Forside * Fokus

Gennemgang af JVC DR-MH30 – styrker og svagheder


En lille historie om de ting, der er gode ved DR-MH30 og de ting, der kunne være bedre.


Jeg skriver kun om ting jeg har erfaring med ved brug af DR-MH30. Gennemgangen er oprindeligt skrevet i efteråret 2004 og er i mindre omfang redigeret i forhold til dengang. Jeg refererer en del til HM-HDS1, der var JVC?s første HDD video (kombineret med videobåndoptager). Der er nogle ting, der er bedre i HM-HDS1 end i DR-MH30 ? så på nogle punkter kan jeg godt ærgre mig over, at man ikke har beholdt nogle principper fra HM-HDS1 og så blot piftet dem op. Udvikling er fint hvis man forbedrer noget, men hvorfor lave noget om, som i princippet er perfekt!?

Annonce:


 


Gennemgangen må også gerne opfattes som et indspark til, hvad der kan gøres bedre i de kommende DVD-optagere ? specielt rettet mod JVC, men også for alle andre producenter, der måtte læse med.


 


Konklusion.


Denne min gennemgang af maskinen, er næppe er helt udtømmende og skal heller ikke opfattes som en professionel anmeldelse eller test. Det skal opfattes som mit indtryk af maskinen, med forslag til hvad der kunne have gjort maskinen perfekt. Min konklusion er, at jeg er meget glad for maskinen, men at den ikke er perfekt. Dog er det ? efter min mening – mest småting, der gør at den ikke er perfekt. Mange af mine ?kunne være bedre? punkter er ting som man ikke bemærker i hverdagen, fordi man hurtigt vænner sig til at bruge maskinen som den er. Punkterne er kun fremkommet ved denne nøje gennemgang og analyse af maskinen ? og mange af punkterne er der sikkert mange, der ikke spekulerer på. Nye brugere, der overvejer at købe DR-MH20/30/50 behøver derfor ikke at være bange for, at maskinen er et dårligt køb ? den er faktisk et af de bedste køb man kan gøre sig!!


 


Gennemgang af forskellige funktioner og deres gode og mindre gode sider.


 


1.      Opsætning/installation.
Denne del kører godt, man skal dog udvise lidt tålmodighed. Jeg har ikke TV-link, så jeg brugte auto-setup. Det fungerer fint, og maskinen finder alle de kanaler den skal og så vidt jeg husker også nogle jeg ikke havde set før.


2.      Navngivning af kanaler.
En del kanaler fik ikke automatisk deres navn med. En genialitet er, at det er muligt at navngive de enkelte kanaler! Der er endda lavet to muligheder: Man kan selv skrive eller man kan vælge navnet i en lang liste.
             Kunne være bedre: For at gøre funktionen endnu mere genial burde det være muligt       at understøtte lange filnavne. Desværre er der kun 4 karakterer til rådighed. Det ville være lækkert hvis der var mulighed for at skrive f.eks. ?Animal Planet?.


3.      Flytning af kanaler.
Det er nemt at flytte kanaler, så placeringen passer med placeringen i fjernsyn eller øvrige videoudstyr. Man skal dog sørge for at navngive kanalerne før man begynder at flytte rundt, så man kan holde styr på det.


4.      Redigering af kanaler.
Når man befinder sig i redigeringsmenuen for redigering af kanaler, vises den valgte kanal i baggrunden, ret smart, hvis nu man har glemt hvilken kanal det er!


5.      Design.
Maskinen er flot designet og med et flot finish i detaljer. Desuden er menuernes layout med farver m.m. også en virkelig positiv ting, der gør det dejligt at arbejde med maskinen.


