Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af Pioneer BDP-LX52


Indledning


Pioneer fejrer sommeren med at lancere 3 nye Blu-Ray afspillere i hvad jeg vil kalde kompaktklassen. Pioneers forgængere var alle velvoksne afspillere, hvor man i mine øjne satsede på den tekniske opbygning, og hvor man med baggrund i anden prioritering, og med undtagelse af topmodellen BDP LX-91, helt negligerede Profile 2.0 (BD-Live), og de muligheder der ligger i det koncept. De 3 nye afspillere er benævnt: • BDP-120
 • BDP-320
 • BDP-LX52.

BDP-LX52 er altså den dyreste og den mest avancerede af de 3 nye afspillere. Nyhederne har som udgangspunkt det til fælles, at de alle er Profile 2.0, lige som de designmæssigt minder en del om hinanden.


BDP320 og BDP-LX52 har begge PQSL (Precision Quartz Lock System), hvor man med en kompatibel receiver kan opnå jitterfri afspilning mellem de to AV-enhder. Med de nye afspillere introduceres PQSL funktionen med flere kanaler (mod tidligere kun 2 kanaler), ved afspilning af CD. Desværre var jeg ved udarbejdelsen af anmeldelsen kun i besiddelse af en Pioneer SC-LX71 receiver, som selv om denne receiver er en af Pioneers nyeste, så er den kun forsynet med 2 kanals PQSL. Jeg har dog noteret mig, at f.eks. Pioneers kommende nye receivere som f.eks. VSX-LX52 netop er forsynet med flerkanals PQLS.


Ved lanceringen af BDP-LX52 er man i prisgruppen oppe i mod en kommende Oppo BDP-83 Blu-Ray afspiller, som alene på fabrikkens udmeldte specifikationer, og en noget bemærkelsesværdig markedsføring med bl.a. uvished om den officielle lanceringsdato m.v., har opnået en ganske stor interesse i bredde kredse. Pioneer BDP-LX52 falder altså ind i et Blu-Ray afspiller segment, hvor konkurrencen generelt mellem de forskellige fabrikater og modeller er stor, og ofte er de funktionelle og kvalitetsmæssige forskelle for den almindelige kunde ret uoverskuelige.Desværre ser man ofte et parameter som ?Loadtime? for Blu-Ray Disc´s, eller størrelsen på afspilleren som afgørende for valget af produkt. Jeg kan sådan set godt forstå, at man kan føle irritation over en ventetid ved load af en Disc, dette parameter bør dog ikke være det afgørende for valget af en afspiller. Teknisk opbygning og kvalitet i øvrigt bør tælle langt højere.


Helt galt går det dog for Pioneer BDP-LX52, når man f.eks. ved afspilning af Blu-Ray filmen ?Terminator 2?, må vente mere end 6 minutter før brugeren på filmens menu, kan vælge mellem de forskellige afspilningsmuligheder. Dette er ikke kun et problem for Pioneers afspillere, men også for flere andre fabrikater. Ventetiden er helt uacceptabel, for brugeren får naturligvis det indtryk, at opstartsprocessen er gået i helt stå. Resultat ? den pågældende Blu-Ray Disc er defekt, eller også er afspilleren defekt.


Jeg ved ikke hvilke forhold der gør sig gældende i de nævnte besværligheder ved afspilning af Blu-Ray film, men der bør måske foregå en bedre koordination mellem fabrikanterne af henholdsvis Blu-Ray film og producenterne af Blu-Ray afspillere. Ellers står vi måske inden længe med det faktum, at visse Blu-Ray film ikke kan afspilles på visse afspillere. Scenariet er noget uoverskueligt, skal vi indføre en ny regionskodning, det kunne f.eks. være Region B-1, Region B-2 osv. Nej tak, det kan ingen af parterne være interesseret i.


Som vi skal se i et senere afsnit i anmeldelsen, så afhænger loadtiderne ikke af afspillerens generation, men der i mod hvilket indhold der er på en Blu-Ray disc, og afspillerens evne til at behandle det pågældende indhold.


  


Design, finish og byggekvalitet


Designet for Pioneer BDP- LX51 er så umiskendeligt Pioneers LX-design. Det betyder en spejlblank aluminiumsfront i sort, et minimalistisk udseende, hvor der virkeligt er lagt væk på, at så lidt som muligt bryder det enkle i designet. Afspilleren matcher så fornemt Pioneers øvrige produkter som deres KURO paneler, som jo desværre har sunget sit sidste vers. Et flot match er desuden sammenhængen med Pioneers VSX-LX og SC-LX receivere, så kan selv B&O i mine øjne godt finde på et re-design.


