Forside Baggrund

CD reparation

Vi kommer alle ud for CD?er og DVD?er vi ikke kan afspille og her vil jeg give lidt gode råd fra min egen erfaring. Er uheldet ude skal man tænke sig godt om før man giver sig i kast med noget, da man kan forværre situationen og er dataene uerstattelige er situationen kritisk.


 


Snavs og fedtede fingre


Normalt når en CD (eller DVD, men fremover skriver jeg kun CD) ikke kan afspilles skyldes det snavs. Bliver skiven afvist af drevet sidder snavset inde omkring centrum af skiven, idet afspilningen starter inde fra. Længst inde er indholdsfortegnelsen og er det ikke muligt at læse den kan skiven ikke læses. Hopper musikken eller filmen er det sikkert snavs der har sat sig på selve sporet længere ude på skiven.


 


I en sådan situation vil jeg altid vælge at vaske skiven, men ikke i en balje vand da det kan ødelægge tekstinformationen på labelsiden. I stedet bruger jeg en klat koncentreret opvaskemiddel (mærket Vel) og 5 dråber vand. Jeg sætter skiven med den blanke side opad på pegefingeren og påføre opvaskemidlet og de 5 dråber vand. Det fordeler jeg så langsomt rundt over hele skiven med en fingerspids. Der kan sagtens blive til hele skiven og med fingerspidsen kan jeg mærke ujævnheder. Hvis der er ujævnheder kører jeg fingeren hen over stedet til de er væk. Ikke noget med at skrabe dem væk!  Opvaskemiddelet kan næsten opløse hvad som helst! 


Derefter skyller jeg pladen af i rindende lunkent vand. Jeg holder stadig skiven på pegefingerem (den fylder hele centerhullet ud) men holder den i en vinkel på ca. 45 grader fra vandret og lader vandstrålen ramme skiven mens jeg roterer skiven med tommelfingeren. Gør jeg det rigtigt får jeg al opvaskemiddel skyllet ud over nærmeste kant og får ikke vand på labelsiden. Til sidste tørre jeg skiven i et blødt fnugfrit bomuldsviskestykke. Nu er skiven så ren som den kan blive og kan normalt spilles igen!


Annonce:

 


Små ridser 
Er der kommet små ridser i skiven kan man forsøge at reparere skiven med ?Disc repair?, en lille tube der sælges fra fx Nierle.de men det også sælges som display reparationskit hos flere mobiltelefonforhandlere. Prisen er ca 50 kr.Tuben indeholder en slags flydende slibemiddel der glatter ridsen lidt ud. Start med at rengøre skiven med en tør klud. Læg skiven på et bord og gnub kraftigt med kluden. Påfør midlet og gnub hårdt hen over ridsen i 2-3 minutter.


Jeg må indrømme at metoden ikke er særlig god, men med en god potion knofedt kan det lade sig gøre at redde skiven.

Noget mere effektiv er en Storm-P lignende maskine, The Skipdoctor, (er tidligere solgt i fx Kvickly for 300 kr). Man anbringer skiven i foden og drejer på håndtaget. Skiven drejes rundt og bløde ?klude? slider nu et tyndt lag af skiven og ridsen udjævnes eller fjernes dermed. Og det virker! Men her ville jeg seriøst overveje den sidste løsning, hvis der er vigtige data på skiven!


 


Større ridser


Er det helt galt med skiven er der en mulighed tilbage; Nemlig at sende skiven til reparation! Jeg har god erfaringer med et lille firma CD reparation, der er i stand til at bort polere alle fejl på den blanke side væk. Ridsen må dog ikke være så dyb at den går ned i datafolien ca. 1 mm inde i skiven og labelsiden må heller ikke være beskadiget. En cd reparation koster 30 kr (minimum 3 stk pr ordre) og det kan lyde dyrt at give 30 kr for en cd til 50 kr, men CD reparation laver også computerspil og de koster måske 500 kr, og så er der fornuft i regnskabet. CD reparation har været i DR?s magasin Rabatten og du kan se klippet hos DR.


