Forside Tests

Anmeldelse af Panasonic DMR-EH60 


Forord.


Dette er en lyn anmeldelse af ovennævnte DVD-optager med indbygget 200 GB harddisk. Det er derfor ikke sikkert at jeg kommer til at gå meget i dybden med de forskellige ting ? som i anmeldelsen af Toshiba RD-XS34, der jo næsten grænser til at være en slags mini brugervejledning. Til gengæld vil jeg i denne anmeldelse forsøge at komme lidt mere vidt omkring ? så vidt det er mig muligt. Hermed mener jeg, at det ikke er sikkert, at jeg kan afprøve afspilning af forskellige slags medier ? MP3, SD-kort og lignende som jeg ikke har noget af. Indledning.


Panasonic var ? så vidt jeg husker ? de første, der lavede en DVD-optager kombineret med harddisk. Deres DMR-E100 var den jeg stødte på da jeg ville undersøge om noget sådant fandtes. Og dens flotte design og dens enormt mange muligheder, bl.a. SD-kort og PC-kort gjorde at den var en super model af den første af sin slags at være. Og jeg blev håbløst forelsket i emnet ?HDD+DVD-optagere?. Siden ? og vel især det sidste års tid ? er Panasonic gledet lidt i baggrunden, i hvert fald på recordere.dk. Andre mærker er kommet til, med spændende modeller og Panasonic er måske kommet bagud og er blevet forsømt, muligvis p.g.a. deres ?gammeldags? timer system. Men Panasonic er stadig med og laver stadig nogle fine DVD-optagere ? og senest i rækken er altså DMR-EH60.


 


Modtagelse / udpakning.


Kassen indeholdt følgende:


 


§         Et stk. DMR-EH60.


§         Manualer på forskellige sprog. Heraf er den danske kraftigt reduceret, men ellers kan man vælge at læse den svenske eller engelske manual. Men jeg synes dog at det ville være rart med en seperat, komplet dansk manual!


§         Diverse kabler: Antennekabel, netledning, A/V kabel. Ingen scart-kabel, hvilket nogen måske vil synes er en mangel. Men hvis DVD-optageren er ens permanente maskine, ville man måske alligevel købe et scartkabel af god kvalitet.


§         Et stk. fjernbetjening og batterier.


 


 Billede 1. Indholdet af kassen.


 


Umiddelbart indtryk af DVD-optageren.


Design kan jo altid diskuteres, da det er en smagssag. Jeg synes denne optager er pæn, men ikke blandt de pæneste. Jeg synes Panasonic skulle have holdt sig til det klassiske Diga design fra DMR-E100.


 


 Billede 2. Pænt spejldesign.


 


Den er nok ca. lige så ?slim-line? som de fleste andre optagere på markedet ? dette punkt begynder først at blive interessant når der laves HDD+DVD-optagere af samme størrelse som DVD-afspillere, med en højde på 30 mm.


 


 Billede 3. På plads i reolen (der var ikke mere plads under fjernsynet…)


 


Fjernbetjeningen.


Fjernbetjeningen er helt fin! God størrelse, ligger godt i hånden og med gode ?genvejs taster?. P.g.a. dens børstede alu-look virker den ikke plastik-agtig, men den virker ganske gedigen og oser lidt af det. En gang skulle jeg tage en CD ud, som min kone havde afspillet. Jeg sad længe ? meget længe ? og ledte efter ?skub-ud? knappen på fjernbetjeningen. Til sidst gik det op for mig at den var der altså bare ikke! Den er måske egentlig heller ikke strengt nødvendigt, da man jo alligevel skal hen til maskinen, når man skal lægge en CD/DVD i, eller tage den ud.


 


 Billede 4. God fjernbetjening.


 


En lækker detalje er bl.a. andet at der er numerisk tastatur, der kan anvendes ved timerprogrammering, når der skal skrives klokkeslet. Lækker detalje ? og her er der ingen klapper, der skal åbnes! Desuden er tasterne dejligt bløde at trykke ned. Den er en smule retningsbestemt, men ikke generende meget. Knapperne sidder nogenlunde fornuftigt og med gode mellemrum mellem dem, men spoleknapperne og ?skip? knapperne sidder lidt tæt og ved siden af hinanden, hvilket ikke er så smart, da man kan komme til at trykke ?skip? i stedet for at spole, men det er dog ikke noget større problem.


