Forside Tests

Anmeldelse af Harbosound HS62 & HS82

Indledning


Jeg har tidligere anmeldt højtalere. Og i den forbindelse skrev jeg en hel del om, hvor svært det faktisk er, for det er ekstremt individuelt, hvordan vi opfatter lyd samtidig med, at der er så mange udefra kommende faktorer, der kan gøre det hele meget værre, eller bedre. Der er dog nogle fælles træk som skal være i orden, for at en højtaler kan dømmes god eller dårlig. Det er eksempelvis klangen og klarheden i lyden, der mest af alt kræver, at man kender det materiale man afspiller virkeligt godt. En bas skal være bunden i lyden, den skal være fast uden at være for tam. Og når vi snakker subwoofer, så gælder det om at få en virkelig god dybde, man også kan fornemme, uden at den skal blive mudret/tam.


I den her anmeldelse er der lagt vægt på den almindelige forbruger, og ikke mindst den måde, som den almindelige forbruger som oftest vil møblere deres stuer, hvad enten de hører musik eller ser film. Harbosound praler nemlig med, at højtalerne kan det hele, og endda til ?UG?. Vi får se eller rettere, vi får høre.


Designet HS62Jeg kan godt lide designet eller rettere formen, men pianolakken er en smagssag. Selvom jeg var meget mistænkelig for fronthøjtalerne, deres udformning og ikke mindst størrelsen, så var det mere i en lydmæssigt henseende. Designet er ideelt som hyldehøjtaler eller på stander, som vist på billedet.


Fronthøjtalerne består af 1 stk. 6.5″ Woven Cone enhed samt en 1″ Silk Dome Tweeter (diskant). Og yder musik i 35Hz-20KHz, hvilket må siges at være temmelig interessant, da det burde kunne lægge en god solid bund, i hvert fald når det kommer til musik. Og en følsomhed på 90db, så bliver det rigtig spændende.


Baghøjtalerne er ikke ligefrem traditionelle, selvom det er set før, ikke mindst i biografer, hvor hele ideen med den trekantformet facon, er at få lyden spredt godt ud. Om det virker efter hensigten, det skal man sandsynligvis have et temmelig stort rum for at kunne høre. Jeg er ikke overbevist i min stue, og det er for svært at lave en egentlig test på, om det har nogen decideret effekt. Jeg vælger at tro det. Og under alle omstændigheder, så skader det i hvert fald ikke.


Centerhøjtaleren er en ganske ligetil og typisk højtaler, der består af 2 stk. 5″ Woven Cone med en 1″ Dome Tweeter (diskant) placeret imellem. Den yder fra 80Hz til 20KHz, hvilket også er i orden, med en følsomhed på 86db.


Subwooferen der blev leveret er en HarboSUB10. Den er tidligere anmeldt her på siden af en bruger og har fået ros. Så her kommer mine korte kommentarer.
HarboSUB10 er en stor klods med en 10″ Long Stroke bas og en 160watt RMS forstærker. Dette er en god størrelse for en subwoofer. Og med en ydelse på 26 til 300Hz, så er der mulighed for at lægge en virkelig god og solid bund.


Alle højtalerne er lavet i MDF, malet og lakeret i sort pianolak. Er man til sådan noget, så er der ingen tvivl om, at man synes de ser godt ud, i hvert fald indtil man går tæt på. For når vi kommer tæt på, så er der desværre nogle designmæssige ting, som mest af alt fortæller om, hvorfor prisen er så den er. Dette vender jeg tilbage til senere.


