Forside Tests

Anmeldelse af Hitachi DV-DS251EDet er med stor glæde vi som de første i Danmark kan præsenterer en anmeldelse af en Hitachi recorder.  Hitachi er for nylig begyndt at markedsføre recordere i Danmark og de kan købes i bl.a. Expert, 2tal og El-Giganten.  Vi har lånt recorderen af den danske importør Hitachi Danmark.  Tak til dem!


Der er flere modeller på programmet og vi har i al beskedenhed valgt den største model DV-DS251E og det er en fin sag med 250 GB harddisk, der kan brænde på alle DVD medier undtagen DVD-R DL, den har memory kort indgang, Progressive/RGB output/HDMI udgang og afspiller bl.a. DivX udover alle de sædvanlige features.  Der er med andre ord lagt op til en spændende anmeldelse.  Den vejledende pris er 6.999 kr.


Hitachi har også en model med 160 GB harddisk DV-DS161E, men ellers identisk med DS251E, og den er en tusse billigere.Hitachi er ikke så kendt i Danmark, som nogen af de andre japanske mærker, men Hitachi er en af Japans største industrivirksomheder som producere stort set alt fra skruer til atomkraftværker.  Herhjemme kender vi alle Maxell, som er førende på medie markedet, og det ejes af netop Hitachi.  Hitachi er med i DVD forum, der har stået for udviklingen af DVD formatet.  HItachi har for tiden også rekorden i harddisk størrelse i en rekorder, idet de i Japan sælger en recorder med intet mindre end 1000 Gigabytes!  Den fåes desværre ikke herhjemme endnu.Når det gælder optiske drev samarbejder Hitachi med LG og det slægtskab viser sig tydeligt når der sættes strøm til recorderen!


  Bemærk at der også er en side 2 herunder.


Med eksempel på redigering og andre skærmbilleder.


 


DesignHitachi recorderen er så afgjort flottere i virkeligheden end på noget billede!  Designet er godt nok klassisk japansk firkantet kasse, men med sit sorte chassis og specielt superblanke sorte front mellem et par aluminium skinner gør sig godt.  Den sorte farve minder lidt om pianolak – bare i et 5 mm tykt lag.


Fronten er inddelt i 6 lige store felter.  Øverst tv er de basale knapper for on/off, Harddisk eller DVD drev, Play, Pause, Stop og Record.  Knapperne til harddisk og DVD er samtidig lamper, blå for harddisk og grøn for DVD.  Fint.  I midten for oven sidder skuffen og til venstre en enlig open/close knap og displayet.


For nede til højre bag en klap er video, lyd, S-video, DV og knapper til stationsvalg.  I højre side igen bag en klap, sidder to multi kortlæsere.
Bag på er der antenne ind og udgang.  Der er lyd og video ind og ud, composit/RGB out via en omskifter og coaxial digital lyd ud.  Der er to SCART stik og optisk lyd ud og endelig er der det lille fixe HDMI output stik til digital billede og lyd.  Blæseren er på bare 40 mm og snurre lystigt rundt, dog uden at det bemærkes ved normalt brug.Tryk på billedet for et størreDe fysiske mål er 43 cm x 37 cm og bare 6 cm i højden gør recorderen yderst velegnet under foden på en passende flot fladskærm.


Fjernbetjeningen

Atter en gang følger der en plastic fjernbetjening med. Hvornår mon producenterne lærer at brugerne gerne vil have en ordentlig fjernbetjening, som matcher recorderen og den skærm der lægges op til at bruge med recorderen?


Fjernbetjeningen har stort set samme layout som Sony, JVC og LG bruger, dvs en lang smal fjernbetjening med en lille klap forneden, der skjuler 11 mikroskopiske små taster.  De øvrige taster er større end normalt og det er dejligt.  Markeringen på tasten og teksten på fjernbetjeningen er også lidt større end normalt og det sætter jeg pris på. 


Tasterne er OK, og recorderen er ikke retningsfølsom og sendestyrken temmelig stor.  Det er helt i orden.


I kassen fandt jeg ud over recorderen, fjernbetjeningen, en manual på 4 sprog (norsk, svensk, hollandsk og tysk) og hele 72 sider pr sprog.  Men jeg ville hellere have en manual på dansk eller engelsk.  Der var HDMI, lyd og videokabler, et SCART kabel og et antennekabel, alle af standard kvalitet.  Nok til at komme i gang, men ikke noget der ikke kan forbedres ved udskiftning. Opsætning af recorderen er en leg.  Det tager et lille kvarters tid i alt, men så er alle tv stationer også fundet og navngivet.  Man kan selv bytte om på rækkefølgen.


