
Især indie-filmskabere bruger nu teknologien til at fortælle historier, de ellers ikke ville kunne fortælle for de samme penge. En af dem er skuespilleren Natasha Lyonne, der har startet et nyt AI-baseret filmselskab.
Du kender måske skuespilleren Natasha Lyonne fra Netflix-serien ’Russian Doll’. Eller måske har du set hende i hendes og Rian Johnsons smågeniale, nutidige ’Columbo’-genfortolkning, ’Poker Face’, der lige nu kører på anden sæson. Men Lyonne er også allerede ved at blive en af Hollywoods mest fremadskuende personligheder på AI-fronten.
Sammen med hendes kæreste, iværksætteren Bryn Mooser, har Lyonne startet et nyt Hollywood-filmselskab, der ikke er helt sædvanligt. Asteria Film Co. er et af omkring 100 nye produktionsselskaber, der i den seneste tid er startet i Hollywood med AI som fundament.
Disse nye selskaber vil lave indie-film uden om de store, gamle Hollywood-studier, men uden at gå på kompromis med det visuelle. Det kan AI hjælpe med, fortæller Natasha Lyonne til magasinet Vulture: ”Jeg er ikke interesseret i at køre et techfirma”, siger hun, ”det er mere, at jeg som filmskaber ikke vil lade techfirmaerne bestemme film-mediets fremtid”.
Hun sammenligner det med 90’ernes indie-filmrevolution, der som bekendt startede i Danmark: ”Vi har brug for en slags ’Dogme 95’ for AI-æraen”, siger hun om det nu 30 år gamle projekt, der blev startet af bl.a. Lars von Trier og Thomas Vinterberg. Idéen med Dogme-filmene var som bekendt at fokusere på historien og skuespillet i film ved at filme og klippe dem med teknologier, der var billige og tilgængelige for de fleste.
Bør bruges til at fremme den gode historie
På samme måde som kameraer med en (for den tid) høj billedkvalitet og computere at klippe filmene på blev billigere og gjorde indie-film fra ’The Blair Witch Project’ til ’Festen’ til verdenssucceser, forventer Natasha Lyonne, at AI kan hjælpe filmskabere med at få lavet projekter, der ellers ikke ville blive lavet. Og om at gøre det på en etisk måde.

For der har netop været enorm modstand mod AI i Hollywood på grund af etikken. AI kræver træningsdata, hvordan man end vender og drejer det, og de store AI-selskaber med videomodeller såsom Google og OpenAI bliver konstant anklaget for at have trænet modellerne på videomateriale, som skaberne ikke har givet dem lov til at bruge.
Det selskab, der formentlig har størst indflydelse i Hollywood lige nu er Runway, der i 2023 blev sagsøgt for netop at have trænet sine modeller på copyright-beskyttet materiale. Men det har ifølge Runways stifter og direktør, Cristóbal Valenzuela, ikke forhindret mange studier i at bruge Runways AI. Til Vulture siger han at han ikke må udtale sig om, hvilke nyere film, der har brugt Runway. Men han har løbende samtaler – eller samarbejder allerede – med alle større Hollywood-studier.
Den gamle mester var ikke urolig
Risikerer vi så, at film og tv-serier i fremtiden bliver fyldt med, hvad der nu kaldes ”AI Slop”? Valenzuela fortæller at han har været til møder, hvor en eller anden studiechef har sagt ”Så vi kan blot fodre AI’en med manuskripter og så har vi en ny TV-serie, inden dagen er omme?” Valenzuela fortæller, at han tænkte ”Er det virkelig, hvad I gerne vil have?”
På den anden side førte den digitale revolution i slutningen af 1990’erne ikke nødvendigvis til unødig overproduktion. Faktisk mener mange, at f.eks. TV-serier blev en hel del bedre på grund af de nye teknologier, der gav dem et mere cinematisk look – og så naturligvis streamingbølgen, der bragte Silicon Valley-penge ind i billedet.
Natasha Lyonne var nabo til David Lynch og nåede at snakke AI med ham, inden den legendariske filmskaber gik bort. Hun fortæller at han sagde til hende: ”Natasha, det her er en blyant. Alle har adgang til blyanter. På samme måde kommer alle til at have AI på deres telefoner, hvis de ikke allerede har det. Men ser du, det handler ikke om adgangen til blyanten eller AI’en. Det handler om, hvordan du bruger dem”.