Forside Baggrund

Ophæng til fladskærme

       


Når fladskærmen skal op og hænge er der nogle grundbegreber som er rare at kende, inden jagten går ind på det rette ophæng/beslag.


Langt de fleste skærme til computere og TV overholder en standard. Ophæng er som oftest en del af VESA standarderne. Uheldigvis for selve forståelsen, kan disse standarder ikke frit downloades.


I denne artikel prøver vi at forklare hvad der ligger bag VESA standarden for ophæng til fladskærme, og vil derudover vise lidt af de forskellige typer af ophæng som findes på markedet. Så du er bedre rustet inden køb.


 


VESA ophæng


VESA er en forkortelse for Video Electronics Standards Association, og det er et organ for standardisering. Tidlige computer entusiaster kan måske huske VESA standarderne for grafik opløsninger, og her gælder det så ophæng til skærme.


Små LCD skærme – under 16″ – bruger oftest VESA 75 som ophæng. VESA 75 betyder at der er 75 mm imellem hullerne til skruerne bag i skærmen; De huller som skruerne fra beslaget kan skrues ind i.Tilsvarende findes der et ophæng som kaldes VESA 100 – hvor der er 100 mm imellem hullerne til skruerne. Denne type ophæng brugest ofte af LCD-skærme og LCD-TV på op til 32″ i størrelse.


 


Da de to typer af beslag er nært beslægtet, kan man oftest finde ophæng der kan bruges til begge. Pladen i selve ophænget har skruer til både VESA 75 og VESA 100, eller også medfølger der en ekstra “adapter plade” som konverterer fra den ene type huller til den anden.


 


Et eksempel på en plade hvor der både er huller for VESA 75 og VESA 100


VESA 75 og VESA 100 er måske simpel logik, så videre til de mere advancerede ophæng.


Jo større skærmene bliver, jo større ophæng er der brug for. Et TV på 37″ eller derover har brug for mere at fæstne til, både i TV og væg, og her kommer et ophæng som VESA 200-100 ind i billedet.Princippet er det samme. Standarden angiver afstanden imellem hullerne. Men her er beslagene bredere end de er høje – ligesom selve TV’et – og VESA 200-100 betyder 200 mm i bredden og 100 mm i højden. Altså afstanden imellem de yderste huller.


På de store beslag er der ofte skudt et ekstra sæt huller ind i midten. Så selvom beslaget hedder VESA 200-100, kan der godt være huller tættere end dét.


De meget store TV (typisk plasma) har brug for yderligere afstand imellem hullerne. Det kunne være et VESA 800-400, dvs. 800 mm i bredden og 400 mm i højden, eller lillebror VESA 800-200.Udover de omtalte findes der andre varianter. Men som vist kan man normalt udlede placeringen af huller ud fra navnet – eller omvendt.


Start med at se på TV’ets specifikationer. Ellers frem med målebåndet. Køb et passende ophæng derefter, et som passer til både hullerne i TV’et og dets vægt. Men spørg hellere en ekstra gang i butikken først. Det giver også en bedre mulighed for at ombytte eller retunere hvis de fik solgt noget forkert.


Se også: Debat om ophæng i forummet


 


Eksempler på ophæng


En stor producent indenfor ophæng er Vogels, og af andre mærker kan nævnes SMS, B-Tech og danske Space (mest til computer skærme). Vogels er det dyre sikre valg, men i virkeligheden findes der et utal af ophæng på markedet, både mærkevare og noname.


De billigste ophæng er dem som hænger fladt ind til væggen, alternativt kan de vippe en smule nedad – men de kan ikke dreje. Et ophæng der er fladt med væggen kan man selv lave ganske billigt (eksempel).


Ophæng der kan dreje og vippe kræver en del mere. Tænk på at selve armen der holder TV’et skal kunne klare vægten i al evighed.


Prøv evt. at holde en vægt på 5 kg ind i kroppen med en arm, og prøv bagefter holde samme ude i strakt arm. Et TV vejer måske 20 kg eller mere, så der er en naturlig grund til at de beslag som kan dreje er forholdsvis dyre. 


 Vogels EFW 6205


Et ophæng til 32″ eller derunder som er fladt med væggen.Vogels EFW 6225


Et mindre ophæng til skærme på 32″ eller derunder som kan dreje/vippe en smule


Vogels EFW 6245


Det store ophæng til skærme på 32″ eller derunder som både kan vippe og dreje.


 Vogels EFW 165


Et ophæng til større LCD og plasma TV som kan vippe en smule.


Vogels EFW 2010


Et ophæng til større LCD og plasma TV som både kan vippe og dreje.


 


TV kan også fastgøres til en fod på gulvet.Vogels VFF 624


En gulvstander til TV op til 24″


Vogels QFF 95


En stander til TV + recorder


 


Og til loft findes der også varianter – også flere end det enkelte vist her.Vogels EFK 1325


Et TV ophæng til loftet (max. 15″)


 


Skruer


Et spørgsmål der også dukker op, er hvilke skruer der følger med og hvad man skal investere i selv. Det er selvfølgelig svært at svare generelt på, men som hovedregel gælder:  • De nødvendige skruer og afstandsstykker til at fæstne beslaget til selve skærmen medfølger.
  • Der medfølger skruer + rawplugs til murstensvæg.

Så er behovet at skrue skærmen fast i en trævæg, en gipsvæg, en betonvæg eller andet udover det så smut en tur i byggemarkedet og find nogle passende skruer + rawplugs. Og sørg for at det er en passende størrelse og en god kvalitet, især hvis det er en skærm der hænger i et drejebeslag.


Jeg var selv ved at dumme mig engang, i forbindelse med ophæng af et normalt TV (billedrør). Jeg havde fundet et godt ophæng, men de skruer og rawplugs jeg havde valgt gik ikke langt nok ind i væggen. Resultatet blev at TV’et langsomt trak beslaget ud af væggen, hvor skruer og rawplugs bare fulgte med ud.


Det er ikke raket-teknologi, men omvendt heller ikke noget man skal tage for let på. Det ville jo være surt at komme hjem en dag og finde TV’et liggende på gulvet.


 


Eksempel på gipsplugs fra Expandet. Den røde er til dobbelt gipsvæg, og den blå til enkelt.
Selve rosetten (plastic stykket) trækker sig sammen bag gipspladen, og giver en god styrke ved træk.


 


Tyverisikring


Der findes også beslag – bl.a. fra B-Tech – som kan låses med en hængelås. Den type er måske også værd at overveje, da tyvene så får sværere ved at rende med TV’et når det først hænger på væggen.


 


Slut


Der findes som nævnt rigtig mange ophæng på markedet, og det vil være for uoverskueligt at komme ind på dem alle her.


Men jeg håber at denne gennemgang har givet en grundlæggende forståelse, der gør dig bedre rustet til at finde et ophæng der passer til lige jeres nye TV.


  


Se også: Debat om ophæng i forummet


 


 

Annonce:
Forrige artikelHD player til Sonys Blu-ray drev
Næste artikelNy spændende remote til Vista MCE
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.