Forside Tests

Anmeldelse af Panasonic DMR-E85H


Klik her for at se skærmbillederIndledning

Denne gang anmelder vi en Panasonic DMR-E85H Harddisk recorder, som TapeConnection venligst har lånt os. Det er hvad man med rette kan kalde videomaskinens afløser. Der er en indbygget 80 GB harddisk, der kan rumme optil 142 timers video og der er en DVD-RAM/R brænder, så man kan brænde optagelser på DVD-RAM eller DVD-R skiver og gemme dem, og så evt. slette dem fra harddisken.

Det er muligt at redigere i optagelserne og kun brænde et ønsket afsnit af en optagelse ned på en DVD-RAM/R skive. Man kan altså optage en hel aftens tv-program og bagefter klippe aftnens film ud og brænde den. Der er 4 optage kvalitets indstillinger på harddisken fra 17 til 142 timers video og desuden er det muligt at optage fra 1 til 8 timer på en DVD-RAM eller DVD-R skive. Der kan benyttes DVD-RAM skiver med 3x speed (med eller uden cartridge) og DVD-R skiver med 4x speed. Der kan ikke optages på DVD-RW skiver.

Recorderen har rigtig mange gode tilslutningsmuligheder. Der er alm. video og S-Video stik og RGB i SCART stik. Der er komponent video out til fladskærms TV eller video projektor med progressive scan.

Jeg har ikke fundet nogen måder at gøre den regions fri på, så husk at købe den regions fri! Og det var anmelder eksemplaret.Design


Panasonic DMR-E85H er et typisk japansk designet produkt. Frontpladen er i sølvgrå aluminium (fåes også i sort) og der er et utal af små knapper. Hvor der ikke er knapper er der informations tekst. Fronten er delt i to og skråstillet en smule. Nederste del stikker længere ud end øverste del. Det betyder at fronten er let at overskue oppe fra, hvorimod den ser knap så smart ud hvis recorderen placeres højt.

I midten af fronten er der to spejlsektioner. Den øverste er DVD skuffen og den nederste er displayet. Her er igen masser af informationer og man mødes af SELF CHECK år man tænder recorderen og et BYE når man slukker recorderen. Har man ikke brugt harddisken i længere tid blinker et blå HDD skilt og displayet skriver HDD SLP.
I venstre side af fronten skjult bag en lille klap er der video og S-Video stik til video kameraet. Der er desværre ikke DV stik til overførsel af digital video.

Bagsiden er en ren fornøjelse af se på. Her hersker orden!Fra venstre har vi 230 V, blæseren, Optisk lyd out, Lyd, video og S-Video in/out, to SCART stik, Component video og antenne in/out
Fjernbetjeningen

Jeg indrømmer gerne at jeg har et problem med fjernbetjeninger. Panasonic DMR-E85H’s fjernbetjening er tæt på top karakter! Den har en dejlig størrelse og knapperne er gode og sidder overskueligt og rigtigt. Designet når næsten B&O’ske højder. Udover at styre recorderen kan den også styrer fjernsyn, endda af fremmed mærker, ved at indtaste en kode. Men hvad kan jeg så ikke lide? Batterikassen! Den får fjernbetjeningen til at have en tydelig bagvægt og den er ikke forsynet med riller så fignerne glider på den. Den får desuden lysdioden til at pege ned i bordpladen, når fjernbetjeningen ligger på kaffebordet.

Ssssshy!

Moderne forbrugselektronik bliver presset til at yde lidt mere end maksimalt, og det betyder desværre at der skal køling til. I E85 sidder der en 7 cm blæser bag på. Den er yderst stille når maskinen tændes, men efter flere timers brug stiger omdrejningstallet og støjen bliver klart hørbar. Objektivt vurderet er E85 mere stille end fx konkurrenten Pioneer 5100H når den lige er tændt, men efter nogle timers brug er rollerne byttet om. Harddisken giver nogle små klik engang i mellem og det er ikke noget der høres. Panasonic har prøvet at afhjælpe varme problemet med køle huller i siderne, men der skal arbejdes videre med kølingen og fx laves nogle heatpipes og placere nogle store køleplader bag på.DVD drevet og harddisken hører man ikke i dagligt brug, ej heller under spoling eller HighSpeed kopiering.Setup

Opsætningen af Recorderen er nem. 230 volt, antenne signal S-Video og lydkabler og så var jeg i gang. I menuen vælges Setup og antennesignalet scannes for TV stationer og de gemmes med stations kending (DR1, TV2 ect.). Det tager nogle få minutter og man kan efterfølgende nemt ændre i opsætningen. E85 finder alle stationer den skal finde, men den finder ikke lige så mange stationer som fx Thomson DTH7500E, så følsomheden er ikke helt i top.