Tekniske data HS62:

HS62 Front Piano Paint


HS62 Center Piano Paint


1? Silk Dome Tweeter
6.5? Woven Cone
Impedance: 6 ohm
Power: 200Watts
Frequency: 35 Hz – 20 kHz
Sensitivity: 90dB


1? Dome Tweeter
2-5? Woven Cone
Impedance: 4 ohm
Power: 80 Watts
Frequency: 80 Hz – 20 kHz
Sensitivity: 86 dB


HS62 Satellite Piano Paint


HarboSUB10


1? Dome Tweeter
5? Woven Cone
Impedance: 4 ohm
Power: 80 Watts
Freqency: 120 Hz – 20 kHz
Sensitivity: 86 dBBas: 1stk 10″ long stroke heavy duty bas
Impedans: 4 ohm
Forstærker: 160W rms / 300W i spidseffekt
Variabel volumen
Variabel delefrekvens 40-300Hz
Variabel boost funktion for frekvenser under 60Hz
Faseskift 0/180 grader
Sleepfunktion der slukker udgangsforstærkeren, når der ikke er bas signal i 5 minutter.
Frekvensområde: 26 – 300HzHS62 fåes i farverne sort eller hvid højglans.
 


Design HS82HS82 er et flot sæt, hvor farven er holdt i ahorn/sort pianolak hele vejen igennem.


HS82 fronthøjtalerne er traditionelle gulvhøjtalere, høje og virkelig slanke med 98cm i højden og lige knapt 20cm i bredden. Det er en 3 vejs højtaler, med 2 stk. 5″ bas/mellemtone, 1 stk. 1″ neodyn diskant, samt en 8″ bas i siden. Netop bassen i siden, den gør disse gulvhøjtalere egnet til stereo musik uden brug af subwooferen, da højtaleren råder over et spektrum der strækker sig fra 45Hz til 20Khz med en følsomhed på 86db.


HS82 baghøjtaler er stort set identisk med baghøjtalerne i HS62 serien, blot med andre enheder. Igen er det de 45 graders vinkel og spredning af lyden som er interessant, men jeg holder på, at det mærkes nemmest med en meget stor stue eller et decideret rum bygget til formålet, for at man kan høre det.


HS82 center højtaler er designmæssigt igen ligesom i HS62 serien, og benytter samme enheder som fronthøjtalerne (udover der ikke er en 8″ bas i). Det er absolut i orden,


HS82 subwooferen, det er en enorm stor subwoofer, der virkelig kan rykke i guldbrædderne. En 10″ bas med en 12″ passiv bas, med en frekvens fra 25Hz til 200Hz og en forstærker på 100watt RMS, så er det ikke kraft man savner her.

HS82 Front


HS82 Center


Low Frequency Driver:
2-5? PP Cone / 15 oz, 1? Kapton
Voice Coil
Side Firing Woofer:
8? Non Prossed Cone / 30 oz, 1.5?
Black AL Voice Coil
Tweeter: 1? Dome Tweeter
Impedance: 4 ohm
Power: 200 Watts
Freq. Response: 45 Hz – 20 kHz
Sensitivity: 86 dB


2-5? PP Cone / 17 oz, 1? Kapton
Voice Coil
Tweeter: 1? Dome Tweeter
Impedance: 4 ohm
Power: 100 Watts
Freq. Response: 60 Hz – 20 kHz
Sensitivity: 85 dB


HS82 Satellite


HS82 Subwoofer


2-5? PP Cone / 15 oz, 1?
Kapton Voice Coil
Tweeter: 2-1? Dome Tweeter
Impedance: 4 ohm
Power: 100 Watts
Freq. Response: 100 Hz – 20 kHz
Sensitivity: 84 dB


10? Power Woofer / 50 oz, 2? AL
Voice Coil
Impedance: 4 ohm
Power: 100 Watts
Freq. Response: 25 Hz – 200 Hz


HS82 fås kun i den viste farve: Ahorn/sort piano lak


 


Lytte testen


 


Inden man går i gang med at lytte, så er det meget vigtigt, at man får justeret og kalibreret højtalerne. Og dette skal gøres hver eneste gang man laver en ændring med sine højtalere, eller udskifter dem til andre.


