Forside Tests

Anmeldelse af Pioneer DVR-520H / 720HIndledning

Alle billeder ligger i bedre opløsning i vores foto galleri og du kan se mange skærmbilleder på næste side.

Pioneer er opfinderen af det skrivbare DVD format.  Allerede i 1997 havde Pioneer det første DVD-R drev til salg for ca. 14.000 US$ (ca. 200.000 Kr + moms) og siden da er der sket utroligt meget på DVD fronten.

Pioneer har haft velfortjent stor succes med deres første harddisk recorder herhjemme, DVR-5100H, og denne gang anmelder jeg afløseren, DVR-520H og storebror DVR-720H, der har dobbelt så stor harddisk, men ellers er de to recordere ens.  Vi har fået lov at låne begge modeller fra TapeConnection, som skal have en stor tak for det.
De lånte recordere var ikke kodefri, men TapeConnection kan godt levere dem kodefri, og det bør man da overveje.

DVR-520H er en recorder med 80 GB harddisk og DVR-720H har så 160 GB, 4 optage kvaliteter plus 32 mellem kvaliteter, og den kan skrive på DVD-R med op til 8 gange normal hastighed og DVD-RW med op til 4 gange normal hastighed.

Recorderen kan bruges med DVD-R skiver med hastighed fra 1x til 8x og DVD-RW skiver version 1.1, 1x og 2x hastighed og de nye version 1.2, 4x DVD-RW skiver.  I øjeblikket er det kun Pioneer DVR-520H/720H der kan optage på DVD-RW version 1.2, 4x skiver, men skiverne kan afspilles som andre DVD-RW skiver.  Men netop afspilning af DVD-RW skiver kan volde problemer.  Skiverne kan formateres i VR mode (Video Redigerbar mode) og Video mode.  VR mode kan ikke afspilles alle stæder, hvorimod Video mode kan afspilles de fleste steder.  De skal finalizes (afsluttes) før de kan bruges andre steder end på recordere.


Design


Pioneer har valgt et slimline design der kun er 59 mm højt, 42 cm bredt og 34 cm dybt (plus plads til stik).  Det er med andre ord en ganske lille recorder, nok markedets mindste.

Fronten er delt i to, hvor det meste af den nederste del runder udad så der bliver en skrå front til knapperne, dog sidder er 3 knapper i øverst i venstre side – de to er udformet som lamper.  Smart!  Designet er ret flot.  I venstre side under en del af den runde front sidder stik til S-Video, almindelig video og lyd.  I første omgang savnede jeg DV stikket, men det sidder i højre side!  Pladeskuffen sidder lidt sjovt placeret asymmetrisk til venstre for midten.
I højre side sidder displayet, der ikke er det største jeg har set, men det rummer hvad det skal og lidt til.  Under displayet sidder betjeningspanelet, hvis man ikke bruger fjernbetjeningen.

Jeg synes designet er lidt ‘frækt’ – man får lyst til at bruge maskinen!  En lille lækker sag.


Bagsiden


Bagsiden er som vi er vant til at se det nydeligt organiseret.  Antenne in/out.  Lyd, video og S-Video out, samt de klassiske to SCART stik.  Optisk lyd er der også. Støj får større og større fokus, og blæseren omtales senere i anmeldelsen.  Der er ingen component udgang til Progressive scan og S-Video, almindelig video plus lyd ind er desværre forsvundet i forhold til forgængeren 5100H, men de er dog med i SCART stikket, som også rummer RGB in/out.

Opsætning

Opsætningen går legende let.  Første gang der kommer strøm til går recorderen i Setup og man bliver bedt om at vælge sprog og land og så starter scanningen efter TV stationer.  Dejligt nemt!  Efterfølgende kan man sætte klokken eller lade den styrer fra en TV station og vælge TV format.  Så er den indledende Setup færdig, men der er selvfølgelig andre ting der kan indstilles manuelt.  Tuneren har en fin følsomhed og TV billedet står flot.


Se billeder af opsætningen på siden med skærmbilleder.