Man kan opsætte om recorderen skal optage på harddisken eller DVD drevet og angive den ønskede kvalitet. Der er 4 optage kvalitets indstillinger på harddisken med 17, 37, 74 eller 142 timers video og desuden er det muligt at optage 1, 2, 4, 8 eller valgfri 1-8 timer på en DVD-RAM/R skive. Det sidste kaldes Flexibel Recording og sikre bedst mulig kvalitet fx ved optage af en film der varer halvanden time. Det er muligt at bruge dobbelt siddet skiver for dobbelt kapacitet, men de skal vendes manuelt.


Ved manuel optagelse trykker man så blot på Rec og så går optagelsen i gang. Ved Timer programmering stiller man TV kanal, start og slut tidspunkter og den ønskede optage kvalitet og om der skal optages på harddisken eller en DVD skive. Er der ikke plads nok bliver man advaret, men ikke forhindret i at lave optagelsen.

Funktions menuen

Når man har optaget en film på harddisken vil man måske overføre den til en DVD skive. Først skal der måske lige klippes til så starten af filmen bliver det første på skiven og slutningen på filmen bliver det sidste på skiven. Det er der en editerings funktion til. Man sætter et start mærke, spoler frem og sætter et slut mærke. Med yderligere to tryk på fjernbetjenetingen bliver dette stykke fjernet. Man finder filmens slutning og fjerner tilsvarende hvad der måtte være uønsket efter filmen. Er der reklamepauser i filmen er det også nemt at slette dem. Derefter går man i Dubbing menuen og vælger filmen, som let og hurtigt kopieres til DVD skiven. Der tjekkes for plads og er der ikke plads må kvaliteten sættes ned og det sker desværre noget langsommere, idet det sker i real time med billede på skærmen. Det skyldes at filmen skal igennem MPEG encoderen og reencodes. I praksis afspiller recorderen filmen og optager den igen. Her kan man så med fordel vælge Flexibel Recording så skiven fyldes optimalt ud.

Hvis filmen er optaget i fx SP mode kan den kopieres til DVD-R skiven med HighSpeed. Det burde tage ca. 15 minutter for en hel skive, men i praksis gik det noget langsommere.
Man kan kopiere fra DVD medie (ej beskyttet) til Recorderen og omvendt. Dvs får man optaget en film på en DVD-RAM kan man kopiere den til harddisken og brænde en ny kopi på DVD-R. Det tager sin tid men man får ikke noget kvalitetstab, hvis man gør det med HighSpeed kopiering.
Når man Finalizer (afslutter skiven, så det ikke længere er muligt at skrive på den) kan man lave en lille menu med thumbnails billeder og valgfri baggrundsfarve blandt 9 farver.


Alle menuer i Recorderen er logisk opbygger og nemme at gå til. Mange punkter kan klares direkte fra fjernbetjeningen. Eneste anke her er at man nogen gange skal helt ud af menuen for at komme fra et underpunkt til et andet. Der er ikke noget problem, men det tager ekstra tid, recorderen er nemlig ikke speciel hurtig i generering af menuerne. Man kan fx ikke skifte direkte fra Direct Navigator menuen til Functions menuen.
Direct Navigation menuen til bl.a. at vælge film med. Her i Title view


På fjernbetjeningen er der en status tast og et tryk på den giver en lille status boks øverst th på skærmen. Endnu et tryk giver en større status boks med flere informationer.
Status vinduerne

TimeSlip funktionen er genial. Bliver man forstyrret under et tv program kan man lige bede om af få resten gemt nogle minutter og så kan man genoptage tv kigningen igen uden at have mistet noget.Kvaliteten

Som nævnt er tuneren ikke helt så følsom som andre tunere, men kvaliteten er god nok. Billedet står klar og tydeligt. Optagelser i XP (bedste kvalitet, 17 timer på harddisken eller 1 time på DVD skiver) fra andre kilder er en bedre kvalitet end tuneren. I SP (næst bedste kvalitet) bliver optagelser fra tv stadig rigtig gode. Til de fleste formål vil den kvalitet være det optimale mellem kapacitet og kvalitet. Det betyder 34 timer på harddisken eller to timer på DVD skiver.

Kvaliteten her er efter min mening bedre end S-VHS. I den tredje kvalitet, LP, (74 timer på harddisken eller 4 timer på DVD skiven) begynder man at kunne se sløring af billedet. Det skyldes at bitraten er for lav og billedet bliver komprimeret for hårdt. Normalt vil man kunne bruge denne optagelse til fx optagelse af gamle ikke kopibeskyttet videobånd, men lidt kvalitetstab må man påregne. Fjerde kvalitet, EP (106 eller 142 timer på harddisken eller 6 eller 8 timer på DVD skiven, de korte tider har bedre lydkvalitet) anser jeg for ubrugelig. Nuvel man kan stadig se billedet og høre lyden men nogen fornøjelse er det ikke. Jeg vil aldrig bruge den til noget.

