Forside * Tests

Anmeldelse af Philips HDRW720

Jeg har denne gang fået en Philips HDRW720 harddisk recorder til anmeldelse, og da det er første gang vi anmelder en DVD+R/RW recorder, starter jeg lige med historien bag Plus formatet.


DVD-R/RW er opfundet af Pioneer og da Philips ville lancere en DVD recorder stod de over for et problem: Hoppede de med på DVD-R/RW formatet ville de gå glip af licenspenge fra hardware og medie producenter og skulle sågar betale til Pioneer og DVD-Forum.  Alternativet var at udvikle et andet – og bedre system – og så få konkurrenterne over på sin side og udkonkurrer Pioneers format. 


Philips gik sammen med bl.a. HP, Compaq og Sony for nu at nævne nogle af de store firmaer i en DVD+RW Alliance, men de havde ikke rigtigt heldet med sig for hurtigt viste det sig, at de ikke kunne få deres nye format godkendt i DVD-Forum, som er sammenslutningen af DVD producenter, og samtidig opkøbte HP Compaq og Sony valgte at satse på både DVD-R/RW og DVD+R/RW  (Sony havde solgt adskillige DVD-R/RW brændere da de gik sammen med Philips).  DVD+RW Alliancen findes stadig, men det er næsten kun Philips der står for videreudviklingen.


Rent teknisk har DVD+RW nogle fordele frem for DVD-RW, ved redigering direkte på skiven, men det er næppe noget man gør gav af, hvis man har en harddisk recorder.  DVD+R formatet er et stykke foran DVD-R i udviklingen med bl.a. hurtigere brændere, og man har lanceret skiver med to brændbare lag på en side (DVD+R9 Double Layer).
Billedkvalitet og plads på skiverne er den samme for de to typer
 
Philips HDRW720/02 er en harddisk recorder med 80 GB harddisk og optil 128 timers optagelse, TimeShift buffer og i.Link (DV) indgang i Philips Matchline design. 
Recorderen understøtter GUIDE Plus+ -systemet, men der er desværre endnu ingen danske tv stationer der understøtter det.


Philips har to andre harddisk DVD recordere på programmet, DVDR520H ligeledes med 80 GB harddisk, men lidt færre finesser og DVDR725H med 160 GB harddisk og de samme finesser. Der er endnu ingen priser eller leveringstidspunkt for dem.


Design
 


Som nævnt matcher recorderen Philips Matchline design.  Det er et ret stilfuldt design, men her synes jeg recorderen falder lidt ved siden af med sine store runde lysende ‘hjul’-knapper.  Et stort blåt lys for afspilning og et rødt for optagelse.  Pladeskuffen sidder tv lidt trukket ind og vedsiden af sidder en overdimensioneret knap til åbning/lukning af skuffen.  Displayet er pænt stort og rummer en del informationer.  Første gang recorderen tændes står der


Til højre er det to store bag belyste navigationsknapper.

 
 

  I vanlig stil sidder Video, S-Video, Lyd og DV stik bag en lille klap.  S-Video og DV stikkene er drejet 90 grader i forhold til det normale og det kan jeg ikke lide, men det har jo ingen praktisk betydning, blot kan det være svært at få ledningen i indtil man opdager at stikket er drejet 90 grader.

 


På bagsiden finder vi en lille blæser åbning, antenne ind og ud, 2 SCART stik, S-Video, Video og lyd out, Component video out, digital lyd ud i Coax og optical stik og endelig G-Link til styring af satellitmodtager.  Yderst til højre er der udblæsnings hul for endnu en blæser. Alt hvad der skal være er der i fin stil.
Blæserne høres næsten ikke (dejligt!) og det er flot at der er to blæsere inde i recorderen og det er med til, at man ikke høre blæserne. 


Fjernbetjeningen
 


Jeg har flere gange tidligere fortalt om mine problemer med fjernbetjeninger og Philips slår bund rekorden.  Jeg har faktisk forsøgt at programmere en anden fjernbetjening for at undgå at bruge Philipsen, men det var ikke helt så nemt.  Den er gyselig.  Jeg kan ikke finde noget bestemt ordenssystem i tasterne og teksten står i nogle tilfælde delvis på oversiden og delvis på tasten.  Der er en rød, grøn, gul og blå tast uden nogen form for forklaring. 


Navigationstasterne er ikke forhøjet i forhold til de øvrige taster, men overpladen under dem er.  Det gør tasterne op og ned lidt mere vanskelige at bruge og giver i øvrigt ingen mening.


Over navigationstasterne sidder de fire farvede taster.  De skifter funktion alt efter hvad der aktuelt er brug for.  Det er lidt sværet at huske funktionerne, men der er altid hjælp på skærmen.