 


Tilslutning.


Der kan tilsluttes med scart, S-video ind og ud, component video og almindelige A/V kabler (rød, hvid, gul) ind og ud. For digital lyd til receiver er der et digital optisk stik. Det ene scart stik har RGB ud og det samme scart stik (AV1) har Q-link. Så sådan set mangler der ikke noget ? bortset fra HDMI og coaksial digital lyd stik.


 


På optagerens front er der DV-ind, S-video ind, A/V stik, samt SD-kortlæser.


 


 Billede 5. Tilslutningsmuligheder på fronten.


 


Installation.


Installationen forløb ret let og elegant ? i hvert fald den automatiske del af det. Den automatiske setup tog 5 minutter ? så var kanalerne fundet og ur og dato automatisk indstillet (hentet fra én af kanalerne). Der er ikke mulighed for at vælge danske menuer, hvilket er for dårligt her i 2005. Optagerens tuner er måske ikke den bedste. Mange af de automatisk hentede og indstillede kanaler blev i hvert fald vist med et dårligt billede. Jeg skulle alligevel have flyttet kanalerne rundt så de passede med positionerne på fjernsyn og øvrige videoer, så jeg kunne finjustere de væsentligste kanaler i samme trin. Og jo, der er mulighed for at hente kanalindstillingerne fra fjernsynet, hvis fjernsynet understøtter dette.


 


Ved finjustering, flytning af kanaler og justering af navne på kanaler ? flere ting kan gøres fra samme menu ? vises den aktuelle kanals billede i baggrunden, hvilket altid er en god detalje. Det er nemt at flytte en kanal, man angiver bare det positionsnummer, hvor den skal være. Mange af kanalerne havde automatisk fået tildelt udmærkede navne, men ikke alle. Det er nemt at justere navnet, der kan være op til 5 bogstaver / tegn. Det er vel standard efterhånden (med plads til 5 karakterer), men det burde være muligt at skrive hele navnet ? f.eks. ?Animal Planet?.


 


Samlet set tog det ca. én time, at indstille kanalerne. Med hensyn til modtagelsen af kanalerne, kunne jeg ikke opnå et helt perfekt skarpt billede ? dette skyldes formentligt, at antennesignalet nu er splittet op til 5 kilder. Jeg vil, når jeg skal vurdere optagekvalitet, sætte optageren og fjernsynet direkte til antennestikket og tage de andre 3 kilder fra ? for som det er nu vil det nok ikke være fair at vurdere kvaliteterne. ? Og ja, det hjalp at gøre dette ? faktisk ser det ud til at det var nok at bytte lidt rundt på antennekablerne, men stadig have alle 5 signaler sat til. Dette kunne tyde på, at tuneren i DMR-EH60 ikke er den bedste til svage signaler. Men efter ombytning af antennekabler, var signalet nogenlunde fint på alle 4 digitale videoer og på fjernsynet.


 


Timerprogrammering.


Før man begynder at timerprogrammere, skal man bestemme sig for om optagelserne skal kunne high-speed kopieres ? dette skal så indstilles under set-up. Hvis man ikke gør det, så kan man ikke high-speed kopiere optagelser. Dette synes jeg er et minus for brugervenlighed, for det er ikke alle der læser manualer og det er at besværliggøre brugen af maskinen mere end nødvendigt. Men man behøver dog ikke, at sætte denne indstilling mere end én gang.


 


Der kan vælges følgende optagekvaliteter:


 


§         XP        ? 44 timer på HDD, 1 time på DVD.


§         SP        ? 89 timer på HDD, 2 timer på DVD.


§         LP        ? 177 timer på HDD, 4 timer på DVD.


§         EP1      ? 266 timer på HDD, 6 timer på DVD.


§         EP2      ? 355 timer på HDD, 8 timer på DVD.


§         FR        ? maksimum 355 timer på HDD, maksimum 8 timer på DVD.


