Forside * Featured

TEST: Netgear Orbi NBK752 (AX4200) – 5G og Wi-Fi 6 Mesh router

-

Har du ikke mulighed for kablet internet, eller vil du gerne have en 5G backup til dit kablede internet, så har Netgear alt-i-1 løsningen til dig. Netgear Orbi NBK752, der kommer med både mulighed for 5G og kablet internet.

Du kender det sikkert godt. Du bor et sted hvor du ikke kan få mere end 8 Mbit kobber internet, eller også bor du et sted med fiber eller coax, men vil gerne have en backup, når fiberen er nede. Og der har Netgear så en løsning for dig. Den er ikke billig (Fra 9.390 DKK), men så får du også et Wi-Fi 6 Mesh system, der både kan køre med – eller uden fast kablet netværk.

Vi har testet Netgear Orbi NBK752, der består af en Router og en Mesh satellit i samme kasse, og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Det er noget af en kasse sættet kommer i

Udpakning, design og installation

Netgear Orbi NBK752 kommer i en kasse, der indeholder en Orbi AX4200 5G Wi-Fi router (NBR750), en Orbi Satellit (RBS750), to strømforsyninger, og et ethernetkabel. Desuden kommer der en bunke dokumentation med i æsken.

Designet ligner alle andre Orbi produkter. Det er elegant, og tåler sagtens at stå fremme i både stuer og andre rum hvor man har brug for trådløst internet.

 

Bagsiden af routeren

På routeren finder man i bunden af bagsiden to gigabit ethernet porte, en gigabit ethernet LAN/WAN port, en Nano-SIM skuffe og mulighed for at tilslutte to eksterne antenner til 5G, hvis man ikke er tilfreds med modtagelsen de indbyggede antenner giver.

Desuden er der stik til strømforsyning og en knap til at synkronisere forbindelsen til den eller de satellitter du har tilsluttet til systemet.

 

Porte på satellit.

På forsiden af både router og satellit er der et diodebånd, der viser om routeren er online, og på satellitterne kan du se styrken, ved at den er blå, når alt er OK, og så skifter farve til enten orange eller lilla, hvis du er for langt væk fra routeren.

Installationen af Netgear Orbi NBK752 foregår via Orbi App’en som kan hentes til både iOS og Android. Du scanner blot en QR kode på routeren fra app’en, og så kører du igennem en guidet installation, der sætter dit netværk op. Husk at du skal have låst dit SIM kort op, inden du sætter det i routeren.

Installationen er hurtig og nem. Du skal blot følge guiden i app’en og så tager det 10-15 min., og så er du igang.

 

God indmad og tri-band

Routeren kommer med en Quad-core 1.4Ghz processor, med 512GB NAND Flash, og 1GB RAM. Det er nok til at trække op til 40 trådløse enheder. Oven i det kommer Netgear Orbi NBK752 med tri-band trådløst netværk, hvor det ene netværk er dedikeret til Mesh delen, og på den måde sikrer at du ikke blander trafikken du selv skaber, og den trafik som er nødvendig mellem routeren og den – eller de satellitter du har i systemet.

Med Mesh kan du både køre trådløst og kablet (Backhaul) mellem router og satellit, så hvis du ethernet i hjemmet, så kan du vælge at router og satellit er forbundet via kabel. På Wi-Fi understøttes både 2.4Ghz og 5Ghz netværk (IEEE 802.11b/g/n/ax) på alle tre bånd, så selv forbindelsen mellem de forskellige enheder i nettet kører Wi-Fi 6.

Som tidligere skrevet har du mulighed for både at tilslutte kablet internet, og så kan du også køre 5G, der understøtter 5G NR SA/NSA, LTE CAT2 protokollen med op til 1Gbps hastighed via 5G.

Hastighederne via 5G minder meget om de hastigheder vi havde da vi testede Netgear Nighthawk 5G. Jeg bor lidt over 1 km. fra nærmeste 5G mast, og med Netgear Orbi NBK752 fik vi mellem 300 og 350 Mbps via 5G, og upload svingede mellem 50-100 Mbps. På 5G havde vi en forsinkelse på op til 30 ms. på ping.

Så 5G/4G LTE hastighederne ud fra min placering er godkendt.

Hvis du bruger Netgear Orbi NBK752 kablet, så får du naturligvis tæt på fuld udnyttelse af din internetforbindelse. Jeg har 1.000/100 via Fastspeed, og til dagligt har jeg et Ubiquiti Wi-Fi 6 Setup, og jeg må sige at jeg var imponeret over hvor kraftigt og effektivt Netgear Orbi NBK752 fungerede.

