Forside * Featured

TEST: tado Smart Radiator og Thermostat X – Smartere varme i dit smart home med Matter og Thread

-

Vi har testet tado X starter kit, der er et Matter og Thread kontrolleret termostat sæt der gør dit hjems varme smartere.

I maj annoncerede tado deres nye X serie, som består af termostater og rumsensorer og en ny Bridge X som alle understøtter Matter og Thread. Det gør også at har du allerede et Matter setup, så behøver du ikke at købe deres Matter Bridge med.

Vi har testet tado Smart Radiator termostat X, tado termostat X og tado Bridge x, og her kan du læse hvad vi synes.

Annonce:

 

tado Smart Radiator termostat X – Design

tado Smart Radiator Termostat X har nyt design i forhold til de tidligere termostater fra tado. Den er T formet (hammer), hvor den gamle mere mindede om en traditionel Danfoss termostat.

 

Det er faktisk genialt i min bog, for det betyder du kan vende den som det passer dig, og da jeg installerede de tre jeg havde fået til test satte jeg den ene vandret, og de to andre lodret, fordi de to af dem er bag en sofa og en stol.

På forsiden af radiator termostaten et farve display, der er elegant skjult i en mat sort plastikskærm, og displayet har tap funktion, så man kan bruge radiator hjulet og skærmen til at f.eks. vælge sprog og hvad retning displayet skal vende. Display’et slukker hurtigt efter betjening for at spare batteri.

 

Sammenligning med Shelly’s termostat

Og her kommer så næste genialitet fra tado. De nye termostater har genopladelige batteri, og det kan skrues af termostaten og oplades med USB-C oplader.

Termostaten bliver på den indstilling det stod på mens man oplader batteriet. tado siger at batteriet kan holde en varmesæson, men det har jeg af gode grunde ikke haft mulighed for at teste, men jeg elsker at man kan skifte batteriet og ikke har det genopladelige batteri indbygget fast i termostaten som f.eks. Shelly.

 

Aftageligt og genopladeligt batteri på Smart X (foto: recordere.dk)

Motoren i tado Smart Radiator Termostat X er dejlig lydløs, i forhold til både Danfoss Ally og Shelly som jeg har brugt selv, så det er også et plus.

Så alt i alt har jeg kun positivt at sige om design og funktionalitet af tado Smart Radiator Termostat X.

 

Sammen med radiator termostaten får man alle de fittings som man har brug at montere den på en radiator.

 

tado Smart Termostat

Sammen med radiator termostaterne fik vi en tado Smart Termostat X, som er en rum-termostat som kan styre alle termostater i et rum. Det vil sige at har man en stue med tre radiatorer, så kan man styre alle tre med ét temperaturvalg, og temperaturen i hele rummet styres så af én termostat og ikke hver enkelt radiator termostat.

Termostaten kan også kables så den kan styre f.eks. gulvvarme og andre varmekilder, men jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke ved så meget om det, at jeg kan fortælle hvordan det virker, men ifølge tado understøtter den Relay og OpenTherm.

 

På forsiden er der et LED display, der kan vise temperaturen i rummet og den ønskede temperatur i rummet. Og der er knapper til at ændre den ønskede temperatur og til at vælge hvad display’et skal vise. Ligesom på radiator termostaten slukker displayet efter brug.

Det er meningen at termostaten skal hænge på væggen, og der medfølger skruer og rawlplugs til at montere den på væggen.

 

tado Smart Bridge X (foto: recordere.dk)

tado Bridge X

Har du ikke selv en Matter Bridge allerede, kan du købe en Bridge eller et startsæt med en radiator termostat og en bridge fra tado.

Det den gør at at du kan forbinde dine Matter / Thread enheder til dit trådløse netværk.

At sætte den op er super let, og så snart den er monteret er du klar til at forbinde Matter og Thread enheder til dit smart home. Men vær opmærksom på, at har du allerede en anden Matter router, så behøver du den ikke.

tado Bridge X sættes bare i en stikkontakt og kan sættes op med WPS eller app for at forbinde den til dit netværk. Bemærk at tado Bridge X kun understøtter 2.4 Ghz netværk.

 

Installation via Matter

Selvom jeg har et ret omfattende smart home, har jeg indtil nu ikke haft så meget Matter i mit hjem, og derfor var jeg spændt på om hvordan det skulle sættes op.

