeadphones eller noget lignende. De hedder Fairbuds XL. Hvilket man kan undre sig over, eftersom der ikke er tale om ”earbuds”, der normalt beskriver noget, man putter ind i ørerne. Men måske er det ”XL”, man skal lægge mærke til? Måske er der små, miljøvenlige Fairbuds under opsejling?

Under alle omstændigheder kan Fairbuds XL repareres af brugerne selv, fordi den er nem at splitte ad, købe reservedele til på Fairphones hjemmeside og samle igen efter udskiftning af dele, der ikke virker. På den måde behøver du ikke belaste miljøet helt så meget, hvis du har tendens til at slide dine hovedtelefoner op og skifter dem ud ofte.

(Foto: Fairphone)

Netop Fairbud XLs dele er dog også miljøvenlige. Guldet i deres komponenter er Fairtrade-guld, plastikken i hovedtelefonerne er 80% genbrugsplast, og 100% af såvel loddetinnet som aluminium’et i dem er genbrugt. Det samme gælder tekstil-posen, du kan transportere dem i.

Der sidder 40mm-drivere i hovedtelefonerne, der naturligvis er trådløse. Hvis du vil have et kabel og en lader til dem, skal dette købes separat. Der er ANC indbygget, samt ambient mode, og både dette samt tuning af lyden i hovedtelefonerne kan ske med en smartphone-app. Det 800 mAh store batteri kan selvsagt også skiftes ud, og kan holde 26 timer på en opladning med ANC slået til, og 30 timer uden.

De kan købes på Fairphone.com for 249 Euro, eller lige under 1870 kroner. De fås i grøn og sort.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.