 


Hvis man vil optage i EP-kvaliteten kan man selv vælge om man vil bruge 6 eller 8 timers optage mode. Dette gøres under indstillinger. Ligeledes skal man sætte op i indstillingerne om man vil anvende Dolby Digital eller L-PCM lyd ved optagelse i XP-kvalitet.


 


Optagekvaliteten FR fungerer sådan, at hvis man optager på HDD, vælges automatisk en kvalitet, der fylder en 4,7 GB DVD ud, og optages direkte på DVD ? ja så fyldes den ud.


 


Der er således ret få optagekvaliteter at vælge mellem ? f.eks. i forhold til de 67 trin på JVC?s optagere.


 


Der kan programmeres optagelser med Guide+ (i de lande, der understøtter det ? ikke Danmark), Showview og manuel. Jeg bruger altid manuel. Der er plads til 32 optagelser i timeren, hvilket er pænt mange!


 


Selve indstillingen af en timeroptagelse er nem og menuen er pæn. Det numeriske tastatur til indtastning af klokkeslet gør det en tand nemmere. Indtastning af titel er også en naturlig del af timerprogrammeringen og det er godt! Bestemmelse af genre synes jeg ikke jeg stødte på, det måtte også gerne være en naturlig del af timerprogrammeringen!


 


 Billede 6. Den manuelle timer menu.


 


Når man forlader timer menuen bliver man mindet om, at man skal huske at trykke på ?timer rec? knappen, inden optagelsen skal starte. Dette giver et minus point, da det ikke er nødvendigt at skulle huske sådan noget! Optagelsen skal bare gå igang, uanset hvad man laver med maskinen ? og evt. afbryde det man laver. Men man kan muligvis godt vænne sig til det.


 


 Billede 7. Menu for skrivning af titler.


 


Menuen til indskrivning af titler er helt fin!! Der er masser af bogstaver og tegn, at vælge mellem og bogstaverne står i alfabetisk rækkefølge i matricen. Under ?other characters? er der flere tegn at vælge mellem, deriblandt danske æ, ø og å ? godt! Man kan komme op og ?stå? på denne grønne ?knap? i menuen ved at trykke på den grønne knap på fjernbetjeningen ? og ligeledes når man skal tilbage til de almindelige bogstaver og tegn, så kan man trykke på den røde knap. Fin genvejs-detalje!! Af andre genveje er der bl.a. ?pause? knappen til at slette et bogstav. En anden genial detalje, er at matricens rækker har et nummer og hvis man trykker dette nummer på fjernbetjeningen, så hoppes til denne linie! Og der hoppes til mellemrums tasten med ?stjerne?. Smart, smart!!


 


Desuden er det muligt at gemme navne i en liste ? f.eks. navne på serier som man ofte bruger, så behøver man ikke at skrive navnet, men kan hente det fra listen. Denne liste kan indeholde op til 20 navne, men med en begrænsning på 20 karakterer. Der er følgende grænser:


 


§         Titler ved timerprogrammering: 44 karakterer.


§         Titler og navne på playlists: 64 karakterer.


§         Titler gemt i liste: 20 karakterer.                           


§         Foldere for still-billeder på HDD eller SD: 36 karakterer.


§         DVD-Ram disc navn: 64 karakterer.


§         DVD-R / -RW / +R disc navn: 40 karakterer.


§         Titler på DVD-R / -RW / +R: 44 karakterer.


 


Desuden kan titler hentes fra tekst-tv. Denne funktion har jeg ikke afprøvet. (Red. 9-8 2005).


 


Når det er ved at være tid til den timerindstillede optagelse ? ja, så går maskinen naturligvis igang med at optage… Men det er svært at se, for maskinen tænder slet ikke – d.v.s. der bliver ikke sendt noget signal ud til fjernsynet. Dette er muligvis en smart ting, da det måske sparer strøm.


 


Det er naturligvis også muligt at optage blot ved at trykke ?optag? ? og da maskinen har quick start (der virkelig er ?quick?) kan optagelse startes på ca. 1-2 sekunder.


 


Man kan også lave daglig eller ugentlig optagelse med ?auto renewal recording? sat til ?on?. Optagelsen fra dagen før vil blive overspillet hvis ikke man har beskyttet den via navigationsmenuens sub-menu.


