Forside Tests

Anmeldelse af LiteOn LVW-5045


Vi har denne gang lånt en LiteOn LVW-5045 HDD recorder til test. Ingram Micro, der har importen herhjemme, har formidlet kontakten til LiteOn i Holland.


LiteOn recorderen har en 160 GB harddisk med plads til 36 timer i bedste opløsning.  Flot af en recorder der kan købes for ca 3.500 kr i en dansk butik.  Ganske billigt, må man sige, men levere kvaliteten op til de dyrere modellers?


Antallet af finesser fejler ikke noget.  Component udgang sikrer et flot billede, DV indgang giver mulighed for at overføre ferieoptagelserne til harddisken og TimeShift gør afhængigheden af udsendelsestidspunkter mindre vigtig.Recorderen kan som den vel nok eneste optage på DVD-R/RW, DVD+R/RW og CD-R/RW.  LiteOn kalder det All Write og glemmer let og elegant DVD-RAM (og de helt nye dual/double layer skiver).  På CD’er kan man lave de lidt aldrene formater VCD og SuperVCD, men de kan stadig bruges og har deres berettigelse lidt endnu.


Den kan bruges som mediecenter, idet man kan lægge video, lyd og billeder på harddisken.  Lyden kan kopieres ind fra CD’er, eller CD/DVD-rommer med mp3.  Det giver næsten uendeligt mange timers musik på harddisken!


Anmelder eksemplaret var ikke regionsfri, men det kan gøres med indtastning af en talkode på fjernbetjeningen. (Se skærmbilleder)  Recoderen blev leveret med danske menuer og en rigtig god dansk manual.  Menuerne vender jeg tilbage til.Setup
Før recorderen kan bruges skal man igennem setup proceduren.  Der er mange forskellige indstillingsmuligheder men de giver sig selv.  Tuner indstillingen tager lidt lang tid, men recorderen gennemløber ca 300 kanalmuligheder og vælger dem ud der kan bruges.  Stationerne er navngivet, men der er mulighed for at ændre dette og der er mulighed for at give dem lange navne, hvis det ønskes.  Det er også muligt at bytte rundt på kanalerne og finindstille hvis det er nødvendigt. 


Under udgange kan man vælge fx RGB eller S-Video til billedet og stereo, dolby surround eller dts til lyden.DesignDesignet af  recorderen er hurtigt overstået. Kassen er helt ’firkantet’ med målene 43 x 31 x 7 cm.  Fronten er delt i tre, med pladeskuffe og display øverst og nogle få knapper i en tynd midterstribe og kun DV, video og lyd ind i fronten forneden.  Vi er vant til at diverse stik sidder bag en lille klap, men det er ikke tilfældet her, og der er heller ikke noget S-Video stik.  På trods af manglerne og det simple design fremstår recorderen enkel og lige til at gå til og det er jo ganske fornuftigt.
Bag på finder jeg antenne ind og ud (recorderens optagelser sendes ikke ud på antenne udgangen).  Optical og coaxial digital lyd ud, et SCART input stik og et SCART output stik   Video og lyd ud, component video ud og en 60 mm blæser.  Igen er der ikke noget S-Video stik, men signalet er i SCART stikket og man kan i Setup vælge om der skal udsendes RGB eller S-Video.  Det er godt nok til de fleste, men som anmelder er man jo altid glad for lidt ekstra.


Fjernbetjeningen
Normalt væmmes jeg ved nye fjernbetjeninger, da jeg synes, at de kunne være meget bedre. Men LiteOn har holdt den simple linie og lavet en lille og ganske god fjernbetjening.  Der er kun det halve antal taster af hvad JVC, Pioneer og Sony disker op med, men der er hvad der skal være og der er ikke lagt besværlige sekundær funktioner på tasterne.  Dejligt!  Desværre kan den ikke styrer nogen fjernsyn.  Rækkevidden er fin og man behøver ikke at pege direkte på recorderen.  Havde der været et par riller på langs af fjernbetjeningens bagside havde jeg syntes rigtig godt om den!  Klart godkendt!I brugNår recorderen tændes viser displayet et Hallo, men tv skærmen forbliver sort nogle sekunder endnu.  Efter en lidt for lang ventetid kommer der et LiteOn opstartsbillede og det er blot med til at forlænge opstarts tiden, som altså er lang nok i forvejen.  Knap 20 sekunder skal man regne med før recorderen er klar til brug og det er for meget.


