Forside Tests

Ready NAS NV+ anmeldelse


Når man som jeg ønsker at være pioner inden for ?det digitale hjem?, så kommer der et tidspunkt, hvor man er nødt til at implementerer en eller anden serverfunktion, hvor man kan centralisere sine medie filer, sine dokumenter og sine sikkerhedskopier.


Man kan selvfølgelig gå ud og investere i en Windows / Linux Server, og stille den op i kælderen, og så lege netværksadministrator, eller man kan gå efter en NAS (Network Attached Storage), der ligesom en server giver adgang til filer og services, og som regel kan gemmes under sofaen i stuen. Fordelen ved en NAS for os hjemmebrugere, er størrelsen på kassen, prisen for hardwaren, og den tid der skal bruges på at installere / vedligeholde den er væsentlig mindre end en normal server.


Da jeg er ?religiøs? digital fanatiker, så var mine hovedkrav til den NAS jeg skulle have fat i, at den kunne fungere som medieleverandør til de digitale enheder som jeg bruger mest i det daglige. Både computer, og mine trådløse mediaafspillere, skulle kunne serviceres af systemet. Og så skulle den naturligvis fungere som backup server for mine forskellige Pc?er inkl. Et stk. iMac.


Desuden skulle den give mig et betryggende lag af sikkerhed i form af RAID (Redundant Array of Independent Disks). For den uerfarne, så er RAID en sammensætning af diske der ud fra hvad RAID type man vælger, giver sikkerhed og / eller hastighed. For mere information om RAID kan jeg anbefale at man læser følgende artikel på Wikipedia.


De sidste måneder har jeg prøvet forskellige NAS?er, der skulle opfylde mine behov, og den jeg her vil kigge nærmere på, er nok den der har givet mig flest features. Men så skal det også siges, at den også er klart den dyreste. Derfor vil jeg gerne lige runde de to andre jeg har prøvet, og hvorfor jeg fravalgte dem.


Den første NAS jeg prøvede, var en TheCus YesBox  N2100, der forhandles af bl.a. Zitech. Den kan som standard ikke det vilde omkring medie streaming, men søger man på nettet, kan man få ?uofficielle firmwares?, der bl.a. kan afvikle SlimServer. Dette er dog ikke understøttet af leverandøren, og der er ingen garanti for at den udvikling fortsætter. 


Så var det Synology 406, der på mange måder er en rigtig god NAS. Også den kan patches med en ?uofficiel? firmware, og så kan den bl.a. køre Slim-Server, der er et must hvis man kører Squeezebox, men dens manglende hukommelse, gør den til et dårligt valg, fordi den står og swapper hele tiden, og det giver ekstrem dårlig performance. Og da RAM?en er loddet på bundkortet, er der ingen mulighed for udvidelse. Den kommer i to versioner 406e (64 mb ram) og 406 (128 mb ram).


Begge ovenstående NAS?er er rigtige gode netdiske, og faciliteter omkring web album og ftp server er tip top, men da min Squeezebox er center i universet, var det vigtigt for mig, at de havde god support for SlimServer. Synology 406, er den der kommer tættest på, men så skal man nok vente på næste generation, der kommer med mere hukommelse.


Derfor førte min jagt, mig til en NAS, der rundt omkring får rigtigt gode anmeldelser, især for dens medie håndtering, og jeg kontaktede derfor den danske distributør StreamTech, for at høre om recordere.dk ikke godt måtte få lov til at teste sådan en fyr imod især squeezebox?en.  Stor var glæden, da svaret var positivt, og at vi kunne hente den samme dag.ReadyNAS NV+
ReadyNAS NV+ kommer i et smart lille kabinet, der lige rummer plads til 4 SATA harddiske, og en blæser. Dens størrelse gør det let at gemme kassen væk, men den er så stilig med sit lille LCD display, at man helst lader den stå fremme. Bare ikke i dagligstuen, fordi ovenstående blæser, har en tendens til at larme lidt for meget. Og det gør at den nok nærmere skal stå på hjemmekontoret, eller et andet sted, hvor man kan gemme den væk. Alternativt, kan man nok finde en anden blæser i en elektronikbutik, der fjerner den støj som den originale giver.


