Forside * Nyheder

DR HD: Det sender kanalen i 1. uge


Her er TV programmet for den første uge på DR HD. Hvad skal du se?


Se også TV-programmerne for anden uge og tredie uge på DR HD.


 


Søndag d. 1. november 2009


17.00 Home  
Fransk dokumentarfilm fra 2009.
Den verdensberømte fotograf, Yann Arthus-Bertrams, kendt for sine billeder af ‘Jorden set fra himlen’ har her lavet en svimlende smuk og bjergtagende film af klodens tilstand lige nu. I løbet af nogle få hundrede år er det lykkedes homo sapiens at forrykke den fintmærkende balance, som planeten har opbygget gennem fire milliarder år. “Den pris, der skal betales er høj, men det er for sent at være pessimist. Menneskeheden har knap ti år til at rette op på miseren og ændre sit forbrugsmønster”, siger Yann Arthus-Bertrand, der med storværket ‘Home’ mener at have lagt grundstenen til den fælles genopbygning af vores alle sammens hjem.


18.45 Snowboarding på første klasse (1:4)  
Canadisk ekstremsportserie fra 2009. (The High Life)
Snowboard-entusiast og fotograf Sam Britten udforsker den fascinerende snowboarding-livsstil sammen med sine professionelle snowboard-venner på en luksuriøs rejse. I Japan får de en forrygende kulturel oplevelse i et land, der har alt. Sam og hans erfarne snowboarding-team tager til Niseko, der blandt skiløbere og snowboardere er kendt som området med den dybeste puddersne i hele verden. Snowboarderne folder sig ud off piste på bjergskråningerne i Hirafu, tjekker de sidste nye snowboarding-freestyles ud, tager på shopping i Sapporo, udforsker fænomenet nat-snowboarding, samt deltager i snowboarding-eventen Moiwa Retro Bowl Session, hvor den talentfulde snowboarder Torah Bright deltager.


19.10 Den fantastiske planet (1:6)
“Sommer i Arktis”.
Naturprogram fra BBC fra 2009. (Nature’s Great Events)
Isbjørnene sulter, når mange millioner ton is på Nordpolen hver sommer begynder at smelte, men for dyr som polarræve, hvidhvaler, narhvaler og ufatteligt mange fugle, forvandler den korte sommer Nordpolen til et af de frodigste steder på jorden. De sky narhvaler er her for første gang filmet på deres farefulde færd under isen, mens hvidhvalerne står for et af de mere bizarre af sommerens indslag, når de i hundredvis samler sig i det flade flodvand og ruller sig i glatte småsten for at skifte ham. Millioner af lomvier yngler i Arktis. Yngleperioden er kort, og før ungernes vinger er rigtigt udviklede, er de nødt til at gøre det første halsbrækkende forsøg på at flyve fra reden og til den relative sikkerhed i vandet 300 meter nede. Nogle unger forsøger at glide ned ad den stejle klippe, og ikke alle når målet. Men det er kun en fordel for den sultne familie af polarræve, der venter ved foden af klippen.


20.00 Forbrydelsen II (6:10)
En thriller af Søren Sveistrup.
Sarah Lund er overbevist om, at den […] … nå nej, handlingen af dette afsnit af Forbrydelsen II må i vente med at få afsløret til senere. Men DR HD går i luften med 6. afsnit her på premieredagen. Samsendes med DR1, der sender samme i normal kvalitet.


21.00 Snigpremiere på Manden med de gyldne ører
(Wake up call).
Den smarte pladeselskabsmand Jakob har travlt med at feste og score damer. Men der er krise i musikbranchen, og Jakob får presset at føle, da en ny kvindelig chef kræver resultater. Jakobs guldæg “Konsumer” er i gang med at indspille et nyt album, men bandet vil ikke skrive under på den nye kontrakt.


21.25 Anamorph
Amerikansk thriller fra 2007.
For fem år siden, stoppede kriminalbetjent Stan Aubray seriemorderen “Onkel Eddie”, som på bestialsk vis myrdede og udstillede sine ofre som kunstværker i New York. Nu sættes Stan på opklaringen af en ny serie af mord, der minder bemærkelsesværdigt meget om Onkel Eddie-sagen. Da politiet finder en død mand i en kunstinstallation, gætter de på, at en copycat er på spil eller måske det, der er værre – at Stan og hans folk fik ram på den forkerte for fem år siden.


23.05 Ekspedition Guyana (1:3)
Naturserie fra BBC fra 2008. (Expedition Guyana)
Det sydamerikanske land, Guyana, er næsten fem gange så stort som Danmark, og har en af verdens mest mangfoldige og uberørte regnskove. Regnskoven ligger så afsides og skjult, at den hidtil har undgået kædesaven og skovhugst. Men det vil ikke vare længe. Regeringen forsøger dog at skabe en bæredygtig skovhugst, og en ekspeditionsgruppe af videnskabsfolk, bjergbestigere og naturfilmmagere skal hjælpe med at redde dette stykke enestående natur. Mens trætopseksperten, Justine Evans, sammen med klatreholdet bygger en platform højt oppe i trætoppene, går kameramanden Gordon Buchanan på jagt efter den sjældne kæmpeodder og får en jaguar med i købet. Insekteksperten George McGavin kravler ind i et kæmpetræ, og biologen Steve Backshall udforsker et vandfald.


 Se den øvrige del af TV-programmet på de andre sider


Brug navigeringen til højre her nedenfor til at bladre.


$$PAGE$$Her er TV programmet for den første uge på DR HD. Hvad skal du se?


Se også TV-programmerne for anden uge og tredie uge på DR HD.


 


Mandag d. 2. november 2009


17.55 USA’s vilde natur: Gran Canyon  
Amerikansk naturprogram fra 2008. (Into the Wilderness)
Gran Canyon er et af de eneste landskaber der kan ses fra rummet, en del af verdens kulturarv, og USA’s mest populære nationalpark – med mere end fem millioner besøgende om året. Men de besøgende ser kun en meget lille del af Grand Canyons storslåede skønhed. Noget af området er aldrig blevet betrådt af en menneskefod, og forskere ved kun lidt om Gran Canyons dyreliv, dets vegetation, og om hvordan området blev dannet. En gruppe videnskabsfolk tager via Colorado-floden på en sjælden ekspedition til Gran Canyon for at udforske de helt afsidesliggende og uberørte dele af området. Undervejs på den imponerende tur støder ekspeditionen på en usædvanlig mangfoldighed i både levesteder og dyreliv.


