Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af ReadyNAS PRO

  


Indledning


recordere.dk tester Super NAS fra NETGEAR. ReadyNAS Pro har plads til op til 6 diske, og kan derved med de største diske få helt op til 12 TB plads for de pladskrævende.


ReadyNAS (Infrant) blev overtaget af NETGEAR for et stykke tid siden, og på det tidspunkt var der nok mange der frygtede, at nu skulle ReadyNAS gå fra at være highperformer til mainstream NAS leverandør. Men med den nye ReadyNAS PRO, er der ingen tvivl. Hvis man vil betale hvad det koster, så kan man få en Highperformer til hjemmenetværket.


Og koster, det gør det. ReadyNas PRO Pioneer Edition koster 9.500 – 12.500 gode danske krise kroner afhængig af version + endnu mere til harddiske, før du er kørende. Men der er heller ingen tvivl om, at ReadyNAS PRO, er den NAS der giver dig bedst performance og build in features ud fra kassen.Indpakningen


ReadyNAS Pro kommer i en større papkasse, der ikke signalerer ?luksus?, men man bliver hurtigt positivt overrasket, når man tilslutter systemet. Kabinettet er holdt i elegant sort, og en diskret låge på forsiden gemmer pladsen til 6 drev. Alle drev er Hotswap, og man skal derfor ikke lukke NAS’en ned for at installere ny plads.


  Første opstart


Den larmer! Ja, det er nok en mild underdrivelse at sige at den er støjfri når man starter den op. Selv min Quad Core med 6 harddiske, der står lige ved siden af, lyder pludselig som en bærbar, når ReadyNAS starter op, men efter et øjeblik så dæmper den sig. Først til et stadig for højt niveau, men ca. et minuts penge senere, så er den faktisk tilpas lydløs.


Ikke lydløs nok til at stå i stuen eller soveværelset, men fint nok til at kunne stå på et hjemmekontor, eller gemt af vejen i et skab. Men ret skal være ret, som almindelig hjemmebruger tror jeg også at ReadyNAS Pro i sig selv er et overkill, med mindre man har et enormt data pladsbehov.


ReadyNAS har altid været kendt for deres lækre informative display, der på en let måde fortæller om harddiske, plads og IP adresse. Og ReadyNAS Pro skuffer heller ikke. Et lækkert mørkt OLED display viser hvad bays, der har drev installeret, og hvor meget plads som jeg har brugt / tilbage. Ligesom displayet naturligvis også viser, hvis der opstår problemer med et drev, der bør udskiftes.


Installationen af SATA diske er let, og de monteres blot med fire skruer i bunden af en harddisk skuffen, og så er de klar til at glide på plads. 


Som sagt er der plads til 6 SATA diske, og hvis man køber de største på markedet, betyder det at kører man ubeskyttet, så kan man have op til 12 Terrabyte plads. Det er jo totalt sindsyge mængde, som ingen ikke engang talte om for et par år siden. Og slet ikke til hjemmebrug. Men idéen med en NAS går lidt at fløjten, hvis man ikke også bruger den indbyggede sikkerhed ved at sikre sine data. Derfor skal man naturligvis bruge en RAID opsætning (Redundant Array of Independent Disks).


For den uerfarne, så er RAID en sammensætning af diske der ud fra hvad RAID type man vælger, giver sikkerhed og / eller hastighed. For mere information om RAID kan jeg anbefale at man læser følgende artikel på Wikipedia.


ReadyNAS har sit eget X-RAID2 koncept, der automatisk ekspanderer drev kapacitet efterhånden som du tilføjer nye diske. X-RAID2 minder meget om RAID5, men med fordelen, at den kan ekspandere allerede ved første store disk du sætter i systemet, hvor RAID5 kun vokser, når alle diske har samme størelse.


  


Software Installation


For at administrere ReadyNAS, skal man have en browserplugin der hedder RAIDar installeret. Det er lidt ærgeligt, at NETGEAR ikke har brugt en ren webflade, fordi man jo ofte gerne lige vil rette et eller andet på sin NAS. Der kunne de lære noget af andre NAS fabrikanter, der har et 100% rent webgrænsesnit.


Men når det er sagt, så er det ganske let at komme i gang. Ind med diskene og start RAIDar programmet, der findes til både Windows, Mac og Linux. Og så konfigurerer man bare hvad diske man har, og hvad sikkerhed man ønsker at køre.
Den testede NAS kom med 3 x 500GB samt 2 x 1TB harddiske, og var allerede konfigureret, derfor var det ikke nødvendigt for recordere.dk, at sætte den op igen.