Selve afspiller kabinet er forholdsvis lille, og står i øvrigt solidt plantet på 4 solide stålfødder. Frontpladen består kun af 2 direkte synlige betjeningsknapper, men i frontens venstre side findes desuden et antal soft touch knapper for betjening af de mest benyttede funktioner. De nævnte skjulte betjeningsknapper er nydeligt oplyste, når afspilleren er i funktion. ?Disc-skuffen? er centreret i fronten, og virker i øvrigt ganske solid. Til højre i fronten findes et relativt lille display, der angiver status for afspilningen m.v., og under displayet, 2 små røde diodelamper, der angiver hvorvidt der benyttes henholdsvis PQLS, og en HDMI tilslutning.


Den synlige byggekvalitet er fornem, og chassiset virker overordentligt stabilt. De anvendte skruer til at fastholde overdæksel til chassiset er i kobber, og sammen med samlekvaliteten og afspillerens vægt på 3.6 kg, virker afspilleren meget velgennemført.


 


Fjernbetjeningen


Fjernbetjeningen holder sammen design og stil som for øvrige nyere Pioneer produkter. Den er velbygget og relativ tung. Jeg vurderer, at frontpladen på fjernbetjeningen er i aluminium.


Enheden ligger godt i hånden, og pudsigt nok, selv om de virker næsten identiske, så virker fjernbetjeningen for BDP-LX52 mindre retningsbestemt, end fjernbetjeningen til min egen BDP-LX71.


Man kan altid diskutere størrelsen på en fjernbetjenings betjeningsknapper, men jeg kan i det mindste intet foretage mig uden læsebriller, hvis jeg ikke på forhånd kender placeringen af en ønsket betjeningsknap.


 


Menuer


Menuerne følger i det store og hele opbygningen fra Pioneers øvrige Blu-Ray afspillere. Menuerne er ganske fornuftigt arrangeret, og med ret så gode og kortfattede forklaringer på de forskellige funktioner i menuerne. Menu sproget er engelsk, med tilvalg af andre, typisk europæiske sprog.


Spring fra det ene menupunkt til det andet sker hurtigt.


Pioneer BDP-LX52 er som tidligere beskrevet en Profile 2.0 afspiller. Det betyder at man har adgang til BD-Live via internettet, hvis den benyttede Blu-Ray Disc er forsynet med den funktion. Afspillerens software kan desuden opdateres via internettet.


Et stort plus for mig er jo, at udover de sædvanlige Video Output indstillinger, er afspilleren forsynet med Source Direct. Det betyder, at det ?rå? videosignal kan føres stort set ?uberørt? fra afspilleren, via en eventuel receiver til et TV, og lade TV´et stå for billedbehandlingen. Hvis man er i besiddelse af et TV med en kvalitetsbilledbehandling, kan man som i mit tilfælde opnå en umiddelbar bedre billedkvalitet ved afspilning af DVD.


Når nu vi er i menuen, så er det jo også herfra at man foretager opkoblingen til internettet. Opkoblingen beskrives i menuen på en brugbar måde, og fra da jeg tilsluttede afspilleren, og til jeg var igennem menupunkterne (inkl. opkoblingsbekræftelse) gik der vel omkring 1 minut.


 


Brugermanualen


Der var desværre ingen medfølgende brugervejledning med afspilleren, hvorfor jeg ikke kan udtale mig om vejledningen. Det skal bemærkes, at afspilleren anmeldt her er Pioneers demomodel.


 


Billede ? og lydkvalitet


Det er som bekendt ret så svært at beskrive billede ? og lydkvalitet. Og generelt må man jo konstatere, at der ved kvalitets Blu-Ray afspillere ikke er den store forskel i netop billede og lyd. Digitale strømme er og bliver digitale strømme, og ?Datafangsten? er den samme.


Der hvor jeg ind i mellem mener at kunne konstatere forskelle er formentlig ved enhedens videre behandling/fremsendelse af et signal. Disse forskelle kan typisk opleves i små forskelle i farver, og for lydens vedkommende lidt afvigelse i detaljeringsgrad eller dynamik.Jeg har ladet min egen Pioneer BDP-LX71 kører næsten synkront med BDP-LX52, og med afspilning af ?Operation Valkyrie?. Billedet var glimrende, med en stor grad af billedybde og detaljer, ligesom farverne er korrekte og veldefineret/afgrænsede.


Lyden er på samme måde aldeles glimrende. Dynamik og lyd bredde er i orden, og lydbilledet/lyddetaljer meget veldefineret og korrekt placeret.