18.45 Klodens kræfter – Vulkaner (1:5)
Naturserie fra BBC fra 2007.  (Earth – The Power of the Planet)
Jordkloden rummer ufattelige kræfter, og vulkaner er måske jordens stærkeste kraft. Jordens vulkaner er forbundet med hinanden gennem underjordiske netværk, og med deres aktivitet er de hele tiden med til at omforme vores klode. Vulkaner ses som frygtelig destruktive og farlige. Det er de også, men de er samtidig en af grundene til, at der overhovedet opstod liv på jorden – og at jorden stadig er beboelig.


19.35 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
Hawaii-øerne, der ligger isoleret i Stillehavet, bliver om vinteren ramt med stor kraft af nogle enorme dønninger, som stormene over Stillehavet danner. Særligt ved revet Jaws på Mauis nordkyst har naturkræfterne skabt en unik og dybtliggende havbund, der forårsager nogle af de største bølger i verden. Elitesurfere jorden rundt holder skarpt øje med vejrudsigten, og når de perfekte Stillehavsstorme danner de kæmpemæssige bølger på 15-18 meter, strømmer surferne til Jaws. Førhen var det umuligt at surfe på en bølge på over 15 meter, men ved hjælp af jetski og tovsurfing, er det i de seneste år lykkedes at surfe på de gigantiske bølger. Men bølgernes enorme kraft udgør en alvorlig fare for de surfere, som vælger at udfordre dem, og én enkelt fejltagelse kan selv for de bedste surfere være dødbringende.


20.00 Dragebjerget i Sydafrika  
Østrigsk naturprogram fra 2008. (Universum)
Midt i det sydafrikanske landskab tårner den sylespidse bjerggruppe Dragon Mountains sig op. Bjerggruppen, som er Sydafrikas højeste og bredeste, har udover et særpræget terræn nogle ekstreme vejrforhold, som indbefatter regnstorme, voldsomme ildebrande forårsaget af lynnedslag, samt store mængder sne. I smukke billeder følger vi en række fascinerende dyr, som på trods af de ekstreme forhold, formår at leve i området. Blandt andet den sejlivede antilopeart eland, som årligt foretager en farefuld vandring på de stejle bjergsider, for at nå til græsfyldte områder, samt bavianer, gribbe, krabbejagende frøer og isrotter, som alle kæmper for at overleve i det overvældende og ubarmhjertige landskab.


20.50 Forbrydelsen II (5:10)  
En thriller af Søren Sveistrup.
Genudsendelse af 5. afsnit, sendt første gang d. 25. oktober.


21.45 Forbrydelsen II (6:10)
En thriller af Søren Sveistrup.
Genudsendelse af 6. afsnit, sendt første gang på premieredagen d. 1. november.


22.45 Moonshot – The Flight Of Apollo 11  


00.15 Skyskrabere: Turning Torso
Engelsk dokumentarserie fra 2007  (Vertical City)
Hvordan ser storbyer egentlig ud fra 2 kilometers højde? Vertical City tager op i de højere luftlag og udforsker verdens højeste og mest opsigtvækkende skyskrabere og undersøger hvilken magt, politik og dristigt design, der ligger bag de overvældende bygninger. Enhver større by har et symbolsk stykke arkitektur, der skal afspejle byens image overfor resten af verden. Men hvad sker der, når en by ikke alene mister sit handelsvaremærke, men også mister sit symbolske vartegn? Denne skæbne ramte Malmö i Sverige, men byen fandt en perfekt måde at genopfinde sig selv på – nemlig ved at opføre en yderst særpræget skyskraber. Men dristigt design medfører ofte problemer – og hele skyskraberprojektet Turning Torso var nær endt i en katastrofe.Annonce:

Se den øvrige del af TV-programmet på de andre sider


Brug navigeringen til højre her nedenfor til at bladre.


$$PAGE$$Her er TV programmet for den første uge på DR HD. Hvad skal du se?


Se også TV-programmerne for anden uge og tredie uge på DR HD.


 


Tirsdag d. 3. november 2009


17.55 Adrenalinjægerne (1:11)  


18.50 Dhani udfordrer verden  


19.35 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
I Steamboat Springs i Colorado findes noget af verdens bedste sne, og området er således et sandt paradis for skiløbere og snowboardere. Sneen i Steamboat er let og fin og lægger sig i store driver, og heraf er udtrykket pulversne opstået. Snefnuggene, der falder i Steamboat, har efter en 1600 kilometer lang rejse et meget lavt fugtindhold. Desuden ligger gennemsnitstemperaturen i området på et niveau, hvor store iskrystaller opstår, og disse bliver omdannet til den ideelle pulversne. Med et snefald på gennemsnitligt otte en halv meter hver sæson fra november til april tiltrækker Steamboat nogle af verdens bedste skiløbere og snowboardere, og siden 1960’erne har Steamboat fostret mere end 50 olympiske atleter. Men sneen på bjergskråningerne kan dog blive så dyb og ustabil, at den kan være farlig, og skiløbere skal være varsomme med ikke at sætte dødbringende laviner i gang.


20.00 Canadas flyvende skovhuggere  
Engelsk dokumentarserie fra 2008. (Heli-Loggers)
Gord Closson og hans nye helikopterbårne skovhuggerfirma er i gang med det vigtigste job i Gords karriere – og et af de mest omfattende projekter indenfor luftbåren skovhugst nogensinde. Cedertræer for millioner af dollars skal fældes i et fjerntliggende område på Vancouver Island i Canada, og flyves en rekordlang distance på 10 kilometer fra skoven til tømmerpladsen. Projektets succes er afgørende, og det er knald eller fald: Gord står til enten at tjene en kvart million dollars eller gå konkurs. De største træer indbringer helt op til 50.000 dollars – men hver gang den kraftige Chinook-helikopter flyver ud til træfældningspladsen koster det 15.000 dollars i timen.


