Forside * Featured

Gør Trumps toldkrig med Kina tech dyrere i Danmark?

-
Udsnit af Præsident Donald Trumps officielle portræt ved tiltrædelsen i januar i år (Foto: White House Official/Daniel Torok)

Donald Trump har indført 10% ekstra told på alt, der importeres til USA fra Kina. Det kan også få betydning for priserne i Danmark. Her skitserer vi nogle mulige scenarier.

Normalt behøver danskerne ikke bekymre sig om, hvad forbrugerteknologi koster i USA, eftersom indkøb i amerikanske butikker hører til sjældenhederne. Men efter Præsident Donald Trump har beordret at der lægges yderligere 10% ekstra told på alle varer, der importeres fra Kina til USA, er der måske alligevel grund til at holde øje med priserne.

Da Trump sidst var præsident, indførte han også ekstra toldsatser på kinesiske varer importeret til det amerikanske marked. Men dengang var toldsatserne meget målrettede. Visse kinesiske teknologiproducenter kunne forhandle en dispensation fra ekstratolden på plads, mens andre blev ramt endnu hårdere, f.eks. hvis de havde tætte forbindelser til den kinesiske stat.

Annonce:

Men denne gang er der tale om en slags omvendt grønthøstermetode, hvor der lægges 10% oven i alt, der kommer fra Kina. Og det er derfor, det muligvis kan få betydning for tech-priserne i Danmark. Det skal siges, at det endnu er for tidligt at sige noget konkret om udviklingen, vi kan blot skitsere mulige scenarier.

Ét scenarie er, at produkter fra amerikanske tech-brands bliver dyrere i Danmark på grund af de nye toldsatser, selv om toldsatserne naturligvis ikke gælder i Danmark. Tag for eksempel amerikanske smartphones som Apples iPhone og Googles Pixel.

Hvem skal betale?

Selv om disse designes i Californien, bliver komponenterne indkøbt og samlet i Kina, hvilket rent verdensøkonomisk gør dem til et kinesisk produkt, der importeres fra Kina til de lande, de sælges i. Når du køber en iPhone i Danmark, gælder der altså de samme Kina-relaterede importregler, som hvis du køber en OnePlus, selvom den første er amerikansk og den anden er kinesisk.

Det skulle umiddelbart betyde, at det ikke gør nogen forskel for danskernes indkøb af amerikansk teknologiprodukter, hvorvidt der lægges en ny importtold på kinesiske varer i USA, så længe produkterne fremstilles i Kina. Og det gør langt størstedelen af det amerikanske forbrugerteknologi-udvalg, fra næsten alle Apple-produkter over Googles Pixel-telefoner og Nest-enheder til Microsofts Xboxe og Surface-PC’er.

En meget stor del af amerikanske virksomheder får deres tech-produkter produceret på Foxconn-fabrikkerne i Kina (Foto:; Hon Hai Technology Group)

HP og Dell har igennem flere år har trukket fremstillingen af deres computere og skærme mere og mere ud af Kina, men er stadig delvist afhængige af kinesiske fabrikker. For alle disse producenter gælder det, at deres produkter sandsynligvis bliver dyrere på hjemmemarkedet i USA, fordi importtolden vil blive sendt direkte videre til forbrugerne, sådan at fortjenesterne og dermed aktieinvestorernes udbytter ikke bliver påvirket.

Men USA er allerede inde i en periode, hvor de fleste har været nødt til at stramme livremmen, fordi leveomkostningerne i landet er højere end lønningerne kan følge med på. Der er allerede varslet stigende inflation i USA på grund af Trumps handelskrig.

Kina ”vil slås til den bitre ende”

Fordyrelsen af forbrugerelektronikken risikerer altså at forårsage et fald i enhedssalget i USA, hvilket teknologiproducenterne helst vil undgå. De kan derfor i stedet forsøge at sprede udgiften til den nye importtold ud over flere forbrugere end de amerikanske – ved simpelthen at sætte priserne op på produkterne globalt. Og på den måde kan priserne i Danmark også komme til at stige.

Dette vil formentlig blive fulgt af et forsøg på at få de kinesiske produktionspartnere og leverandører til at nedsætte deres priser. Bloomberg skriver i dag, at den store dagligvaregigant Walmart netop har bedt sine kinesiske leverandører sænke priserne med 10%, sådan at det opvejer Trumps nye told. Men det er langt fra sikkert, at de får held med dette.

Xie Feng, den kinesiske ambassadør i USA, lod sin ambassade viderebringe meddelelsen om at Kina vil udkæmpe en “hvilken som helst krig” med USA til “den bitre ende” på bl.a. X. (Foto: Embassy of the People’s Republic of China in the United States of America)

Den kinesiske regering har nemlig allerede stillet sig på bagbenene. I en officiel udmelding fra den kinesiske stat hedder det ifølge BBC at ”Hvis USA vil have en krig, hvad enten der er tale om en toldkrig, en handelskrig, eller hvilken som helst anden krig, så er vi klar til at slås til den bitre ende”.