Panasonic oplyser at recorderen ikke kan afspille DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, VCD, SVCD og Photo-CD mm. Ærgerligt, men det lykkedes mig dog at afspille Pioneer og Maxell DVD-RW skiver, Verbatim og Maxell DVD+R og DVD+RW skiver og enkelte købte VCD skiver, men ingen hjemmelavede VCD’er, og slet ingen SVCD’er eller Photo-CD’er. Øv!


MP3’er på CD afspilles fint men den kan ikke afspille MP3’er på DVD. Øv!

Lydkvaliteten af en DVD afspiller der også kan afspille DVD Audio er som forventet god. Jeg har ikke testet den specielt med hensyn til DVD Audio, blot afspillet enkelte skiver og de lød rigtigt godt.Afrunding

Panasonic DMR-E85 har været et behageligt bekendtskab den måneds tid jeg havde den. Jeg undre mig over hvordan jeg i dagligdagen kan leve uden en HDD+DVD Recorder, men det går – indtil videre! Recorderen erstatter nemt en video og kvaliteten og brugervenligheden er så utrolig meget bedre. Jeg valgte til sidst at bruge Recorderen i SP mode, dvs med 34 timers plads på harddisken og 2 timer på DVD-R og DVD-RAM skiverne. Det er en bedre kvalitet end S-VHS og de første 20 film kan ligge på harddisken.

Hvis jeg skal sammenligne den med Thomson DTH7500 og Pioneer DVR 5100H så falder DTH7500 igennem på den manglende DVD brænder, hvorimod tuneren og timeren var bedre. Den kunne bruges selv om timeren var programmeret til gengæld støjede testeksemplaret mere end E85.

Pioneer DVR 5100H er en jævnbyrdig konkurrent. Kvaliteten af tunerne er den samme i de to modeller. Mht. støj, så har 5100H en konstant svag summen, mens E85 varierer i niveau fra helt stille når den tændes til lidt mere støjende efter nogle timers brug. DVR 5100H har nogle plusser i form af en bedre timer, understøttelse af 16:9 ved highspeed copy til DVD-R, samt en hurtig respons i betjeningen. E85 har nogle plusser på timeslip funktionen, i det man kan se både indspilning og afspilning på samme tid. E85 har ydermere RGB input og progressive scan. Da E85 i skrivende stund samtidig er ca. 1000 kr. billigere, så er den et udemærket valg for såvel førstegangskøberen som den mere krævende bruger.Bedømmelse


  Positivt

 • Harddisk recorder med kopierings funktion

 • Nem betjeningen

 • God fjernbetjening

 • 32 pladser i timeren

 • Kan optage indtil harddisken er fyldt
  (ingen max længde udover harddisk plads)

 • Kan optage mens den laver HighSpeed kopiering

 • Kan spille DVD Audio

 • Component udgang med progressive scan til fladskærms tv og projekter

 • Afspiller med 3 dobbelt hastighed fra DVD’er og harddisk med lyd på

 • Afspiller alle nuværende DVD video formater, DVD±R/RW og DVD-RAM
  (se tekst)

 • God visuel timeslip

 • Kan købes regions fri

 • Prisen! Ca 6.000 Kr pr 1.7.2004


  Negativt

 • Ingen DV indgang

 • Lidt støj fra blæseren

 • Ingen eject knap på fjernbetjeningen

 • Lidt træg i menuerne, ved start/stop af REC, ved power on mm.

 • Langsom HighSpeed kopiering

 • Ingen 16:9 ved kopiering til DVD-R i highspeed mode

 • Tuneren kunne være mere følsom

 • Hvis den er timer programmeret kan den kun bruges som afspiller

 • Ingen Undo funktion når man sletter en forkert optagelse

 • Kan ikke afspille VCD, SVCD, Photo-CD m.m. (se tekst)

 • Kun Dansk mini manual (18 sider)
En stor tak til Tape Connection for udlån af apparatet til denne anmeldelse.

Kommentarer er velkomne i forummet for
Panasonic recordere

Klik her for at se skærmbilleder

Bedømmelse4,5 Design og finish
4,0 Støj
4,5 Betjening
4,0 Kvalitet
4,0 Fleksibilitet
5,0 Pris


Annonce:
Forrige artikelHDTV-guide
Næste artikelTest af Philips første dual layer brænder
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.