20.45 Danny the Dog  
Fransk-amerikansk-engelsk actiondrama fra 2005. (Danny the Dog)
Danny lever helt bogstaveligt et hundeliv. Gangsteren Bart har nemlig opdraget ham, som var han en kamphund, siden han var helt lille. Når Danny har halsbånd på, er han blid som en skødehund, men når Bart fjerner båndet, forvandles Danny til et frådende angrebsvåben. Et tilfældigt møde med den blinde klaverstemmer Sam giver Danny chancen for et nyt og bedre liv. Men Bart er ikke parat til at give slip på sin ‘hund’.


22.20 Godsend    
Amerikansk thriller fra 2004.
Adam Duncan er blot otte år gammel, da han mister livet i en ulykke. Hans forældre er dybt fortvivlede, og da genforskeren dr. Wells tilbyder dem at klone drengen, tager de imod tilbuddet. De kapper alle bånd til familie og venner og flytter til en anden del af landet, hvor Adam 2 bliver født og vokser op. De første år uden problemer. Men da han passerer den alder, hvor den første Adam døde, starter forandringerne…


23.55 Snowboarding på første klasse (2:4) 
Canadisk ekstremsportserie fra 2009. (The High Life)
Snowboard-entusiast og fotograf Sam Britten udforsker den fascinerende snowboarding-livsstil sammen med sine professionelle snowboard-venner på en luksuriøs rejse. I Tomamu i Japan øver snowboarderne cool freestyles i den sneklædte vildmark, kører vild motorslædekørsel samt udforsker fænomenet cat boarding, hvor man transporteres op i bjergene i bæltekøretøj og herfra står off piste i uspoleret puddersne. Frokosten indtages i en kæmpe tipi i bjergene, og efter mørkets frembrud er der nat-snowboarding på programmet. Holdet tager også til Sapporo til Toyota Big Air, som er en af de største Big Air snowboarding-konkurrencer i verden.


 Se den øvrige del af TV-programmet på de andre sider


Brug navigeringen til højre her nedenfor til at bladre.


$$PAGE$$Her er TV programmet for den første uge på DR HD. Hvad skal du se?


Se også TV-programmerne for anden uge og tredie uge på DR HD.


 


Onsdag d. 4. november 2009


17.55 USA’s vilde natur: Everglades  
Amerikansk naturprogram fra 2008. (Into the Wilderness)
The Everglades er et af de mest berømte og uberørte vådområder i verden, og naturen og dyrelivet i området er enestående. Der findes 1000 forskellige plantearter, 350 fuglearter, sjældne og truede pattedyr som søkøer og Florida panteren, og området er det eneste i verden, hvor alligatorer lever side om side med krokodiller.
Men Everglades er truet, fordi stadigt større vandmængder ledes bort fra området til landbrugsområder og byer i Florida. Manglen på vand er nu så stor, at en ny og større vandtilførsel er nødvendig for, at dette vildnis og de usædvanlige skabninger vil kunne overleve. Der er således sat 7,8 milliarder dollars af til genetablering af vandforsyningen, i et forsøg på at forhindre at økosystemet i Everglades uddør.


18.45 NASA’s historie (1:4)  
Engelsk dokumentarserie fra 2009. (Space Age: NASA’s Story)
Rumkapløbet mellem de to store supermagter var i høj grad et led i den kolde krig. NASA, National Aeronautics and Space Administration, den amerikanske, civile rumfartsorganisation, blev grundlagt i juli 1958, men i 1950’erne tog de fleste amerikanere for givet, at Sovjet teknologisk var USA langt underlegen. Det kom derfor som et kollektivt chok, da Sovjet allerede i oktober 1957 sendte den første Sputnik op, og senere i 1961 kom amerikanerne i forkøbet med et par måneder, da de opsendte kosmonauten Jurij Gagarin som det første menneske i rummet, og ikke mindst fik ham ned igen i god behold. Her fortæller forskere og mange af de første astronauter om pionertidens triumfer og tragedier, som endte med at alle, også videnskabsmændene, indså, at et levende menneske var en af de vigtigste komponenter for en vellykket rummission. 


19.35 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
Rafting på Lochsa-floden i Idaho er et af de vildeste og mest nervepirrende rafting-eventyr, man kan opleve i USA. Med 50 strømfald på en 48 kilometer lang strækning er man garanteret både hjertebanken og et nonstop adrenalinsus, og de vilde rafting-ture med navne som Bloody Mary og Manden Med Leen er ikke for svage sjæle eller nybegyndere. Fordi Lochsa er en frit strømmende flod uden dæmninger eller menneskeskabte forhindringer, er floden afhængig af den snemængde, der falder. I Bitterroot-bjergene, hvor Lochsa floden har sit udspring, falder der op til 15 meters sne, og om foråret når sneen smelter, og der samtidig er kraftige regnstorme, omdannes floden til en voldsomt brusende legeplads. De, som er vilde med spændingen ved at rafte, bør imidlertid være opmærksomme på de risici, der er en naturlig del af sporten. Fanges man af en stærk strøm, kan man fryse ihjel eller drukne.


20.00 Manden med de gyldne ører (1:8)
Wake up call.
“Den smarte pladeselskabsmand Jakob har travlt med at feste og score damer. Men der er krise i musikbranchen, og Jakob får presset at føle, da en ny kvindelig chef kræver resultater. Jakobs guldæg “Konsumer” er i gang med at indspille et nyt album, men bandet vil ikke skrive under på den nye kontrakt.”


20.45 Bedrag  
Amerikansk autentisk spiondrama fra 2007. (Breach)
Den unge FBI-aspirant Eric O’Neill får til opgave at holde øje med den erfarne agent Robert Hanssen. Først er han ikke klar over opgavens vigtighed, men snart konfronteres han med den virkelige grund til den uventede forfremmelse. Hanssen er under mistanke for i årevis at have lækket ekstremt følsomme oplysninger til Sovjet og siden Rusland, og det er O’Neills job at lokke den forræderiske dobbeltagent ud af skjulet.


