Forside Nyheder

Chok for YouSee og TDC


Dommen er afsagt, YouSee og TDC tvinges til at åbne deres net for andre udbydere.


Der er i første omgang tale om coax nettet på YouSee kabel-tv, der skal åbnes for andre udbydere af kabel-tv internet. Årsagen til beslutningen, som IT- og Telestyrelsen har truffet, er at TDC/YouSee er blevet for dominerende på markedet.


 


“Dommen”


Beslutningen om at åbne TDCs kabeltv-net efter samme model som kobbernettet er taget efter høringer, som telestyrelsen har holdt med de forskellige aktører på bredbåndsmarkedet.


?IT- og Telestyrelsen har vurderet, at TDC?s kontrol med såvel kobbernettet som YouSees kabel-tv net skaber et særligt konkurrenceproblem på bredbåndsmarkedet. Det skyldes, at TDC har økonomisk incitament til kun at opgradere den uregulerede infrastruktur ? kabel-tv nettet ? til skade for konkurrenterne. Kabel-tv nettet kan levere en højere kapacitet end kobbernettet og uden en reguleret adgang hertil, har andre selskaber ikke mulighed for at tilbyde forbrugerne de samme tjenester som TDC,? hedder det i en melding fra styrelsen ifølge ComON.


Der er kun tale om 3.parts levering af internet forbindelser. Det er ikke teknisk muligt at have flere leverandører af TV-signaler på coax kablerne, da de samme signaler deles imellem mange hustande.


YouSee driver et vidtforgrenet kabeltv-net, der går ud til 1,2 mio. husstande i Danmark.


 


Lange udsigter


Det har dog lange udsigter inden vi ser konkurrenter leverer internet via YouSee kablerne. Næste skridt for Telestyrelsen er at analysere hvor meget det skal koste for konkurrenterne, at få adgang til YouSee kabel-net.


?Da TDC skal afholde ikke ubetydelige omkostninger ved etableringen af et engrosprodukt på kabel-tv nettet, har IT- og Telestyrelsen fundet det vigtigt at sikre, at forpligtelsen først får effekt i praksis, når der er en konkret anmodning om adgang, og der er skabt klarhed over, hvad prisen bliver. Adgangen vil derfor først få effekt, når engrosprisen på bredbånd via kabel-tv nettet er fastlagt, og TDC har implementeret de nødvendige systemer,? oplyser styrelsen ifølge ComON.


Det ventes at IT og Telestyrelsen først er klar med de beregninger i slutningen af 2010.


 


Måske også fibernettet


Det kan komme på tale også at inddrage det fibernet, som TDC lige har overtaget fra Dong, i den nye “tvungne åbenhed”. Den del vil Telestyrelsen nu gå i gang med at undersøge.


?Hvis en analyse viser, at der er et konkurrenceproblem, vil næste skridt være at gennemføre en regulering af TDCs fibernet. Det vil ske efter samme model som ved åbningen af kobbernettet og nu kabeltv-nettet?, siger vicedirektør i IT og Telestyrelsen Finn Petersen til ComON.


 


Kilde: ComON

Annonce:
Forrige artikelPanasonic satser på store plasma TV
Næste artikelRecordere.dk ønsker sine brugere en god jul
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.