Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af Marantz BD5004 blu-ray

 


 


Indledning


Marantz BD5004 er en af de mindste i en serie af  Marantz Blu-Ray afspillere. Generelt kan man sige om disse afspillere, at de afviger fra det typiske design for Blu-Ray afspillere. Desuden ligger de prismæssigt lidt højere, end tilsvarende afspillere af andet fabrikat. Om den lidt højere pris afspejles i afspillerens kvalitet ser vi efterfølgende lidt nærmere på.


Mit første møde med Marantz skete da jeg i bund og grund var en stor knægt. Allerede den gang var min interesse for HIFI stor, og jeg husker den dag i dag hvor stolt jeg var, da jeg bar min første stereoreceiver hjem. Denne receiver var netop en Marantz, og følelsen af denne receiver har jeg stadig ikke glemt. Min receiver var forsynet med noget der lignede 2X40W, og alligevel var det den, der flere år senere blev spændt for mine 2 store nyindkøbte 3 vejs Whafedale højtalere med den store nyhed – en dometweeter som diskantenhed. Det pudsige er egentligt, at jeg fik lidt af den samme “Marantzfølelse” med deres lille Blu-Ray afspiller – sikkert på grund af design og betjeningsknapperne på fronten.


De øvrige Blu-Ray afspillere i Marantz serien er i øvrigt:
 • BD7004


 • BD8004


 • UD9004.

Alle de “Større” afspillere er forsynet med billedchips af kendt fabrikat. Når nu vi er inde på billedchips, så har kendetegnet for en god Blu-Ray afspiller efterhånden udviklet sig til, at den bedømmes ud fra sine evner som DVD afspiller. Langt de fleste Blu-Ray afspillere af god kvalitet vil kunne præsentere et rimeligt godt opskaleret billede i 720p eller 1080p, og som vil kunne gøre de fleste almindelige brugere ganske tilfredse.


I min verden er det mindst lige så vigtigt hvor god en afspiller er til at håndtere dekodning af HD-lydformater ( i det tilfælde, at man ikke er i besiddelse af en surround receiver som selv kan dekode HD lydformater), samt evnen til at håndtere f.eks. Java-filer. Sidstnævnte indgår efter min erfaring i et større og større omfang af Blu-Ray discs, og dette kan have indflydelse på afspillerens samlede funktion som Blu-Ray afspiller.


  Design, finish og byggekvalitet


BD504 matcher jo så glimrende f.eks. Marantz fornemme receiver – og CD afspiller serier. Det der kan undre mig lidt er jo, at Marantz har valgt 2 forskellige materialer til afspillerens front. Den midterste del består af lækkert forarbejdet aluminium, og frontens 2 sidestykker i plast,


For mig giver den konstellation en noget uensartet sammenhæng. Til gengæld har man lavet en særdeles lækker disc-skuffe, hvor funktion både er elegant, og virker meget overbevisende og stabil i sin funktion. Fronten består i øvrigt af et ganske stort og tydeligt display, og et antal betjeningsknapper for de mest benyttede funktioner. På fronten finder man også et slot til brug for et SD-memory card. Personligt havde jeg nu foretrukket en USB indgang i stedet for det førnævnte slot.


Selv udformningen af afspilleren er lige efter min smag. Et rimelig stort chassis, der giver god plads til at placere elektronikken fornuftigt i forhold til hinanden. Kabinet størrelsen sikrer i øvrigt også en fornuftig afkøling af elektronikken samt fornuftige forhold såfremt uheldet er ude, og en reparatør skal fejlfinde og udskifte komponenter.


Afspilleren står solidt på 4 velvoksne metal fødder, og fremtoningen generelt er harmonisk og ganske elegant.


Afspilleren er forsynet med en blæser, som i det mindste på det anmeldte eksemplar kørte kontinuerligt. Blæseren kan høres, og om det vil virke generende afgøres af, hvor sensibel man er på dette område. Men lige så snart der var bare lidt lyd i mit højtaler setup, kunne jeg ikke høre blæseren.


Byggekvaliteten vidner om, at her har vi en fabrikant der prioriterer stolthed i sin produktion. Fornemme samlinger, ingen mulighed for at skærer sig på dårligt forarbejdede dele.  Afspillerens vægt på 4.3 kg vidner om materialekvaliteten, herunder en fornuftigt dimensioneret strømforsyning.


 


Fjernbetjeningen


Fjernbetjeningen har jeg et noget ambivalent forhold til. Selve funktionen er glimrende, men jeg nåede aldrig at blive “Dus” med den. Det skyldes at knapperne på fjernbetjeningen ofte var placeret anderledes end de fleste andre af slagsen for Blu-ray afspillere, ligesom funktion til tider var lidt besynderlig.