 


Administration af NAS’en


ReadyNAS pro har mange indstillingsmuligheder, og jeg vil ikke gennemgå dem alle, men blot fortælle om dem, der gør den spændende.


Som tidligere skrevet har ReadyNAS Pro 2 Gigabit netkort, og som en af de mere lækre features, kan den sættes op til at ?teame? de to forbindelser, så man fordeler netbelastningen på to porte. Det kan gøres med ?Round-Robin?, som er en teknologi, hvor NAS’en så fordeler de forskellige indkommende og udgående opgaver til de to netkort. Dog er det hele opgaver som hvert netkort tager sig af. Så man kan ikke få 2TB trafik på samme filkopi opgave. De to netkort kan også fungere som failover for hinanden, så hvis et net interface går ned, så tager det andet over. (Bemærk, at det kræver Business Edition af ReadyNAS Pro, at få denne feature).


Desuden kan NAS’en fungere som WINS server, og det er en rigtig lækker feature, hvis man kører et lille hjemmenetværk og NAS’en som det eneste står tændt 24/7.


Bruger / Gruppe administration er let, og man kan give grupper specifikt pladsforbrug, og samtidigt også give enkelte brugere et anderledes. Det samme gælder på sikkerheden, hvor man kan sætte sikkerheden op, så hvis far har en action filmsamling, som ikke passer ind i Disney samlingen, så kan denne ligge i et område, som ungerne ikke kan tilgå. Dette uden at skulle bruge Windows sikkerhedsopsætning.


ReadyNAS har alle tænkelige former for fildelingsprotokoller (CIFS, NFS, AFP, RSYNC, FTP, HTTP/S og FTP), så uanset hvad du kunne tænke dig at bruge NAS’en til, så kan den det. Den kører rigtigt godt med både Windows, Mac og Linux (alle platforme testet).


  


Multimedie delen


For mange, er deling af mediefiler efterhånden opgave #1, og der har ReadyNAS et par lækre features indbygget.


ReadyNAS har altid haft et tæt samarbejde med producenten af Squeeze Center, der bruges især i Logitechs Squeezeboxes. Og derfor er Squeeze Centeret 100% integreret fra fabrikken. Udover Squeezebox, understøttes de fleste netbaserede streamerenheder. Også SONOS kan spille direkte fra mediebiblioteket på NAS’en. Og enhederne understøttes på tværs af hinanden samtidigt.


Der er også support for iTunes Streaming, så man kan tilgå sit musikbiliotek fra iTunes og iTunes kompatible enheder.


UPnP AV er også understøttet, og ReadyNAS opdaterer selv biblioteket på forudvalgte tidspunkter.


Home Media Streaming Server er nok det frækkeste, fordi du med den kan streame lyd, billeder og video ud til bl.a. PS3, XBOX360 og andre kompatible medieafspillere.


 


Andre features


ReadyNAS Pro har mange andre features, bl.a. kan den fungere som USB printer server, ligesom den har indbygget Time Machine support, så den kan fungere som backupenhed for MacOS computer.De indbyggede USB porte, kan også bruges til at opstarte backupjobs fra USB diske ind på NAS’en.


En lækker feature er at man kan sætte en timer for hvornår den skal være tændt / slukket. Med 6 diske og så meget power som ReadyNAS har, så er det et godt træk, at den automatisk kan lukke ned om natten, og så tænde op igen inden man igen har brug for den. Med 6 diske installeret trækker ReadyNAS helt op til 115W, mens den i idle mode trækker omkring 47W.


  


Add-ins


ReadyNAS har et kæmpe community af folk der udvikler add-ins, hvor man på deres forum kan downloade mange forskellige typer. Det være sig download programmer, Twonky Media, Drupal web services, PHP og Torrent managers.


Det er en sindssyg stærk feature, hvis man alligevel har en NAS kørende, at den kan stå og hente HD TV udsendelser ned til medieserveren.


 


Performance


ReadyNAS Pro er klart den hurtigste NAS jeg har testet. Den slår både Synology og andre tilsvarende med flere banelængder, men med et prisskilt på så mange tusinde kroner, ville jeg også blive ualmindeligt skuffet hvis andet var tilfældet.


Der er ingen tvivl om at den saft og kraft, der er i NAS’en gør den velegnet til mindre virksomheder, og meget kræsne brugere. Dens gode performance gør at du let kan feede video til en enhed mens du feeder musik og billeder til andre.


 


Konklusion


ReadyNAS Pro Pioneer edition er den bedste NAS jeg nogensinde har leget med.  Jeg har selv en Synology DS207+ (bemærk kun plads til 2 diske uden hotswap), som koster knap 2.300 + diske, og sammenligning mellem de to falder alle ud til ReadyNAS’s fordel.


