Forside * Nyheder

EU ønsker fibernet givet fri aht. HDTV

 


Europa-Kommisionen ønsker at HDTV skal udbredes hurtigere og til flest mulige.


Et af midlerne skal være at gøre fiber forbindelser frie, på samme måde som kobber forbindelser (ADSL / telefoni) er det. Altså at firmaer kan leje sig ind på eksisterende fiber forbindelser, og bruge af de kabelkanaler (rør) der allerede er gravet ned i vejene, til at trække nye fiber forbindelser.


Selv om en række både etablerede og alternative operatører har iværksat en storstilet opbygning af nye bredbåndsinfrastrukturer i en række medlemsstater, synes EU stadig at halte bagefter andre økonomier, navnlig USA’s og Japans.


Der findes i dag 229 mio. kobber forbindelser i EU, og godt 1 mio. fiberforbindelser.


EU’s konkurrencekommissær Neelie Kroes udtaler: “Anvendelsen af nye fibernetværk er afgørende for konkurrencevilkårene fremover, og at det derfor er nødvendigt med hensigtsmæssige rammer for at sikre europæiske virksomheder fair adgang til de nye netværk.” og fortsatte “Vi skal have nationale regler, der ikke blot fremmer de nødvendige omfattende investeringer i fibre, men også styrker konkurrencen inden for bredbånd.”


EU’s telekommunikationskommissær Viviane Reding udtaler: “For at forbrugerne, uanset om det er privatpersoner eller virksomheder, skal kunne drage nytte af konkurrencen mellem dem, der leverer optiske fibertjenester, er det nødvendigt at Kommissionen giver markedet de lovgivningsmæssige retningslinjer, det har brug for.”  Hun tilføjede, “at Kommissionen af hensyn til retssikkerheden ønsker at mindske forskellene mellem de lovgivningsmæssige tiltag i EU, idet ukoordinerede eller endog modstridende tiltag fra de nationale lovgiveres side for så vidt angår næste generation af netværk i alvorlig grad kan skade konkurrencen og underminere EU’s indre marked.”


På den modsatte side står de selskaber, som måske allerede har brugt milliarder i ny fiber infrastruktur, og frygter at deres investering ikke kan tjene sig ind igen, fordi de måske tvinges til at leje ud for billigt. Og at de mister en konkurrencemæssig fordel, som de troede de havde.


Forslaget om fri konkurrence på fiber infrastruktur er lige nu i høring frem til midten af november. Herefter vil kommisionen færdiggøre sin henstilling i lyset af de indkomne bemærkninger, og formelt vedtage den i 2009.


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.