F.eks. findes der 2 knapper for henholdsvis tænd/sluk.  Der ud over føles kvaliteten af enheden billig, og lever slet ikke op til afspillerens kvalitet som sådan. Hvis man som det første får fjernbetjeningen i hånden uden at have kigget nærmere på selve afspilleren, vil man næsten pr. automatik få det indtryk, at det er et billigt produkt.


 


Menuerne


Menuerne er fornuftigt og overskueligt opbygget, og fordelt med et antal “Hovedafsnit” samt et antal undermenuer afhængig af, hvilket område man bevæger sig rundt i. Menu funktionaliteten er god, og med ganske hurtige spring fra menupunkt ti l menupunkt. I menuen finder man også indstillinger for surround setup, samt opsætningen for internet adgangen til bl.a. BD-Live.


Afspilleren var nem og hurtig til at opkoble på min internetforbindelse.


Afspilleren er en såkaldt “Plug and Play”, og man kan så yderligere, via menuerne, foretage personlige setup afhængige indstillinger.


 

 Billede – og lydkvalitet


Når vi taler billedkvalitet fra en Blu-Ray afspiller, og altså afspilning af en Blu-Ray disc, er det normalt svært ikke at opleve det næsten sublime – og dog. Der er så stor forskel i mange billedoptagelser, at billedkvaliteten reelt kan være svingende. Det betyder jo i realiteten, at man som førstegangsbruger af en Blu-Ray afspiller kan blive slemt skuffet.


Jeg har set Blu-Ray film, der i billedkvalitet slet ikke er på højde med en film på DVD. Heldigvis er den dårlige billedkvalitet mere undtagelsen end reglen på en Blu-Ray disc.


 Marantz BD5004 blu-ray afspilning


 


Et andet forhold der spiller væsentligt ind i en billedoplevelse er jo kvaliteten af panelet (TV´et), eller projektoren, og naturligvis den korrekte indstilling af billedgengiveren. Hvad kan det hjælpe, at man har indkøbt for titusindvis af kroner AV-udstyr, hvis det indkøbte ikke er indstillet korrekt for dermed at opnå det optimale fra billedgengiveren.


Ser vi bort fra de første par generationer af Blu-Ray afspillere, er der faktisk ikke sket den helt store udvikling rent billedmæssigt. Bevares, der er introduceret profile 2.0 afspillere, med de muligheder der ligger her. Desværre er det sådan, at film og disc producenterne ikke rigtigt har taget formatet fornuftigt i brug. Desuden praler stort set alle producenter med 48 bit Deep Color – problemet er bare, at der til dato ikke er produceret en Blu.Ray disc der understøtte Deep Color. Heldigvis er det dog således, at næsten uanset hvilken kvalitets Blu-Ray afspiller man investerer i, vil man opnå de herligste billeder – og farveoplevelser.


 Marantz BD5004 blu-ray afspilning


 


Hvad angår billedkvaliteten på Marantz BD5004, så står oplevelsen naturligvis ikke tilbage fra de fleste andre kvalitetsafspillere. Afhængig af optagelsen og produktionen af en film, kan man opleve enestående detaljer, smukke velafstemte og velafgrænsede farver, og til tider en ret formidabel billeddybde.


Hvad angår afspilning af DVD, udviser Marantz BD5004 også pæne takter. Ved afspilning af en test DVD kan man dog på visse områder opleve lidt “fnidder” omkring de-interlace. Jeg vil dog vurdere, at brugeren normalt vil have en ganske fin DVD oplevelser. Billedet er generelt velafstemt, detaljeret og billedforløbet uden billedfejl. Jeg vekslede i min test mellem at lade afspilleren udsende billedsignalet henholdsvis “Source direct” videre til mit Pioneer panel, og ved at lade afspilleren udsende billedsignalet i op til 1080p. Der var ingen nævneværdig forskel mellem de forskellige indstillinger.


 
Marantz BD5004 DVD afspilning


 


Marantz BD5004 udsender HD lyd formater i bitstream. Dette betyder jo, at man for at kunne få glæde af HD-lydformaterne skal være i besiddelse af en Surroundreceiver der kan dekode de nævnte HD formater. Til gengæld dekoder afspilleren de øvrige digitale surround lydformater.


