Forside Baggrund

DisplayPort – afløseren for HDMI ?


Sidste år – i 2006 – blev en ny standard født. VESA DisplayPort er udviklet til at forbinde enheder sammen i hjemmebiografen og computer. Det er en advanceret forbindelse for video+lyd, og den kan blive afløseren for DVI og HDMI.


Nu er den standard ude i version 1.1 – som tilføjer HDCP rettighedsbeskyttelse (som HDMI).


Man kan spørge sig selv hvorfor verden nu har brug for endnu en standard. Nu var vi lige ved at vænne os til HDMI. Men det skyldes at DVI / HDMI faktisk er ved at komme til kort, både mht. hastighed, farvedybde og mht. mulighederne for logisk kommunikation imellem enhederne samt rettighedsbeskyttelse. HDMI er en udvidelse af DVI, men der er sket meget siden DVI blev født.


DisplayPort har båndbredde nok til at overføre seks 1080i signaler – samtidig!


Der er fire veje i kablet – kaldet lanes. Benyttes alle fire giver DisplayPort mulighed for at overføre 1080 Mega-bytes per sekund (10,8 Gbit/s). Denne store datastrøm giver mulighed for signaler som:


Component 444 som 1920x1080P @ 96Hz – 12 bit
Component 422 som 1920x1080P @ 120Hz  – 12bit
RGB som 2560×1536 @ 60Hz – 10bit


Component 444 kender vi ikke rigtigt indenfor consumer udstyr. Men det er et signal som RGB, hvor farverne er ukomprimeret, men her med mulighed for op til 16bit per kanal (hvor RGB i dag kun har 8bit).


Og hvorfor så dette løft i kvalitet?  Jo, det får vi brug for til HDTV. Når der virkelig skal kræses om signalerne, og vi søger en optimal forbindelse imellem Blu-ray afspilleren og den 30.000 kr dyre 1080P projektor så kommer en standard som DisplayPort os til stor nytte.


Component signaler i de høje opløsninger kan have 12 bit opløsning per farvekanal her, og det giver et signal af meget høj kvalitet, med mulighed for en hidtil uset farvedybde i billederne. RGB signalerne kan nu være f.eks. 10bit per kanal – og løfte farvedybden på en PC op over de nuværende 24bit vi har i dag.


 


Selve stikket er tæt på HDMI i størrelse:Det betyder at der bag på et PCI kort i computeren kunne sidde 4 tilslutninger på ét kort: 


Selve standarden indeholder en “hovedvej” (Main Link) der som nævnt kan have op til fire spor (lanes). Der er en dobbelt-rettet kanal til kommunikation, og en signalleringsvej så modtageren kan “vække” afsenderen (Interrupt) 


Skemaet her viser forskellene imellem DisplayPort og DVI (HDMI):DPCP er DisplayPort Content Protection. En beskyttelse udviklet af Philips, og det er en 128-bit AES kryptering.


Vesa arbejder på endnu en udvidelse. DisplayPort v2.0. Men den må vi afvente.


Hvornår ser vi så denne standard?  De første produkter kommer sansynligvis sidst på året, så mon ikke selve udbredelsen begynder i 2008. I første omgang indenfor computere, til at forbinde grafikkort med monitorer, men det vil være naturligt at produkterne til hjemmebiograf hopper over på den nye standard også.


Altså hvis ikke HDMI imellemtiden har udviklet sig til samme niveau. Sådan er det jo med nye standarder – “you never know what you gonna get”


 


Se også:  Debat om VESA DisplayPort i forummet


 


 


 


 

Annonce:
Forrige artikelCD reparation
Næste artikelJumbo plasma skærm i TV-Avisen
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.