 


Navigations menu.


Dette er en fin menu, pænt designet og med levende thumbnails. Man kan dog ikke spole i disse thumbnails, hvilket kunne være praktisk, hvis man f.eks. ikke kan huske om man har set denne optagelse.


 


 Billede 8. Navigationsmenuen med ?sub-menu?.


 


Der er en sub-menu med adgang til forskellige ting, såsom at slette titlen, vise properties og redigere. Desuden er det muligt at skifte til kapitel visning, samt at skifte til, at navigationsmenuen skal vises som en liste i stedet for thumbnails.


 


Timeslip.


Da jeg trykkede på ?time slip? knappen, skete der noget andet end jeg lige havde forventet. Afspilning af den første optagelse på harddisken begyndte og i et lille vindue vistes den aktuelle live tv udsendelse. Så må jeg jo dykke ned i manualen og se hvordan man så pauser live-tv! Hmm, det kan man åbenbart ikke kan jeg så konstatere ? og det er helt klart for dårligt!


 


Optageren har – ifølge andre brugere – en funktion til at pause live-tv. Jeg har ikke haft lejlighed til at afprøve funktionen selv. (Red. 9-8 2005).


 


Multifunktioner.


Hvad kan man lave mens en optagelse er igang?


 


§         Navigation ? ok.


§         Afspilning fra harddisk ? ok.


§         Afspilning fra DVD-drev ? ok.


§         Redigering ikke muligt ? øv!


§         Timermenu ? ok.


 


– Og når maskinen står i timer standby, er der intet tv-signal ? men afspilning af optagelser på harddisk eller fra DVD-drev er muligt.


 


Mens der udføres high-speed kopiering fra HDD til DVD, kan man optage og afspille fra harddisk, men ikke hvis man overspiller med normal hastighed. Det er en god ting at man kan bruge maskinen, mens man high-speed kopierer.


 


Der er således en nogenlunde multifunktionalitet ? men det ville dog være dejligt, hvis man kunne redigere sine optagelser, mens en optagelse er igang.


 


Optagekvaliteter.


Mens jeg lavede testoptagelserne var der kun DMR-EH60 og fjernsynet til at deles om antennesignalet, for at være sikker på, at signalet var bedst muligt. Vurderingen af billedkvaliteten er min personlige vurdering, foretaget på et 28? CRT fjernsyn (af god kvalitet). Det er muligt at billedkvaliteten vil være ringere, særligt i de lavere optagekvaliteter, ved afspilning på et digitalt fladskærms fjernsyn større end 32?.


 


§         Test XP: Fint!


§         Test SP: Fint!


§         Test LP: Fint!


§         Test EP, 6 timer: Fint! Måske en anelse sløret. Absolut brugbar.


§         Test EP, 8 timer: Fint. Måske en anelse sløret og måske lidt fejlfarver. Stadig absolut brugbar.


 


Optagelse ? alsidighed.


Der kan optages på følgende medier:


 


§         DVD-R 8x speed.


§         DVD+R 8x speed.


§         DVD-RW 4x speed (videoformat, jeg synes ikke der stod noget om VR-format i manualen).


§         DVD-Ram 5x speed.


 


Det må da betegnes som en pæn alsidighed, idét DVD+R er kommet med indenfor i varmen. Umiddelbart synes jeg ikke det er nødvendigt, da optageren jo har harddisk ? og størstedelen af alle DVD-afspillere (næsten alle?) kan afspille DVD-R. Men skulle man komme ud for en afspiller, der ikke vil fodres med DVD-R, men gerne med DVD+R, er det selvfølgelig rart at have muligheden.


 


Afspilning ? kvalitet og alsidighed.


Hvad angår afspilning bydes der også på en ganske pæn alsidighed:


 


§         DVD-video.


§         DVD-audio.


§         DVD-RW (DVD-video format ? og eller kun VR-mode iflg. manual(?) ? det står med symbolet DVD-RW(VR)).


§         DVD+RW.


§         CD ? musik CD, også CD-R og CD-RW.


§         CD ? MP3 på CD-R og CD-RW.


§         CD ? med billeder, jpeg og tiff, på CD-R og CD-RW.


