Forside Styling Layout: Uden komm.

Brugeranmeldelse af Pioneer KRP-500M


Indledning


Pioneer har med deres plasma modeller længe været på forkant når talen omfatter billedkvalitet, design og funktionalitet i forhold til flere andre producenter.


Jeg kan såmænd stadig glædes over hvor god billedkvaliteten i flere af Pioneers ældre plasma tv generationer, og her både G6, G7 og specielt G8.


KURO generationerne tog for alvor fart med deres generation nummer 8 (G8). Her overraskede man omverdenen med et hidtil uset sortniveau, et niveau som andre producenter stadig prøver at opnå.


KRP-500M, som denne anmeldelse omhandler, tilhører Pioneers 9. generation, og er den hidtil seneste model i G9. Alle Pioneers TV/Paneler er i dag Full HD, og på plasma siden er den mindste model på 50 tommer. KRP-500M adskiller sig fra de øvrige af Pioneers modeller ved alene at være en monitor. Det betyder, at modellen ikke indeholder hverken digital eller analog tv-tuner. Sagt på en anden måde, ønsker man at se et TV program på KRP-500M, skal man tilslutte panelet til en særskilt digital tv-tuner som f.eks. fra YouSee (DVB-C), Canal Digital (DVB-S) eller tilsvarende.


Det fornuftige i monitorsammenhængen for mig er jo, at jeg som kabel-tv kunde allerede er forsynet med en digital tuner. Sidstnævnte sammen med min Blu Ray afspiller er tilsluttet min Onkyo receiver. På den måde går det hele op i en højere enhed. I øvrigt findes der en søstermodel som benævnes KRP-500A, og her medfølger en særskilt tv-tuner m.v. i prisen. KRP modelserien findes både i 50 og 60 tommer udgaver.


Da jeg overvejede udarbejdelsen af denne anmeldelse måtte jeg gøre op, hvorvidt anmeldelsen skulle tage udgangspunkt i en ?Out of the Box? billedindstilling, alternativt komme med anmeldelsen efter en ISF kalibrering. Jeg valgte at anmelde ud fra ?Out of the Box? indstillingerne. Valget gjorde jeg ud fra den betragtning, at det ? desværre ? er disse indstillinger flertallet af brugerne vil benytte. De fleste brugere har desværre ikke kendskab til det løft der sker i billedkvaliteten, efter en ISF kalibrering.


Pioneer KRP serien er så vidt jeg er bekendt, det sidste Pioneer fremstillede plasmapanel. Produktionen af panelerne overtages herefter af Panasonic, som fremstiller panelerne efter Pioneers specifikationer. Det bliver spændende af følge den udvikling.


Modelbetegnelsen KRP står for KURO Reference Panel.


Mit KRP-500M er leveret af Pioneer Danmark, og med Sparshop A/S som forhandler. Når jeg nævner Sparshop skyldes det en lille ?historie? som vel udviser Sparshops flotte og tillidsfulde service. Ved bestillingen af mit nye TV havde jeg ved en fejl via netbank, indtastet et forkert kontonummer, så Sparshop havde ved leveringen af TV´et ikke modtaget fuld betaling for min ordre. Men leveret blev det ? også selvom jeg var bortrejst ved leveringen.


 


Design og byggekvalitet


Designet følger meget langt hen af vejen mange af Pioneers tidligere plasma modeller. Designet er meget enkelt, og med en sort ramme i ?Piano lak?. Monitoren vil stort set pynte i et hvert hjem med sin enkle, men meget elegante fremtoning.


Desværre har Pioneer lagt så meget vægt på design og enkelthed, at 4 betjeningsknapper er skjult under ? og bag panelet. I praksis skal man føle sig frem for at finde betjeningsknapperne, og dernæst lade sig vejlede af brugermanualen for at finde frem til den rigtige betjeningsknap. Ud over de 4 betjeningsknapper er der desuden placeret en vippeafbryder, som også er skjult under panelet. Lad så være, at al betjening kan gennemføres via fjernbetjeningen, men den dag fjernbetjeningen ikke virker, så er man ringe stillet.


Den sortblanke ramme er jo, afhængig af smag og behag, et elegant syn. Man skal dog være opmærksom på, at der skal meget lidt til for at ridse rammen. Som en lille detailændring i designet i forhold til tidligere modeller, er ?Pioneer? logoet ikke længere ?indgraveret? i den blanksorte ramme, men indlagt i rammen.


Byggekvaliteten ser umiddelbart meget fornuftig ud, men jeg vil mene, at den umiddelbare synlige byggekvalitet ikke følger f.eks. G7 og G8 modellerne. Et lille eksempel, rammen omkring plasmapanelet sidder løst i højre side. Om det kan medføre indtrængen af støv skal jeg ikke kunne sige.


Pioneer KRP-500M er ikke forsynet med blæsere, ligesom jeg ikke har konstateret støj fra enheden.


 Fjernbetjeningen


Fjernbetjeningen viderefører Pioneers sædvanlige lækre standard for fjernbetjeninger. Designet er væsentligt anderledes end fjernbetjeningen til et G8 panel. Man har bibeholdt udførelsen med en frontplade i aluminium.


Betjeningsenheden ligger fint i hånden, og med dens tyngde virker betjeningsenheden meget robust.


Fjernbetjeningen indeholder en mængde funktioner for panelet, funktioner som væsentligt letter betjeningen af det samlede set-up. Fjernbetjeningen kan kodes til at kunne betjene de vigtigste funktioner for øvrige enheder, ligesom man kan styre KURO link (HDMI kontrol) via fjernbetjeningen.