Tunerens følsomhed er rigtig god, måske blandt de bedste på markedet.  Antennesignalet kan sløjfes videre til tv?et, men recorderens output sendes ikke videre.  (Det er der ingen kvalitets recordere der gør, da kvaliteten ville blive for dårlig).Som nævnt i indledningen er der et slægtskab med LG og det viser sig ved første billede på skærmen, idet hele opsætningsproceduren og menuerne er identisk med LG?s.  Der er grund til at tro at printpladerne kommer fra samme samlebånd og kun valg af ydre komponenter, som fx chassis, harddisk og kort læser er forskellige for de to modeller.  Hitachi benytter selvfølgerlig en kvalitets harddisk fra egen produktion.


Det gør ikke recorderen til en dårligere recorder, idet der kan være økonomiske fordele ved det, og LG?s recordere er bestemt ikke dårlige!Som RecorderHitachi recorderen har kun 4 optage niveauer, XP (66 / 1:50 /1 timer), SP (129 / 3:40 / 2 timer), LP (239 / 7:10 / 4 timer) og EP (356 / 10 / 6 timer) på henholdsvis den 250 GB store harddisk, DVD+R Double Layer skive og en almindelig DVD±R/RW/-Ram skive.  Ganske imponerende. Billedkvaliteten er som en god mellemklasse recorder, men desværre ikke helt i top som vi finder det på de nyeste Pioneer og Sony recordere.  Men kvaliteten på XP og SP er på ingen måde dårlig, selv LP kvaliteten går an og er bedre end en VHS maskines kvalitet.Men kun 4 niveauer er for lidt efter dagens standard!  Jeg vil gerne have et XP+ niveau med bedst mulig optage kvalitet, og mindst 32 niveauer så kopiering til DVD-skive kan fylde skiven helt ud for maksimal kvalitet.  Optager man en film med en varighed på 1 time og 15 minutter skal man vælge mellem en DVD+R DL skive i XP kvalitet eller en almindelig skive i SP kvalitet og 37% plads til overs (der kan bruges til en anden optagelse). 
Ved optagelse trykkes bare på Rec tasten.  Den længste optagelse længde er hele 12 timer.  Ved flere tryk på tasten bliver optagelse længden begrænset til 10 min, 20 min 30 min, 60 min eller 90 min hvorefter recorderen selv slukker.  Fint!
Fil oversigten – bemærk den 12 timer lange optagelseEn anden smart tast er Manual Skip, der kan trykkes på når der kommer reklamer i filmen og så vil recorderen fjerne de næste 50-70 sekunder, hvis den mener det er reklamer.  Ved optagelse fra TV3 skal man således trykke en del gange JHigh speed kopiering er mulig for uredigerede optagelser, men straks man har redigeret i optagelsen er man tvunget til real time kopiering.  Det kan gøres bedre!Timeren har 16 pladser, så der er rigeligt til de fleste opgaver, men recorderen skal slukkes for at aktiverer timeroptagelse og den kan ikke bruges under timeroptagelsen ? der er ikke engang billede på udgangen.  Øv.Tuneren præsterer et rigtigt flot billede og DV kvaliteten giver sig selv.  Også her er recorderen i topklasse.Redigeringsmulighederne er gode uden at nå nye højder.  Der kan ikke klippes billed-præcist, men kun i gruppe af 15 billeder (optil 2/3 sekund).  Resultatet kan kopieres til en DVD skive med en simpel menu.  Det er muligt at vælge thumblenail billede og navngive optagelsen, om end det er unødvendigt besværligt.Som AfspillerHvad Hitachi recorderen måske mangler som recorder af optagekvaliteter har den til gengæld rigelig af smarte funktioner som afspiller.  Den afspiller stort set alle skiver jeg stoppede i den!  Kun DVD-Audio og SACD plader (specielle musik skiver) kan den ikke afspille, og det er også nok for meget at forlange. Recorderen har zoom i 4 niveauer og high speed afspilning med 100x gange normal hastighed i begge retninger og fejlfrit billede!  Layer skifte giver en kort pause uanset om det er en købt plade eller en hjemmebrændt DVD-R DL eller DVD+R DL.Baglæns spoling med 100 gange normal hastighed!