22.30 Ekstreme Alaska  
Amerikansk dokumentarprogram fra 2008. (Building Extreme Alaska)
Staten Alaska har et ekstremt, naturskabt terræn og ekstreme kræfter, som indbefatter aktive vulkaner, hyppige jordskælv, rå vejrforhold, et barskt klima og konstant foranderlige gletsjere. I dette program oplever vi, hvordan naturens geologiske kræfter har skabt Amerikas mest ujævne terræn, og på rejsen rundt i Alaska ser vi, hvilke farer der hører med til at leve under disse ekstreme forhold.


23.20 Opførelsen af Golden Gate  


00.10 Skyskrabere: 7 World Trade Center.
Engelsk dokumentarserie fra 2007  (Vertical City)
Hvordan ser storbyer egentlig ud fra 2 kilometers højde? Vertical City tager op i de højere luftlag og udforsker verdens højeste og mest opsigtvækkende skyskrabere og undersøger hvilken magt, politik og dristigt design, der ligger bag de overvældende bygninger. Skyskrabere har været med til at forandre byers udseende verden rundt – og Manhattans berømte skyline er en af de mest markante. Men efter den 11. september 2001, hvor dette bybillede for altid vil blive forbundet med terrorangrebene på World Trade Center, har arkitekter måttet revurdere måder at konstruere bygninger på. 7 World Trade Center, den første bygning der er bygget på Ground Zero, har sat nye standarder for sikkerhed. Men hvordan er det at have arbejdsplads på en adresse, der i sig selv symboliserer risikoen ved at bygge højt?


 Se den øvrige del af TV-programmet på de andre sider


Brug navigeringen til højre her nedenfor til at bladre.


$$PAGE$$Her er TV programmet for den første uge på DR HD. Hvad skal du se?


Se også TV-programmerne for anden uge og tredie uge på DR HD.


 


Torsdag d. 5. november 2009


17.55 USA’s vilde natur: Hawaii  
Amerikansk naturprogram fra 2008. (Into the Wilderness)
Fjernt i Stillehavet på de nordvestlige Hawaii-øer findes et uudforsket vildnis, der er meget anderledes end det Hawaii, de fleste kender. Her findes et 224 kvadratkilometer stort naturreservat med ubeboede øer, 24 meter dybe koralrev, skibsvrag og mere end 7000 forskellige arter af fugle, fisk og pattedyr. Området er så værdifuldt og udsædvanligt, at den amerikanske præsident i 2006 udråbte området til et nationalt monument. Et hold af videnskabsfolk bevæger sig ud på en rejse til det fjerntliggende paradis for at udforske livet i området, lige fra mikroskopiske mirakler til de største rovdyr, og de håber at finde ud af hvordan, det unikke område kan blive bevaret.


18.45 Mystiske forlis (1:5)  


19.35 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
I Moab i staten Utah er landskabet så unikt og varieret, at det blandt mountainbike-ryttere betegnes som verdens bedste legeplads. Colorado-plateauet var i fortiden en kolossal sø, hvor dinosaurer strejfede rundt langs bredderne. Søens vandstand steg og faldt gentagne gange og aflejrede lag af sand, salt og bundfald. For cirka ti millioner år siden kolliderede tektoniske plader fra jordens skorpe og skubbede landjorden opad i et meget tørrere klima. Erosion langs Colorado-floden har siden splittet den tidligere søbund op, hvilket har synliggjort flerlagede og flerfarvede klippeskrænter og andre interessante klippeformationer. I dag strømmer mountainbike-ryttere fra hele verden til Moab for at udfolde sig i det særprægede terræn, og mere end 100.000 mountainbike-ryttere deltager hvert år i det verdensberømte cykelløb ‘Slick Rock’ i Moab. I sommermånederne er det et must for cykelrytterne at komme tidligt ud på strækningerne i Moab, da temperaturerne ofte overstiger 100 grader – uforberedte ryttere risikerer dehydrering og hjerteanfald.


20.00 Justin og Scott i Canada  
Canadisk rejseserie fra 2008. (Departures)
Vennerne Scott og Justin dropper deres 9-5 jobs for at rejse jorden rundt i et år. Men før de rejser udenlands, har de besluttet sig for først at udforske deres eget hjemland Canada. De lejer en autocamper i Halifax og rejser hele vejen fra Atlanterhavet til Stillehavet – undervejs får de et hav af enestående oplevelser.


20.45 End Game  
Amerikansk action-thriller fra 2006. (End Game)
Det er agenten Alex Thomas’ opgave at beskytte USA’s præsident. Så da en pistolmand har held til at dræbe præsidenten føler Alex, at han har svigtet. Tynget af skam forlader han Secret Service, men snart drager journalisten Kate Crawford ham ind i sagen igen. Hun har mistanke om, at der er tale om en sammensværgelse. Og snart bliver det da også klart, at stærke kræfter ønsker at holde sandheden under låg.


22.20 Virusemperiet  


23.15 Dragebjerget i Sydafrika  
Østrigsk naturprogram fra 2008. (Universum)
Midt i det sydafrikanske landskab tårner den sylespidse bjerggruppe Dragon Mountains sig op. Bjerggruppen, som er Sydafrikas højeste og bredeste, har udover et særpræget terræn nogle ekstreme vejrforhold, som indbefatter regnstorme, voldsomme ildebrande forårsaget af lynnedslag, samt store mængder sne. I smukke billeder følger vi en række fascinerende dyr, som på trods af de ekstreme forhold, formår at leve i området. Blandt andet den sejlivede antilopeart eland, som årligt foretager en farefuld vandring på de stejle bjergsider, for at nå til græsfyldte områder, samt bavianer, gribbe, krabbejagende frøer og isrotter, som alle kæmper for at overleve i det overvældende og ubarmhjertige landskab.