En lækker detalje som jeg finder ganske anvendelig, er muligheden for at aktivere en svag rød belysning af fjernbetjeningens knapper.


Skal jeg sige noget negativt om fjernbetjeningen må det være, at flere af de væsentlige knapper er ret små.


  


Tilslutninger


I og med at Pioneer KRP-500M alene en monitor er tilslutningsmulighederne tilsvarende begrænset. Der er bl.a. følgende tilslutningsmuligheder:
 • 2 HDMI indgange


 • Komponent


 • S-video


 • Analog stereo udgange


 • LAN


 • DVI

 


Billedkvalitet


Pioneers billedkvalitet har som tidligere nævnt, været blandt de allerbedste på markedet. Dette forhold gør sig også gældende ved denne model. Pioneer har forsynet TV´et med et antal grundindstillinger for billedet, nemlig:
 • Optimum


 • Standard


 • Dynamic


 • Movie


 • Pure


 • Sport


 • Game


 • User.


Langt den bedste af indstillingerne til normal brug (TV kanaler og afspilning af DVD og Blu Ray), er indstillingen ?Pure?. Billedet virker meget naturligt i farver, ligesom billedet er rimeligt skarpt. Hudfarver, som ofte indstillingsmæssigt kan være et problem, virker meget naturlige. Billedforløbet er fornemt, og jeg har ikke konstateret hverken colorbanding, eller billedfejl ved hurtige panoreringer. Jeg har heller ikke konstateret pixelfejl. Ved indstilling ?Pure? frakobles langt de fleste såkaldte billedforbedringssystemer.


Mit forrige TV var et kalibreret Pioneer PDP- 508XD. Dette TV er et HD Ready TV, og altså med en mindre billedopløsning end Pioneer KRP-500M. I forhold til mit forrige TV har jeg med de nuværende indstillinger kun konstateret få billedmæssige ændringer/forbedringer.


Sortniveauet er en anelse forbedret, og enkelte detaljer ved HD visning (såvel Blu Ray som HD kanaler via YouSee HD boks) er ligeledes forbedret en smule. Men grundlæggende er der ikke den helt store forskel rent billedmæssigt.
Til gengæld er visningen af TV kanaler ikke på højde med mit Pioneer PDP-508XD. DR1 og DR2 fremstår via min YouSee DVB-C boks ikke helt så detaljeret og skarpt som tidligere, hvor netop de 2 nævnte TV-kanaler var af en ganske fornem billedkvalitet.


Jeg har set Pioneer KRP-500M med et kalibreret panel, så jeg ved hvad panelet kan præstere, og disse præstationer er bedre end de oplevelser som jeg har haft indtil nu. Alt andet lige, så er forskellen mellem et kalibreret G8 panel og et ikke kalibreret G9 panel ikke revolutionerende rent billedmæssigt.


Det som kan mane til eftertanke er jo, at man forsyner et høj kvalitets panel med flere billedforbedringssystemer og sensorer. For at opnå det bedste og mest korrekte billede, så skal flertallet af de nævnte systemer frakobles. I øvrigt frakobles billedforbedringssystemerne også ved en ISF kalibrering.


Effektforbrug, målt med SparOmeter, og ved billedindstilling Pure: 356 Watt. 


Andre funktioner


Noget nyt for mig i forhold til mine tidligere TV er, at Pioneer KRP-500M kan tilsluttes det lokale internet, og dermed fungere som en server. Man kan ad den vej browse internettet . Desuden kan man via en PC få adgang til de vigtigste af panelets indstillinger. Disse er dog funktioner som jeg ikke har afprøvet.


 


Brugermanualen


Brugermanualen er ligesom resten af leveringsomfanget, præget af en lækker kvalitet. Manualen er nærmest en bog med et flot omslag. Manualen er fornuftigt opdelt, med gode og nærmest pædagogiske anvisninger på betjeningen af enheden.


Der medfølger manualer på flere europæiske sprog, desværre dog ikke på dansk.


 


MenuerneMenuerne er såmænd ganske fornuftige, og både systematisk og logisk opbygget. Dog mener jeg ikke, at menuerne holder samme standard som f.eks. ved Pioneers G7 og G8 modeller. I de førnævnte modeller er menuerne mere overskuelige pga. farvemærkninger i funktionerne, og menubilledet er væsentligt større.


Indstillingsmulighederne er mange, og det kræver meget ofte, at brugeren reelt ved hvad denne foretager sig. Heldigvis er det jo sådan, at går det galt, så kan man ?resete? det hele igen.


Menu sproget kan vælges på dansk.
 


Konklusion


Pioneer har med KRP modelserien præsteret endnu et top tv, med mange moderne funktioner. Det hele er samlet i et lækkert og meget stilrent design.


På sin vis er KRP modellerne enestående ved, at de med deres ?Pure? billedindstilling giver en mindre erfaren bruger muligheden for at opnå en fornuftig billedkvalitet fra starten.


Omvendt vil jeg så også påstå, at ønsker brugeren at få det optimale ud af sin dyre investering, så bør TV´et ISF kalibreres.


 


Links Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • Blu-ray afspiller : Pioneer BDP-LX71
 • YouSee Digitalt TV: Samsung SMT-H3126PVR
 • Surround : Onkyo TX-SR706
 • Blu-ray:
  Pioneer KURO demo summer 2008
  Celine Dion: Live i Las Vegas
  The Dark Night

 • DVD:
  Master and Commander

 • TV signal:
  Discovery HD

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.