§         VideoCD og SVCD.


 


Hjemmelavede DVD?ere fra JVC DR-MH30.


Jeg prøvede 2 DVD?ere, den ene indeholdende 2 film, ?Men In Black I & II? og den anden indeholdende 10 afsnit af CSI. Begge afspilledes uden problemer, DVD-menuen vises fint og kvaliteten af afspilningen kan jeg ikke finde noget at udsætte på ? som at afspille på original optageren.


 


VCD fra Filippinerne.


Denne kunne ikke umiddelbart afspilles ? på grund af NTSC systemet. Så jeg skulle ind i setup og skifte TV-system til NTSC ? så gik afspilningen helt fint! Men: Det er for dårligt at den ikke kan afspille NTSC eller Pal, uden at man skal skifte mellem disse to indstillinger!!


 


VCD med hjemmevideo, lavet på computer med videoredigeringssoftware.


Jeg har to af disse CD?ere og ingen kunne afspilles. Jeg kom så i tanke om, om det kunne være fordi jeg måske havde lavet CD?erne i NTSC format, fordi jeg lavede dem i Filippinerne. Men efter at have skiftet DVD-optagerens indstilling til NTSC, kunne den stadig ikke afspilles ? så det var nok ikke derfor. De kunne bare ikke afspilles (heller ikke i Toshiba RD-XS34, men gerne på JVC).


 


Musik CD.


Udmærket ? nu er maskinen ikke tilsluttet receiveren, da det ville kræve lidt for meget ommøblering ? men jeg vil vurdere at kvaliteten ved afspilning af musikCD er ganske udmærket.


 


Efterfølgende har jeg sat optageren til receiveren og (stereo) højtalere, med digitalt lydkabel. Afspilning af musikCD er af god kvalitet og man kan høre detaljer som harpestrenge, der slåes an og de fine detaljer i pan-fløjte. (Red. 9-8 2005).


 


Kodak PhotoCD.


Denne kan ikke afspilles, dette skyldes sikkert at filsystemet på en PhotoCD er anderledes end hvad DVD-maskinen kræver. Dette gælder sandsynligvis de fleste DVD-optagere / -afspillere.


 


SD-kort.


Der kan anvendes SD-kort med en kapacitet fra 8 MB til 1 GB.


 


I mangel af SD-kort forsøgte jeg mig med et eller andet lille hukommelseskort, der var fulgt med en af min hustrus mobiler, sammen med et SD-kort adapter. Jeg kopierede nogle billeder og noget musik (WMA) over på det. Men det kunne ikke afspilles. Mappestrukturen på kortet kunne heller ikke åbnes.


 


Nå så, fik jeg lånt et 1 GB SD-kort af én fra arbejdet ? så kan jeg teste dette alligevel ? kun med billeder. Lad det være sagt med det samme ? jeg fik hovedpine af det. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg forsøgte at få det til at virke ? jeg kunne ikke få den til at læse folderne. Og nogle gange var kortet ?inkompatibelt? ? eller forkert formatteret efter at jeg prøvede at formattere det på computeren. Undervejs kortede jeg så meget som muligt ned på foldernes navne (også underfolderne), da det jo måske kunne være noget med for lange filnavne. Efter 10 forsøg lykkedes det ? ikke ? efter at jeg havde undladt at have foldere med underfoldere. Så prøvede jeg at slette én af folderne, der indeholdt billeder taget med et andet kamera ? det virkede ikke. I det 15. eller måske 20. forsøg, gjorde jeg det, at jeg lagde alle billederne (503 stk.) ud på SD-kortet, uden at de lå i mapper. Det lykkedes… Jeg var dog noget frustreret over at det med mappestrukturen ikke virkede. Trods den lurende hovedpine vovede jeg et nyt eksperiment ? omdøbte mapperne, så der ikke indgår tal, men kun bogstaver ? i ét ord. Dette virkede stadigvæk ikke ? så tilbage til det, der virkede.


 


Man kan afspille billederne som slideshow direkte fra SD-kortet og man kan sætte et tidsinterval for billedskift.


 


Det er muligt at kopiere de digitale still billeder fra SD-kort til harddisken og fra harddisk til SD-kort.