Fjernbetjening

Fjernbetjeningen er ret stor uden at være overdrevet.  Der skal jo være plads til de mange knapper.
Navigations tasterne sidder i midten og lige derunder Play & Co.  Disc Navigator, Home Menu, Return, Prev/Next og Step/Slow tasterne er efter min mening blevet for små, men det er fikst at der er en separat stop tast til recording.
Der er 6 taster til fjernsyn og der er koder til 28 mærker, inkl. mit JVC (står som Victor).  Dejligt.
Den er nok et nummer for stor til at ligge godt i min hånd, men det er en gennemført god fjernbetjening.

 Støj


De nye modeller fra Pioneer støjer mindre end forgængeren DVR-5100H. Der er stadig plads til forbedringer, men Pioneer bevæger sig i den rigtige retning. De fleste vil helt sikkert finde at disse modeller har et acceptabelt støjniveau. Blæseren summer svagt, og harddisken høres kun lejlighedsvis når man er helt tæt på apparatet.


Af de eksemplarer vi have til låns, støjede 520H mere end 720H. Men det lød mere som en blæser med et defekte lejer, så vi tør ikke på den baggrund konkludere at 520H støjer mere end 720H.


Tilføjelse: Vi har nu lyttet på endnu en 520H, og den støjede ligeså lidt som den 720H vi havde til test. Den 520H vi havde til test må have haft en defekt.
Brug af recorderen

Det første man bemærker når man bruger recorderen er at den er hurtig til at starte op og den reagerer øjeblikkeligt på tastetryk.  Menuerne er nemme og logiske og der er som regel to linier med forklaring i bunden af skærmen.  Home Menu er nøglen til de mere avancerede ting, men ofte er det slet ikke nødvendigt at gå i Home Menuen, idet der fx er One touch copy og Easy timer programmering knapper.

One touch copy knappen starter som navnet siger en optagelse ved bare et tastetryk. Trykker man flere gange bliver optagelse længden sat til 0,5 time, 1 time, 1,5 time….


One Touch Recording på Harddisken, 1 time og 36 minutter tilbage optages i manuel valgt kvalitet

Easy timeren er virkelig nem.  Et tryk på tasten og der kommer et grafisk skema frem.  En start og en slut pil flyttes til de ønskede tidspunkter og recorderen sættes i Stand By.  Sådan!  Det kan ikke blive nemmere og tricket er at Easy timeren bruger de allerede valgt indstillinger af TV kanal og optagelses kvalitet og medie, men de kan indstilles hvis det ønskes.Der er en ShowView timer til dem der bruger ShowView og der er også en almindelig, men ret avanceret timer og der har Pioneer fundet på noget nyt.  Man kan programmere den til en bestemt dag, eller fx hver mandag, hver mandag til fredag, hver dag i ugen, og meget, meget mere.  Der er sågar indbygget en kalender.
Der er plads til 32 optagelser i timeren (=timerne!) og de 8 kan have VPS/PDC understøttelse.

 
Timeren giver mange forslag til optagelses dage, fx hver dag, hver lørdag, hver mandag til fredag
Bruger man recorderen, når en timeroptagelse skal starte skifter recorderen selv til den ønskede TV station og starter optagelsen.  Sådan skal det være!
Ved strømsvigt husker recorderen alle indstillinger og er automatisk klar igen, når strømmen atter er der.

Recorderen kan optages til harddisk eller direkte til DVD-R/RW skive.  Vælger man det sidste skal RW skiven være formateret (VR eller Video mode).  Ved timeroptagelser på DVD-R/RW skiver kan man benytte AUTO funktionen, der optimere kvaliteten så skiven fyldes maksimalt ud.

Recorderen har ikke EPG (elektronisk program guide) som fx NaviClick, og programtitler skal derfor tastes ind manuelt.  Men det er nu ganske nemt, idet indtastningsfeltet ryddes ved at holde Clear nede i to sekunder og efterfølgende kan fjernbetjeningens tal-taster bruges til indtastning i SMS stil.  Smart, men det er lidt besværligt at skrive ABC, idet SMS indtastningen ikke automatisk skifter til næste indtastnings plads efter et par sekunder.  Det skal man selv flytte.  Der er også en bogstavstavle, hvor man kan pile rund og trykke bogstaverne ind.  Der er fuldt dansk alfabet og der er store og små bogstaver.  Dejligt.

