Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af RipNAS


 


Indledning


Normalt når man taler om NAS, så er det som regel en lækker lille kasse med plads til flere harddiske, der understøtter en masse forskellige RAID opsætninger, og så har en god portion webbaserede services, og eventuelt nogle LINUX kørende programmer.


RipNAS er en Windows Home Server baseret, der går lidt i en anden retning. Udover at være samlingssted for familiens mediefiler og dokumenter, så kan RipNas også rip?e musik direkte fra det indbyggede DVD drev.


RipNAS ligner en forvokset Mac Mini, der har fået køleripper på siden, og selvom de ikke er superkønne, så hjælper de med at gøre RipNAS nærmest fuldstændigt lydløs. Det er en fornøjelse at have en lagringsenhed, der intet siger.


 


Hvad er Windows Home Server?


Windows Home Server er Microsofts svar på den stigende konkurrence på hjemmeserver markedet. Populært sagt, kan man sige, at Windows Home Server i sin kerne er en strippet Windows Server 2003, hvor man har bibeholdt de stærke fildelingsfunktioner og Internet Information Service (Web Server).


Desuden kan man bruge den i forvejen kendte Terminal Server klient til at administrere serveren, og så har Microsoft lavet en ret god klient til Windows XP / Vista, der gør, at klient PC?ere automatiskt bliver sikkerhedskopieret over til serveren med jævne mellemrum.


En anden fordel ved Windows Home Server, er at det jo er Windows, og at man derfor kan installere sine yndlings filoverførselsprogrammer, så man kan hente f.eks. HD demoer fra Internettet. Desuden findes der en masse Add-ins til Windows Home Server, der bl.a. kan uploade dine delte billeder til Flickr. Der er alt for mange at nævne, men prøv og søg på WHS Add-ins.


  


Udpakningen


Det er ingen fancy kasse, der bærer RipNAS?en, og heller ikke inde i kassen finder man den store luksus, men når man så tager enheden op, så har den som tidligere nævnt et ret frækt design, der minder om Mac Mini, dog en del større. Størrelsen er 24x25x8,9 cm, og kabinettet vejer 5 kg. Kabinettet er fabrikeret i enten hvidt eller sort akryl og aluminium.


Udover enheden, er der en ekstern strømforsyning, en manual, en restore USB stick, samt 4 skiver med RipNAS WHS connector DVD (PC klienten), software til at genskabe PC og Server, samt en CD, der gør at du let kan skifte mellem hvad format du ønsker at rip?e CD?ere med. Default er FLAC, men du kan også rippe til MP3 (320kbps) eller Apple Lossless.På bagsiden er der tilslutning til skærm, seriel , usb etc., da RipNAS er baseret på et std. Mini ATX motherboard. CPU?en er en 1.6 Ghz Atom (metget lavt strøm forbrug omkring 20 Watt ved idle), og RipNAS komme med enten 320, 640 eller 1TB plads.


RipNAS bruger 2.5? harddiske, og der er plads til 2 i kabinettet, så der er ikke tale om en ?High Performance Unit?, men der er rigeligt hastighed på til at dele filer på tværs af hele huset.


 


Installation / Montering


Der er intet svært i at sætte RipNAS op, og den medfølgende 10 min. Setup guide, er baseret på, sæt net på, strøm til, og kom i gang.


Hvis du allerede har et hjemme netværk, der understøtter dynamisk IP (DHCP), så er det blot at sætte RipNAS?en til strøm og netværk, så dukker den op i dit netværk på din Windows klient som ?RipNAS?. RipNAS er så lydløs som elektronik kan blive, og ligger helt nede på 16 ? 19 dBA. Der er ingen blæsere i kabinettet, så den meget svage susen du hører, er fra harddisken.


Netop fordi der ikke er blæsere i kabinettet, er det meget vigtigt at man ikke stiller andre ting oven på NAS?en da den så kan blive for varm.


På forsiden er der to diskrete dioder, og de er det eneste interface på selve enheden, der fortæller dig om RipNAS?en kører eller ej. Er der lys i den blå diode, er enheden tændt, og den gule er en harddisk lampe, der viser når der er aktivitet på disken / diskene.


Første gang man skal logge på NAS?en skal man bruge brugernavn og password, og i manualen står der så, at man skal kigge på undersiden af RipNAS?en. At skrive default kodeord på den enkelte RipNAS i bunden af enheden, er lidt usmart, når man jo allerede har sat enheden på bordet. Kunne de dog bare sætte det bag i, hvor der jo er fint plads, alternativt kunne jeg jo også bare læse manualen, og så vide at jeg kunne bruge dele af serienummeret på bagsiden samt en sætning som også står der, men sådan er der jo så meget.


RipNAS er fra installationen født med 6 delte foldere (Music, Public, Software, Photos, Videos & Users), men det er let at lave egne foldere, og endnu lettere at sætte sikkerhed på dem. Så har farmand nogle spændende ?dokumentar film? som ikke kommer ungerne ved, kan han have sit helt eget område.


Jeg havde på nuværende tidspunkt ikke installeret WHS klienten, og jeg er her nødt til at indrømme at denne test foregår på Windows 7 beta, da jeg for tiden er beta tester for Microsoft, og kun har Windows 7 på alle mine PC?ere i hjemmet. Men derfor skulle den jo alligevel installeres. Klienten installerede uden problemer, og så var det bare at komme i gang.
 
Overførsel af CD?ere til NAS?en


Man kan ikke have en NAS, der er bygget til RIP?ning uden at det skal testes, og når leverandøren nu lover at overførsel af musik aldrig har været lettere. Så jeg tog et smut i kælderen og hentede lidt ?sjældenheder?, og mere kendte af CD?ere.