Tal-tasterne kan også bruges til bogstavsindtastning i SMS stil, så en enkelt god ting fandt jeg da 🙂
Fjernbetjeningen kan også bruges med Philips og andre mærkers TV.

 


 


I brug
 

   

Anmelder eksemplaret er en demo model venligt udlånt fra Tape Connection.  I første omgang ankom recorderen uden fjernbetjening og uden den er man lost.  Da fjernbetjeningen kom skulle jeg i gang med recorderen – troede jeg.  Jeg forsøgte mig som altid uden brug af manual, men hvor recorderne normalt starter op i Setup mode skete der intet denne gang.  Det skyldtes, at recorderen havde været tænd før og det er fair nok, værre var det at den stod til Hollandsk sprog, og det forstår jeg ikke.  Det er sådan noget man kommer ud for og så må man bide i det sure ævle og finde manualen frem. 


Manualen er en sag på 84 sider godt genbrugt genbrugspapir.  Philips har ikke ofret meget på papiret, men satset på indholdet og det er helt OK.  Det er en god manual, men mange illustrationer.  Den er logisk opbygget og gennemgår recorderen grundigt. 

 
Der er 8 sider om GUIDE Plus+ selvom det endnu ikke understøttes af danske TV-stationer.

 
Jeg fik trykket på System Menu og kom i gang med opsætningen.  Der er mulighed for at downloade indstillinger fra fjernsynet eller scanne antenne kablet for TV-stationer.  Det tog godt 9 minutter og så var de der alle sammen med stationsidentifikation på dem der har det.  Tuneren er en af de mest følsomme jeg har set i en recorder.  Godt!


På harddisken ligger der en demo der viser recorderens formåen.  Dejligt.  Der var ikke dansk tale men der var svensk, norsk, engelsk m.fl. og det går an.
Recorderen har TimeShift med op til 3 timers hukommelse.  Den er automatisk slået til og fra det øjeblik recorderen tændes er den aktiv.  Der er altså ikke noget med at recorderen har optaget før man kommer hjem og får den tændt, men alligevel er det en dejlig ting.  Man kan hoppe tilbage og kikke i eller optage fra bufferen, mens den optager videre.  Men som ved JVC der også har en buffer optages der kun en kanal.  Det er meget bedre end ingenting, men ikke helt nok alligevel.
Recorderen har også Pause TV der henholdsvis pauser TV programmet og Flextime der tillader at man ser starten af et program, mens recorderen stadig optager det.
 
Der er 7 optagekvaliteter, men ingen mellem indstillinger.  I M1 er der plads til 16 timer på harddisken, men så er kvaliteten også rigtig god.  Den overgås af Sony’s nye recordere og JVC DR-MH20/30.  M2 vil være kvaliteten man normalt vælger og det giver plads til 32 timer på harddisken, og den findes i en variant der hedder M2x med plads til 40 timer.  M3 mener Philips svarer til S-Video og den giver 48 timer på harddisken.  M4 giver plads til 64 timer og det mener Philips er i en bedre kvalitet end VHS, og det kan nok diskuteres.  Endelig er der M6 og M8 som Philips mener er i VHS kvalitet og giver henholdsvis 96 timer og 128 timer.  Jeg vil nok mene, at alle værdier over M3 skal undgås og jeg er absolut ikke enig i at kvaliteten fra S-Video og VHS er så dårlige som Philips mener. 
Tallet bag M angiver antallet af timer på en DVD+R/RW skive, M4 betyder altså 4 timer.  M2x betyder 21/2 time.
 

Harddisk oversigten er let og overskuelig og der er mulighed for børnesikring af optagelser. 
Det er også nemt at slette optagelser eller beskytte dem mod sletning.  Og som en smart funktion rydder recorderen selv op på harddisken, når der ikke er mere plads.  De ældste og mindst sete optagelser bliver slettet, hvis der ikke er mere plads.  Dog kun såfrem de ikke er beskyttet.  Dejlig nemt, men det skal nok give et par uønsket sletninger med tiden.
 


Timeren kan rumme 30 optagelser og der er understøttelse for daglige optagelser.  Timeren er ikke speciel avanceret, hvilket skyldes at Philips har satset på GuidePlus+.
 
Recorderen er villig til at afspille næsten alle CD og DVD skiver.  Fint.  Selv DVD-R og DVD-RV nævnes i manualen og afspilles fint.  Her kunne DVD-R/RW gruppen lære noget!
 
MP3 kan afspilles fra CD-R/RW.  VCD’er og SVCD’er spiller ligeledes fint.  JPEG billeder vil recorderen ikke vise.