00.05 Skyskrabere: Commerzbank  
Engelsk dokumentarserie fra 2007 (Vertical City)
Hvordan ser storbyer egentlig ud fra 2 kilometers højde? Vertical City tager op i de højere luftlag og udforsker verdens højeste og mest opsigtvækkende skyskrabere og undersøger hvilken magt, politik og dristigt design, der ligger bag de overvældende bygninger. Skyskrabere er et symbol på ambition og magt, og miljømæssigt set er de energislugende monstre. Men i 1997 skabte den britiske superarkitekt Norman Foster et modstykke til hidtidige skyskrabere – nemlig verdens første økologiske skyskraber, The Commerzbank i Frankfurt, og ændrede herved standarden for kontorbygninger for eftertiden. Men var dette miljørigtige påfund reelt et resultat af erhvervslivets ansvarsbevidsthed, eller var det blot et stort fedt PR-stunt?


 Se den øvrige del af TV-programmet på de andre sider


Brug navigeringen til højre her nedenfor til at bladre.


$$PAGE$$Her er TV programmet for den første uge på DR HD. Hvad skal du se?


Se også TV-programmerne for anden uge og tredie uge på DR HD.


 


Fredag d. 6. november 2009


17.55 USA’s vilde natur  


18.45 På opdagelse i Amazonas (1:6)  
Dokumentarserie fra BBC fra 2008. (Amazon)
Bruce Parry begynder sin spændende rejse langs Amazon-floden i den mere idlylliske ende ved flodens udspring med et besøg hos en lama-hyrdefamilie i Andesbjergene i Peru, men vælger kort efter at følge Amazonfloden ind i den dødsensfarlige Apurimacdal. Det er et fuldstændigt lovløst område, hvor liv ikke regnes for noget, og ludfattige lokale arbejder for småpenge med at producere op til 100 ton kokain om året. Bruce taler med kokainbønderne, og begynder at forstå, at de faktisk ikke har noget andet valg end at blive ved med at dyrke coca-blade. For det peruvianske ashaninka-folk er det imidlertid et tveægget sværd. De lever af kokaindyrkning, men oplever samtidig, at deres skove bliver brændt af og deres floder forurenet. Bruce oplever, at områdets oprindelige folk er fanget i en krydsild mellem soldater, kokainbøner og skovhuggere og møder også andre nøglepersoner i kokainhandlen og i narkopolitiet, der forsøger at dæmme op for problemet.


19.35 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
Chesapeake-bugten, som er den største flodmunding i USA med over 18.000 kilometers kystlinje, er en af de mest dramatiske og spændende sejldestinationer i verden. Chesapeake Bay indeholder utallige floder og havneanlæg, og desuden er bugten præget af stærke og konstant foranderlige vinde, som gør bugten til et sejlsportsparadis. Sejlernes foretrukne årstider er foråret og efteråret, hvor vindene er stærke i modsætning til om sommeren, hvor Chesapeake har diset og vindstille vejr grundet vejrfænomenet Bermuda High. Men om efteråret, når Bermuda High igen rykker sig, strømmer en koldfront ind over Chesapeake Bay, og bringer hårde, omskiftelige vinde med sig. Sejlere på Chesapeake Bay må være bekendte med de hurtigt omskiftende vejrforhold, hvor vinden kan gå fra 10 til 50 knob på få minutter og slå selv den mest erfarne sejler ud af kurs.


20.00 Den fantastiske planet (1:6)   (TTV)
“Sommer i Arktis”
Naturprogram fra BBC fra 2009. (Nature’s Great Events)
Isbjørnene sulter, når mange millioner ton is på Nordpolen hver sommer begynder at smelte, men for dyr som polarræve, hvidhvaler, narhvaler og ufatteligt mange fugle, forvandler den korte sommer Nordpolen til et af de frodigste steder på jorden. De sky narhvaler er her for første gang filmet på deres farefulde færd under isen, mens hvidhvalerne står for et af de mere bizarre af sommerens indslag, når de i hundredvis samler sig i det flade flodvand og ruller sig i glatte småsten for at skifte ham. Millioner af lomvier yngler i Arktis. Yngleperioden er kort, og før ungernes vinger er rigtigt udviklede, er de nødt til at gøre det første halsbrækkende forsøg på at flyve fra reden og til den relative sikkerhed i vandet 300 meter nede. Nogle unger forsøger at glide ned ad den stejle klippe, og ikke alle når målet. Men det er kun en fordel for den sultne familie af polarræve, der venter ved foden af klippen.


20.50 Skyskrabere: 7 World Trade Center  
Engelsk dokumentarserie fra 2007 (Vertical City)
Hvordan ser storbyer egentlig ud fra 2 kilometers højde? Vertical City tager op i de højere luftlag og udforsker verdens højeste og mest opsigtvækkende skyskrabere og undersøger hvilken magt, politik og dristigt design, der ligger bag de overvældende bygninger. Skyskrabere har været med til at forandre byers udseende verden rundt – og Manhattans berømte skyline er en af de mest markante. Men efter den 11. september 2001, hvor dette bybillede for altid vil blive forbundet med terrorangrebene på World Trade Center, har arkitekter måttet revurdere måder at konstruere bygninger på. 7 World Trade Center, den første bygning der er bygget på Ground Zero, har sat nye standarder for sikkerhed. Men hvordan er det at have arbejdsplads på en adresse, der i sig selv symboliserer risikoen ved at bygge højt?


21.15 UFO – Utrolige Flyvende Opfindelser  


22.10 Mørke
Danske thriller fra 2005.
Journalisten Jacob skriver på en roman. Hans jævnaldrende søster, Julie, er hjerneskadet og bundet til en rullestol efter et selvmordsforsøg, der stadig giver Jacob mareridt og skyldfølelser. Familien bliver glædeligt overraskede, da Julie pludselig præsenterer dem for sin forlovede, Anker, en mand hun har mødt på internettets chat-sider. Alt tegner lysere. Men på bryllupsnatten rammes familien af en frygtelig tragedie, da Julie efter festen begår selvmord. Jacob mistænker svogeren for ikke at være helt så godmodig, som han giver sig ud for, og beslutter at følge sin intuition. Et par måneder efter begravelsen tager Jacob til den jyske flække Mørke for at grave i Ankers fortid.