Der var ingen forskel i billede og lyd oplevelsen de 2 afspillere i mellem.Det samme gør sig gældende ved afspilning af DVD. Billedet er detaljeret, farverne korrekte, og ingen billedfejl kunne konstateres. Pioneer BDP-LX52 hører absolut til de bedre af Blu-Ray afspillere til afspilning af DVD.


Afspilningen af DVD var bl.a. med ?Master and Commander?, og den samme film har jeg i Blu-Ray. Det er utroligt så stor forskel der egentlig er i billedoplevelsen mellem de 2 udgaver.Afpilning af musik CD er også en nydelse. Naturligvis kommer en Blu-Ray afspiller ikke på højde med en rigtig dedikeret kvalitets CD afspiller. Men lyden over digital stereo er ganske glimrende, med en flot grad af klang, dynamik og lydbillede.


Der hvor jeg oplevede en forskel mellem min egen afspiller , og den her anmeldte, var ved afspilning af analog stereo. Pioneer BDP-LX52 er forsynet med BurrBrown DAC´s , og Pioneer BDP-LX71 med Wolfson DAC´s. Jeg vil tror afspilning af analog stereo med Pioneer BDP-LX52 vil opfylde de flestes krav til en musiknydelse af god kvalitet. Jeg kunne dog, også efter en justering af min receiver, ikke helt opnå den samme grad af klang, dynamik og stereolydbillede som med Pioneer BDP-LX71. Jeg skal dog ikke afvise, at forskellen kan skyldes mine justeringer af receiveren. 


Målinger med stopuret


Loadtider:


Pirates of the Carribean, Ved verdens ende (Blu-Ray): • Pioneer BDP-LX52: 33 sekunder
 • Pioneer BDP-LX71: 49 sekunder

Operation Valkyrie (Blu-Ray): • Pioneer BDP-LX52: 01.35 minut
 • Pioneer BDP-LX71: 01.23 minut.

 


 


 


Tilslutninger og generelle tekniske specifikationer


Pioneer BDP-LX52 har et fornuftigt udvalg af tilslutninger, og disse omfatter:


1 x HDMI, 1 x USB (til lagring af BD-Live-indhold), 1 x ethernet, 1 x komponentudgang, 1 x CVBS videoudgang, 1 x optisk digitaludgang, 2ch analog audio, 1 x SR in


Bemærk, at der i tilslutninger oplyses en USB indgang til lagring af BD-Live indhold. Afspilleren har desuden en intern hukommelse til samme formål.


Pioneer BDP-LX52 af spiller følgende formater: • Blu-ray-disk (BD-ROM, BD-R, BD-RE)
 • DVD-video (DVD-R, DVD-R DL, DVD-RW)
 • AVCHD (DVD-R, DVD-R DL, DVD-RW)
 • CD (CD-DA, DTS-CD, PC-filer [kun ISO 9660 filsystem])
 • DivX, MP3, WMA, JPEG.

Afspilleren håndtere og dekoder følgende HD-lydformater:
Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio Essential, DTS-HD High Resolution Audio.


Bredde 420 mm, Højde 83 mm og dybde 287 mm. Vægt 3.6 kg


Strømforbrug: 32W (målt med SparOmeter ved afspilning af Blu-Ray og 5.1 surround: 30.7 w).


Afspilleren er forsynet med blæser, som dog ikke kan høres ved normal siddeafstand.


  


Konklusion


Pioneer BDP-LX52 kan måske ikke mere end så mange andre Profile 2.0 afspillere som er billigere. Men kvaliteten af afspilleren er uomtvistelig, og den høje kvalitet omfatter såvel den tekniske som den samlingsmæssige. Drevet er af god og solid kvalitet, og der er tænkt godt over de funktionelle detaljer.


Eneste minus, som afspilleren deler med andre fabrikater er vanskeligheder med opstart af visse Blu-Ray Discs.


 


Tak


Tak til Pioneer Danmark for udlån til denne anmeldelse


 


Links Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • Display : Pioneer KRP-500M (ISF kalibreret af AV Precision)
 • Højttalere : ELAC BS133, ELAC CC201, Velodyne 800i & Audiovector K1 Super 
 • HDMI kabler : Supra
 • Receiver : Pioneer SC-LX71
 • Blu-ray afspiller : Pioneer BDP-LX71
 • Der blev benyttet følgende medier:
  Digital Video Essentials HD Basic (BD)
  Operation Valkyrie (BD)
  HDScape Demo (BD)
  Dolby, The Sound of High Definition (BD)
  Terminator 2 (BD)
  Men in BlackII (DVD)
  Stockfish Records, Closer to Music (CD)
  Carl Nielsen, Tågen letter (CD)
  EKG (CD).

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.