Kina har foreløbig modsvaret Trumps toldsatser ved at lægge 10-15% told på landbrugsvarer importeret fra til Kina fra USA. Den kinesiske regering vil dog formentlig ikke tillade, at Trumps nye importtold sendes videre til kinesiske virksomheder og går ud over disses omsætning.

Dyrere – eller måske billigere?

Skulle de kinesiske leverandører alligevel nedsætte deres priser for at imødekomme krav fra deres amerikanske kunder, kan teknologi i Danmark både blive billigere eller dyrere, pudsigt nok. Det er ikke umuligt, at et fald i prisen på kinesisk-produceret teknologi solgt til amerikanske virksomheder også betyder et prisfald i resten af verden.

Ud over scenariet, hvor priserne falder generelt og dermed også kommer det danske marked til gode, kan et stort prisfald i ét marked nogle gange betyde, at det pludselig kan betale sig at parallelimportere fra det marked.

Det sidste scenarie er dog ret usandsynligt i dette specikke tilfælde. For det første er det stadig mest sandsynligt, at Trumps ekstratold sendes videre til de amerikanske forbrugere, og at forbrugerelektronik derfor bliver dyrere, og ikke billigere, i USA. For det andet, selv hvis forbrugerteknologi-varer bliver billigere i USA, er der tale om parallelimport fra et land uden for EU, og diverse importafgifter vil formentlig opveje prisforskellen.

NVIDIAs H100 Tensor Core GPU er en af de mest udbredte chips til AI-datacentre. Chips som denne kan nu blive en slags kasteskyts i USAs toldkrig med resten af verden (Foto: NVIDIA)

Et tredje scenarie er dette: Trumps formål med at lægge importtold på kinesiske varer er blandt andet at gøre det mere attraktivt for amerikanske virksomheder at få fremstillet sine produkter i USA. Samtidig har Trump varslet at der fra april måned kan blive pålagt 25% told på alle varer importeret fra EU til USA.

Skyen bliver også ramt

Hvis det sker, vil EU formentlig svare igen med en lignende importtold på amerikanske varer. Skulle det lykkes Trump at få amerikanske tech-virksomheder til at producere flere af deres produkter i USA, vil det altså også betyde, at amerikansk teknologi bliver dyrere i Danmark.

Som nævnt er HP og Dell allerede i gang med at flytte noget af produktionen fra Kina til andre områder, inklusive USA. Apple er også i gang med noget lignende. Men det er en langsom proces, der måske først er færdiggjort, når Trump ikke længere er præsident og toldsatserne bliver normaliseret. Det er dog også muligt at toldsatserne fortsætter og danskerne dermed skal betale mere for amerikansk teknologi.

Endelig kan Trumps nye toldsatser også få betydninger for streaming, AI, og andre tjenester, der er afhængige af skyen. Amerikanske NVIDIA sidder tungt på markedet for produktion af chips til AI-datacentre, så hvis der kommer en toldkrig mellem EU og USA, vil det blive dyrere for europæiske AI-virksomheder som franske Mistral at opskalere deres aktiviteter, og dermed også dyrere for abonnenterne.

Chips fra Huawei er p.t. det eneste reelle alternativ til NVIDIAs AI-chips, og EU har et problematisk forhold til Huawei på grund af firmaets tætte bånd til den kinesiske regering. Når det gælder almindelige datacenter-servere til f.eks. datalagring, cloud computing og streaming, bliver disse også produceret i lande, som USA enten allerede har pålagt, eller overvejer at pålægge, ekstra importtold, herunder Kina, Mexico og EU-lande som Rumænien og Tjekkiet.

Ujævn implementering

Med andre ord bliver det altså også dyrere at vedligeholde eller udvide datacentre for Google, Meta, Microsoft, Amazon, Apple, og andre virksomheder der enten direkte eller indirekte faciliterer skytjenester til forbrugerne, herunder streaming, datalagring og hosting af forbruger-rettede webtjenester fra tredjepart.

Trumps implementering af disse ekstra import-toldsatser er dog noget ujævn. Tidligere på ugen trådte der en 25% import-told i kraft for USA’s naboer Mexico og Canada, der straks blev modsvaret med lignende toldafgifter på import af amerikanske varer i de to lande. Trump har netop (for anden gang) sat toldsatserne på pause, formentlig for at få en forhandling i gang.

Men denne pause gælder – indtil videre – ikke Kina, ligesom de varslede EU-toldforhøjelser heller ikke er blevet aflyst endnu.

 

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.