Jeg startede lidt blødt ud med ?Carsten Bo og Mænd i Blåt : Vi har det ? De 18 bedste?, som blev rip?et og navngivet 100% korrekt. Filerne blev som default rip?et i FLAC formatet, og på nedenstående billede, kan man se et eksempel på de tags der blev udfyldt i forbindelse med overførslen.


  


Nu er min musiksamling ellers rip?et i mp3 320 kbps, og derfor ønskede jeg at ændre denne settings. Jeg smed derfor den medfølgende CD fra RipNAS med, der skulle ændre indstillingerne fra FLAC til mp3, og der gik det galt. Den nægtede simpelthen og rippe bagefter, og selvom jeg så prøvede CD?en der skulle gøre at den rippede til Apple Lossless, så var det ligesom slut med RipNAS, og så var det jo bare en NAS.


Her kommer ens Microsoft viden en godt til hjælp, og på ægte Microsoft manér valgte jeg og genstarte NAS?en, og så kunne den rippe igen. Nå, men så fik jeg også testet Apple Lossless, der også virkede. Tilbage til mp3, og efter endnu en genstart var vi klar til at rippe til 320 kbit mp3.


Senere fandt jeg ud af, at man let via WHS klienten kunne være gået ind og rette det i RipNAS programmet. Så lad det være et tip til fremtidige brugere.


Nu smed jeg ?Sacred Spirit ? Chants des Indiens d?Amerique?, som ikke er verdens mest solgte album, men også den fandt den, og da jeg derefter smed Blå Øjne ? Remix Album 01 på, og den også fandt den, blev jeg enig med mig selv om, at den nok havde adgang til et godt opslagsværk. Og det er lige hvad den har. Ikke kun ét men hele fire. Den bruger AMG, GD3, Music Brainz og FreeDB, der alle giver adgang til et ret stort katalog af musik CD?ere, og deres meta data. Den smider sågar også et lille screenshot af coveret med, hvis det findes på kilden. Desværre er det i lav opløsning, og ikke super brugbart hvis man ellers normalt tag?er sin musik pænt op.


Hvis den mod forventning ikke finder CD?en, så smider den CD?en ud af drevet, og ønsker du alligevel at rippe den, smider du den blot ind i drevet igen, hvorefter RipNAS?en ripper den med Unknown Artist #x ? Track x osv.


Har du et sådan album, kan jeg på Windows anbefale programmet mp3tag, der kan hjælpe dig med at indsætte de rigtige tags. Programmet er gratis og rigtigt godt.


 


Deling af musik til medieafspillere


RipNAS kan naturligvis dele musik med alle de medieafspillere som understøtter SMB/CIFS, men udover det, så har man fra RipNAS?s side sat den op, så den er klar til både Logitech Squeezeboxe og SONOS.


Der er installeret SqueezeCenter på serveren, og det vil sige, at har du en Logitech Squeezebox, så er det plug?n play at bruge RipNAS?en som afspiller. Vælg SqueezeCenter fra RipNAS?en og den tager automatisk musiken som du ripper eller har lagt ind i Music folderen.


Har du en SONOS, så skal du blot i dine SONOS indstillinger vælge dit music library til \RIPNASMUSIC, og så har du brugeren SONOS med password SONOS, og så er du i gang. Også SONOS får automatisk den nye musik med du lægger på.


iTunes kan også se RipNAS?en, da den dukker op som en Firefly server i programmet.


I det hele taget er deling af musik en nydelse med RipNAS?en.


 


UPnP (DLNA kompatibel)


RipNAS har sin egen UPnP server, ?Asset UPnP?, der både understøtter musik, billeder og video. Vær opmærksom på, at ikke alle DLNA devices understøtter f.eks. FLAC formatet, så man kan godt løbe ind i nogle ubehagelige overraskelser, hvis man bruger det format.


FLAC er fantastisk til musik, ligesom Apple Lossless, men man skal naturligvis gøre op med sig selv inden man starter om hvad enheder man ønsker at forbinde med. F.eks. PS3 og Xbox360 understøtter ikke FLAC.


Både min PS3 og min Xbox 360 så RipNAS?en med det samme, og kunne spille og vise det indhold der var på serveren.


 


Konklusion


RipNAS er en fed løsning. Den er i den dyrere ende, hvis man f.eks. sammenligner med HP?s WHS løsninger, men de har ikke det samme lækre design, og ikke drevet til at rippe fra. Der er andre spillere derude, der kan meget af det samme, men jeg vil klart anbefale RipNAS til folk der vil have en køn løsning, der f.eks. kan stå ved siden af stereoanlægget.


Den er let at installere, og den er let at bruge. Ulempen er at den kører med 2.5? diske, og derfor ikke er en SUPER performer, men det betyder intet, hvis du bruger den til musik, billede og video deling på hjemmenettet.


Hvis du til gengæld ønsker en løsning med avancerede RAID kombinationer, og hot swap diske, så er RipNAS ikke løsningen.


Designet er lækkert, og dens ekstremt lave støjniveau gør den ideel til 24/7 drift.


 


Tak


Tak til Streamtech for lån af RipNAS.


 


Spørgsmål


For spørgsmål til denne anmeldelse, er der oprettet et emne i forummet.


Gå til spørgsmål


  


Priser


RipNAS fås i flere konfigurationer, og koster fra 7.500,- og opefter (april 2009)

Man kan desuden få ekstra lagringsenheder, der passer til RipNAS?ens formfaktor, og der koster f.eks. 3 TB 5.100,- kr.


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.