Forside * Fokus

Besøg på ELAC højttalerfabrik 


Indledning


ELAC blev grundlagt i 1926, og er i dag tysklands 2. største højttalerproducent. Selve højttaler produktionen, som er virksomhedens grundsten i dag, kom dog først til meget senere i 80’erne. Fabrikken har til huse i Kiel, en tysk havneby på størrelse med Århus.


De bygger kvalitetshøjttalere, og står selv for konstuktion og opbygning. Det er lige fra idé, over ingeniør arbejdet til den færdige produktion. Godt grundigt tysk håndværk, fra start til slut.


De er dog ikke fanatiske, med hensyn til brug af 3.parts leverandører. Er der noget en underleverandør kan gøre bedre, end de selv kan, så bruger de gerne flere underleverandører til produktionen også.


Eksempelvis overlader de snedkerarbejdet med kabinetterne til en underleverandør. Men det skyldes også, at det ikke går an at blande det støvende træarbejde, med arbejdet indenfor finmekanik og elektronik, som helst skal foregå i nogenlunde støvfrie omgivelser.


ELACs højttaler-serier spænder fra mellemklasse til highend.


 ELAC fabrikken, set fra bagsiden


 “Skrapbogen” – En opslagstavle med udklip fra de seneste artikler og anmeldelser.


 


 


Højttalerenhederne


Når en højttaler producent vælger at bygge alt fra grunden, fremfor at samle højttalere af færdige komponenter, er det ofte fordi de mener at have noget de kan tilføre markedet.
Og det har ELAC, der sætter en ære i at lave de gode højttalerenheder selv. Og dette inkluderer deres specielle diskantenhed kaldet JET, der er nået til version III nu, samt basenheder som de påstår er praktisk talt umulige at brænde af.


Udover produktion af egne højttalere, så har ELAC også OEM produktion til indbygning bl.a. i flyindustrien, luksusbiler, solarier, malerier oma. Altså forskellige primært fuldtone enheder, til indbygning i den type produkter.


På de næste sider følger flere detaljer om højttalerenhederne, i tekst billeder – og mere video.


 Elacs indbygningshøjttaler, med JET diskant.


 
Små Elac subwoofere som “bogstøtter”.


 


 


Video indledning


Stemningsvideo, der præsenterer ELAC fabrikken. 


 


Bas- og mellemtone enheder At lave en god højttalerenhed, handler om at kunne gengive tonerne så rent som muligt, uden at farve lyden unødigt. Altså uden at tilføre ekstra. Det er bl.a. årsagen til at flere producenter limer en aluminiums skal udenpå membranen.


Formålet med det aluminium er af gøre membranen stivere, så der er mindre resonans (vibrationer) som ikke skal være der. Det betyder at lyden farves mindre, tonerne gengives mere rent.


Hos ELAC er de taget den udvikling et skridt videre, og lavet en ny type aluminiums skal, hvor overfladen minder om krystaller. De kalder den da også for “Crystal Membrane”, og har søgt om patent på opfindelsen. Det specielle mønster er med til at afstive aluminiumsskallen endnu mere. Som et resultat kan højttalerenheden gå højere op i frekvens, faktisk kan den gengive en hel oktav mere end en traditionel bas- og mellemtone enhed. 


En ting vi ikke må vise, udover med ELACs egne billeder, er hvordan den aluminiumsskal limes på membranen. På videoen nedenfor vil i kunne se eksempler på, hvad den limning skal kunne holde til, så det er vigtigt at skallen sidder godt fast.


Præcis hvordan den limes fast, er derfor en hemmelighed.


 


 


 


 


 
Tværsnit af en bas- og mellemtone enhed.De to typer aluminiums skaller som ELAC benytter. Crystal Membrane tv.Et rullebord med endnu ufærdige basenheder. 
Basenheder klar til montering.


 Video fra produktionen af basenheder


Denne video har en varighed på knap 5 minutter, da den går bagom holdbarheden på Elac enhederne.


ELAC ingeniørene hævder simpelthen, at man ikke kan brænde deres enheder af ved at spille for højt. Videoen indeholder en demonstration, hvor en af deres basenhed udsættes for større overbelastning i flere minutter, uden at tage skade. 


Men højttalere frembringer jo lyd, så de kan ikke testes uden at de høres. Så pas på ikke at skrue for meget op for computerens volume ved kigning af denne video. 


 


DiskantenhederneEn JET diskant er en bånddiskant.


Et stykke metalfolie, foldet på en bestemt måde og placeret foran et magnetfelt, kan bringes til at trække sig sammen eller udvide sig, når der sendes strøm igennem det. Lidt ligesom princippet i en en harmonika, og dette princip fungerer godt til de lyse toner i diskantområdet.


Sammenlignet med en mere traditionel diskant enhed, så er JET diskanten i stand til at flytte luften meget hurtigere. Det opleves som højere følsomhed og mere dynamik.


På billedet her nedenfor ses det folie som strømmen sendes igennem, som det ser ud efter foldning og bagning.


 


 


 


Selve metoden til foldningen er en hemmelighed. Hvis den var kendt bredt, kunne andre producenter gøre dem teknikken efter, og lave kopiprodukter.


Da JET diskanten er et nøgleprodukt hos ELAC, var foldningen det vi ikke måtte filme fra dén produktion


 Produktionshallen for JET diskanterProduktionshallen for JET diskanter


 
Produktionshallen for diskanter, her klargøring til “brænding” af JET båndeneProduktionshallen for JET diskanter, enhederne samles


 
Produktionshallen for JET diskanter, her nogle af de bånd der blev kasseret


 
Elacs ingeniør med den færdige JET diskant


 


Video fra produktionen af JET diskanter 


Videoen her er ikke en slavisk gennemgang af hvordan en JEt bånddiskant produceres, det er mere en stemnings video der viser lidt om hvad en højttaler fabrik er inde bag facaden.

 


 


Samling og tests
 
En stribe af de “mindre” ELAC højttalere ved at blive klargjort.En stribe af de “mindre” ELAC højttalere ved at blive klargjort.Elacs demorum 


ELAC’s egen video


Til slut, her er hvordan ELAC præsenterer sig selv på video.

 


Efterord


At ELAC ikke er vildt kendt i Danmark, hænger nok sammen med at det som et kvalitetsprodukt også oftest kun sælges igennem specialforhandlere. Så det er ikke et mærke man møder i Elgiganten eller i Bilka.


Jeg kendte dog godt mærket på forhånd, men selve fabrikken og produktionsmetoderne kendte jeg intet til. Ud af deres produkter vidste jeg dog, at det er en producent der sætter en ære i at levere ordentlig god og solid kvalitet, både i design, finish – og lyd. Tysk håndværk, når det er bedst, selvom familien bag faktisk stammer fra Østrig.


Besøget på selve fabrikken bekræftede mig kun i det med kvaliteten. Det var en producent, der tog imod med store smil og åbne arme. Det er deres håndværk, deres hjertebarn, og de viser det gerne frem.


Selv de ting vi ikke måtte vise på videoerne i denne artikel, måtte vi gerne stå og betragte “live”.


ELAC er en af de faktisk forholdsvis få producenter, der bygger højttalere helt fra bunden. De benytter underleverandører, men det er deres egne ingeniører der står bag produkterne incl. de små finesser og detaljer i kabinetter, delefilter og højttalerenheder, der gerne skulle kunne nydes hjemme i stuerne i slutproduktet.


 


Tak


Tak til ELAC for rundvisningen. Kig også forbi deres hjemmeside


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.