Monteringen af harddiske er ganske simpelt. Man vælger selv alt fra én til fire harddiske i kabinettet, og starter dyret op. Er det for teknisk kan de leveres køreklare i mange forskellige modeller, med alt fra 500 GB -> 2 TB.


En af fordelene ved ReadyNAS NV+ i forhold til mange andre NAS?er til hjemmemarkedet, er at den understøtter ?hotswap?, der betyder at en disk kan udskiftes uden NAS?en skal lukkes ned. Nok ikke det store problem for en almindelig hjemmebruger, men alligevel en feature der tæller til dens fordel.


Jeg installerede 4 x 320 GB SATA-II diske, og med RAID opsætning gav det knap 850 GB fri plads. Det burde jo række til min musik samling. Selve installationen af diskene, og klargøring tager ca. 20 min., og så er den ellers klar til sjov.


Har man ikke budget til at købe 4 harddiske fra starten, har ReadyNAS?en sit eget RAID koncept, de kalder X-Raid, der allerede fra én disk kan udvides helt op til de 4, og bare udvide kapaciteten efterhånden som man tilføjer diske. En rigtig god feature, der gør det let at få mere plads. Man skal dog bemærke, at som i alle andre raids, skal diskene have samme størrelse, da de ellers ikke kan tilføjes. Man kan ikke som på almindeligt kendt RAID teknologi sætte en større disk i, som så ?bare? får samme størrelse som de andre.


Udover plads til de interne diske, kan man sætte 2 USB 2.0 enheder på, som kan tilgås fra nettet. Det kan både være harddiske, USB nøgler, men også USB printere er supporteret, så man kan bruge den som printerserver. På forsiden er der også en USB 2.0 indgang, og den har en ?backup? knap tilknyttet, så man uden at tænde computeren, kan smide en USB disk på og tage en komplet backup til NAS?en. Man kan også definere jobs i administrations interfacet, så man ikke kopierer hele indholdet. Smart og meget brugbar feature.


Nå, kort fortalt, så kan ReadyNAS alt det man kan forvente af en sådanne, når det gælder fildeling til netværket, og derfor vil jeg koncentrere mig om alle de andre features som ReadyNAS kan. Teoretisk burde ReadyNAS være hurtigere end en USB2 disk, da den på dens interface kører 10/100/1000 mbit i hastighed, og USB2 kun kører op til 400. Det kræver dog meget af dit netværk, og de enheder der er på dit netværk, og derfor kom jeg aldrig op og køre stærkere end en USB2 disk. På den anden side, så har du heller ikke samme faciliteter på en USB disk, som denne NAS giver dig på nettet.SlimServer support
Et af hovedkravene for mig, var at den uden problemer kunne fungere som medie server for min elskede Squeezebox, som står inde i stuen, og som er en af de gadgets som jeg bruger mest. Squeezebox, er en trådløs / netværksbaseret medieafspiller, der kan afspille netradio, Podcasts og så alle dine musikfiler via en SlimServer. Og da jeg har rippet hele min CD samling, så jeg kan tilgå den centralt, så er det vigtigt for mig, at en central enhed indekserer og gør det let for mig at søge og finde den musik, jeg er i humør til at høre når jeg vil høre den.


ReadyNAS (infrant) er officiel samarbejdspartner med SlimDevices, der laver Squeezebox?en, og er den eneste NAS jeg kender, der supporterer dette officielt. Der er mange ?hackede? firmwares i omløb til andre NAS?er, men de fleste NAS?er har ikke mere end 64 eller 128 MB ram, og det er simpelthen for lidt, til at køre mySQL og SlimServer i et ordentligt tempo. Man kan i øvrigt selv udskifte RAM i ReadyNAS, så man kan komme op på 1 GB ram uden den store meromkostning. Og Infrant som laver ReadyNAS udsender ny firmware med nyeste version af SlimServer efterhånden som de frigives.


