Forside * Fokus

Artikel om Selector HDEndelig er den her: Den nye Selector.Lad det være sagt med det samme, den nye Selector HD vinder ingen design-priser. Men bag det beskedne ydre gemmer sig en lille kraftkarl, som er godt forberedt til fremtiden.


TDC Kabel TV lægger ikke skjul på, at det er gået lidt hurtigt med at få denne nye Selector HD klar. Målet var at få den ud i butikkerne inden VM i Fodbold, og det lykkedes.


Den nye Selector bygger på helt ny hardware og software. Den er født til fremtidens digital TV. Har de nødvendige udgange, og er en god hurtig platform med mulighed for senere udvikling af funktioner og features.


Modelbetegnelse for den nye Selector er:  Sagem 81 HD


 Selector HD forfra – tryk på billedet for et større
 


Tilslutninger • 2x SCART  (1 ind og 1 ud med RGB, S-video, Composite)
 • HDMI udgang  (Digital video+lyd – også HDTV)
 • Digital Coax  (SPDIF lyd)
 • Component   (Analog video – også HDTV)
 • Ethernet netværk  (til EPG data mv)
 • Antenne ind/ud.
 • USB  Ethernet og USB er ikke aktive endnu.


Det er meningen at netværket skal forbindes til kabelnet som Webspeed, eller ADSL i anlæg uden returvej, så boksen får en hurtig returkanal fra TDC. Den kan sikre hurtig adgang til EPG data, Selector Cinema (video on demand) og eventuelle gaming og betting tilbud. Denne netadgang gøres aktiv senere på året, igennem en firmware update.


USB porten på fronten er tænkt til at være en nem adgang for memory devices som memory stick, digital kamera o.lign. For visning af billeder og lytning af MP3 musik. Det er ikke afgjort endnu, om der også åbnes op for eksterne harddiske den vej. Det er teknisk muligt, men kan give problemer med rettigheder. Indtil videre er USB porten dog ikke aktiv, så fremtiden må vise hvad den kan bruges til.


HDMI udgangen kan konverteres til DVI.


Der kan hentes biograflyd (5.1 lyd) ud af Selector i hhv. HDMI og Digital coax. Pt. er der enkelte filmkanaler fra Canal+ der sender 5.1 lyd. Den dag DR og TV2 begynder at sende 5.1 lyd vil det også kunne modtages fra Selector HD.


De udvendige mål på kabinettet er 266x173x63 mm
Selector HD bagfra. Bemærk at dette er en tidlig test model. Der vil ikke være sølv-tape på udgaven i butikkerne. Tryk på billedet for et større


 


Fjernbetjeningen
Ejere af den lille Sagem 60 selector vil nikke genkendende til fjernbetjeningen. Den sorte model med de runde former ligner sig selv, og dog aligevel ikke helt. Den er bl.a. opdateret med knapper for interaktive tjenester. 
Fjernbetjeningen – tryk på billedet for et større


 


EPG


Selector brugere har været vant til EPG. Et TV-program lige ved hånden. Den nye Selector indeholder desværre ikke EPG endnu. Det er planen at det skal komme senere. Den service bliver mulig i forbindelse med tilslutning af Selector HD til kabelnet (ethernet)


Selector HD har Nu&Næste information, altså en visning af titler+tider på nuværende og næste program.


 HDTVSelector HD understøtter både MPEG2 og MPEG4. Lige nu sendes alt dog endnu i MPEG2 på TDC’s net, men alle forventer at fremtiden hedder MPEG4. Ikke mindst på HDTV kanaler.


Selector HD understøtter de gængse HDTV standarder til TV, 720p og 1080i. Almindelig Standard TV kan opskaleres til de to. HDTV kan ses via HDMI udgangen (digital) eller Component udgangen (analog).


Benyttes HDMI udgangen, vil signalerne være rent digitalt fra TV-stationen helt ud til TV’et. TDC Kabel TV rører ikke ved de originale signaler, hvis det overhovedet kan undgås. Så det vil være den rene vare, i allerbedste kvalitet.


Der er altid HDCP i signalerne, så brug kun et display der understøtter HDCP hvis du ønsker at tilslutte det med HDMI eller DVI. Alle TV mærket HD-Ready understøtter HDCP.


Man kan godt se HDTV TV, selvom man ikke har et HD-Ready TV. Så bliver det blot standard TV istedet. Boksen konverterer HDTV til SDTV på SCART udgangen. Det er ligeledes muligt at have et almindelig TV tilsluttet SCART, og f.eks. en HD-Ready projektor tilsluttet HDMI samtidig. Så vil signalet være SD på SCART og HD på HDMI.


Af øvrige HDTV tilbud udover VM i Fodbold vil filmkanalen C More HD blive stillet til rådighed gratis frem til 1/1 2007. Det er en kanal der sender 3 stk. film i HDTV hver aften, og resten af tiden vil der være trailere og anden promotion i HDTV. Så der er masser at se, lege med og vise frem. Læs mere om indholdet på canalplus.dk


Der er reserveret plads til i alt 3-4 HDTV kanaler lige nu, og mulighed for flere senere. Der er endnu for tidligt at sige hvilke andre tilbud der dukker op senere, da forhandlingerne ikke er afsluttet endnu.Demo standen hos TDC Kabel TV – tryk på billedet for et større


 


Bag facaden


Selve softwaren er HTML baseret. Bygger på HTML og Javascript. Det gør det enkelt for TDC at tilføje nye funktionaliteter senere.


Menuer har et nyt og mere frisk design, og betjeningen virker mere smidig.


Ny firmware kan sendes ud til Selector boksen direkte.


Når returvejen engang er etableret (ethernet) vil brugergrænsefladen kunne drage nytte af dette. Dels flere online tjenester, og umiddelbar opdatering. Selve brugergrænsefladen kunne være en portal server, med mulighed for integration med andre Internet baserede services.Kanal oversigten – tryk på billedet for et større 


 


Hvad nåede ikke med?


Hardwaren er klar, men softwaren mangler endnu at blive udviklet på følgende områder: • Ingen EPG  (kommer senere)
 • Ingen Tekst-TV dekodning i Selector  (kommer ultimo 2006)  *1)*2)
 • Ingen udnyttelse af USB porten  (sansynligvis senere)
 • Ingen udnyttelse af Ethernet porten  (kommer ultimo 2006)
 • Ingen MHP  (digital tjeneste fra DR/TV2 – men hardwaren er kraftfuld nok)

Dertil de nye tiltag og features som der måske knap nok er tænkt på endnu. Men heldigvis er hardwaren på plads, og klar til mange nye udfordringer i de kommende år.


*1)  Det er muligt at se Tekst-TV via SCART, altså lade TV’et dekode TTV-signalerne fra Selector. Det er Selectors egen indbyggede TTV-funktion der ikke er klar endnu.


*2)  Tekst-Tv kan ikke overføres via HDMI, og det er en af grundene til at TDC senere vil tilbyde en indbygget løsning. 


 


Hvor og hvornår?


Selector HD kan købes fra d. 31. maj i butikker som 2tal, Expert og Telebutikkerne m.fl. Prisen er 2495,- incl. abonnement til VM i Fodbold i HDTV.


For at bruge Selector kræves der som minumum abonnement på mellempakken, og selve kortet der åbner for de digitale kanaler koster kr. 199,- per år.


Det er spændende at se, om puljen er revet væk i løbet af de første dage i butikkerne.


Klik her, hvis du vil have besked, når Selector HD kan købes.Her ses displayet – tryk på billedet for et større 

 Læs om de første bruger erfaringer her. Giv feedback til TDC – Dit input tæller.

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.