6.      Navigation.
Der er mange gode muligheder for, at se hvad man har af optagelser på harddisken. De enkelte optagelser har et preview vindue hvor den aktuelle optagelse afspilles fra det punkt, hvor indeksbilledet er sat. Man kan også spole frem og tilbage i optagelsen! Det er rigtigt smart!! (det kan man også under edit-menuen!). Man kan vælge at kigge i de grupper man har gemt optagelserne i, eller man kan vælge at søge efter navn. Det sidste er faktisk ret smart, jeg blev enormt glad da jeg opdagede det! Man taster det første bogstav i navnet på optagelsen, f.eks. ?R? for ?Romeo must die?, så vises en liste med alle optagelserne, hvor man så er hoppet ned til ?Romeo…? eller de optagelser, der begynder med ?R?. Denne liste er i virkeligheden måske lettere at finde rundt i, da thumbnail menuen måske virker en smule rodet.
             Kunne være bedre:


a.      Ved visning med liste havde det været rart med en kolonne med dato for optagelser. Det ville gøre det lettere at overskue optagelser af serier.


b.      Der mangler generelt information om længden af optagelserne i minutter. Dette bør kunne ses i alle menuer.


c.       Ved navigering i thumbnails, er det lidt irriterende, at når man kommer til enden af en række, at man så ikke automatisk kommer ned i første billede i næste række, når man trykker ?pil til højre?.


d.      På en måde ville jeg hellere have bibeholdt princippet i navigationen på HM-HDS1, hvor billederne ligger som en lang række. En anden god måde vises som et forslag herunder:
e.      Det ville være dejligt (!!) hvis man kunne afspille en optagelse, som man har fundet i navigationen, ved blot at trykke ?play? ? som alternativ, til ?enter? og vælge afspilning forfra, fra sidste afspillede punkt m.v.


f.        Det ville være dejligt (!!) hvis man kunne redigere information om optagelserne direkte fra navigationsmenuen, som vist i eksemplet under punkt d ? i stedet for, at skulle ud af ?navigation? og ind i ?edit?. Alle funktioner inkl. Redigering af optagelser (fraklip af scener, playlists m.v.) må gerne kunne nås fra navigationsmenuen. Der er ingen grund til at have en særlig menu til det. Her er et af de steder, hvor jeg synes HM-HDS1 er bedre end DR-MH30.


7.      Navngivning af optagelser.
Denne funktion er bare perfekt!! Der er helt utroligt mange tegn at vælge mellem, og man kan skrive lange navne på op til 64 karakterer ? og det sætter prikken over i?et, at man kan skrive med de danske bogstaver æ, ø og å!!! Kanon!


8.      ?Return?.
I lang tid (to uger) var jeg lidt irriteret over, at man skulle helt ud af menuerne for, at komme tilbage til noget tidligere i menuen. Men så en dag så tænkte jeg hvad mon den return knap på fjernbetjeningen kunne gøre ? og vupti, det var den jeg skulle bruge for at komme et trin tilbage i menuerne. Der blev jeg glad!


9.      Timerprogrammering.
Der er flere muligheder for at programmere optagelser, showview etc. Jeg bruger dog udelukkende manuel timerprogrammering, da jeg synes det er lige så nemt, og jeg stoler ikke helt på showview/pdc. Programmeringsmenuen er fin, det hele er med, inklusive navngivning.
              Kunne være bedre: Hvorfor skal man trykke ?enter? for at indtaste start- og sluttid m.m.? Det burde ikke være nødvendigt. Også her er HM-HDS1 en tand bedre, bl.a. også med et særligt område på fjernbetjening, der er dedikeret til timerprogrammering.


10.  Optagekvaliteter.
Optagekvaliteten på DR-MH30 er uovertruffen flot ? selv ved anvendelse af den ringeste kvalitet FR480, som jeg synes er fuldt ud anvendelig til f.eks. optagelser af serier. Jeg bruger indtil videre EP som standard. Ved at trykke på ?rec mode? får man de forskellige kvaliteter frem på skærmen i et lille vindue, hvor der vises den resterende tid på disken (HDD eller DVD) ud for de forskellige kvaliteter. Man kan så herfra vælge den man vil køre med som standard. God funktion!
            Kunne være bedre:


a.      Hvorfor i alverden anvendes den valgte standard kvalitet ikke ved live-memory optagelse!? Det er lidt irriterende!


b.      Hvorfor har man ikke optagekvaliteten ?DV? på 25 Mbit/sek som man kunne finde i HM-HDS4? Den burde man måske have bibeholdt. Omend anvendeligheden måske kan diskuteres, hvis man vil kopiere DV-materialet til DVD, da der ikke kan være mange minutter på en 4,7 Gb DVD i DV-kvalitet.


