Forside * Fokus

Skærmstørrelser

Indledning

Annonce:

Det kan være forvirrende når man står foran at skulle skifte TV’et ud derhjemme. Spørgsmålene melder sig hurtigt. Både ved køb af fladskærme og lærreder.

Et af de hyppigt tilbagevendende spørgsmål er: Hvilken størrelse ?

Og varianter af samme kunne være:

  • Hvor stort er billedet på et 37″ fladskærm i forhold til et 28″ billedrør ?
  • Er 42″ for stort til en almindelig stue. Hvad med 50″ ?
  • Hvor højt er 32″ 16:9 sammenlignet med det gamle 26″ 4:3 ?

 

Husråd

Glem alt om de gamle husråd om skærmstørrelser i forhold til afstand til sofaen. Det var råd som at holde en knyttet hånd i strakt arm, og når den dækkede skærmen var den tilpas stor i forhold til afstanden – eller var den for lille?

I dag er TV et oplevelses-center. Det er ikke kun TV-Avisen og Otto Leisner, men shows, DVD-film og måske snart et mediecenter. Snart måske også HDTV, som en ny udfordrer til skærmens tekniske formåen.

En fladskærm eller et lærred kan næsten ikke blive stort nok, i forhold til at se indholdet. Så kan der være andre fysiske rammer i rummet der sætter begrænsningerne, men især hvis skal hænge på væggen så kan i roligt snuppe et nummer større hvis pengepungen tillader det.

Bemærk dog at lærreder skal passe i størrelse, i forhold til projektor og dens afstand fra lærredet. Der er en min. og en max. størrelse, check projektorens specifikationer.

 

Billedrør kontra fladskærm og lærred

Størrelsen måles altid diagonalt og i tommer (1″ = 2,54 cm) men aligevel er der forskelle. Ved billedrør er det den fysiske størrelse på “glaskolben” og der sidder en del inde bag rammen som ikke er synlig.

Ved billedrør er det synlige areal mindre end den angivne størrelse. For de normale TV skal man trække ca. 1,5 tommer fra. Et 32″ CRT TV viser kun ca. et 30,5″ billede osv.

Ved fladskærme og lærreder er størrelsen lig med det synlige billede. En 37″ fladskærm viser et 37″ stort billede.

 

Sammenligningsskema

Herunder følger et sammenligningsskema, der kan bruges til at sammenligne forskellige typer displays. Altså størrelsen af det synlige billede.

Se hvor stort det kommende 37″ flade (16:9) er i forhold til det gamle 28″ alm. (4:3)

Bemærk dog at tallene i skemaet er beregnet. Der kan være variationer fra fabrikant til fabrikant, især indenfor billedrør. Så det er vejledende cirka tal.

 


(c) 2006 – Må ikke gengives uden skriftlig tilladelse fra recordere.dk

NB. cirka angivelser – kan variere fra fabrikant til fabrikant.

 

Ser du meget 16:9 på et 4:3 TV – eller omvendt?

Nedenstående skema viser spildplads, hvis et display hovedsalig benyttes til visning af et andet format end TV’ets eget. Altså hvis et 4:3 display mest viser 16:9 udsendelser, eller hvis et 16:9 bredformat TV mest benyttes til at se på tv-kanaler der sender i 4:3.

 

Image15

(c) 2006 – Må ikke gengives uden skriftlig tilladelse fra recordere.dk

NB. Dette skema tager ikke højde på forskelle i det aktive billede-areal, der er imellem de forskellige display typer.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.