 


Jeg kopierede alle billederne over på harddisken på ca. 9½ minutter for 503 billeder (ialt 612 MB). Fra harddisken er der de samme muligheder mht. slideshow. Der er ingen mærkbar forskel i hastighed på at loade billeder fra harddisken i forhold til SD-kortet. Navigationen i alle disse billeder er dog ret træls på grund af den manglende mappestruktur.


 


Panasonic selv betragter denne SD-kort læser som et netværk mellem DVD-optager, computere, digitale kameraer osv. Jeg synes måske det er lidt overflødigt på en DVD-optager. Men jeg kan måske også godt se det sjove og hyggelige i at kunne se sine billeder på denne måde, og lægge dem ind på harddisken ? uden at skulle spilde CD?ere på det. Men jeg synes dog at man kan lave VCD, S-VCD eller DVD-video skiver på computeren med billedslideshows, overgangseffekter, tekster og med underlægningsmusik ? det er da noget sjovere og flottere! Hvis der endelig skal være en kortlæser i DVD-optageren, så burde det være en multikortlæser til SD-kort, Memory Stick, Memory Stick Pro, Microdrive osv.


 


– Så dette med SD-kort læser får ikke mange pluspoint hos mig, men der skal da nok være nogen, der synes det er sjovt.


 


Digitale billeder på CD.


Først forsøgte jeg mig med en CD jeg havde liggende, med billeder. Den kunne den ikke afspille. Så tænkte jeg at CD?en måske skulle finalizes, hvilket jeg gjorde. Det virkede stadig ikke. Så måtte jeg krybe til at ofre en ny CD, for at lave en test CD, som jeg finalizede (om det er nødvendigt ved jeg ikke). Denne virkede fint. Mappestrukturen blev læst fint, og menuen er alle tiders, idét alle billederne i den mappe man åbner ligger som thumbnails i navigationen.


 


 Billede 9. Visning af mapper på CD med billeder.


 


 Billede 10. Navigation i billederne.


 


Afspilningen af billederne kører godt! For billeder taget med 3 megapixel indstilling (fylder ca. 1,3 ? 1,5 Mb), var maskinen 6-7 sekunder om at skifte billede og for billeder, der fylder mellem 75 og 100 Kb var den 2-3 sekunder om at skifte billede. Billedkvaliteten er god!


 


MP3.


Det er muligt at afspille MP3 fra CD.


 


Denne maskine er således ret alsidig med hensyn til afspilning af forskellige typer medier og kvaliteten af afspilningen er god.


 


Støj.


Jeg har faktisk endnu ikke lagt mærke til om optageren støjer ? måske fordi den er lydløs. Det må jeg teste ved lejlighed!!


 


Den er i praksis lydløs! Lægger jeg øret helt ind til fronten af DVD-optageren kan jeg høre en svag susen fra blæseren. En halv meter fra kan jeg ikke høre noget ? og der er ingen andre lydkilder i stuen!


 


Redigering af oplysninger for optagelser.


Det er nemt nok via navigationsmenuen, at redigere thumbnail, og titel for optagelsen hvis man har lyst til det. Mulighed for at vælge genre? Her ved vejs ende er jeg endnu ikke stødt på en mulighed for at vælge en genre for de enkelte optagelser. Det synes jeg må betegnes som en mangel.


 


Redigering af optagelser.


Så vidt jeg kan se er der her, som på Toshiba RD-XS34, tale om en tre trins raket for at redigere optagelser:


 


§         Oprette kapitler, f.eks. film, reklamer, film osv.


§         Oprette en playlist, f.eks. vælge kapitlerne med film og udelade kapitlerne med reklamer.


§         Overspille playlist til DVD.


 


Nå ja, selve redigeringen er jo kun en to trins raket ? men jeg synes stadig bedre om JVC?s ét trins redigering (direkte oprettelse af playlist).


 


Oprette kapitler.


Dette er nemt nok. Menuen er pæn og nem at gå til ? afspille og finjustere til punkt, tryk enter ? og så videre til næste punkt. Finjusteringen kan gøres på frame niveau.


 


 Billede 11. Menuen for oprettelse af kapitler.


 


Oprette playlists.


