Forside Indhold og distribution Spil features

Nyt fodboldspil på gaden

-

“Fifa” skifter navn til FC 24. Derudover er meget som vi kender det. Vi har kigget nærmere på det ny spil.

Farvel “Fifa”

Forhåbningerne til FC 24 har været store, siden EA meldte ud, at de droppede samarbejdet med FIFA og dermed også ændrede seriens navn. Det er dog kun navnet som er ændret, hvorfor licenser til ligaer, spillere, stadions og lignende er intakt, ligesom udvikleren bag også er den samme.  Men navnet er altså helt nyt, så “FC 24”, velkommen til.

Annonce:

Til at starte med minder “FC” om noget vi kender. Menuerne er justeret lidt, mens strukturen, musikken og spillet på banen, på godt og ondt, minder om det vi kender fra FIFA. Du kan med andre ord, hvis du har spillet tidligere FIFA spil, omgående samle controlleren op og spille løs. Så langt så godt. Men FC 24 er ikke bare FIFA med nyt navn, slet ikke.

Flot grafik

Grafisk er spillet en klar forbedring (har testet på PS5). Baner, stadions og spillere er lige blevet en tand mere virkelighedstro. Animationerne er nu endnu flottere og præsentationerne inden kampe er løftet, så de er med til at skabe ekstra hype om den kamp man skal spille. Der er nu interviews efter kampene (dog kun tekstinterviews, hvilket er lidt fesent) og tilskuerne er detaljerede, varierede og virkelig medlevende.

Variationen længe leve

På banen er spillet blevet mere levende end de senere års FIFA, der i mine øjne var blevet alt for skabelonstyret og forudsigeligt. Du kan nu score på flere måder, lige fra langskud, tæt under mål, frispark og hjørne, hvilket meget sjældent var muligt tidligere.  Spillerne bevæger sig nu også mere i stil med virkeligheden og der er forskel på spillerne, hvorfor du nu sagtens kan se forskel på løbestil og accelleration på f.eks en Haaland eller Messi.

En lækker detalje er også, at du rent faktisk kan score mål som er blevet lavet i virkeligheden. Det skydes. at EA har filmet hele kampe som efterfølgende er animeret ind i spillet. Det lyder måske som noget teknisk fikumdik, men det virker til at EA har ramt plet, for jeg har aldrig set animationer så realistiske i noget fodboldspil før. Somme tider begår spillerne fortsat dumheder og animationer kan ind imellem få spillerne til at ligne kludedukker, der bestemt ikke er ret gode til fodbold. Men samlet set er der sket en forbedring synes jeg.

Som noget nyt kan du nu benytte mænd og kvinder på samme hold i Ultimate Team. Urealistisk måske, men meget sjovt egentlig. Ultimate Team er stadig vanedannende og sjovt, men også med det problem, at bruger du rigtige penge, kan man væsentligt hurtigere opbygge et slagkraftigt hold, som kan mose alle online. Jeg er og bliver ikke fan af “pay to win” princippet.

Spændende er til gengæld indførelsen af PlayStyles (spillestile) og Playstyles+, som indikerer, hvad spillerne har som spidskompetencer. Spillere med PlayStyle+ i f.eks hovedspil, vil være ekstremt stærke i netop det. Det virker simpelt, men det er en god måde at give mere overblik over spillerne, når du sammensætter dit favorithold. Under kampene viser et lille ikon over spillerne, hvem der har denne særlige fordel.

Nyt og godt er også at du kan vælge om dit hold skal praktisere kontraangreb, gegenpres, tiki-taka osv. Man kan se hvilken spilfilosofi modstanderen spiller efter før kampene og dermed tage de fornødne modsvar i brug for at dæmme bedst muligt op. Det er en lille ting, men det gør det lettere at justere formationer og taktikker, fordi man nu bedre kan se, hvordan modstanderen spiller.

Gudeafleveringer

Den største nyhed i FC 24 er nok “precision passing”, som godt kan gå hen og blive lidt af en gamechanger, hvis man bruger tid på at lære mekanikken ordentligt. Hold R1 og trekant (på PS5) nede samtidig, hvorefter en lille markering på banen viser hvor du vil spille bolden hen.

Ved at bevæge sin venstre styrepind, kan du nu fuldstændig frit lægge bolden hvor du vil. Det kræver naturligvis øvelse, men det er en kæmpe fornøjelse at kunne lægge bolden i de åbne rum, stikke bolden langt foran til en spurtende medspiller osv. Det bidrager til at skabe yderligere følelse af frihed og en langt større uforudsigelighed end i tidligere spil.

Konklusion

FC 24 er på gaden nu. Spillet er en mastodont indeholdende alle de velkendte features og gamemodes lige fra karriere, online, ultimate team, gadefodbold og kvindefodbold.

FC 24 er ikke en fodbold revolution, men det er bedre end de seneste par års FIFA og lover godt for seriens fremtid.

Karakter: 7/10

Testet på PS5

På gaden nu

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.