11.  High-speed kopiering.
Ligesom mange andre har jeg ærgret mig over de mange begrænsninger der er for high-speed kopiering. Det virker dog udmærket når man kopierer en rå optagelse, eller en afspilleliste til DVD-Ram ? to spillefilm i EP-kvalitet overspilles på ca. 20 minutter, det er da fint nok, omend det godt kunne være hurtigere. 4 spillefilm på tilsammen tæt på 360 minutter kopieres uden problemer til DVD-R på 17 minutter. Dette giver en overførselshastighed på ca. 21x. Det er kanon godt!
             Kunne være bedre: High-speed funktionen bør virke til alle medier DVD-R, DVD-RW og DVD-Ram og uanset om optagelsen er redigeret eller ej. I det mindste hvis det virkede med afspilleliste til DVD-R ? det virker til DVD-Ram, så må det også kunne lade sig gøre at få det til at virke til DVD-R. Desuden ville en højere hastighed være fint, f.eks. op til 64x for den laveste optagekvalitet. Og desuden bør de samme high-speed funktioner være gældende ved kopiering fra DVD til HDD.


12.  Redigering.


a.      På DVD-Ram: Redigeringen foregår her ved at klippe scener væk. Dette fungerer perfekt og redigeringsmenuen er lavet helt fint, med et godt layout. Preview funktion er en ret god idé.


                                                               i.      Kunne være bedre: Det er lidt irriterende, at for hver scene man klipper fra, begynder man fra starten af optagelsen for at klippe næste scene. Det ville være bedre, hvis man startede fra det punkt hvor man sidst satte et ?ud-punkt?!


                                                             ii.      Det ville være rart med en information om hvor lang tid den redigerede optagelse er på, så man kan se om man gør det rigtigt. F.eks. varer de fleste serier ca. 40 minutter uden reklamer m.v.


b.      På HDD: Redigering af en optagelse ved at oprette en afspilleliste fungerer perferkt. Menuskærmen er godt lavet, overskuelig og med flere gode funktioner. Desuden kan man se den samlede tid for afspillelisten, hvilket er perfekt, når man f.eks. sletter scener. Dette er helt klart den nemmeste måde, at redigere en optagelse på. Desuden kan afspillelister high-speed kopieres til DVD-Ram. Det virker som om spolehastighederne er anderledes i denne menu end ved normal afspilning, det virker som om det reagerer hurtigere og mere flydende.


13.  Spolehastigheder.
Der er mulighed for at spole op til 60x, inkl. 1,5x med lyd,


Kunne være bedre: Der mangler en 360x hastighed som på HM-HDS1. Desuden er der på HM-HDS1 egentligt to spoleknapper på fjernbetjening. Én, hvor man starter med 15x i første tryk, 60x i næste og så 360x. Dette savner jeg meget, da det gør det hurtigere at spole. De andre spoleknapper bruger 1,5x osv. Også navnene på spolehastighederne på DR-MH30 synes jeg er dårligt valgt. Hvorfor ikke kalde dem alle sammen et navn svarende til hastigheden: 1,5x, 60x og lignende. Spolebilledet på HM-HDS1 er meget mere flydende og behageligt at se på end tilfældet er på DR-MH30 ? det må også kunne laves bedre. Desuden reagerer maskinen ikke når man skifter hastighed, hurtigt ? man skal lige vente lidt for hver gang man skifter hastighed. Det virker i afspilleliste-funktionen, hvorfor ikke ellers?