Dette er ret enkelt og foregår faktisk på samme måde som på Toshiba RD-XS34. Det er faktisk bare at vælge de rette kapitler og sende dem ned på nederste line i menuen, der så udgør playlisten.


 


Mens man vælger kapitler, kan man ikke se den aktuelle tidslængde af playlisten ? det kunne være meget rart, hvis man kunne følge med i det. Men man kan så se det bagefter i playlist view / navigation.


 


 Billede 12. Menuen for oprettelse af kapitler.


 


Titler overføres ikke fra original optagelser til playlist ? øv, øv!! Dette er en stor mangel, hvis man som jeg har for vane at redigere mange optagelser efter hinanden ? så vil jeg jo ikke kunne huske titlerne på de enkelte! Nu gik det i dette tilfælde, da det kun var tre film jeg redigerede. Men det er absolut en mangel!! I det mindste kunne der være en option, der hedder ?kopier titel fra original titel? ? ja eller nej!


 


Efter at playlisten er oprettet skal der så laves thumbnail ? fin og nem menu, samt skrives titel ? igen!!…. Når man kender denne ?fejl?, så kan man, når man indskriver titlen for originaloptagelsen, gemme titlen i listen. Så kan navnet hentes fra listen og indsættes på playlisten.


 


 Billede 13. Menuen for navigation i playlists.


 


Navigation af playlister foregår underligt nok ikke via ?direct navigator? men via ?functions? menuen. ?Hvorfor?? spørger jeg ? det synes jeg er en fejl. Når man i navigations menuen har mulighed for at skifte mellem video (rød knap) og billeder (grøn knap), hvorfor så ikke også en gul knap ? der skifter til playlists?


 


Overspilning til DVD.


Menuen for overspilning er let forståeligt og det er nemt nok at foretage de valg der er. Når man skal vælge hvilke optagelser, der skal overspilles, laver man en liste ved at vælge ? sætte flueben ? på optagelserne, dvs. originaler eller playlist. Efter man har valgt optagelser får man så måske at vide at der ikke er plads til at overføre dem. Det kan man så se i overspilnings menuen ved, at kapacitetsudnyttelsen er over 100%. Så kan man slette en af optagelserne fra listen eller evt. vælge at overspille med FR-mode.


 


Man kan vælge mellem high speed kopiering eller real-time overspilning, hvor man så vælger optagekvalitet ? eller FR.


 


High speed overspilning.


Jeg ville overspille følgende, playlist redigerede film:


 


§         Det tårnhøje inferno, varighed: 2:34:53.


§         Besat af flammer, varighed: 1:18:28.


§         Superfire, varighed: 2:53:26.


§         Varighed ialt: 6:46:47.


 


Det kunne jeg så ikke, da udnyttelsen var over 100%, hvilket jeg kunne sige mig selv, da de er optaget i 6 timers EP mode. Til high speed kopieringen valgte jeg så ?Det tårnhøje inferno? og ?Superfire? med en samlet varighed på 5:28:19 (timer:minutter:sekunder) eller 328,3 minutter.


 


 Billede 14. Overspilning fra HDD til DVD.


 


Overspilningen blev foretaget på en 16x Verbatim DVD-R og tog 8 minutter og 25 sekunder (8,4 minutter). Dette er en high speed faktor på ca. 39. Det er jo pænt hurtigt!! Den maksimale overførsels hastighed er 64x med den laveste optagekvalitet.


 


Mens der overspilles er det muligt at afspille og optage på harddisken.


 


Derefter satte jeg optageren igang med at overspille alle tre film i FR-mode. Her er pladsen ifølge overspilningsmenuen udnyttet 99%. Overspilningen foregår i real time og filmen(e) vises på fjernsynet ? som at afspille playlisterne.


 


At lave en DVD-video disc – finalize.


Så er det blevet tid til det sidste spændende punkt ? lukningen af DVD-discen, finalize. Igen er det nemt at finde ud af. Man skifte til DVD-drev for at finalize (det behøver man ikke på JVC og så vidt jeg husker heller ikke på Toshiba). Der er ? kun ? 9 skærmmenuer at vælge mellem ? og de er ikke særligt kønne. Især ikke når der, uanset antal optagelser på DVD?en, afsættes hele 8 pladser.