Jeg brugte både iPhone og Pixel 8 Pro (iOS og Android), og installationen var super let. Du scanner en QR kode under installationen, og har du en Matter Bridge i hjemmet, så tilsluttes enhederne til et rum.

Jeg synes dog ikke app’en på det punkt er super god, da jeg var nødt til at navngive et nyt rum hver gang jeg tilføjede en enhed, og bagefter kunne jeg så flytte dem over i samme rum. Der ville det være rart at man i tado app’en kunne definere rum inden man begyndte installationen.

En god ting ved tado og Matter, er at du også kan vælge at bruge det med andre Smart Home økosystemer hvis du vil det, og jeg vil senere i testen se om jeg kan installere dem i Homey som er det økosystem jeg bruger hjemme. Jeg kan allerede nu afsløre at de også virker i Home Assistant.

Til styring understøtter tado Google Home, Apple Home og Alexa, og det vil sige at du kan betjene temperatur via Google Assistant og Siri.

Installationen er super nem, men jeg synes at der er nogle ting i tado App’en som tado meget gerne må forbedre.

 

tado App – Godkendt, men der er plads til forbedringer

tado’s app findes både til Android og iOS, og er virkeligt lækkert designet. Du får let et overblik over dine rum og termostater, men når jeg skriver der er plads til forbedringer, så er det fordi man under installationen af nye enheder har svært ved at vælge eksisterende rum. Måden man gør det på virker bare ikke logisk, og derfor endte jeg med at oprette et nyt rum til hver termostat og så rykke dem sammen efter installationen.

Men udover det så er det virkeligt en lækker app at bruge. Den har et let overblik, og det er let at betjene.

Med app’en kan du tegne et abonnement til noget tado kalder Auto-Assist, og det koster 229,- om året, og med det kan man så få nogle automatiseringer og visning af data som i min optik burde være gratis.

Men tilslutter man tado enhederne til et smart home økosystem, som f.eks Homey eller Home Asisstant, så kan man opnå det samme.

Men når det er sagt så er app’en klart godkendt, og skal man bare styre varme, og har man ikke et smart home økosystem så er tado virkeligt let at bruge.

 

tado med Homey

Da tado understøtter Matter kan man altid forsøge at tilslutte dem til de smart home økosystemer som understøtter dette.

I Homey findes der en tado app, men den understøtter lige nu ikke de nye Smart X enheder fra tado, men mon ikke det kommer.

Men indtil da kan man faktisk bare tilføje en generisk Matter enhed, og så finder Homey ud af at det er en radiator termostat, og det virker faktisk ganske udemærket.

 

Konklusion: Super lækre termostater fra tado

Jeg er virkeligt begejstret for tado Smart X serien. Båden deres Smart Radiator Termostat X og deres Smart Termostat X er virkeligt en god tilføjelse, hvis du gerne vil have intelligente termostater.

De er lette at installere, det faktum at de kommer med udskiftelige genopladelige batterier gør det let at vælge dem. Designet er i top, og kvaliteten er også fin. Det eneste der trækker ned i min bog er de små forbedringer der bør laves i app’en og så det faktum at tado nu også har valgt abonnement modellen for funktioner der burde være med gratis.

tado Smart X termostat serien
Konklusion
Jeg er virkeligt begejstret for tado Smart X serien. Båden deres Smart Radiator Termostat X og deres Smart Termostat X er virkeligt en god tilføjelse, hvis du gerne vil have intelligente termostater.
Plus
Utroligt smukt design
Genopladeligt og udskifteligt batteri
Let at installere
God integration til Google Home og Apple Home
Minus
App kunne godt trænge til noge mindre forbedringer
Abonnement model for funktioner der burde være gratis
4
Karakter
Se dagspris her

Vi lander på 4 flotte stjerner, og et recordere.dk anbefaler bedømmelse.

 

Pris og levering

tado Smart X serien koster

  • tado Smart Radiator Termostat X: 779,-
  • tado Smart Termostat X: 1.049,-
  • tado Smart Bridge X + Radiator Termostat X: 1.249,-

Der er et utal af kits der kan købes med 3-pack og alt muligt så se her hvad der passer til dig.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.