Se så kommer vi til afspilning af CD. For lige at sætte tingene lidt i relief, så er der faktisk ikke ret mange Blu-Ray afspillere der levere en fornuftig stereolyd, det være sig digitalt og analogt. Den Blu-Ray der i mine ører er den mest tilgængelig rent prismæssigt, er Denon DVD-3800BD.  Den nævnte afspiller leverer stort set varen både digitalt og analogt. Vil man højere op i pris, så følger CD-lyd egenskaberne stort set med op i kvalitet.


Hvad angår Marantz BD5004 levere den som CD-afspiller en ganske rimeligt resultat på den måde at forstå, at stereo lyd er meget åbent og ganske detaljeret. Men dynamikken halter, og det gælder både for digital og analog stereo. Som sagt er Marantz BD5004 bestemt ikke alene om ikke at være optimal som CD-afspiller.  


  


Målinger:
 • Effektforbrug ved normal operation: 28.3W


 • Standby forbrug: 0.8W


 • Tid for Load af medier m.v.:


 • Opstart: 16 sekunder


 • Terminator 2: 4. Minutter og 50 sekunder (BD) *)


 • Operation Vaklyrie: 1 minut og 21 sekunder (BD)


 • Iskoldt begær 23 sekunder (DVD)

*) Den meget lange loadtid for Terminator 2 er Marantz BD5004 ikke alene om. Man finder tilsvarende nærmest håbløse loadtider for den nævnte film hos flere andre producenter.


 


Specifikationer
  
Blu-ray Disc, DVD-Video and CD, DVD-R/RW, MP3, WMA, DivX HD, AVCHD and JPEG HD 
BD-Live Profile 2.0 
HDMI 1.3a o Deep Color 
IP-conversion and upscaling to 1080p 
Output of all raw HD Audio data via HDMI 
2ch audio downmix 
SD Card 


  


Tilslutninger:
 • HDMI


 • Component video ud


 • Composite video ud


 • 2 Analog stereo ud


 • Digital audio coax ud


 • LAN (netværk)

 


  


 


Konklusion


Jeg var i starten af min anmeldelse inde på, at denne Marantz i forhold til flere andre afspillere til en billigere pris, jo egentlig ikke har flere funktioner. Hvis man skal se strengt objektivt på sammenligningerne med billigere afspillere, jamen så kan man stort set få det hele til en billigere pris.


Hvad er det så der begrunder den forholdsvis høje pris? Stort set så matcher Marantz BD5004 f.eks. Pioneer BDP-LX52, som også ligger i samme prisklasse. Omvendt så kan man få en Denon DBP-2010 for ca. 500 kr. mere, og her følger der en Anchor Bay “videochip” med i købet, som formentlig vil sikrer en lidt højere kvalitet ved afspilning af DVD. 


Generelt kan man sige, at den højere pris for visse afspillere retfærdiggøres typisk i en bedre komponent – og byggekvalitet samt i visse sammenhænge – design. Hvad angår analog stereo, vurdere jeg, at Marantz levere i forhold til andre tilsvarende afspillere et rimeligt fornuftigt resultat – dog ikke på højde med en kvalitets CD-afspiller.


Retfærdiggørelsen af prisen for Marantz BD5004 ligger netop i de førnævnte kvaliteter.


Marantz BD5004 er en ganske lækker afspiller i glimrende kvalitet, med fornuftige og relevante funktioner – uden overflødig “Gejl”. Afspilleren vil formentlig give en god ejer glæde, og specielt hvis man har andre matchende Marantz produkter.


Jeg er ikke imponeret over den medfølgende fjernbetjening, hertil er den umiddelbare kvalitet for ringe i forhold til afspillerens kvalitet. Men som Blu-Ray- og DVD afspiller den sin pris værd, set i relation til øvrige nuværende og tilsvarende afspillere på det danske marked.


 


Tak


Tak til den danske Marantz importør, Nirep Trading, for at stille denne afspiller til rådighed for anmeldelse. 


 


Spørgsmål


For spørgsmål til denne anmeldelse, er der oprettet et emne i forummet.


Link til forummet


 


 Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • Display : Pioneer KRP-500M (ISF kalibreret af AV Precision)
 • Højttalere : ELAC BS133, ELAC CC201, Velodyne 800i & Audiovector K1 Super 
 • HDMI kabler : Supra
 • Receiver : Pioneer SC-LX71
 • Der blev benyttet følgende medier:
  Digital Video Essentials HD Basic (BD)
  Operation Valkyrie(BD)
  HDScape Demo (BD)
  Spears & Munsil, High Definition Benchmark BD Disc (BD)
  Terminator 2 (BD)
  Iskoldt begær (DVD)
  Stockfish Records, Closer to Music (CD)
  Carl Nielsen, Tågen letter (CD)
  EKG (CD).

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.