På langt de fleste receivere i dag, der kan man juster en hel del, bla. delfrekvens, volume i forhold til hinanden og så én af de vigtigste detaljer, nemlig afstanden fra højtaleren til lyttepositionen. Afstanden er uhyre vigtigt, da det er lyttepositionen man skal lave bedømmelsen fra. Så nytter det ikke, at man eksempelvis sidder 3 meter fra sine fronthøjtalere, men receiveren tror kun der er 2½ eller værre. Det skal passe så præcist som overhovedet muligt. Det samme gør sig gældende for alle de andre højtalere. De skal pege mod lyttepositionen, hvis muligt, og afstanden skal være justeret korrekt. Volumen burde så være ens på alle kanaler, hvis der er tale om samme type højtalere og enheder.


I stereo opsæt, der har man kun én lytteposition. Det er den position, hvor lyden fra fronthøjtalerne rammer hinanden samtidig. Man kan ikke sidde 1 meter derfra, hverken sidevejrs, for langt fremme eller tilbage. Man skal sidde i centrum. Nogle gange kan det være fysisk umuligt at få den samme afstand fra højtalerne, og det er derfor man så kan indstille dem individuelt på sin receiver.


I et surround opsæt, der bruger man den samme lytteposition som udgangspunkt, men fordi lyden nu primært kommer fra centerhøjtaleren, og fronter/baghøjtalere ikke længere benyttes som et egentligt stereoperspektiv, så kan man godt vurder lyden selvom man ikke lige sidder i den rette lytteposition. Det er dog stadig i lytte positionen man vil opleve det mest korrekte lydbillede, hvis man har justeret sit opsæt korrekt.


 


HS62 


Fronthøjtalerne bekymrede mig lidt omkring udformningen. Harbosound skriver selv, at der er tænkt tanker om udformningen, der skulle få diskant og mellemtone til at ramme lytteren bedre og samtidig end med en traditionel formet højtaler. Jeg må erkende, jeg kunne ikke høre forskellen, om det var HS62, mine egne Gallo, eller HS82. Det betyder bestemt ikke, at HS62 ikke lød godt. De lød faktisk nærmest som forventede. En lidt dybere test, specielt i stereomusik gav dog en fladere fornemmelse, måske fordi jeg havde forventet mig meget mere, så var der ingen tvivl om, at jeg manglede lidt saft og kraft i bassen fra HS62. Den var fast og stram som den skal være, men jeg manglede noget power, synes jeg. Dette er et typisk fænomen for en sattelit/hyldehøjtaler, og på den led er det ikke anderledes end mine egne Gallo højtalere, der rent faktisk er dårligere/ubrugbare uden en subwoofer.


Klangen, klarhed og spredningen i HS62 for de høje frekvenser fejlede intet. Det var opfattelsen af en rimelig klang og en god spids og solid diskant, og lyden samt dybden ændrede sig ikke mærkbart, blot fordi jeg bevægede mig væk fra lyttepositionen.


Surround testen bar præg af, at jeg nu havde en subwoofer med. Lige så meget jeg savnede saft og kraft i dybden uden, lige så voldsom kom dette nu fra HarboSUB10 subwooferen, som helt klart gjorde filmoplevelsen langt mere spændende. Den er meget kraftig og dyb, den er rimelig fast og præcis, og så kan den virkelig brage, taget i betragtning af, at det er en 10″.


Som nævnt tidligere, så havde jeg problemer med at høre, om baghøjtalernes udformning nu også gav den effekt de skulle. De lyder godt og klart, men spredningen fandt jeg ikke meget bedre, end med traditionelt udformet højtalere. Jeg er overbevist om, at i et meget stort rum, der vil man sandsynligvis kunne fornemme spredningen bedre, men i min stue, som ikke er lille men heller ikke meget stor, der kunne jeg altså ikke høre forskel.