 


Der er en god ting her, idet det er muligt selv at vælge hvordan ?auto-play? skal være når en DVD lægges i en DVD-afspiller. Skal den begynde at afspille første titel eller skal den vise DVD-menuen?


 


 Billede 15. Den færdige DVD-menu.


 


Den færdige DVD-menu er som sagt ikke helt vildt pæn ? især ikke på grund af de nævnte tomme pladser.


 


Afspilning af den færdige DVD.


Afspilningen foregik efter hensigten ? DVD-menuen blev automatisk vist. Der er (heller ikke) her feezeless afspilning som på JVC ? ved redigeringspunkterne fryses afspilning et lille sekunds tid. Ret irriterende.


 


Der skulle være en funktion “seamless play”, der måske gør afspilningen freezeless. Denne funktion har jeg ikke afprøvet. (Red. 9-8 2005)


 


Menuer.


Menuernes grafiske layout er en del over middel pæne og det er let at finde rundt i menuerne. Det virker ikke som om der er nogen overflødige menuer.


 


Afslutning.


Det er bestemt hyggeligt, at have besøg af en Panasonic DVD-optager. Jeg synes dog, at den har nogle mangler, der gør at jeg ikke umiddelbart ville købe en Panasonic DVD-optager. Disse mangler er: Ingen pause-tv funktion (hvilket den så efter sigende har alligevel, men som sagt har jeg ikke haft lejlighed til at afprøve det. (Red. 9-8 2005))., ikke mulighed for at sortere optagelserne i genrer (dette må der stadig være spørgsmålstegn ved, da der i Panasonics eget materiale står, at man kan oprette personlige mapper. (Red. 9-8 2005)), timer mode samt enkelte andre småting.


 


Men når det er sagt så er der absolut tale om en lækker og alsidig DVD-optager, der helt klart kunne opfylde mange menneskers behov ? mennesker, der ikke stiller de samme krav som jeg gør ? fordi jeg bruger DVD-optageren meget og ser meget fjernsyn.


 


Den kan fås til omkring 4.900,- (27-7 2005).


 


Der er p.t. mulighed for at erhverve sig denne optager gennem fælleskøb på recordere.dk. Se: Fælleskøb af Panasonic DMREH60, priser under: Fælleskøb Prisen er her 4.299,- eller 4.499,-, afhængig af antal tilmeldte. (Red. 9-8 2005).


 


Positivt:


§         200 GB harddisk.


§         SD-kort læser (op til 1 GB).


§         På det nærmeste lydløs.


§         Smarte genveje i titelskrivning og mulighed for at gemme titler i lister til senere brug.


§         Overførsel fra HDD til DVD med op til 64x afhængig af optagekvalitet.


§         God fjernbetjening.


§         Mulighed for ?FR-funktion? ved overspilning til DVD, for at fylde DVD?en ud.


§         Ét sekunds quick start.


§         Optagelse på DVD+R.


§         Afspilning af DVD-audio.


 


Negativt:


§         Ingen funktion til at sætte live-tv på pause. (Med forbehold – jeg har ikke haft lejlighed til afprøve funktionen, der efter brugeres udsagn er der. (Red. 9-8 2005)).


§         Timer mode for timer programmerede optagelser.


§         Manglende komplet dansk manual (kun reduceret udgave).


§         Ingen danske menuer.


§         Ikke automatisk skift mellem NTSC og PAL.


§         Dårligt fungerende SD-kort læser.


§         Dårlige og få DVD-menuer.


 


Bedømmelse.


 


.....          4,0       Design og finish.


.....          4,7       Fjernbetjening.


.....          5,0       Støj.


.....          4,2       Betjening.


.....          4,2       Kvalitet.


.....          3,5       Fleksibilitet (ville nok være 4 eller lidt over 4, hvis ikke optageren skulle sættes i timer-mode).


.....          4,0       Pris.


.....          4,2       Samlet bedømmelse.


 


For uddybende debat se dette emne: Debat.


 

Annonce:
Forrige artikelAnmeldelse af Toshiba RD-XS34
Næste artikelAnmeldelse af JVC DR-MX1
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.