Jeg prøvede ReadyNAS?en med en musiksamling på 60 GB, og den indekserede det hele på et par timer, og så var der ellers dømt søg og find. Det foregik i det tempo som jeg er vant til fra min PC, og det er yderst tilfredsstillende. En hurtig søgning på ?Phil? gav både ?Dan og Philip? (ahh, de gode gamle 80?ere) og ?Phil Collins?, og det tog under 1 sek, at finde blandt de knap 10.000 numre som jeg har liggende. Og afspilningen foregik uden hakken eller tab af stream forbindelse, så det er absolut godkendt. SlimServer kan meget mere, og for dem der gerne vil prøve den, kan jeg anbefale SlimDevices hjemmeside. Der kan man gratis downloade den til Windows, Mac og Linux.


Har man ikke en Squeezebox, kan man afspille fra en media afspiller eller fra en softwarebaseret Squeezebox, der kan downloades gratis fra samme site. Men det er klart, at man får mest ud af den med en Squeezebox.UPnP AV streaming.
I dag har mange elektroniske afspillere support for UPnP. Og ReadyNAS?en understøtter både audio og video overførsel, endog helt op i High Definition opløsning, så man også der har stor glæde af dens medie delings funktionalitet.


UPnP er kort fortalt en standard af protokoller, der kan overføre billede og lyd på tværs af enheder. Formålet er at gøre det let at forbinde en enhed til ens medier, og bl.a. Microsoft er stor foretaler af UPnP. Man kan læse mere om UPnP i følgende artikel om UPnP protokollen.


Bl.a. kan d-links medie afspiller DSM-320RD afspille både musik, video og fungere som viser for det digitale fotoalbum, som gemmes på den centrale server.


For en komplet liste over understøttede afspillere se på producentens hjemmeside.


iTunes Streaming Server
Har man en PC / Mac med iTunes installeret, kan ReadyNAS også bruges som streamserver, derfra og er direkte understøttet fra iTunes. Det er kun et enkelt hak i opsætningen, så er man oppe og køre, og kan afspille sin musik.


Fælles for alle ovenstående forskellige medie delings servere, er at de kan dele samme data, så man ikke behøver at have data flere steder. Man kan altså have sine musikfiler til rådighed på alle sine forskellige ?gadgets? på samme tid. Man kan nærmest sige, at ReadyNAS+ er ?One Media Server to rule them all?.


På netværkssiden, har ReadyNAS også en masse faciliteter, og det er dejligt at man uden at skulle have en PC tændt, kan køre sin egen FTP server hjemme, hvis man gerne vil have dette, ligesom man kan køre en web baseret fil server.  Desuden er der direkte understøttelse for AFP (Apple Filing Protocol), og både Bonjour og Appletalk, er direkte supporteret. Dette er ReadyNAS dog ikke alene om. Det kan alle gode hjemme NAS?er i dag, og derfor skal det ikke være den funktionalitet, der gør at man vælger ReadyNAS?en i forhold til de andre.


Jeg vil i det hele taget ikke gå så meget ind på de mange features som ReadyNAS NV+ har omkring almindelig fildeling, og administration. For så kunne jeg blive ved meget længe, men kort konstatere, at den både understøtter Windows sikkerhed, og dens egen sikkerhedsdatabase, ligesom den kan sende emails om dens helbred, eller mangel på samme.Konklusion:
ReadyNAS NV+ er en rigtig god NAS, især hvis du vil dele mediefiler til medie afspillere, der overholder de meste gængse standarder. Den er også dyr. Absolut ikke den billigste i klassen, men kvalitet koster, og der er ikke gået på kompromis med faciliteterne. Er man en MEGA nørd, og godt kan lide at ?hacke? sine Linux enheder, så er det nok ikke ReadyNAS man skal vælge, men er man perfektionist, og ønsker man bare at ?skidtet? kører, så vil jeg klart anbefale at man kigger nærmere på produktet.


For priser på de forskellige konfigurationer, kan man se Streamtech’s hjemmeside.


ReadyNAS NV+ har en “lillebror”, der hedder ReadyNAS NV. Eneste forskel er intet display på forsiden, og ingen licenser med til et backupprogram, som man sikkert ikke bruger alligevel. Besparelsen er en tudse, og de er værd at overveje, hvis man ikke er så interesseret i LCD displayet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.