Forside * Nyheder

Indien eller USA? Trump og Tim Cook på kollisionskurs over iPhone-produktion

-
(Foto: European Union, CC BY 4.0/Gage Skidmore, CC BY SA 2.0/Public Domain)

USA’s præsident vil død og pine have Apple til at lave sine telefoner i USA og ikke i hverken Indien eller Kina. Det kan blive et problem for iPhone-fans i EU.

USA’s præsident, Donald Trump, har ifølge sine egne udsagn talt med store bogstaver overfor Tim Cook og Apple. Det sagde præsidenten onsdag under et pressemøde i Qatars hovedstad, Doha. Trump er på besøg i Mellemøsten for at modtage et nyt Boeing-fly i gave fra Qatars regering, holde møder, og underskrive en række handelsaftaler.

Det handlede dog om noget mere lokalt, da Trump begyndte at opliste forskellige nye investeringer, som amerikanske virksomheder gør indenrigs i stedet for i udlandet. Apple lovede i februar at investere 500 milliarder dollar i USA over de næste fire år, hvilket blandt andet skal være i nye produktionsfaciliteter. Men det er ikke godt nok for Trump.

Annonce:

I april rapporterede Financial Times, at Apple allerede næste år forventer at have dækket hele det amerikanske marked med iPhones lavet i Indien i stedet for i Kina. Tidligere på ugen kom det dog frem, at det vil vare længe, inden de indiske faciliteter er klar til at producere Pro- og Pro Max-modellerne. Disse kan kun laves i Kina lige nu, og Apple overvejer derfor prisforhøjelser for bl.a. at dække Trumps importtold.

Ifølge Trump selv sagde han til Tim Cook tirsdag, at ”jeg hører nu, at I bygger over hele Indien…Jeg vil ikke have, at I bygger i Indien! I kan bygge i Indien for at dække det indiske marked…vi har behandlet jer godt og levet med, at I har bygget alle jeres faciliteter i Kina i årevis. Vi er ikke interesserede i at I bygger i Indien. Indien kan klare sig selv. Nu vil vi gerne have, at I bygger her.” Med ”her” mener Trump naturligvis USA, og ikke Qatar.

Kan det overhovedet lade sig gøre?

Rent faktuelt skal det dog gøres klart, at Apple ikke selv bygger ret meget udenfor USA. Selskabet investerer dog i opbygningen af deres produktionspartneres produktionsfaciliteter. Men det vil ifølge de fleste eksperter tage mange år, før Apple har opbygget produktionskapacitet i USA, der kan lave iPhones – og især de mere avancerede iPhones såsom Pro- og Pro Max-modellerne.

I USA er problemet, at der simpelthen ikke er tilstrækkeligt med folk med de rette uddannelser i de områder, hvor lønningerne er lavest. Selv, hvis de tekniske faciliteter kan blive bygget hurtigt, vil det tage årevis at optræne nok lokale beboere i for eksempel de fattige sydstater, hvor arbejdskraften koster mindst.

Dertil kommer, at alle komponenterne til iPhone alligevel vil skulle importeres fra lande som Kina, Sydkorea og Japan, da der er meget få produktionsfaciliteter til både små komponenter, chips, og moduler til f.eks. kameraer i USA. Slet ikke nok til at dække de mange iPhones, som Apple får produceret årligt.

Disse komponenter vil altså fortsat være belagt med importtold, og hvis Trump ønsker at benytte toldsatserne som et geopolitisk våben, går det blot ud over indmaden i iPhone i stedet for den samlede pakke.

Skulle Trump derimod alligevek få held med at overtale Apple til at producere alle iPhones i USA, kan det blive dyrt for danskere og andre EU-borgere. Lige nu er der ingen EU-importtold på smartphones fra hverken Kina eller USA. Men det er ikke umuligt at de igangværende forhandlinger mellem EU og USA ender med en højere gensidig importtold end den, EU har med Kina. Og så bliver amerikansk-producerede iPhones dyrere i EU.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.