00.10 Jagten på den store bølge  


00.55 Skyskrabere: Eureka Tower  
Engelsk dokumentarserie fra 2007  (Vertical City)
Hvordan ser storbyer egentlig ud fra 2 kilometers højde? Vertical City tager op i de højere luftlag og udforsker verdens højeste og mest opsigtvækkende skyskrabere og undersøger hvilken magt, politik og dristigt design, der ligger bag de overvældende bygninger. Det 92 etager høje Eureka Tower i Melbourne er den højeste beboelsesejendom i verden, og en af de mest eksklusive adresser på den sydlige halvkugle. Men ødelægger livet i højderne de traditionelle bysamfund? Ændrer disse “lodrette byer” vores måde at leve på for altid?


 Se den øvrige del af TV-programmet på de andre sider


Brug navigeringen til højre her nedenfor til at bladre.


$$PAGE$$Her er TV programmet for den første uge på DR HD. Hvad skal du se?


Se også TV-programmerne for anden uge og tredie uge på DR HD.


 


Lørdag d. 7. november 2009


15.55 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
Hawaii-øerne, der ligger isoleret i Stillehavet, bliver om vinteren ramt med stor kraft af nogle enorme dønninger, som stormene over Stillehavet danner. Særligt ved revet Jaws på Mauis nordkyst har naturkræfterne skabt en unik og dybtliggende havbund, der forårsager nogle af de største bølger i verden. Elitesurfere jorden rundt holder skarpt øje med vejrudsigten, og når de perfekte Stillehavsstorme danner de kæmpemæssige bølger på 15-18 meter, strømmer surferne til Jaws. Førhen var det umuligt at surfe på en bølge på over 15 meter, men ved hjælp af jetski og tovsurfing, er det i de seneste år lykkedes at surfe på de gigantiske bølger. Men bølgernes enorme kraft udgør en alvorlig fare for de surfere, som vælger at udfordre dem, og én enkelt fejltagelse kan selv for de bedste surfere være dødbringende.


16.15 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
I Steamboat Springs i Colorado findes noget af verdens bedste sne, og området er således et sandt paradis for skiløbere og snowboardere. Sneen i Steamboat er let og fin og lægger sig i store driver, og heraf er udtrykket pulversne opstået. Snefnuggene, der falder i Steamboat, har efter en 1600 kilometer lang rejse et meget lavt fugtindhold. Desuden ligger gennemsnitstemperaturen i området på et niveau, hvor store iskrystaller opstår, og disse bliver omdannet til den ideelle pulversne. Med et snefald på gennemsnitligt otte en halv meter hver sæson fra november til april tiltrækker Steamboat nogle af verdens bedste skiløbere og snowboardere, og siden 1960’erne har Steamboat fostret mere end 50 olympiske atleter. Men sneen på bjergskråningerne kan dog blive så dyb og ustabil, at den kan være farlig, og skiløbere skal være varsomme med ikke at sætte dødbringende laviner i gang.


16.35 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
Rafting på Lochsa-floden i Idaho er et af de vildeste og mest nervepirrende rafting-eventyr, man kan opleve i USA. Med 50 strømfald på en 48 kilometer lang strækning er man garanteret både hjertebanken og et nonstop adrenalinsus, og de vilde rafting-ture med navne som Bloody Mary og Manden Med Leen er ikke for svage sjæle eller nybegyndere. Fordi Lochsa er en frit strømmende flod uden dæmninger eller menneskeskabte forhindringer, er floden afhængig af den snemængde, der falder. I Bitterroot-bjergene, hvor Lochsa floden har sit udspring, falder der op til 15 meters sne, og om foråret når sneen smelter, og der samtidig er kraftige regnstorme, omdannes floden til en voldsomt brusende legeplads. De, som er vilde med spændingen ved at rafte, bør imidlertid være opmærksomme på de risici, der er en naturlig del af sporten. Fanges man af en stærk strøm, kan man fryse ihjel eller drukne.


17.00 Dragebjerget i Sydafrika  
Østrigsk naturprogram fra 2008. (Universum)
Midt i det sydafrikanske landskab tårner den sylespidse bjerggruppe Dragon Mountains sig op. Bjerggruppen, som er Sydafrikas højeste og bredeste, har udover et særpræget terræn nogle ekstreme vejrforhold, som indbefatter regnstorme, voldsomme ildebrande forårsaget af lynnedslag, samt store mængder sne. I smukke billeder følger vi en række fascinerende dyr, som på trods af de ekstreme forhold, formår at leve i området. Blandt andet den sejlivede antilopeart eland, som årligt foretager en farefuld vandring på de stejle bjergsider, for at nå til græsfyldte områder, samt bavianer, gribbe, krabbejagende frøer og isrotter, som alle kæmper for at overleve i det overvældende og ubarmhjertige landskab.


17.50 USA’s vilde natur  


18.40 Skyskrabere: Sears Tower  
Engelsk dokumentarserie fra 2007  (Vertical City)
Hvordan ser storbyer egentlig ud fra 2 kilometers højde? Vertical City tager op i de højere luftlag og udforsker verdens højeste og mest opsigtvækkende skyskrabere og undersøger hvilken magt, politik og dristigt design, der ligger bag de overvældende bygninger. Med sine 447 meter er The Sears Tower i Chicago den højeste bygning i USA. Indtil 1998 var den 175 millioner dollars dyre skyskraber den højeste i verden, og den sprængte grænser for både højde, design og konstruktion, da den i 1973 stod færdig. Men opførelsen af verdens højeste bygning kan medføre store logistiske hovedpiner, og de enorme omkostninger forbundet med konstruktionen af en original skyskraber har sine konsekvenser.


19.05 Skyskrabere: Turning Torso  
Engelsk dokumentarserie fra 2007  (Vertical City)
Hvordan ser storbyer egentlig ud fra 2 kilometers højde? Vertical City tager op i de højere luftlag og udforsker verdens højeste og mest opsigtvækkende skyskrabere og undersøger hvilken magt, politik og dristigt design, der ligger bag de overvældende bygninger. Enhver større by har et symbolsk stykke arkitektur, der skal afspejle byens image overfor resten af verden. Men hvad sker der, når en by ikke alene mister sit handelsvaremærke, men også mister sit symbolske vartegn? Denne skæbne ramte Malmö i Sverige, men byen fandt en perfekt måde at genopfinde sig selv på – nemlig ved at opføre en yderst særpræget skyskraber. Men dristigt design medfører ofte problemer – og hele skyskraberprojektet Turning Torso var nær endt i en katastrofe.


