Forside * Nyheder

Nu skal der gang i Rotel


 


Efter en omtumlet tilværelse på det danske marked, er det seriøse japansk/engelske HiFi-brand nu på nye hænder.


Med virkning fra 28. februar 2010 er Rotel Europe og Nirep A/S blevet enige om at afslutte samarbejdet omkring distribution af Rotel i Danmark. Sådan skriver Kjell Nygaard fra B&W Group, der repræsenterer Rotel i Europa, i en ultrakort pressemeddelelse. Agenturet overtages af SAS Audio, der i forvejen er distributør af adskillige andre brands i den højere ende af audiomarkedet.


Samtidig oplyser SAS Audio’s indehaver, HiFi-veteranen Erik Hansen, at han vil investere de fornødne ressourcer i at markedsføre Rotel, så brandet igen bliver en synlig spiller på det danske audiomarked.
 


 Rotel RMB-1575


 


Rotel


Rotel er ét af de HiFi-brands, der “altid” har været der ? aldrig blandt de store mainstream-producenter, men alligevel svært at komme uden om for entusiaster, der tager deres lyd alvorligt.


Rotel er noget så usædvanligt som en familieejet organisation, der udelukkende udvikler og fremstiller High Fidelity og Home Cinema produkter. Og ordet “fremstille” skal tages bogstaveligt, for firmaet producerer selv sine kritiske komponenter og komplette produkter ? i sine egne fabrikker og under sin egen kontrol.


Hovedkontoret ligger i Japan, men størstedelen af udviklingsarbejdet foregår i England, og produktionen sker ? naturligvis ? i Kina. Denne geografiske opsplitning er ikke alene økonomisk fordelagtig. Den sikrer også en mere europæisk eller engelsk afstemning af klangen, samtidig med at udseendet og forarbejdningen bliver mere gennemført, end man ofte ser på ægte engelske produkter i tilsvarende prisklasser.


 


 


 


Balanced Design Concept


Rotel mener selv, at en stor del mærkets succes skyldes dets systematiske fokusering på grundlæggende fysik, elektronik og mekanisk konstruktion. På dette grundlag arbejder ingeniørerne med tre afgørende faser i udviklingsarbejdet ? udvælgelse af komponenter, kredsløbsteknik og kritisk vurdering.


Komponenter er for elektronikprodukter, hvad råvarer er i et køkken ? helt afgørende for smagsoplevelsen. Ingeniørerne hos Rotel bruger mange timer på at udvælge og lytte til elektroniske komponenter fra mulige underleverandører. Det gør de ikke alene for at skabe den bedst mulige lyd, men også for at opnå lang levetid og høj driftssikkerhed.


Selv om råvarerne er i topklasse, er det ikke ligegyldigt, hvordan de tilberedes. Rotel går ind for symmetriske konstruktioner. Det vil sige, at signalvejen ? printkort og kabelføring ? i hver enkelt kanal er identisk med de andres, så alle signaler bliver udsat for præcis de samme påvirkninger under forstærkningen. Endnu et gennemprøvet trick består i at arbejde med et fælles ? stjerne ? stelpunkt i hvert produkt. Det lyder enkelt, men kan være vanskeligt og dyrt at realisere. Til gengæld eliminerer det såkaldte potentiale-variationer, som kan forårsage både støj (brum) og ulige harmonisk (grim) forvrængning.


Kritisk lytning er endnu en del af de enkelte faser i udviklingsprocessen hos Rotel. Ingeniørerne nøjes ikke med at lægge ører til den endelige prototype lige før starten på produktionen. De vurderer undervejs, om de forskellige ændringer og modifikationer giver de ønskede resultater. Kostbare, computer-styrede måleinstrumenter er uundværlige til HiFi-udvikling, men det menneskelige øre er stadig den mest følsomme indikator for lydkvalitet. 


 7.1 surround receiveren Rotel RSX-1560


 


High Fidelity og Home Cinema


Uanset om det gælder to-kanal stereo, multi-kanal surround eller multi-room audio, kan Rotel tilbyde ét af branchens største udvalg af for- og effektforstærkere, integrerede forstærkere og receivere. Der er virkelig noget at vælge imellem for en forbruger, som vil opbygge et drømmesystem til musik og/eller film.


