
Skype er lukket ned og dermed er en æra slut – en æra, der blandt andet startede i Danmark.
Så kom dagen, hvor Skype ikke længere er iblandt os. Den banebrydende videochat– og IP-telefoni-app, der blev startet af blandt andre danske Janus Friis, er fra i dag ikke længere funktionel. App’ens nuværende ejer, Microsoft, vil i stedet have alle over på Teams. Det bekendtgjorde firmaet i februar.
Det er 14 år siden, Microsoft købte Skype, og i den tid er der kommet rigtig mange konkurrenter til og vores kommunikationsvaner har ændret sig kolossalt. Vi ringer f.eks. mindre end tidligere og foretrækker ofte at sende en besked via chat eller SMS fremfor at foretage et stemmeopkald.
I 2011 var der stadig en del, der endnu ikke havde taget springet over på smartphones, men denne gruppe skrumpede hastigt ind. Og de, der købte en iPhone, fik mulighed for at bruge FaceTime samme år, hvilket gjorde behovet for Skype betydeligt mindre. Siden er et hav af video-tjenester og chat-apps kommet til, ikke mindst fra Meta, der dominerer markedet med WhatsApp og Facebook Messenger.
Så det er måske ikke så underligt, at Microsoft gerne vil konsolidere sin personlige kommunikation under Teams, der som navnet antyder er mere business-rettet end Skype er. En del af Skype-teknologien er da også endt i Teams, inklusive IP-telefonifunktionen…hvis man altså har et erhvervsabonnement på Microsofts tjenester.
Begyndte som fildelings-app
Det betyder foreløbig, at brugere af Skypes mulighed for billige, internationale telefonopkald, må se sig om efter alternativer såsom Yolla eller Viber – hvis de altså ikke har adgang til den rigtige version af Teams.
Skype er en unik størrelse i de senere årtiers teknologihistorie. Det er meget få selskaber, der kan prale af at opstå fra piratkopierings-miljøet og ende med at revolutionere, hvordan folk kommunikerer. Skype er tilmed blevet solgt i giganthandler TO gange, først til eBay og siden til Microsoft. Det sker kun meget sjældent i tech.

Skype-eventyret begyndte, da den danske programmør og tech-iværksætter Janus Friis sammen med den svenske iværksætter Niklas Zennström købte teknologien bag fildelings-tjenesten KaZaA i 2001. KaZaA var oprindeligt udviklet af folk fra det estiske software- og spilselskab Bluemoon. Zennström og Friis havde mødt hinanden, da de begge arbejdede som helpdesk-medarbejdere hos Klaus Riskærs Cybercity.
2001 var samtidig året, hvor Napster blev lukket ned første gang, efter at have revolutioneret måden, folk opdager og finder ny musik. KaZaA var blot en af et hav af Napster-erstatninger, der blev lanceret i den periode. Men den havde en bestemt P2P-teknologi, der viste sig også at kunne bruges til noget andet.
Tjente penge på Skype to gange
Friis og Zennström kom på den idé, at P2P-teknologien bag KaZaA kunne bruges til IP-telefoni, og dermed reducere prisen på internationale opkald. Det er også derfra, navnet kommer. ”Sky-Peer-to-Peer” skulle være blevet forkortet til Skyper, men der var kun domænenavne tilgængelige uden det sidste r. Den første version af Skype med det sidstnævnte formål udkom i august 2003 som en åben betatest.
Hen over de næste to år blev app’en et kæmpehit verden over på baggrund af muligheden for at ringe billigt eller gratis via nettet. Det fik i 2005 eBay til at købe Skype Technologies for 2.5 mia. amerikanske dollar, svarende til omkring 4 mia. i dag, justeret efter inflationen – altså cirka 26,4 milliarder kroner.

Fire år senere indså eBay, hvad mange allerede havde undret sig over, nemlig at et auktionssite måske ikke er det bedste sted at huse en IP-telefoni-tjeneste. Så eBay solgte (med tab) majoriteten af Skype til en række amerikanske investorer, heriblandt Silver Lake Partners, hvorigennem Janus Friis igen kom til at eje en del af Skype.
Der gik dog kun to år, inden Microsoft som nævnt købte Skype for, hvad der efter inflationsjustering svarer til 12 milliarder dollar i 2025-penge. Det svarer til cirka 79,3 milliarder kroner i dag. På det tidspunkt var Skype også blevet kendt for video-opkald, men det var stadig på de internationale telefon-opkald, tjenesten virkelig gjorde en forskel.
40% af internationalt opkaldsmarked
Da eBay solgte sin majoritet i Skype i 2009, sad Skype på 12% af hele markedet for internationale opkald. I 2014, under Microsofts ejerskab, var tallet vokset til hele 40%. Da Microsoft overtog Skype var der 300 millioner mennesker verden over, der brugte tjenesten månedligt. I marts 2020 var dette blevet reduceret til 100 millioner. Interessen var helt klart dalende.

Skype fik dog en sidste opblomstring, der begyndte i slutningen af marts det år. Det var naturligvis der, hvor COVID-19 begyndte at sende folk hjem bag lukkede døre, og det gav et kæmpeboost til Skypes brugertal. Antallet af daglige brugere steg med 70%. Men i USA gik især skoler og arbejdspladser over til at bruge Zoom i stedet, og dertil kom presset fra Googles og Microsofts professionelle videomøde-apps.
Til sidst kunne Skype ikke holde dampen oppe, og Microsoft besluttede sig at sende den på pension. Nu er Skype så gået til de evige app-jagtmarker efter 22 år. Vi siger tak for hjælpen og minderne.