Jeg havde let op til 600 Mbps på mit trådløse netværk, og det er præcis det samme jeg får på mit Unifi netværk. Dette blev mål på en iPhone 13 Pro Max. På min Macbook Pro 16 (M1 Pro) fik jeg 760 mbps via WiFi og kablet internetforbindelse.

Så de trådløse forbindelser er klart godkendt, og ydelsen er også godkendt.

 

Rigtig god Mesh funktionalitet

Netgear Orbi NBK752 sættet består som skrevet af en router og en MESH satellit. Du kan købe flere MESH satellitter hvis du har behov for det, og det fungerer rigtigt godt. Jeg satte routeren i stuen, og satellit på 1. sal, og jeg havde fin dækning fra kælder til kvist (Har kælder, stue, 1. sal og loft). I haven havde jeg også fin forbindelse.

Du kan vælge at køre trådløst MESH eller kablet backhaul, så du får den fulde båndbredde, hvis du har mulighed for det.

 

OpenVPN og Netgear Armor

Netgear har et samarbejde med Bitdefender, der gør du kan beskytte enhederne i dit netværk mod virus og malware, og sammen med pakken får man et 30-dages prøve abonnement. Derefter har det en omkostning. Det er ikke noget jeg testede, da jeg kører et andet produkt på mine Windows PC’er.

Men en ting som fik mig til at klappe i hænderne er Netgear Orbi NBK752’s understøttelse for OpenVPN. OpenVPN er en rigtig robust VPN løsning, og for dem som har behovet, så får du med dette en rigtig god måde at koble dig på dit hjemmenetværk når du er på farten.

En af fordelene ved at have en VPN forbindelse til hjemmet, er at du kan styre de fleste af dine netværksenheder på rejser, men også hvis du f.eks. er udenfor EU, og gerne vil se dansk TV eller streaming, så kan du koble dig på dit hjemmenetværk og så tror både TV 2 Play og YouSee at du stadig sidder hjemme i stuen og ser med.

OpenVPN virker med både Windows, MacOS, Linux, Android og iOS, så uanset hvilken smartphone, tablet eller computer du har, så kan du finde en OpenVPN klient der virker.

 

App er let at bruge

App’en er rigtig brugervenlig, og den er god til at guide dig igennem de forskellige funktioner du har til rådighed. Selv installationen af SIM kort bliver du godt guidet igennem, og ønsker du at sætte forældre kontrol op, er der funktioner du kan implementere. Nogle af dem koster penge, og det er lidt skuffende, at når du har kastet over 9.000 DKK for en router, så er der en premium ekstra omkostning.

Det samme gælder Netgear Armor der beskytter mod forskellige typer af angreb. Også det har en ekstra årlig omkostning hvis du vil gøre brug af det. Det skal siges, at sætter du din router ordentligt op, og ikke åbner alle mulige porte, er du som oftest rigeligt beskyttet når det gælder angreb fra nettet.

Du kan sætte gæstenetværk op vis app’en, så gæster i dit hjem ikke skal bruge dit private net, og ikke have adgang til dine egne netværksenheder. Du kan også integrere Netgear Orbi med Google Assistant. Dette gøres fra Google Home

 

Konklusion

Netgear Orbi NBK752 5G er et fantastisk sæt, hvor du får mulighed for både kablet internet og 5G. Men det kommer med en meget høj prislap. Og hvis du ikke har brug for 5G delen, kan du købe det samme sæt for 1/3 af prisen. Og jeg håber virkeligt at Netgear justerer prisen meget snart, for sættet er genialt. Tænk at have redundans i en og samme enhed, og så stadig få Wi-Fi 6 og MESH.

Vil jeg anbefale at man køber det? – Ja, hvis man har pengene men du kan få endog meget netværk for samme beløb, så behovet og lysten skal være der. Jeg er dog imponeret over ydelsen som router og satellitter leverer. Men du skal virkeligt have behovet for 5G for at købe det.

Det ændrer dog ikke ved at recordere.dk giver Netgear Orbi NBK752 5G et “anbefaler” ikon.

Tak til Netgear for at lade os teste sådan en svend.

 

Pris og tilgængelighed

Vi har fundet sættet hos Proshop, Atea, Compumail og Føniks Computer. Men alle steder er det dyrere end at købe det direkte fra Netgear. Prisen er på deres hjemmeside 9.390,-. Kan du undvære 5G, så koster det omkring 3.000 for samme sæt.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.