14.  Overspilning fra anden HDD-optager.
Jeg prøvede at overspille et par minutter af Melodi Grand Prix 2004, fra HDD i HM-HDS1 til HDD i DR-MH30. Jeg satte afspilning på pause begyndte optagelse på DR-MH30 og begyndte afspilning på HM-HDS1. Da jeg havde fundet ud af, forbinde apparaterne rigtigt
J kunne jeg få signalet fra HM-HDS1 gennem DR-MH30. Resultat: Rigtig flot optagelse ? ingen mærkbar forskel fra originaloptagelsen.


15.  Overspilning fra videobånd.
Her prøvede jeg samme opsætning og afspillede en optagelse på videobånd optaget i EP-kvalitet (den laveste kvalitet på videobånd ? 12 timer), samt noget, der er optaget i LP på videobåndet. Optagelse fra EP-kvalitet ? rigtig god, undertekster står måske lidt dårligere end på originalen, men stadig helt ok og læsbart, mens selve billedet er efter min mening perfekt og i hvert fald ikke ringere end originalen. Optagelse fra LP-kvalitet ? samme oplevelse som ved optagelse fra HDD-original (pkt. 14) ? ingen mærkbar forskel fra original.


16.  Overspilning fra Digital Video.
Maskinen registrerer modelnavnet for DV-kameraet!!
J Optagelse og samtidig afspilning af DV-kamera starter automatisk!! Automatisk registrering af kapitler for hvert start/stop, der er foretaget på DV-kameraet!! Billedkvalitet ved overspilningen er perfekt ? jeg anvendte SP til denne optagelse.


17.  Navigering i optagelse med kapitler.
            Kunne være bedre: Da jeg skulle se hvordan DV-optagelsen var inddelt i kapitler, synes jeg det var træls, at man skulle starte afspilning fra en ende af, for at se kapitlerne igennem. Det ville være dejligt hvis man kunne navigere i kapitlerne på samme måde som navigation i originalindspilninger. Det er fint nok at kapitlerne ligger i en lang række, men muligheden for at trykke > frem og tilbage og vælge afspilning på fuld skærm af et bestemt kapitel, hvorefter der automatisk vendes tilbage til kapitelmenuen ? det mangler!


18.  Indspilning på DVD, finalize m.v.
Jeg indspillede 4 film i EP-mode, på mit livs første hjemmelavede DVD. High-speed kopi til DVD-R tog 17 minutter og det er meget dejligt, at man når man vælger mellem optagelser, der skal med, så kan man se hvor meget plads der er tilbage. I dette tilfælde var der 6% tilbage, det var helt fint. Efterhånden bruger jeg udelukkende ?Just? funktionen ved overspilning, således at maskinen selv justerer den samlede længde af optagelserne i forhold til pladsen på DVD?en. Undervejs i finalize sessionen kom jeg så til valg af menutema, som jeg var noget spændt på. Jeg blev glad over at se, at der var 18 fine temaer at vælge mellem. Og de var faktisk pænt designede de forskellige temaer, synes jeg ? i hvert fald de fleste. Finalize sessionen gik uden problemer.


19.  Freezeless redigering.


JVC har begået en genialitet her ? i forhold til andre optagere på markedet. Redigerede optagelser, der overspilles til DVD, får freezeless afspilning af den redigerede og overspillede optagelse!! D.v.s. at man ikke vil opleve små pauser i afspilning fra DVD ved de punkter, hvor man har redigeret noget væk i optagelsen.


 


 


 20.  Afspilning af færdig DVD.
Da jeg satte den færdige DVD i dvd-drevet på DR-MH30, så fik jeg bare en blå pauseskærm. Jeg fandt så ud af at trykke på ?menu? og så fik jeg den ?hjemmelavede? menu med de fire film op. Det er ok! Så ville jeg afspille den i DVD-afspiller XV-NA77 ? her skulle jeg starte afspilning før jeg kunne få menuen frem. Dette tilregner jeg ikke direkte som noget ved DR-MH30, men alligevel:
            Kunne være bedre: Ved i sætning af færdig dvd i afspiller ? uanset om det er DR-MH30 eller en anden afspiller, ville det være rart, hvis menu skærmen automatisk kom op, når afspilleren er færdig med at læse DVD?en!


