Forside * Nyheder

Regeringen vil ikke beskytte musikeres rettigheder


?Hvad sker der, Carina Christensen?? Danske musikudøvere forstår ikke, at deres minister helt åbent går imod en vedtagelse i EU af en forlænget beskyttelsestid på musikudgivelser fra 50 år til 70 år.


Som et af de få lande i EU har Danmark sagt nej til et ny EU-direktiv, der skal sikre musikere at få forlænget deres rettigheder over deres musik. Som reglerne er nu, kan danske musikere kun få betaling for deres indspilninger i 50 år fra indspilningsdatoen. EU har nu besluttet at udvide musikernes rettigheder på udgivelser til 70 år. Men det har kulturminister Carina Christensen og partierne bag hende sagt nej til. Danske musikere som fx Svend Asmussen mærker i disse år, at beskyttelsestiden for deres musik udløber: ?For mit vedkommende betyder det bl.a., at jeg mister rettighederne til en lang række af mine udgivelser, mens jeg er i live, hvorefter de frit kan kopieres og sælges, uden at jeg får nogen som helst form for betaling for det. Jeg må således se store dele af mit livsværk glide ud af mine hænder, blot fordi jeg har udgivet musik i mange år.?


Udvid beskyttelsestiden på udgivelser
Formændene for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm og Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen står uforstående over Folketingets beslutning: ?I en tid hvor musikkens udøvere er mere trængt end nogensinde, hvor verdensstjerner som Svend Asmussen, og rigtig mange med ham, beder om, at deres udgivelser fra starten af deres karrierer, fortsat kan beskyttes, så forekommer det helt uforståeligt, at Danmarks minister for kultur, samt folketingets partier, ikke vil komme rettighedshaverne inden for musik – herunder musikproducenterne – til nødvendig undsætning. Politikerne vil ikke bakke op om EU’s forslag til et nyt direktiv for disse rettighedshavere, hvilket ville resultere i en udvidet beskyttelsestid på op til 70 år, som dermed kunne sikre en betaling for brug af deres musik, efter de 50 år, som beskyttelsesdirektivet siger nu!?


Musikere svigtes i alderdommen
Udløbsdatoen for indspilninger fra sidst i 1950?erne og først i 1960?erne, hvor rock- og populærmusik boomede kunstnerisk og kommercielt, nærmer sig hastigt. Og musikere der har levet et langt liv, har netop brug for deres rettigheder til at få betaling for musikken i alderdommen, mener de to formænd: ?Ministeren og partierne i Folketinget med hende, burde glæde sig over, at flere og flere af musikkens kunstnere starter tidligt, lever længere og har en karriere kørende så længe, at 50 års perioden for nulevende kunstnere bruges og leves mere end fuldt ud.?


Danmark blokerer for vedtagelse
Forlængelsen til 70 år er allerede vedtaget i Europaparlamentet, men for at det skal kunne realiseres, er det nødvendigt med en tilsvarende opbakning i Rådet, og her er Danmark ind til videre en del af et blokerende mindretal. Hvorfor er det sådan?, spørger Lena Brostrøm og Anders Laursen: ?Kommissionen har gjort et stort og godt forarbejde og det er tilmed meget overkommeligt, at bakke disse politiske ambitioner op. Kulturminister Carina Christensen bør vise, at hun bakker de danske kunstnere op, både fordi kulturen har brug for al tænkelig opbakning fra ministeren og fordi det er helt omkostningsfrit for Danmark. Flere mislykkede forsøg ved møder med ministeren, hvor stærke argumenter for de nulevende kunstneres behov for denne udvidelse har fundet sted, har dog ikke båret frugt.?

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.