Recorderen har 4 faste optagelses kvaliteter.  For 520H’en giver det: Fine: ca. 17,5 timer på harddisken eller 1 time på en DVD-R/RW, SP: ca. 35 timer på harddisken eller 2 timer på DVD-R/RW skiven, LP: ca. 70 timer hhv.  4 timer, EP: 104 timer hhv.  6 timer.  Men der er også en manuel valgt kvalitet med hele 32 niveauer at vælge i mellem (incl de 4 allerede nævnte).

Som sædvanlig er billedkvaliteten i Fine langt bedre end den analog tuner kan klare.  Brug den til optagelser fra digitale kilder fx egne DV optagelser samt rå-optagelser.  SP er det fornuftige valg til TV programmer.
LP kvaliteten overrasker positivt, men jeg er stadig ikke glad for den kvalitet.  Den kan bruges til kopiering af VHS bånd, men tjek slutresultatet før du sletter VHS båndet.  EP kvaliteten vil jeg aldrig bruge.
Som sædvanlig er jeg ret kritisk med bedømmelsen, men det er jo jobbet som anmelder – og det er altså min private mening!

Manuel kvalitet skal vælges i opsætningen og det er en mulighed for selv at bestemme, hvor meget der skal være på harddisken og DVD-R/RW skiven.  Man kan vælge inden for de 17-104 timer på harddisken og 1-6 timer på DVD-R/RW skiven og der er 32 niveauer at vælge i mellem!  Dette er rigtig, rigtig smart!  En funktion man virkelig kan bruge til noget!  Se eksempel under redigering på skærmbillede siden.
Husk at harddisken er dobbelt så stor på DVR-720H, så det bliver ca. 35 timer i Fine, ca. 70 timer i SP, ca. 140 timer LP og hele ca. 208 timer i EP.  Jeg optager normalt i Fine kvaliteten og når jeg kopiere programmet til DVD-R/RW vælger jeg så den bedst mulige kvalitet.  Til det formål er der en Optimized kvalitet (svarende til Manuel).  Den tilpasser automatisk optagelsen i bedst mulig kvalitet, til gengæld foregår kopieringen i real time og ikke i High-Speed.


Ved timer optagelse direkte til DVD-R/RW skive kan man som nævnt vælge en Auto kvalitet.  Recorderen foretager så det optimale valg automatisk.  Genialt!

Pioneers svar på TimeShift hedder ChasePlay og går ganske enkelt ud på at alle optagelser på harddisken eller på en DVD-RW skive i VR mode kan afspilles, også selvom optagelsen ikke er færdig.  Bliver du forstyrret midt i en film trykker du blot REC og når du atter har tid til at se filmen, trykker du PLAY og så ser du udsendelsen forskudt.  Så enkelt kan det gøres!  Recorderen kan med andre ord optage og afspille samtidigt – og endda det samme program.  Man skal manuelt slette optagelsen, når du ikke skal bruge den mere.

Recorderen har High-Speed kopiering og kan fylde en DVD-R skive på kun knap 9 minutter.  Man kan kopiere 1 times optagelse i Fine kvalitet, 2 timer i SP kvalitet, 4 timer i LP kvalitet eller 6 timer i EP kvalitet til en DVD-R skive på de 9 minutter eller til en DVD-RW (ver 1.2) på kun 15 minutter.  Det er markedets hurtigste og det virker fortrinligt og helt uden kvalitetstab og synkroniseringsproblemer.

Ved kopiering med plads reducering (fra fx Fine til Optimized mode) foretages kopiering i real time så fx tre timers optagelse tager tre timer og det sker med reencodning og kvalitetstab.  Holder man optagelseslængden under 2 timer og 20 minutter er kvaliteten på kopien stadig rigtig god.

Et minus er at den færdige DVD-R/RW ikke automatisk starter op når den lægges i en DVD afspiller.  Det så kaldte First play spor mangler og man skal trykke Play for at starte afspilningen.  Når pladen er færdig går den heller ikke til menuen, men afslutter bare uden billede.  Øv!