Men skal man så tage prisen med i beregningen, så er det klart en individuel bedømmelse, om man vil bruge så mange penge.


ReadyNAS Pro’s indbyggede display, hotswap support og deres formelle support for plugins/add ons. tæller alt sammen op, men det er ene og alene performance man skal vurdere den på, for det er dét man har brug for, hvis man skal op med de mange penge.


En idé kunne være at kigge på ReadyNAS Duo, der koster under 3.000 kr., hvor man mister 4 diskpladser, men stadig har mange af de features nævnt tidligere i artiklen.


Min konklusion er, at ReadyNAS stadig ER den bedste NAS familie på markedet, og at det koster at få kvalitet, men at deres entry produkter, stadig er bedre og kun lidt dyrere end f.eks. Synology og QNAP.


 


Spørgsmål?


Har du spørgsmål til denne NAS er der oprettet et emne i forummet:


Spørgsmål til anmeldelse af ReadyNAS PRO


 


Tak


Tak til StreamTech for lån af ReadyNAS PRO Pioneer Edition.


 


 


 


 
Tekniske specifikationer  (engelsk)


    * Intel multi-core processor
    * 1 GB DDR2 DIMM (expandable with additional slot, supports up to 4GB)
    * Embedded 128 MB Flash Memory for OS
    * 6 Serial ATA II channels
    * Hot swappable and lockable trays
    * Two 10/100/1000 Ethernet ports with load balancing and failover
    * OLED display
    * 3 USB 2.0 ports
    * Supports Windows, Mac, Linux/UNIX Clients
    * DHCP server and print server
    * Setup Wizard and easy browser-based interface
RAID
    * Hardware-accelerated X-RAID2 single volume auto expansion
    * Multiple volume support for hardware-accelerated RAID 0, 1, 5, 6
    * Hot swap support
    * Hot spare support
Volumes
    * Single volume auto expansion (X-RAID2)
    * Advanced volume management (Flex-RAID)
    * iSCSI target option*
    * Journaled file system
    * User and group quotas
Network File Services
    * CIFS/SMB for Windows
    * AFP 3.1 for Mac OS 9/X
    * NFS v2/v3 for Linux and UNIX
    * HTTP/S for web browsers
    * FTP/S support
    * Rsync
Network Streaming Services
    * UPnP AV
    * Logitech Squeeze Center
    * Apple iTunes® Server
Media Streaming
    * Windows MCE compatible
    * Sonos® music player
    * SONY PlayStation®3
    * Microsoft Xbox®, Xbox 360®
    * NETGEAR Digital Entertainer HD EVA8000 Series
    * Network DVD player compatible
Network Security
    * Selectable, user, domain/ADS modes
    * Windows ACL
    * Encrypted network logins
    * Secure Sockets Layer (SSL)
Open Platform
    * FrontView with open SDK
    * Root SSH access
Network Options
    * DHCP or static IP
    * WINS
    * NTP
System Management
    * Performance options
    * Device status
    * System configuration backup and restore
    * Email alerts and event logs
    * SNMP
Backup
    * Integrated Backup Manager
    * Programmable backup button
    * Remote backup over CIFS/NFS/FTP/HTTP & Rsync
    * Backup to/from USB disks
    * NTI Shadow for ReadyNAS with CDP versioning support for Windows and Macintosh
USB Device Supported
    * Printers
    * USB HDD
    * Flash devices with camera auto-copy
    * UPS with monitoring and auto-shutdown
Power-saving Options
    * Disk spin-down
    * Power-on schedule
    * Wake-on-LAN
Web Browsers Supported
    * Internet Explorer 7.0+
    * Opera 7.0+; Safari 2.0+
    * Mozilla Firefox® 2.0+
Languages
    * Management UI: English, Japanese, Chinese, French and German
    * File name: Unicode
Electrical
    * 300W server-rated AC power supply
    * Input: 100 ? 240V AC, 50/60 Hz
Power Consumption
    * 115W typical (With 6 x 1 TB disks)
    * Lowers with power-saving modes
Thermal
    * Software-controlled 120 mm chassis cooling fan
    * Software-controlled 90 mm CPU cooling fan
    * Fan failure alert
    * High temperature email alert with auto-shutdown option
Operating Environment
    * 0° – 40° C
    * 20% ? 80% humidity (non-condensing)
    * FCC, UL, CE, C-Tick, MIC, VCCI, RoHS compliance
Physical
    * Kensington lock security hole
    * Dimensions: (h x w x d) 250 x 170 x 285 mm (10.0 x 6.7 x 11.2 in)
    * Weight: 7.5 kg (16.5 lb) without disks

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.