Centerhøjtaleren er en yderst vigtig højtaler i et surround opsæt. Det er her al dialog i en film kommer fra. Den skal være meget præcis og have en virkelig god lyd, samtidig skal den give en tilpas spredning, så personer, der ikke lige sidder i lyttepositionen også kan fornemme lydbilledet korrekt. På dette sæt synes jeg bestemt at centerhøjtaleren gjorde det godt.


 


Konklusion af HS62


 


I bund og grund er dette et godt sæt højtalere, specielt når man ser på prisen, så synes jeg faktisk det gør det temmelig godt. Der er dog en detalje. Sættet sælges nemlig uden subwoofer, hvilket kan undre mig en del, for jeg mener helt basalt ikke, at det er godt nok til surround uden subwoofer. Og som stereomusik, der halter bunden en smule. Så min anbefaling er helt klart, at betale ekstra og få en god og kraftig subwoofer med, der dels løfter lydbilledet en hel del, men som også passer ind i designet. HarboSUB10 som Harbosound leverede til testen, den kan klart anbefales.


Det mere negative er desværre designet. På afstand ser sættet godt ud, men går man helt tæt på, så er der nogle designmæssige og finessemæssige detaljer, som helt klart viser, at her er der tale om et billigt sæt. Det er fejl som bølger i lakken der gør, at man kan se det er billigt produceret. Det er ikke fejl som har nogen som helst indflydelse på lyden, og man skal virkelig tæt på for at se det. Men der er ingen tvivl om, at det er her der er sparet, netop for at kunne lave nogle gode højtalere til en billig penge. Og det er det man skal vurder højtalerne ud fra. Kan man leve med lidt bølger i lakken, som kun kan ses når man står med snuden helt nede i højtaleren, så kan man nå virkeligt langt for små penge her.


 


HS82


 


Jeg glædede mig vildt meget til at høre HS82 sættet. Det er snart ved at være længe siden jeg droppede mine JBL gulvhøjtalere til fordel for nogle meget små micro satellit højtalere med en subwoofer til. Jeg glædede mig til at høre og mærke fornemmelsen af gulvet svinger med, når musikken spiller i stereo. Jeg glædede mig til den mere dybe og faste men alligevel bløde fornemmelse i bunden, som dagens satellit ikke kan levere. Det blev da også med fokus på stereo musik, at HS82 fronterne blev sat til min receiver fuldstændigt alene som noget af det første, alene bare for at nyde denne fornemmelse. Og oplevelse, det blev det. Jeg var ikke vildt overrasket over lyden, for egentlig så fik jeg præcis som forventet, en dejlig fornemmelse. De lød godt, og havde netop den lyd man kan forvente af sådanne gulvhøjtalere i den prisklasse. Klangen, diskanten og spredningen i lyden spillede perfekt med dybden, som uden tvivl kunne bruges til at nyde musikken som jeg plejede i sin tid, også selvom subwooferen ikke var sat til.


Som surround opsæt, der forsøgte jeg mig i første omgang uden subwooferen. Det gik ikke godt. Jeg ved ikke om det bare er fordi jeg efterhånden er vant til en subwoofer, så jeg slet ikke kan leve uden i dag, eller om det ganske enkelt var fordi, at HS82 uden subwoofer, ikke helt egner sig til film. Men faktum var, at lyden ved film var meget tam. Jeg manglede den voldsomt dybe bund, som kun en subwoofer kan lave, jeg manglede de virkelige fornemmelser ved dybde og brag i film som Pirates Of Caribian. Så på røg subwooferen lyn hurtigt, og jeg fik mig den forventede oplevelse og kunne igen nyde en god film med virkelig god dybde, larm og brag med fornemmelse af rykken og bevægelse i hele rummet.


Baghøjtalerne er som nævnt formet som HS62 serien, og igen må jeg erkende, at spredningen på lyden ikke markerede sig ved dette. Omvendt var der en god klang og klarhed i lyden på HS82, som tydeligt viste et godt og effektivt surround lydbillede.