DV input/output  Recorderen har et DV input/output stik i fronten og det er selvfølgelig helt problemfrit at optage via DV in og tilsvarende kan DV kameraet optage hvad recorderen afspiller (hvis det ikke var kopibeskyttet).
DV signalet kunne også overføres til min PC og PC programmer der sendte DV ud på PC’ens firewire port kunne optages på recorderen.  Dejlig nemt.
Du kan afspille dine harddiskoptagelser og redigere dem på PC’en og så spille den redigerede optagelse tilbage i recorderen uden nævneværdigt kvalitetstab.  Fint!


Afslutning

Alle mine test DVD’er, såvel DVD-R/RW som DVD+R/RW og CD’er, CD-R/RW, VCD og SVCD’er blev afspillet uden problemer.  Test DVD-RAMen blev ikke genkendt.  MP3, JPG og WMV9 filer afspilles desværre kun fra CD’er.

Pioneer DVR-520H (og 720H) er den mest avancerede DVD+Harddisk recorder jeg endnu har prøvet og den har til fulde levet op til de høje forventninger jeg havde sat.  Den er nem at bruge og er man i tvivl er der hjælp at hente i menuerne.  Billed- og lydkvalitet er i top og der har ikke været nogen synkroniseringsfejl eller uheldige oplevelser i de 1½ måned jeg har haft recorderen.

Efter få dage er man fortrolig med recorderen og kan få fuld glæde af dens mange funktioner.  Det er let at redigere en optagelse og den kan kopieres til en DVD-R/RW skive på få minutter.  Skal man bruge en ekstra kopi kan man gøre det med det samme, men har man ikke længere optagelsen på harddisken kan man blot kopiere den første kopi med recorderens back-up funktion.  Man kan have kopien liggende på harddisken, hvis man ønsker det.  Der er næsten intet negativt at udsætte på recorderen bortset fra støjen.  Jeg så dog gerne at DVD-R/RW’erne startede op i den menu man har lavet på pladen.  Derudover er der et par småfejl, men ikke noget af betydning. 


 
Bedømmelse


 Positivt • DVD+Harddisk recorder med rigtig gode redigerings muligheder
 • Stor harddisk: DVR-520H 80 GB, DVR-720H 160 GB
 • Rigtig god billed- og lydkvalitet
 • Gode menuer med hjælpetekster
 • God visuel ChasePlay
 • God afspiller med 4 High-Speed hastigheder
 • Afspilning i 1,5x hastighed med lyd på
 • Afspiller alle formater minus DVD-RAM
 • Reagerer øjeblikkeligt på fjernbetjeningstryk
 • DV ind- og udgang
 • RGB in/out i SCART stik
 • God manual på 9 sprog
 • Plads til 32 optagelser i timeren, 8 med VPS understøttelse
 • Manuel, Auto, Optimized optagekvalitet med 32 niveauer
 • High-Speed kopiering på 8x skiver/48 gange overførselshastighed
 • Kan skrive på DVD-RW version 1.0/1.1 (1-2x) og 1.2 (4x)

 Negativt • Ingen TTV/EPG understøttelse til titler mv i recorderen
 • Ingen Progressive scan udgang
 • Ikke dansk menu
 • Ingen Undo funktion, når man sletter en forkert optagelse
 • DVD-R/RW’erne starter ikke automatisk op, når de lægges i en DVD afspiller
 • MP3, JPG og WMA afspilles kun fra CD’er (ej DVD og harddisk)
 • Småfejl:      


  • Overfører ikke automatiske kapitelmærker ved High-Speed kopiering og ikke manuelle mærker ved realtime kopiering
  • Navi Mark billedet bliver ikke sat som valgt i opsætningen
  • Kan ikke samle to optagelser på harddisken til én

En stor tak til Tape Connection for udlån af begge apparater til denne anmeldelse.

Kommentarer er velkomne i forummet for Pioneer Recordere


Klik her for at se skærmbilleder

Bedømmelse5,0 Design og finish
4,5 Støj
4,5 Betjening
5,0 Kvalitet
5,0 Fleksibilitet
4,0 Pris  (520H: kr. 6.600 og 720H: kr. 8.200 per 1/9 2004)


Du kan finde manualen her:
Pioneer DVR-520H / 720H Dansk + Svensk + Norsk
Brugermanual til Pioneer DVR-520H og DVR-720H (12MB)

Annonce:
Forrige artikelScreenshots af Thomson DTH-7500E
Næste artikelAnmeldelse af Canon i865 printer
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.