Under opstarten spinder DVD-drevet voldsomt op, hvis der er en skive i.  Lyden er direkte er generende.  Heldigvis falder drevet til ro efter nogle sekunder – nogen gange hurtigere end andre – og så er recorderen rimelig lydsvag, men ikke lydløs.  Man hører ikke DVD-drevet under almindelig afspilning.  Lydmæssigt er den på niveau med Pioneer’s og Sony’s sidste års modeller, altså pæn stille uden at være lydløs.


Recorderens menuer er på Dansk, dog er de ikke helt optimalt oversat.  ”Exit” er fx oversat til ”Udgang” og ikke ”Afslut”, der i flere tilfælde havde været mere rigtig.  Man kan skifte til et andet sprog, hvis man ønsker det.Der er EasyGuider der gør det rigtig nemt at udføre opgaver fx kopiere MP3’er til harddisken eller brænde en DVD±R/RW.Recorderen er nem at bruge, idet fjernbetjeningens Browse tast åbner for video lyd og billede afspilningsmulighederne.  Lyd og billeder kan organiseres i mapper og de er nemme at bladre i.  Der er thumbnails der viser et (valgfrit) billede fra det optagelsen og man kan nemt rette titlen.LVW-5045 har 5 optage kvaliteter på harddisk hhv DVD medie. HQ (35 timer hhv 1 time), SP (70 timer hhv 3 timer), LP (99 timer hhv 3 timer), EP (140 timer hhv 4 timer) og SLP (198 timer hhv 6 timer).  Derudover kan man ved direkte optagelse på DVD skive vælge en Just Fit funktion der tilpasser kvaliteten.


Recorderen kan optage lyd-hovedsporet eller et bi spor.  Det bruger ikke til noget i Danmark, men muligheden er der.  Man kan også vælge at lægge lydsporet i Mono, hvis man fx overfører gamle videoer og lyden er dårlig.


Recorderen kan optage direkte til harddisk eller CD/DVD, men man kan også optage på harddisken og så gemme på en DVD i den optagne kvalitet (hvis optagelsen kan være der).Billedkvaliteten afviger ikke væsentligt fra fx Pioneer DVR-720 i HQ, SP og LP kvaliteterne og det må siges at være fint og absolut tilfredsstillende.  Dette års modeller fra Pioneer og Sony tilbyder en HQ+ indstilling i bedre kvalitet, men det kan jo værre at LiteOn også tager den til sig på et senere tidspunkt.Timeren kan programmeres på to måder.  Der er en direkte adgang hvor man skal indtaste 10 oplysninger. Se billede.  Det er efter min mening mere end hvad godt er. Nogle af oplysningerne kunne have været valgt på forhånd så det ikke var nødvendigt at indtaste dem med mindre man ønsker at ændre dem. Men  det har LiteOn ikke valgt.Det er også muligt at programmere recorderen via en EasyGuide og her kommer man igennem de samme indtastninger på en lidt smartere måde, men py ha sikke et arbejde!  Recorderen sletter ikke timerindstillingen når optagelsen er foretaget, så det må man selv gøre.  Her kan man være smart og rette en ældre indtastning til og så slipper man for de mange indtastninger på ny.


Der er også ShowView mulighed, men så skal kanalerne være indstillet efter ShowViews opskrift.  Men indtastningen her er nem.


Der er VideoPlus+ program guide, men det åbner blot ShowView timeren.


Recorderen skal være slukket ellers går timeroptagelsen ikke i gang.  Stort øv!  På skærmen står der ”Behage at slukke for den DVD Registreret hen til indrømme TIDTAGER hen” (Please turn off the DVD Recorder to allow TIMER to record).  Det er godt nok dårligt undersat!  Generelt er menuerne til at forstå, men maskine oversættelse bør altid undgås.Optagelser kan redigeres med et sæt meget simple – men tilstrækkelige! – redigeringsværktøj.  Man kan dele, slette og sammensætte filer.  Mere behøver man faktisk ikke!  Vil man fjerne en reklameblok deler man filen før og efter blokken og sletter reklamerne og til sidst sætter de to filer sammen i én.  Ikke hurtigt og smart, men tilstrækkeligt og ganske enkelt.
Der er ingen umiddelbar grænse for længden på optagelserne.  Jeg fik lavet en på mere end 12 timer.  Dejligt.

En DVD (uden kopibeskyttelse) og CD’er kan kopieres ind på harddisken, men det tager lidt lang tid.  MP3’er og WMA’er på CD- eller DVD-rommer smutter til gengæld hurtigt ind på harddisken. 