19.35 Snowboarding på første klasse (1:4)  
Canadisk ekstremsportserie fra 2009. (The High Life)
Snowboard-entusiast og fotograf Sam Britten udforsker den fascinerende snowboarding-livsstil sammen med sine professionelle snowboard-venner på en luksuriøs rejse. I Japan får de en forrygende kulturel oplevelse i et land, der har alt. Sam og hans erfarne snowboarding-team tager til Niseko, der blandt skiløbere og snowboardere er kendt som området med den dybeste puddersne i hele verden. Snowboarderne folder sig ud off piste på bjergskråningerne i Hirafu, tjekker de sidste nye snowboarding-freestyles ud, tager på shopping i Sapporo, udforsker fænomenet nat-snowboarding, samt deltager i snowboarding-eventen Moiwa Retro Bowl Session, hvor den talentfulde snowboarder Torah Bright deltager.


20.00 Jetstream  
Canadisk dokumentarserie fra 2008. (Jetstream)
På det canadiske luftvåbens base i Cold Lake, Alberta, uddannes eliten blandt fremtidens jagerpiloter. Piloter fra hele verden kommer til basen for at skærpe deres evner, og den ni måneder lange uddannelse er benhård og intens, indtil de få udvalgte er fuldbefarne i et af verdens mest avancerede jagerfly, CF-18 Hornet. De nye pilotaspiranter har allerede timevis af flyvning bag sig i andre flytyper, men det betyder intet her. Først skal de lære den 858 sider lange CF-18 Hornet flymanual stort set udenad – på en måned. ‘En tår af brandslangen’, som denne informationsoverdosis kaldes. Og så skal de i ‘Centrifugen’; en maskine, der simulerer det enorme G-tryk, som jagerpiloter skal kunne modstå uden at besvime.


20.45 Mutant Chronicles  
Action-thriller fra 2008. (Mutant Chronicles)
Året er 2707, og voldsomme krige raser mellem jordens fire store imperier, som kæmper om klodens svindende ressourcer. Under kampene smadres en gammel stenforsegling, og en hær af menneskefjendtlige mutanter slipper ud fra et fængsel i jordens indre. De nådesløse mutanter truer med at udslette menneskeheden, men en udvalgt trup af soldater bevæger sig ned i jordens dybe indre for at kæmpe mod mutanterne.


22.35 Infernal Affairs    
Actionthriller fra Hongkong fra 2002. (Mou gaan dou)
Som 18-årig blev Ming anbragt som muldvarp i politiet af triade-bossen Sam. Politimanden Yan var også ganske ung, da han blev sendt undercover for at infiltrere Sams bande. Nu er Ming en respekteret kriminalassistent, mens Yan er en af Sams mest betroede folk. Men dobbeltspillet bliver livsfarligt for både Ming og Yan, da det går op for både politiet og triaderne, at der er en stikker iblandt dem. Nu må Ming og Yan afsløre hinanden, inden de selv bliver afsløret.
Denne elegante thriller er en af de senere års mest succesrige asiatiske film. Filmen blev genindspillet af Martin Scorsese under titlen The Departed.


00.10 Forbrydelsen II (6:10)
En thriller af Søren Sveistrup.
Genudsendelse af 6. afsnit, sendt første gang på premieredagen d. 1. november.


01.10 Snowboarding på første klasse (3:4)  
Canadisk ekstremsportserie fra 2009. (The High Life)
Snowboard-entusiast og fotograf Sam Britten udforsker den fascinerende snowboarding-livsstil sammen med sine professionelle snowboard-venner på en luksuriøs rejse. Sam sætter kursen mod bjerget Asahidake i Japan, som er en aktiv, rygende vulkan, og her udfolder han og snowboard-vennerne sig i det fænomenale terræn. Turen går videre til Lake Inawashiro, hvor de deltager i Nippon Open-mesterskabet i snowboarding, og middagen indtager de i et lokalt sushitog. Holdet overværer desuden en populær snowboarding-event, hvor den olympiske guldmedaljevinder og X-Games guldvinder, Shaun White optræder, og sidste punkt på programmet er sightseeing i millionbyen Tokyo.


 Se den øvrige del af TV-programmet på de andre sider


Brug navigeringen til højre her nedenfor til at bladre.


$$PAGE$$Her er TV programmet for den første uge på DR HD. Hvad skal du se?


Se også TV-programmerne for anden uge og tredie uge på DR HD.


 


Søndag d. 8. november 2009


16.10 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
I Moab i staten Utah er landskabet så unikt og varieret, at det blandt mountainbike-ryttere betegnes som verdens bedste legeplads. Colorado-plateauet var i fortiden en kolossal sø, hvor dinosaurer strejfede rundt langs bredderne. Søens vandstand steg og faldt gentagne gange og aflejrede lag af sand, salt og bundfald. For cirka ti millioner år siden kolliderede tektoniske plader fra jordens skorpe og skubbede landjorden opad i et meget tørrere klima. Erosion langs Colorado-floden har siden splittet den tidligere søbund op, hvilket har synliggjort flerlagede og flerfarvede klippeskrænter og andre interessante klippeformationer. I dag strømmer mountainbike-ryttere fra hele verden til Moab for at udfolde sig i det særprægede terræn, og mere end 100.000 mountainbike-ryttere deltager hvert år i det verdensberømte cykelløb ‘Slick Rock’ i Moab. I sommermånederne er det et must for cykelrytterne at komme tidligt ud på strækningerne i Moab, da temperaturerne ofte overstiger 100 grader – uforberedte ryttere risikerer dehydrering og hjerteanfald.