Centerhøjtaleren var igen en rigtig god oplevelse. Klar og tydelig med en virkelig god spredning, så dialogen ikke på noget tidspunkt virkede flad.


 


Konklusion HS82


 


Sættet overraskede mig ikke som sådan. Men det gjorde det derimod, når jeg lægger tankerne i prisen. Det er faktisk en imponerende god lyd man får for lige godt 5000,- inkl. En 100watt stor aktiv subwoofer, uanset om man er til stereomusik eller film/surround. Begge dele klare sættet perfekt og selv i kraftige spidsbelastninger, var der ingen som helst grund til at vrænge på næsen. Der er folk der ikke mener, at man kan kombiner gode stereohøjtaler med god surround lyd. Det mener jeg nu godt at Harbosound gør med HS82. Selvom jeg havde tendens til at slå subwooferen fra ved stereomusik, og så slå den til igen ved film, så er det prisen man må betale, indtil receiveren der selv kan tænke findes.


Desværre er der igen en hage ved Harbosound. Og det er præcis den samme som med HS62 sættet, nemlig designmæssige finesser. Der er for lidt kvalitet og lidt for meget fejl i lakken. I og med HS82 er beklædt med ahorn farvet folie, så giver det nogle kanter, som helt sikkert kunne være pænere. Men præcis ligesom med HS62 sættet, så er det dette der er årsagen til den lave pris. Der er sparet på den designmæssige kvalitet og fokuseret på lyden.


 


Generel konklusion


 


Begge sæt gør det godt, og som nævnt skal det ses i lyset af prisen kontra designet. Det er sæt som jeg ingen som helst problemer har med at anbefale for det lydmæssige. Man får fantastisk meget for pengene i begge sæt.


Noget der undrede mig, det er at HS82 leveres med en aktiv subwoofer, mens HS62 ikke gør. Selvom ingen af sættene funger specielt godt til surround uden subwoofer, så mener jeg helt klart, at det er HS62, der har mest brug for det. Så havde det været omvendt, så gav det mere mening. Måske der findes en dybere mening med dette. Jeg kan bare ikke finde den. ** Læs efterskrift **


Jeg kunne godt have tænkt mig at se, hvad der kunne komme ud af højtalersæt fra Harbosound, hvis man f. eks lagde den dobbelt pris. Der er ingen tvivl om, at det koster at få lavet nogle rigtig flotte og kvalitetsmæssige kabinetter, også selvom de produceres i Kina. Der er mange andre producenter, som også får lavet deres i Kina, men forskellen er efter min opfattelse, at med Harbosound, der kan man se, hvor fokus ligger. Det er ikke på navnet og det er ikke på den designmæssige kvalitet. Det er derimod på lyden. Og det er vel i bund og grund det som det hele handler om.


 


Bedømmelse
3,0 Design og finish
4,0 Betjening
3,5 Kvalitet
4,0 Fleksibilitet
5,0 Pris
4,0 Lyd


  


En meget stor tak til Harbosound for udlån af disse to fremragende højtalersæt.


Yderligere info kan anbefales at læse på Harbosounds hjemmeside, hvor Peter fra Harbosound bla. også viser hvordan højtalerne er bygget op.


 Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med:  • Blu-ray afspiller : Playstation 3 (firmware 2.40)  
  • Receiver : Yamaha RX-V661
  • Kabler : Supra 2.5″mm til satellitterne + Supra linie LFE kabel.
  • Film : Div DVD og Blu Ray film.
  • CD : Div. SACD CDére.
  • Fotos : Harbosound præsentations billeder. 


 


Efterskrift.


Ang. det med manglende subwoofer i HS62 sættet, så skyldes det, at den subwoofer der skulle have været leveret, den var ganske enkelt for dårlig og er derfor pillet af markedet igen. Harbosound lever nu i stedet en HarboSUB10 med til en merpris af ca. 1500,- Det er meget billigt!

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.