Sange på indkopierede CD’er kan ikke navngives, men hedder ”Titel 1”, ”Titel 2”,…. Det kan man leve med, men vælger man fx at afspille ”Titel 5” viser displayet at den afspiller ”Titel 1” selv om den rent faktisk afspiller ”Titel 5”.  Det er en dum smutter!  Ved afspilning af MP3 sange holder recorderen cirka et halvt sekunds pause mellem hver sang og det er lidt ærgerligt ved koncert optagelser.  Jeg kan ikke afgøre hvor meget der er plads til på harddisken, hvis den kun bruges til MP3 sange, men mit gæt er op imod 2.000 timer, eller over 25.000 sange!  Jeg er ikke sikker på at der kan være så mange filer på harddisken (fil systemet kan begrænse det), men jeg er sikker på at der er plads til rigtig mange timers musik.Recorderen afspiller alle almindelige formater (DVD, DVD DL, DVD-R/RW, DVD+R/RW og CD-R/RW) uden problemer og i flot kvalitet, men som nævnt i indledningen ikke DVD-RAM.  Recorderen gav op under afspilning af DVD+R Double Layer skiver uden bitsetting tricket, men med bitsetting tricket, gik afspilningen fint. (Bitsetting er en teknik der gør at DVD+R DL skiven bliver behandlet som, en DVD DL og ikke en DVD+R DL skive). 


VideoCD’er, SuperVCD’er, WMA filer, JPG og BMP billeder afspilles også uden problemer.


Alt i alt afspiller recorderen skiver som en mellem god DVD afspiller og dertil kommer component udgangen.  Lyden kan afspilles i dts via de digitale udgange.  Det kan LiteOn godt være bekendt.


Kopiering til DVD


LiteOn LVW-5045 kan brænde DVD-R og DVD+R med optil 8x hastighed og DVD-RW (ver. 1.0/1.1/1.2) og DVD+RW med optil 4x hastighed.  Optagelser overføres automatisk med maksimal hastighed.  Er der ikke plads til optagelsen bliver man bedt om at opdele den. 
Just Fit funktionen kan desværre ikke bruges til det og der er ingen mulighed for at reencode optagelsen i en lavere kvalitet.  Stort Øv!


Men optagelser overføres rimeligt hurtigt og nemt, hvis de kan være der.


Det er muligt at bruge kopierings funktionen til at kopiere (ubeskyttede) DVD’er, fx egne optagelser.Det er som nævnt muligt at kopiere optagelser til VideoCD og SuperVCD. Der kan være hhv  68 min og 34 minutter på en 700 MB CD.Afslutning


LiteOn LVW-5045 er en ganske god harddisk plus DVD recorder – specielt set i forhold til prisen.  Den styrke er at den har gode optage egenskaber, den kan bruges som medie center og den er fin som afspiller. 
Svagheden er svær at få øje på, når man tager prisen i betragtning!  Tunerens følsomhed kunne være lidt bedre og den til tider lidt dårlige oversættelse af menuerne kunne også have været undgået, men det er faktisk småting!  En tilpasningsfunktion ved overspilning til DVD’er er efter min mening et must og dermed en stor mangel, men det er dog godt at man kan dele optagelsserne.

Tak til Ingram Micro for at arrangere lånet og tak til DiscOnline for sponsering af medier


Spørgsmål og kommentarer til anmeldelsen kan stilles i vort forum


Se flere skærmbilleder med kommentarer fra recorderen her og i vort billedgalleri


Brugermanualen

Bedømmelse


3,5


Design og finish4,5


Støj4,0


Betjening4,0


Kvalitet5,0


Fleksibilitet5,0


Pris


Positivt • Billig!
 • God kvalitet på optagelserne
 • Medicenter mulighed
 • Nem at bruge
 • DV in
 • TimeShift
 • God manual
 • God afspiller, afspiller næsten alt
 • Component udgang
 • God fjernbetjening
 • Kan kopiere til DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-R/RW
 • Tillader meget lange optagelser

Negativt • Ingen reencodnings mulighed
 • Støjer fra DVD drevet
 • Langsom opstart
 • Dårligt oversatte menuer
 • Støjundertrykkelse i tuneren kunne være bedre ved svage signaler
 • Langsommelig opsætningsprocedure
 • Besværlig timer
 • Recorderen skal være slukket før timeroptagelsen
 • Rod i titlerne ved afspilningAnnonce:


Note:
Recorderen havde firmware version 193 og en Maxtor harddisk (LiteOn bruger også Seagate harddiske)Specifikationer for recorderen

Annonce:
Forrige artikelSony Fælleskøb slog alle rekorder
Næste artikelSkærmbilleder til LiteOn LVW5045 anmeldelse
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.