Professionelle installatører, der skræddersyr løsninger til ambitiøse hjemmebiografer og hele hjem, kan også nyde godt af de gennemtænkte Rotel konstruktioner. Eksempelvis kan effektforstærkere fås med op til 12 kanaler og op til 500 W pr. kanal, og praktisk talt alle de individuelle produkter har rigeligt med 12 V trigger-tilslutninger plus mulighed for kontrol via en standardiseret RS-232C terminal. Det betyder, at Rotel produkterne kan indgå i meget store og komplekse systemer, hvor betjeningen er individuelt programmeret af installatøren og foregår fra f.eks. berøringsfølsomme skærme forskellige steder i et hjem.


  


SAS Audio


Erik Hansen er ikke blot indehaver af SAS Audio ? han ER Scandinavian Audio Systems, som han grundlagde i 1999 efter en længere karriere som ansat hos bl.a. Ortofon.


Ud over Rotel er SAS Audio dansk distributør af mærkerne Olive (musik-servere), Elac (højttalere), Copland (High-End forstærkere og CD-afspiller), Nordost (High-End kabler), Wyrewizard (Nordost sub-brand med mere overkommelige kabler), Quantum (Nordost strømrensere), Integra (Onkyo High-End surround) og Acoustic Energy (højttalere).


Det er flere fællestræk ved SAS Audio’s brands. Først og fremmest fremstiller de internationalt anerkendte kvalitetsprodukter. Dernæst er deres produkter af høj kvalitet med teknisk funderede og dokumenterede egenskaber ? Erik Hansen er ikke til voodoo. Selv om nogle af produkterne er ganske dyre, er de ikke ubetalelige for de forbrugere, som virkelig går op i lyd. Og endelig sælges produkterne kun gennem specialiserede forhandlere og installatører, som kan yde en kvalificeret rådgivning og påtage sig at levere komplette løsninger.


 Rotel RA-1520 & RCD-1520


  


Aktuel test


Til trods for surround og iPods er der god gang i markedet for traditionel stereo, og mange musikelskere anskaffer en matchende CD-afspiller, når de køber en solid forstærker.


Til dette publikum kan Rotel tilbyde en RA-1520 forstærker og en RCD-1520 CD-afspiller, der begge koster 7.200 kr. stykket og er afstemt til hinanden i såvel teknik som design.


HIGHfidelity nåede at bringe en test af dette sæt, inden bladet lukkede i slutningen af 2009. I denne test kan man bl.a. læse de følgende vurderinger:


“I nogle perioder har Rotel produkterne set ud, som om de var formgivet af designere med fedtet hår på hovedet og plastik klip-klapper på fødderne, men den nye 15 Serie minder mere om Krell end klamp. Byggekvaliteten er fornem med kabinetter helt i metal samt massive, blanke profiler til afslutning af de lækre frontpaneler med dybt indgraveret logo og silketrykte tekster. Testeksemplarerne er lyse med naturligt oxideret aluminium, men er man mere til sort, kan produkterne også fås i denne finish.


De forholdsvis høje priser på enhederne i dette Rotel sæt skyldes ikke alene den gedigne konstruktion og flotte finish. Især til CD-afspilleren har udviklingsingeniørerne gjort usædvanlig meget ud af at finde de helt rigtige elektroniske komponenter til de kritiske trin, og den slags koster kassen.


RA-1520 forstærkeren lyder af endnu mere, end den ser ud. Det er ikke så underligt, for Rotel’s effektopgivelser må betegnes som mere end konservative, og 140 W i 4 ohm plus en formidabel strømkapacitet sætter denne forstærker i stand til at trække alt andet end markedets mest hysteriske højttalerbelastninger.


RA-1520 har det i særdeleshed fint med forholdsvis kompakte 2-vejs højttalere, som foretrækkes af mange entusiaster, men forstærkeren har også rigelig autoritet til at styre et par store gulvhøjttalere. Den kan anbefales uden forbehold, så længe den ikke skal fødes af en pladespiller med en typisk MC pickup.


RCD-1520 er rent teknisk en meget spændende konstruktion. Ved at bruge et slot-in drev har Rotel undgået problemer med resonanser og vibrationer i en skuffe, men til gengæld er brugeren på herrens mark, hvis det utænkelige skulle ske, og afspilleren sluger eller ridser en CD. RCD-1520’s D/A-konverter og analog-sektion er fyldt med dyre komponenter, og lyden er noget varmere end normalt. Mindre 2-vejs højttalere kommer ? næsten ? til at spille, som om de fik hjælp fra en musikalsk subwoofer.


Hver for sig er Rotel RA-1520 og RCD-1520 ægte HiFi-komponenter med stærke personligheder. Sammen er de et særdeles harmonisk par. Og prisen? Den er også godkendt!”


Klik her for at læse hele testen og se alle målingerne.


 


Kilde: sas-audio.dk

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.