16.35 Ultimative forhold  
Amerikansk dokumentarserie fra 2007. (Epic Conditions)
Chesapeake-bugten, som er den største flodmunding i USA med over 18.000 kilometers kystlinje, er en af de mest dramatiske og spændende sejldestinationer i verden. Chesapeake Bay indeholder utallige floder og havneanlæg, og desuden er bugten præget af stærke og konstant foranderlige vinde, som gør bugten til et sejlsportsparadis. Sejlernes foretrukne årstider er foråret og efteråret, hvor vindene er stærke i modsætning til om sommeren, hvor Chesapeake har diset og vindstille vejr grundet vejrfænomenet Bermuda High. Men om efteråret, når Bermuda High igen rykker sig, strømmer en koldfront ind over Chesapeake Bay, og bringer hårde, omskiftelige vinde med sig. Sejlere på Chesapeake Bay må være bekendte med de hurtigt omskiftende vejrforhold, hvor vinden kan gå fra 10 til 50 knob på få minutter og slå selv den mest erfarne sejler ud af kurs.


17.00 Opførelsen af Golden Gate  


17.55 Ekstreme Alaska  
Amerikansk dokumentarprogram fra 2008. (Building Extreme Alaska)
Staten Alaska har et ekstremt, naturskabt terræn og ekstreme kræfter, som indbefatter aktive vulkaner, hyppige jordskælv, rå vejrforhold, et barskt klima og konstant foranderlige gletsjere. I dette program oplever vi, hvordan naturens geologiske kræfter har skabt Amerikas mest ujævne terræn, og på rejsen rundt i Alaska ser vi, hvilke farer der hører med til at leve under disse ekstreme forhold.


18.45 Snowboarding på første klasse (4:4)  
Canadisk ekstremsportsserie fra 2009. (The High Life)
Snowboard-entusiast og fotograf Sam Britten udforsker den fascinerende snowboarding-livsstil sammen med sine professionelle snowboard-venner på en luksuriøs rejse. Sam og hans venner er nået til New Zealand, som er hjemstavn for de berømte sydlige Alper, der strækker sig over Sydøen. Holdet begynder i Queenstown, der kaldes verdens hovedstad for ekstremsport og tager derefter videre til Snowpark, som er et populært skisportsområde nær den smukke sø Lake Wanaka. I Snowpark
tjekker Sam og hans team ekstreme snowboarding-freestyles ud og tager desuden med helikopter og motorslæder op på stejle bjergskråninger og står off piste. De mødes også med en række snowboarding-stjerner, som demonstrerer mesterlige egenskaber på snowboard.


19.05 Den fantastiske planet (2:6)
“Det store laksetræk”
Naturprogram fra BBC fra 2009. (Nature’s Great Events)
En grizzlybjørn dukker frem af sit hi med sine to unger højt oppe i bjergene i British Columbia og begiver sig med besvær, især for ungerne, ned ad den næsten lodrette, sneklædte bjergside. De er på vej ned til floderne, hvor foråret er kommet, og hvor de kan spise bær og græs, mens de venter på det festmåltid, der skal holde dem og alle andre bjørne i live indtil næste år. Hvert forår vender Stillehavslaksene tilbage til det ferskvand, hvor de selv blev udklækket for at gyde. Det er en flere tusind kilometer lang og dramatisk tur mod strømmen, og undervejs bliver laksene føde ikke alene for bjørnene, der har ventet dem med længsel, men også for mange andre dyr. Når Stillehavslaksen har gydet, dør den og giver næring til æggene og de omkringliggende skove.


20.00 Forbrydelsen II (7:10)
En thriller af Søren Sveistrup.


21.00 Manden med de gyldne ører (2:8)
Dødvægt.
“Trisse tvinger Jakob til at fyre sin mangeårige samarbejdspartner – Michael Falch – der ikke har produceret noget salgbart de sidste mange år. Men Michael Falch er mere end bare en forretningspartner. Han er gudfar til Jakobs datter – Julie – der skal konfirmeres, og Falchen er inviteret med til fest.”


21.25 Fragile  
Spansk gyser fra 2005. (Frágiles)
Amy er ny sygeplejerske på det afsidesliggende og overfyldte børnehospital Mercy Fall. Efter kort tid opdager hun, at noget er rivende galt, da børnene ét efter ét, under mystiske omstændigheder, brækker arme og ben. Børnene påstår, at der lever en overnaturlig, ondsindet kvinde på hospitalets øverste etage. Ingen tror på børnenes forklaring, men Amy indser, at der ligger en vis sandhed bag børnenes beretning. Men sandheden er langt værre, end hvad nogen havde kunnet forestille sig.


23.00 Ekspedition Guyana (2:3)
Naturserie fra BBC fra 2008
(Expedition Guyana)
Ekspeditionsgruppen trænger længere ind i regnskoven på jagt efter unikke og udrydningstruede dyr, men det er ikke alle dyr i lejren, der bliver hilst velkommen. George McGavin bliver stukket af en skorpion, og kvinderne finder en giftslange i deres hængekøje. Bagefter lykkes det George at finde verdens største tarantula, en kæmpe fuglespisende edderkop, i et nærliggende hul. Regnskoven i Guyana er ikke for sarte sjæle.  


23.50 Skyskrabere: Torre Mayor  
Engelsk dokumentarserie fra 2007  (Vertical City)
Hvordan ser storbyer egentlig ud fra 2 kilometers højde? Vertical City tager op i de højere luftlag og udforsker verdens højeste og mest opsigtvækkende skyskrabere og undersøger hvilken magt, politik og dristigt design, der ligger bag de overvældende bygninger. Skyskraberen Torre Mayor i Mexico City er den mest solide bygning i verden, idet den er bygget til at stå imod jordskælv, der ville tilintetgøre normale skyskrabere. Torre Mayor blev konstrueret i kølvandet på Mexico Citys mest ødelæggende jordskælv i 1985, og således er dette ingeniørvidenskabelige monument et paradis af sikkerhed i en af de mest aktive seismiske zoner i verden. Men kan de konstant voksende skyskrabere konkurrere med tyfoner og jordskælv?
 Se den øvrige del af TV-programmet på de andre sider


Brug navigeringen til højre her nedenfor til at bladre.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.