 


Editering og kopiering
 

   

Optagne titler kan editeres, når de er sluppet fri af TimeShift bufferen.  Det er rigtigt nemt at ændre titlen, idet fjernbetjeningen har bogstavs indtastning i SMS stil – incl de danske special bogstaver og mange andre skrifttegn.  Faktisk tager Philips første pladsen blandt de recordere jeg har set i denne disciplin.  Bravo. 
 
Værre er det med redigering af titler.  Her er det kun muligt at dele en titel i to.  Der er ikke nogen AB edit, som vi ser det på Pioner og Sony, men kun en Divide (del) og en Merge (samle) funktion.  Det er dog muligt at skjule et afsnit uden at det slettes.  HighSpeed fremføring og Slow motion kan bruges til at finde det rigtige editerings sted.  Det er  meget svært at se hvor meget man får fyldt på en skive.  Men så længe der er plads kan man fylde mere på. 


Pladeskuffen bliver lyst op i rød farve, når recorderen brænder en skive.  Det ser rigtig flot ud.  Der er indikation på skærmen, der viser hvor lang tid der er igen.  Den kunne måske godt slukke efter et stykke tid.

  Her er recorderen fotograferet i svagt lys


Der er ikke nogen skabeloner at vælge imellem, men recorderen laver selv en simpel menu, der vise 3 optagelser af gangen.  Det havde været svært, hvis der kunne rulles et enkelt billede op, men der rulles i step af 3 – altså fuld udskiftning.


Afrunding


Philips reklamerer med at det er den nemmeste recorder at bruge på markedet.  Og det er delvis rigtigt.  Når vi får GuidePlus+ herhjemme kan man timer programmere med et enkelt klik.  Optageren holder selv styr på de optagelser man ser og dem man ikke ser bliver slettet med tiden.  Så langt så godt. 


Men jeg sidder altså og krummer tæer, når jeg skal skrive om fjernbetjeningen.  HighSpeed og Slow motion har ikke egne taster, men opnåes ved at holde kapitelskift tasterne nede i et sekund.  Pladeskuffen kan åbnes eller lukkes ved at holde Stop nede.  Ikke specielt logisk.  Det gør ondt at den ikke er bedre.  Det fortjener recorderen!


Billed- og lydkvalitet er god uden at nå absolut øverste niveau, men den ligger sig på niveau med sine japanske kollegaer, fra Panasonic og Pioneer under optagelser.  Vurderet som afspiller vil jeg sige: Køb en anden!  Lag skifte på DVD’er sker helt uden stop i billedet.
 
Designet sidder ikke lige i mit øje, men det er da til at leve med.  Lyd fra blæseren høres næsten slet ikke.  DVD+RW skiver kan købes i næsten ethvert supermarked, men der kommer man altså til at betale fuld pris for skiverne.  De kan selvfølgelig også købes de billigere steder og så er prisen nogenlunde den samme som for DVD-RW skiver.  DVD+RW skiverne kan afspilles stort set lige så mange steder som DVD-RW skiver.


Opdateret 4.11.04

 


En stor tak til  Tape Connection
for udlån af recorderen til denne anmeldelse.
Kommentarer er velkomne i forummet for
Philips Recordere


Brugermanualen
Annonce:
Bedømmelse  
3,5Design og finish
5,0Støj
3,5Betjening
4,0Kvalitet 
4,0Fleksibilitet
4,0Pris (ca 5.700 kr-6.000 kr per 1/11 2004)


Positivt • DVD+Harddisk recorder med nem betjening
 • Stor harddisk: 80 GB, fra 16 til 128 timer i 7 kvaliteter
 • Rigtig god billed- og lydkvalitet
 • Gode manual
 • Introvideo på harddisken i mange sprog
 • God TimeShift buffer med Pause Live TV og Flextime
 • Afspiller alle disc formater, DVD±R/RW, CD/CD-R/RW, VCD, SVCD
 • Reagerer øjeblikkeligt på fjernbetjeningstryk
 • DV indgang
 • Plads til 30 optagelser i timeren
 • GuidePlus+ TV guide, når det bliver indført I Danmark
 • Component udgang
 • Automatisk oprydning på harddisken
 • Perfekt lagskifte ved DVD afspilning

Negativt • Ingen FlexibelRecording/Optimized kvaliteter
 • Ingen reencodning ved kopiering til DVD+R/RW
 • Ikke dansk menu på anmelder eksemplaret, men den kan opgraderes
 • Ingen Undo funktion, når man sletter en forkert optagelse (eller når den er blevet slettet automatisk) 
 • MP3 afspilles kun fra CD’er (ej DVD og harddisk)
 • JPEG kan ikke afspilles
 • Dårlig fjernbetjening  
     

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.