Forside Baggrund

Vejledning i redigering på JVC’s DR-serie.

Skridt for skridt vejledning i redigering på JVC’s DR-serie – med billeder.


 


Her følger en skridt for skridt vejledning i redigering af optagelser på JVC’s DR-serie. Vejledningen er lavet ud fra en DR-MH30 og gælder derfor umiddelbart også for DR-MH20. Jeg er også 99,8% sikker på at vejledningen kan bruges for DR-MX1 og DR-DX7. Faktisk tror jeg JVC har brugt det samme system lige siden deres allerførste digitale video HM-HDS1, blot med lidt forskelligt/forbedret layout i menuer – og iøvrigt forbedret funktionen. Forbedringen består bl.a. i, at man kan have rigtigt mange ind- og ud-punkter – om der kan være uendeligt mange, eller hvor mange der maksimalt kan være, ved jeg ikke.


 


Funktionen vi taler om her, er funktionen afspilleliste. I første omgang opdager man måske ikke denne funktion og prøver med de andre og mere besværlige metoder, der findes. Jeg må indrømme, at jeg selv havde min DR-MH30 i måske en uge inden jeg opdagede, at afspilleliste var den principielt samme funktion som på HM-HDS1 – og så blev jeg glad! Det er en meget nem og enkel måde at redigere sine optagelser på, før man kopierer optagelsen over på DVD eller bånd. Og man kan også bruge funktionen til, at kombinere scener fra flere optagelser. F.eks. har man noget hjemmevideo på videobånd 1 og videobånd 2. Men nogle scener på videobånd 1 passer måske sammen men nogle optagelser på videobånd 2 – så man kunne måske ønske sig, at samle disse. Det vil jeg også vise hvordan man kan gøre.


 


Vejledningen forudsætter, at diverse videoklip ligger på videomaskinens harddisk.


  1. Tryk EDIT på fjernbetjening.


 2. I det fremkomne skærmbillede er der to afdelinger ORIGINAL og AFSPILLELISTE.


 3. Gå ned i AFSPILLELISTE og gå hen på OPRET og tryk ENTER på fjernbetjeningen.


 4. Nu kommer man så ind i navigationen, hvor alle originale optagelser ligger (også dem, der måtte være indspillet fra f.eks. videobånd). Find den optagelse, der skal redigeres og vælg den ved at trykke ENTER på fjernbetjening.


 5. Nu kommer man ind i selve redigeringsmenuen.


 6. Spol frem til start af filmen. For at finjustere, spol (frem eller tilbage) til et sted lige før filmen, tryk på play og tryk på pause lige idét reklameblok før film fader ud, eller skifter til start af film. Mens optagelsen er pauset, kan man nu yderligere finjustere billede for billede, enten frem eller tilbage ved hjælp af SLOW- eller SLOW+ på fjernbetjening.


 7. Når det rette sted er fundet (det lyder måske omstændeligt, men det er det såmænd ikke) – så trykker man på ENTER på fjernbetjeningen og efter et kort øjeblik får man et skærmbillede som herunder:

 


   1. Dette var det første ind-punkt – altså et punkt i starten af noget, der skal være med i den færdige udgave af optagelsen. At preview billederne på ovenstående billede alle er sorte, kan skyldes, at jeg har ramt et punkt, hvor der er fadet ud til sort.


 2. Nu spoler og finjusterer man så på samme måde som ovenfor, hen til det punkt hvor den første reklameblok starter – det er så det første ud-punkt – altså et punkt i starten af noget, der ikke skal være med i den færdige udgave af optagelsen.


 3. Tryk ENTER, så kommer ned på linie 2 i menuen og skal så finde det næste ind-punkt – i dette tilfælde hvor reklameblokken slutter. Alle ind-punkter er i venstre kolonne og alle ud-punkter er i højre kolonne. Samtidig kan man følge med i SAMLET TID øverst til højre – hvor lang den redigerede optagelse er.


 4. Og så fremdeles indtil filmen slutter. Her finder man det sidste ud-punkt og trykker ENTER. Nu er man faktisk færdig (man behøver ikke at spole frem til slutningen af optagelsen). Man står nu (i dette eksempel) i venstre kolonne, på fjerde linie. Der vælges nu OK nederst til højre, se billede herunder:

  


   1. Der trykkes på OK og afspillelisten oprettes. Man får så mulighed for at vælge ÆNDRER eller SLUT. Vælges ÆNDRER får man mulighed for, at ændre indeks-billede, navn, kategori og scener. Jeg vælger næsten altid SLUT, fordi det af og til har fremprovokeret loading-fænomenet hvis jeg vælger ÆNDRER. Man kan jo altid via EDIT menuen, ændre disse ting bagefter. Desværre husker optageren ikke indeksbilledet fra originalen, selvom man har ændret det til et sted inde i filmen.Hvis man vil kombinere to optagelser til én optagelse, kan funktionen afspilleliste også bruges til det. Hvordan vises herunder. Lad os for eksemplets skyld sige, at det vi redigerede ovenfor var noget på videobånd 1. Nu vil vi have noget fra videobånd 2 samlet sammen med dette.


  1. I stedet for, som i punkt 11, at vælge OK og så oprette afspillelisten, så kan man nederst til venstre vælge VÆLG TITEL. Se billedet herunder:

  


   1. Nu kommer man igen ind i navigationen og har nu mulighed for at vælge en anden optagelse – f.eks. en af optagelserne fra videobånd 2.


 2. Når man har valgt den nye original optagelse og er kommet til redigeringsmenuen, så ser billedet således ud:

 


  


      Her (på billedet) er der allerede spolet frem til, finjusteret og valgt det første ind-punkt – akkurat på samme måde som før. Læg mærke til, at den fjerde linie nu hedder PROG 2. 1. Nu kan man så færdigredigere program 2 på samme måde som før. Når man er færdig kan man så vælge OK for at oprette afspillelisten, hvor de to originaloptagelser er redigeret og sat sammen.

 


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.