Forside * Nyheder

EU: Apple Pay er muligvis konkurrenceforvriddende

-

EU-kommissionen er bekymrede for, at Apple muligvis ulovligt har fordrejet konkurrencen på markedet for mobile pengepunge på Apple-enheder.

EU-kommissionen har analyseret markedet for smarttelefoner, samt for NFC-input, og for mobile pengepunge på iPhones. De er nået frem til den foreløbige konklusion, at Apple har en betydelig position på markedet for enheder og en dominerende position inden for NFC-input og tegnebøger på iOS.

Annonce:

På et foreløbigt grundlag har kommissionen fundet, at Apple har misbrugt sin dominerende stilling.

Apple begrænser adgangen til vigtige input, der er nødvendige for at udvikle og køre apps til mobilbetaling, såkaldte “mobile wallets”. Mobile pengepunge gør det muligt at foretage betalinger med en mobilenhed, i butikker og online. Mobile pengepunge kan integrere supplerende tjenester som f.eks. “køb nu, betal senere”, transaktionsadvarsler, let tilgængelige finansielle oversigter samt boardingkort, billetter og loyalitetskort.

I Europa er de fleste betalinger i fysiske butikker, der foretages med en mobiltelefon, baseret på en trådløs teknologi kaldet “Near Field Communication” – NFC. Denne funktionalitet gør det muligt at kommunikere mellem en kundes mobiltelefon og butikkens betalingsterminal. Det giver dig i bund og grund mulighed for at “klikke og gå”.

NFC-teknologien er udviklet af tredjeparter, er standardiseret og findes i næsten alle betalingsterminaler i Europa. Der findes andre teknologier, f.eks. teknologier baseret på QR-koder, som kan anvendes til mobilbetalinger. Men NFC-teknologien er den mest udbredte i EU og giver den sikreste og mest problemfri oplevelse.

Apple har opbygget et lukket økosystem omkring sine enheder og sit styresystem, iOS. Og Apple kontrollerer portene til dette økosystem og fastsætter spillereglerne for alle, der ønsker at nå ud til forbrugerne ved hjælp af Apple-enheder. Men andre app-udviklere er afhængige af adgangen til dette økosystem for at udvikle innovative ‘mobile wallets’.

Potentialet for innovation inden for dette område er enormt. Men denne innovation er blevet forhindret af Apple, som nægter andre adgang til NFC på sine enheder. Som følge heraf er forskellige funktioner i mobile pengepunge, f.eks. finansielle supplerende tjenester, ganske enkelt ikke tilgængelige. Fordi Apple ikke udfordres, har selskabet kun ringe incitamenter til selv at innovere.

I Europa er NFC-funktionalitet afgørende for at udvikle en levedygtig betalingsapp på mobiltelefoner. Hverken NFC-standarden eller terminalinfrastrukturen er Apples ejendom.

EU-kommissionens bekymringer vedrører Apples beslutning om at blokere adgangen til NFC-teknologien til betalingsformål og udelukkende bruge den til sin egen tjeneste.

Den foreløbige konklusion, som kommissionens er nået frem til i dag, vedrører mobilbetalinger i butikker. Ved at udelukke andre fra spillet har Apple uretfærdigt beskyttet sin Apple Pay-wallet mod konkurrence. Hvis det bevises, vil denne adfærd udgøre misbrug af en dominerende stilling, hvilket er ulovligt i henhold til EU-regler.

Apple vil nu få mulighed for at reagere på EU-kommissionens betænkeligheder.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.