21.  Bibliotekskategorier.
Der er en del kategorier, at vælge mellem, når man skal kategorisere sine optagelser. Det er fint, og menu skærmen og layoutet, er helt fint.
            Kunne være bedre: Nogle af kategorierne forekommer mig overflødige, f.eks. vejret. Men i hvert fald så mangler der nogen: Serier, hjemmevideo, komedie, klassikere, tegnefilm, for børn, religion, show, samt evt. en gruppe som brugeren selv kan navngive.


 
  22.   Hjælpefunktion.
Der er en rigtig fin hjælpefunktion i maskinen. Der fortælles om de mest dagligdags funktioner på en anden og måske lettere forståelig måde end i manualen. Desuden er der en ordliste, med betydning af nogen af de begreber, der dukker op ved anvendelse af denne maskine. Denne funktion er genialt fundet på, og kan nåes med et enkelt tryk på fjernbetjeningen!! 
J


 


Herunder vil jeg samle mine ?kunne være bedre? punkter, for overblikkets og sammenfatningens skyld.


 


1)      Navngivning af kanaler. For at gøre funktionen endnu mere genial burde det være muligt at understøtte lange filnavne. Desværre er der kun 4 karakterer til rådighed. Det ville være lækkert hvis der var mulighed for at skrive f.eks. ?Animal Planet?.


2)      Navigation.


a)      Ved visning med liste havde det været rart med en kolonne med dato for optagelser. Det ville gøre det lettere at overskue optagelser af serier.


b)      Der mangler generelt information om længden af optagelserne i minutter. Dette bør kunne ses i alle menuer.


c)       Ved navigering i thumbnails, er det lidt irriterende, at når man kommer til enden af en række, at man så ikke automatisk kommer ned i første billede i næste række, når man trykker ?pil til højre?.


d)      På en måde ville jeg hellere have bibeholdt princippet i navigationen på HM-HDS1, hvor billederne ligger som en lang række. En anden god måde vises som et forslag herunder:


 


 


 


e)      Det ville være dejligt (!!) hvis man kunne afspille en optagelse, som man har fundet i navigationen, ved blot at trykke ?play? ? som alternativ, til ?enter? og vælge afspilning forfra, fra sidste afspillede punkt m.v.


f)        Det ville være dejligt (!!) hvis man kunne redigere information om optagelserne direkte fra navigationsmenuen, som vist i eksemplet under punkt d ? i stedet for, at skulle ud af ?navigation? og ind i ?edit?. Flere funktioner inkl. Redigering af optagelser (fraklip af scener, playlists m.v.) må gerne kunne nås fra navigationsmenuen. Der er ingen grund til at have en særlig menu til det. Her er et af de steder, hvor jeg synes HM-HDS1 er bedre end DR-MH30.


3)      Timerprogrammering. Hvorfor skal man trykke ?enter? for at indtaste start- og sluttid m.m.? Det burde ikke være nødvendigt. Også her er HM-HDS1 en tand bedre, bl.a. også med et særligt område på fjernbetjening, der er dedikeret til timerprogrammering.


4)      Optagekvaliteter. Hvorfor i alverden anvendes den valgte standard kvalitet ikke ved live-memory optagelse!? Det er helt vildt irriterende, at der anvendes en FR65! Hvorfor har man ikke optagekvaliteten ?DV? på 25 Mbit/sek som man kunne finde i HM-HDS4? Den burde man måske have bibeholdt. Omend anvendeligheden måske kan diskuteres, hvis man vil kopiere DV-materialet til DVD, da der ikke kan være mange minutter på en 4,7 Gb DVD i DV-kvalitet.