Manual Skip tasten for recorderen til at hoppe forbi reklamen (igen hop på ca 50-70 sekunder).DivX version 3, 4 og 5 afspilles uden problemer så længe billedet ikke overstiger det almindelige videoformat på 720 x 576 pixels.  Det er muligt at gemme filmene på harddisken i mapper.  MP3 og WMA musikfiler og billeder i JPG ligeså.  Filerne kan valgfrit ligge på en CD eller en DVD.  Billeder kan også ligge på memory kort af typen; Compact Flash, Micro Drive, Secure Digital Card, Multi Media Card; Smart Media Card, xD-Picture CardSignalet ud af recorderen kan være alm video, S-Video, RGB, Progressive Scan eller den nye digital standard HDMI.  Der er almindelig lyd ud via phono, eller digital lyd via Coaxial og optisk udgang (og HDMI?en).  Imponerende og billedkvaliteten er topklasse.  Bemærk at der også er en side 2 herunder.


Med eksempel på redigering og andre skærmbilleder.


 KonklusionHitachi recorderen imponerer først og fremmes med sin alsidighed.  Den kan optage på den 250 GB store harddisk, DVD-R, DVD-RW, DVD-RAM, DVD+R, DVD+R DL og DVD+RW.  Den kan afspille så godt som alt der kan puttes på en CD, DVD eller memory kort.  Og afspille kvaliteten og antallet af finesser er uovertruffen!Recorderen er mindre god når det gælder optage kvaliteter.  Der er kun 4 at vælge imellem og det er for lidt.  Det er heller ikke helt godt at redigerede optagelser ikke kan high speed kopieres, men det er småting man kan leve med.Bedømmelse


5.0


Design og finish4,0


Støj4,0


Betjening3,5


Fjernbetjening4,5


Kvalitet4,5


Fleksibilitet3,0


Pris


 Positivt • Harddisk recorder med kopierings funktion
 • 250 GB harddisk
 • God billed- og lydkvalitet
 • God visuel TimeSlip
 • God følsomhed og billedkvalitet i tuneren
 • God afspiller med mange finesser fx DivX, MP3, WMA, JPG, zoom og High Speed afspilning
 • Afspiller næsten alle formater (se skema)
 • Hurtig opstart (20 sekunder)
 • Reagerer øjeblikkeligt på fjernbetjeningstryk
 • DV indgang
 • HDMI, Component og RGB udgang med progressive scan til fladskærms tv og projektorer
 • Optager på DVD+R DL (8,5 GB) udover de almindelige DVD±R, DVD±RW, DVD-RAM
 • Understøttelse af mange memory kort typer
 • Gode redigerings funktioner

Negativt • Ingen TTV/EPG understøttelse til titler mv
 • Besværlig indtastning af titler
 • Ingen Optimized/Flexsibel Recording
 • Kun High Speed kopiering kun på uredigeret materiale
 • Støjer lidt for meget efter nogle timers brug
 • Recorderen kan ikke bruges, mens den står på Stand by (=Power off)
 • Timer optagelse annulleres, hvis recorderen bruges til andet ved optagelsens start
 • Ingen Undo funktion når man sletter en forkert optagelse
Hurtig oversigt over indspilning og afspilning  

 Video


 Indspilning


 Afspilning 


DVD-R


Ja


Ja


DVD-R DL


Nej


Ja


DVD-RW, Video og VR


Ja, Ja


Ja, Ja


DVD-RAM


Ja


Ja


DVD+R


Ja


Ja


DVD+R DL


Ja


Ja


DVD+RW


Ja


Ja


VCD


Nej


Ja


SVCD


Nej


Ja


DVD med DivX


Kopiering til harddisk mulig


Ja


CD med DivX


Kopiering til harddisk mulig


Ja


 Lyd

 Indspilning

 Afspilning


DVD-Audio


Nej, det er der ingen der kan


Nej, men ja til DD sporet


SACD (hybrid)


Nej, det er der ingen der kan


Som CD, ikke SACD


CD


Nej


Ja


DVD med MP3, WMA


Kopiering til harddisk mulig


Ja, Ja


CD med MP3, WMA


Kopiering til harddisk mulig


Ja, Ja

 Data  Kopiering  Afspilning

DVD med billeder


Kopiering til harddisk mulig


Ja


CD med billeder


Kopiering til harddisk mulig


Ja


Memory kort med billeder


Kopiering mulig


Ja


Et imponerende flot resultat!
Pressefoto – Tryk på billedet for et større


Tak til Hitachi, Danmark for lån af Recorderen! Fortsæt til side 2


med eksempel på redigering og andre skærmbilleder

Annonce:
Forrige artikelBluray afspillere på gaden til april
Næste artikelVerdens største plasma
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.