 


Den grønne mill. kronerDa CD?erne kom frem i midten af firserne skød der samtidig en tilbehørsindustri op som scorede kassen på forskellige produkter.


Bedst sælgende var den grønne tusch (set til 70 kr stykket) der kunne farve CD?ens kanter grønne ? vel og mærke i den rigtige grønne farve. Den absorberede vildtfarende laser stråler, som så ikke ødelagde den gode lyd. Den fik vist aldrig bevist sit værd og er gået noget af mode, men andre tilbehørs produkter lever endnu fx den gennemsigtige plastic label, som beskytter CD?ens overside (dataene ligger lige under oversiden så det kan der være noget fornuftigt i) og de bruges stadig af fx biblioteker, og når bare de sættes rigtigt ? 100 % præcist ? på gør den ingen skade. Sættes den skævt på kan den ikke tages af og man risikerer at ødelægge afspille drevet ved at afspille pladen!


Det samme gælder hvide labels, afspil kun pladen hvis labelen sidder 100 % præcist og bemærk at nogle labels løsner sig med tiden og så kan pladen være ødelagt.
Et godt tilbehør der blev opfundet er de særlige æsker som fx
Mobile Fidelity bruger, der låser pladen fast i æsken, når æsken er lukket, og løfter pladen ud af æsken, når æsken åbnes. Det hedder “lift-lock cd jewel case”. De kan stadig købes men koster US$6,25 for 5. (Hmm!, rimeligt dyrt).
Et tilbehør jeg savner og som blev solgt som værende en grøn ring, der absorberede de vildt farende laserstråler, men som i virkeligheden var geniale af en helt anden årsag; nemlig at den løfter pladen en halv millimeter op fra bordpladen når den ligger på bordet og dermed beskytter den mod små ridser. Hvis nogen ved hvor de kan købes vil jeg gerne vide det!

 
 


Diskuter artiklen i forumet og kom gerne med andre teknikker!


 


 


Efterfølgende skrev DrageMester disse gode råd i forumet:Når man har repareret en CD/DVD og stadigvæk ikke kan læse alt indholdet, så findes der flere ting man kan prøve:


Læse skiven i et mere fejltolerant drev


Alle drev er ikke lige gode til at læse problematiske CD/DVD medier – nogen er bedre end andre. Forskellige drev kan også have problemer med forskellige typer fejl.


Derfor kan det svare sig at prøve at læse en CD/DVD i mere end et drev.


Læse skiven i multiple drev med relevant software


Idet forskellige drev kan have problemer med forskellige typer fejl, så kan det nogen gange være sådan at flere drev tilsammen kan læse en hel CD/DVD selvom intet enkelt drev kan læse det hele.


Der findes (gratis) programmer som kan stykke et ISO “image” sammen på denne måde ved at læse gentagne gange i flere drev. Hvis man på denne måde kan stykke hele indholdet af en CD/DVD sammen i et “image”, så kan man brænde en kopi af dette image til et nyt media.


Programmer:


DVDisaster


IsoBuster (“Managed Image” funktion)


IsoPuzzle


Forebyggelse


Og lad os ikke glemme den allerbedste måde, nemlig at forhindre at medier bliver ulæselige v.h.a. forebyggelse!


Ved at behandle medierne ordentlig kan man for det meste undgå at man overhovedet kommer i den situation, hvor man er nødt til at “redde” mediet igen.


Man kan også beskytte indholdet af medier man selv brænder, ved at brænde flere eksemplarer og gemme nogen af dem af vejen (uden at bruge dem).


Man kan også tilføje ekstra redundans til medier (hvis der er plads) således at man kan lave en ny kopi udfra de oprindelige data plus redundant fejlkorrektion. Programmet DVDisasterkan også bruges til dette formål.


Indsat med DrageMesters godkendelse. 

Annonce:
Forrige artikelTV2 NEWS fortsat gratis på nettet
Næste artikelDisplayPort – afløseren for HDMI ?
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.