5)      High-speed kopiering. High-speed funktionen bør virke til alle medier DVD-R, DVD-RW og DVD-Ram og uanset om optagelsen er redigeret eller ej. I det mindste hvis det virkede med afspilleliste til DVD-R, ville det være kanon! ? det virker til DVD-Ram, så må det også kunne lade sig gøre at få det til at virke til DVD-R. Desuden ville en højere hastighed være fint, f.eks. op til 64x for den laveste optagekvalitet. Og desuden bør de samme high-speed funktioner være gældende ved kopiering fra DVD til HDD.


6)      Redigering på DVD-Ram. Det er lidt irriterende, at for hver scene man klipper fra, begynder man fra starten af optagelsen for at klippe næste scene. Det ville være bedre, hvis man startede fra det punkt hvor man sidst satte et ?ud-punkt?! Det ville være rart med en information om hvor lang tid den redigerede optagelse er på, så man kan se om man gør det rigtigt. F.eks. varer de fleste serier ca. 40 minutter uden reklamer m.v.


7)      Spolehastigheder. Der mangler en 360x hastighed som på HM-HDS1. Desuden er der på HM-HDS1 egentligt to spoleknapper på fjernbetjening. Én, hvor man starter med 15x i første tryk, 60x i næste og så 360x. Dette savner jeg meget, da det gør det hurtigere at spole. De andre spoleknapper bruger 1,5x osv. Også navnene på spolehastighederne på DR-MH30 synes jeg er dårligt valgt. Hvorfor ikke kalde dem alle sammen et navn svarende til hastigheden: 1,5x, 60x og lignende. Spolebilledet på HM-HDS1 er meget mere flydende og behageligt at se på end tilfældet er på DR-MH30 ? det må også kunne laves bedre. Desuden reagerer maskinen ikke når man skifter hastighed, hurtigt ? man skal lige vente lidt for hver gang man skifter hastighed. Det virker i afspilleliste-funktionen, hvorfor ikke ellers?


8)      Navigering i kapitler. Da jeg skulle se hvordan DV-optagelsen var inddelt i kapitler, synes jeg det var træls, at man skulle starte afspilning fra en ende af, for at se kapitlerne igennem. Det ville være dejligt hvis man kunne navigere i kapitlerne på samme måde som navigation i originalindspilninger. Det er fint nok at kapitlerne ligger i en lang række, men muligheden for at trykke > frem og tilbage og vælge afspilning på fuld skærm af et bestemt kapitel, hvorefter der automatisk vendes tilbage til kapitelmenuen ? det mangler!


9)      Afspilning af færdig DVD. Ved isætning af færdig dvd i afspiller ? uanset om det er DR-MH30 eller en anden afspiller, ville det være rart, hvis menu skærmen automatisk kom op, når afspilleren er færdig med at læse DVD?en!


10)  Bibliotekskategorier. Nogle af kategorierne forekommer mig overflødige, f.eks. vejret. Men i hvert fald så mangler der nogen: Serier, hjemmevideo, komedie, klassikere, tegnefilm, for børn, religion, show, samt evt. en gruppe som brugeren selv kan navngive.


 


Forslag til kommende hdd-dvd-optager fra JVC.


Ud over de ting, der er nævnt under ?kunne være bedre? vil jeg nævne følgende ting, som det ville være dejligt at få i den næste maskine fra JVC:


1)      Ethernet/Lan/internet. Mulighed for at programmere og evt. i det hele taget at arbejde med maskinen via internettet fra et vilkårligt sted i verden.


2)      Dual-layer eller HD-DVD brænder.


3)      Funktionerne for high-speed kopiering som beskrevet tidligere, skal forbedres. Desuden kunne man lave en mulighed for at gemme en færdig redigeret kopi af en optagelse på harddisken, så man kan slette den oprindelige optagelse. Kopiering fra HDD til HDD skal naturligvis være high-speed.


4)      Labelbrænder som HP LightScripe.


5)      Større harddisk, minimum 250 Gb.


 


Se også artiklen ?Ønsker for DVD-optagere i 2005?.


Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.